Mach Xtreme MX-OTGuard 64GB Review: The encrypted flash drive
Στην εποχή του Cloud storage και των γρήγορων δικτύων, τα USB flash drives συνεχίζουν να έχουν τον ρόλο τους ως το κυρίαρχο φορητό μέσο αποθήκευσης. Αρκετοί χρήστες επιλέγουν να αποθηκεύσουν η να διαμοιράσουν σε αυτά σχετικά απλά είδη αρχείων, όπως φωτογραφίες, μουσική και βίντεο. Υπάρχουν όμως και επαγγελματίες οι οποίοι επιλέγουν να αποθηκεύσουν αρκετά σημαντικά αρχεία, με δεδομένα τα οποία όμως δεν επιθυμούν να μοιράζονται με τον οποιοδήποτε.
Στην εποχή του Cloud storage και των γρήγορων δικτύων, τα USB flash drives συνεχίζουν να έχουν τον ρόλο τους ως το κυρίαρχο φορητό μέσο αποθήκευσης. Αρκετοί χρήστες επιλέγουν να αποθηκεύσουν η να διαμοιράσουν σε αυτά σχετικά απλά είδη αρχείων, όπως φωτογραφίες, μουσική και βίντεο. Υπάρχουν όμως και επαγγελματίες οι οποίοι επιλέγουν να αποθηκεύσουν αρκετά σημαντικά αρχεία, με δεδομένα τα οποία όμως δεν επιθυμούν να μοιράζονται με τον οποιοδήποτε.
Την λύση στο παραπάνω πρόβλημα επιχειρεί να δώσει η Mach Xtreme με το ιδιαίτερο pendrive της, το MX-OTGuard. Αν μη τι άλλο, μέσα στην ονομασία του προϊόντος κρύβονται τα περισσότερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου USB drive, τα οποία θα αναλύσουμε ευθύς αμέσως.
Στην χάρτινη συσκευασία με την πλαστική επένδυση, το MX-OTGuard δεν κρύβεται μέσα από ιδιαίτερες συσκευασίες. Καθώς κάνουμε μια απλή ανάγνωση στα features του συγκεκριμένου drive, παρατηρούμε και το serial για το SecureDriveEX2, το software το οποίο επί της ουσίας ολοκληρώνει το MX-OTGuard - και θα επεκταθούμε στην αμέσως επόμενη σελίδα. Μέχρι τότε, σκίζουμε την συσκευασία και περιεργαζόμαστε το εξαιρετικά lightweight drive της Mach Xtreme.
Η λεπτή του κατασκευή από "brushed" αλουμίνιο σαφώς εντυπωσιάζει - αλλά δεν είναι το στοιχείο που κλέβει την παράσταση. Μέσα στις διαστάσεις των 37.1 x 12.3 x 4.6mm και με βάρος μόλις 2.8 γραμμάρια, το MX-OTGuard καταφέρνει και ενσωματώνει 64GB NAND flash - χωρητικότητα αρκετά μεγάλη για το μέγεθός του.
Από την μια πλευρά του, το MX-OTGuard παρουσιάζει μια απλή USB 3.0 Type A θύρα, η οποία δεν προστατεύεται από κάποιο κάλυμμα. Από την άλλη πλευρά όμως, αφαιρώντας το διαφανές καπάκι αποκαλύπτεται και μια Micro-USB θύρα, Έτσι εξηγείται και η ονομασία "OTG" που φέρει το drive της Mach Xtreme, καθώς το MX-OTGuard δύναται να χρησιμοποιηθεί και σαν flash drive για το smartphone!
Το MX-OTGuard έρχεται σε 3 διαφορετικές χωρητικότητες: 16, 32 και 64 GB, χωρίς ωστόσο η MX Technology να μας αποκαλύπτει τις ακριβείς του επιδόσεις.
Παρ' όλα αυτά, το MX-OTGuard μπορεί να αποδειχτεί αρκετά ανθεκτικό, καθώς μπορεί να αντέξει δυνάμεις μέχρι και τα 1500G, να λειτουργήσει σε ύψος μέχρι τα 80 χιλιάδες πόδια, ενώ μπορεί να λειτουργήσει σε θερμοκρασίες από τους 0 έως τους 70 βαθμούς Κελσίου. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα του θα παραμείνουν άθικτα εφόσον το MX-OTGuard βρεθεί σε θερμοκρασίες από τους -40 έως και τους 85 βαθμούς Κελσίου. Λίγο δύσκολο να καταστραφεί!
Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο που χρήζει ανάλυσης, οπότε ήρθε η ώρα να περάσουμε στην αξιολόγηση των επιδόσεών του.
Πριν προχωρήσουμε στις δοκιμές απόδοσης, αξίζει να αναφερθούμε σε ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του MX-OTGuard. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, το MX-OTGuard υποστηρίζει την κρυπτογράφηση των αρχείων του, κάτι το οποίο για να συμβεί συνδυάζεται με το SecureDriveEX2, με μια πλήρη άδεια χρήσης να συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο. O Installer βρίσκεται στο βασικό partition του MX-OTGuard, ενώ ξεκινώντας την εγκατάσταση θα απαιτηθεί το πλήρες σβήσιμο του Drive. Αν έχετε αρχεία αποθηκευμένα, το SecureDriveEX2 θα αναλάβει να τα μεταφέρει στον υπολογιστή σας πριν το καθολικό σβήσιμο του drive.
Στο πρώτο βήμα μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε το μέγεθος του κρυπτογραφημένου partition. Έτσι, μπορείτε να έχετε ένα ξεκλείδωτο καθώς και ένα κλειδωμένο partition, από το οποίο
θα αποκτάτε πρόσβαση μόνο μέσα από το SecureDriveEX2.
Στο επόμενο βήμα θα χρειαστεί να επιλέξετε το είδος της κρυπτογράφησης, η οποία βασίζεται στο AES πρότυπο. Η κρυπτογράφηση των 256-bit κρίνεται ως η πλέον ασφαλής καθώς είναι υπολογιστικά απίθανο να σπάσει το κλειδί της κρυπτογράφησης ακόμα και από τον ταχύτερο υπολογιστή στον κόσμο. Έπειτα, το μόνο που απαιτείται είναι να επιλέξετε ένα password hint καθώς και τον κωδικό με τον οποίο θα ξεκλειδώνετε το drive.
Μετά το πέρας της εγκατάστασης, η βασική οθόνη του SecureDriveEX2 μας προτρέπει να εισάγουμε τον κωδικό για να ξεκλειδώσουμε το partition, ενώ κάνοντας κλικ πάνω στην εικόνα με το USB drive μας δίνεται η δυνατότητα για ασφαλή κατάργηση της συσκευής.
Έχοντας την συσκευή σε κάποια USB θύρα, το "κοινό" (Public) partition θα είναι πάντα προσβάσιμο. Από αυτό το partition έχετε την δυνατότητα εκκίνησης του SecureDriveEX2, από το οποίο μόλις εισάγετε τον κωδικό που έχετε ορίσει, θα σας προβάλλει το κρυπτογραφημένο partition του drive. Όσο αυτός ο τόμος παραμένει ξεκλείδωτος, μπορείτε να τον επεξεργαστείτε σαν οποιοδήποτε USB flash drive.
Ρίχνοντας όμως μια ματιά στο Disk Management, το κρυπτογραφημένο partition συνεχίζει να φαίνεται σαν αδιάθετος χώρος, τον οποίο όμως δεν μπορείτε να σβήσετε/επεξεργαστείτε.
Αν και οι επιδόσεις του Mach Xtreme MX-OTGuard δεν είναι το διαφημιζόμενο χαρακτηριστικό του, θα προσπαθήσουμε να πάρουμε μια ιδέα από το πως αποδίδει. Τοποθετήσαμε το MX-OTGuard 128GB σε μία από τις διαθέσιμες USB 3.0 θύρες της ASUS Rampage V Extreme (Core i7 5960X - X99), και αρχίσαμε τις δοκιμές σε benchmarks αλλά και ρεαλιστικά σενάρια χρήσης.
Για αρχή, ξεκινάμε με το γνωστό μας ATTO Disk Benchmark.
Το ATTO μας δίνει μια πρώτη ιδέα για τις επιδόσεις του Drive. Το MX-OTGuard αρχίζει να δείχνει τις δυνατότητές του μετά τα 32K με τα read speeds να πλησιάζουν τα 120MB/s, ενώ τα νούμερα στα μικρότερα αρχεία δεν αποτελούν κάτι το εξαιρετικά εντυπωσιακό. Όσον αφορά τις εγγραφές, παρατηρούμε μια μέγιστη τιμή που φτάνει τα 35MB/s.
Οι σειριακές εγγραφές που παρουσιάζει το CrystalDiskMark είναι και οι μέγιστες δυνατότητες του MX-OTGuard, με τις μετρήσεις να συμφωνούν με αυτές του ATTO. Οι τυχαίες αναγνώσεις πάραυτα είναι αρκετά ικανοποιητικές για ένα USB drive που δεν στοχεύει στο performance, με τα νούμερα όμως στις τυχαίες αναγνώσεις να παραμένουν αρκετά χαμηλά.
Το Anvil's Storage utilities μας παρουσιάζει την ίδια πτυχή της ιστορίας. Τα sequential reads & writes είναι ικανοποιητικά, με τις τυχαίες εγγραφές ανεξαρτήτου του βάθους εντολών να παρουσιάζουν χαμηλά IOPS.
Κλείνοντας με το AS SSD λαμβάνουμε πανομοιότυπα νούμερα σε σχέση με τα υπόλοιπα benchmarks. Oι τυχαίες εγγραφές είναι αρκετά χαμηλές, σε σημείο που δεν υπήρχε ανάγκη να περιμένουμε επί ώρες για να ολοκληρωθεί το 4K-64Thrd - αλλά πιάνετε το νόημα πως οι επιδόσεις σε αυτό το κομμάτι είναι αρκετά χαμηλές.
Αφήνοντας στην άκρη τα μετροπρογράμματα, θα ασχοληθούμε με πιο ρεαλιστικά σενάρια χρήσης. Έτσι, δημιουργήσαμε 4 τεστ - την μεταφορά από και προς το drive ενός συμπιεσμένου αρχείου των 2,9 GB, την μεταφορά ενός 4K mkv του 1 GB, όπως επίσης την μεταφορά ενός φακέλου με 100 φωτογραφίες, 100 τραγούδια MP3 καθώς και έναν φάκελο με 1200 αρχεία txt αρκετά μικρού μεγέθους.
Οι παραπάνω διεργασίες αποτελούν μια επιβεβαίωση των benchmark που προηγήθηκαν. Το δυσκολότερο workload φάνηκε πως είναι η μεταφορά των 100 φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης που συνολικά απαίτησε μεγάλο χρόνο σε σχέση με το μέγεθος των αρχείων, χωρίς ωστόσο να είναι απογοητευτικές οι επιδόσεις του. Κατά τα λοιπά, οι επιδόσεις είναι αρκετά αποδεκτές για ένα non-performance USB drive, καθότι ακόμα και οι πιο μεγάλες μεταφορές δεν απαίτησαν σημαντικό χρόνο ολοκλήρωσης.
Θα κλείσουμε το σύντομο διερευνητικό μας σχετικά με το MX-OTGuard με τις τελευταίες μας σκέψεις. Πρόκειται για ένα αρκετά ξεχωριστό USB drive, το οποίο αν και δεν εστιάζεται στην απόδοση, έχει μερικά χαρακτηριστικά τα οποία το κάνουν να διαφοροποιείται σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Χωρίς να λέμε πως οι επιδόσεις του ήταν απογοητευτικές, δεν είναι αυτός ο κύριος στόχος του MX-OTGuard. Τρία ήταν τα σημεία τα οποία μας εντυπωσίασε το συγκεκριμένο drive: Αρχικά, είναι η δυνατότητα να κρυπτογραφήσετε το drive - ή μέρος του - δημιουργώντας έτσι μια ξεχωριστή "κρύπτη" για τα πολύ σημαντικά αρχεία σας από τα οποία θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση μόνο εσείς. Η κρυπτογράφηση με τον AES αλγόριθμο κάνει απίθανο το "σπάσιμο" της κρυπτογράφησης, σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής του, κάτι που επί της ουσίας μπορεί να καταστήσει άχρηστο το drive για οποιονδήποτε δεν γνωρίζει τον κωδικό του. Το δεύτερο σημείο είναι η OTG λειτουργία του, πράγμα που σημαίνει πως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στο smartphone σας, αν αυτό έχει διαθέσιμη μια micro-USB θύρα. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα εξαιρετικά μικρό και ελαφρύ πακέτο με ποιότητα κατασκευής και αντοχή που εντυπωσιάζει.
Χωρίς προς το παρόν άμεση διαθεσιμότητα στην Ελλάδα, το MX-OTGuard της Mach Xtreme μπορεί να βρεθεί στην αγορά του εξωτερικού στα περίπου 40? για την έκδοση των 64GB.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]