George_o/c

techout.gr: Συνέντευξη με Product Managers της AMD σχετικά με τις νέες Radeon!

Recommended Posts

[NEWS_IMG=techout.gr: Συνέντευξη με Product Managers της AMD σχετικά με τις νέες Radeon!]http://reviews.hwbox.gr/news/amd.jpg[/NEWS_IMG]Στα πλαίσια της εκδήλωσης που διεξήγαγε η Advanced Micro Devices πριν δύο μήνες στο Los Angeles, όπου και αποκάλυψε τις νέες σειρές καρτών γραφικών Radeon HD 6800 & HD 6900, το techout.gr είχε την μοναδική ευκαιρία να πάρει συνέντευξη από τρία υψίστης σημασίας πρόσωπα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Devon Nekechuk (Product Manager @ Radeon HD 6800 Series), Matt Bowman (Product Manager @ Radeon HD 6900 Series) και Terry Makedon, ο οποίος εκτός από Έλληνας είναι και Product Manager στον τομέα των Catalyst drivers. Να ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε κάποια καίρια σημεία; Βέβαια να τονίσουμε ότι καλό θα ήταν να διάβασετε ολόκληρη την τετρασέλιδη συνέντευξη, καθώς περιέχει πάμπολλες επεξηγήσεις, αλήθειες και προσδοκίες της AMD.

Η σειρά Radeon HD68xx δεν αντικαθιστά την HD59xx όπως θα νόμιζαν οι περισσότεροι. Γιατί αλλάξατε την ονομασία της νέας γραμμής παραγωγής;

Στην ουσία δεν αλλάξαμε την ονομασία. Διατηρούμε το ίδιο μοτίβο σε αυτήν, με τη γενεαλογία που είχαμε. Εάν το καλοσκεφτείτε, η 58xx δεν ήταν πραγματικά ένα προϊόν που στόχευε τη χρυσή τομή, αλλά έτεινε περισσότερο προς τον enthusiast. Δεν βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο με τις σειρές 38xx και 48xx. Εάν κοιτάξετε την 48xx για παράδειγμα, κυκλοφόρησε γύρω στα +/- ?200, ενώ η 5870 στα ?400, οπότε ο Cypress ήταν ένα enthusiast chip.

Νομίζετε πως έχει μπερδευτεί ο τελικός χρήστης με τις ονομασίες, επειδή η 5870 αποδίδει καλύτερα από την 6870;

Αναγνωρίζουμε πως δεν είναι ιδανική. Υπάρχει μια προσδοκία πως η επόμενη γενιά από την ίδια σειρά θα μοιράζεται το ίδιο πρότυπο επιδόσεων, κάτι που είναι μια φυσιολογική προσδοκία. Πρέπει οπότε να παραδεχτούμε πως είμαστε θύματα της ίδιας μας της επιτυχίας. Παρουσιάσαμε ένα πλάνο ονομασίας με την σειρά 3800 που έχει θέσει κάποιες προσδοκίες και ο κόσμος το δέχτηκε πάρα πολύ καλά. Και σε κάποιο βαθμό, παγιδεύσαμε τους εαυτούς μας, διότι δεν μπορείς να είσαι σταθερός σε κάθε γενιά, δεν μπορείς να έχεις αυτό το επίπεδο συνέπειας, διότι θα υπάρχουν πάντοτε διαφοροποιήσεις.

Ο πυρήνας Barts δεν είναι μια «περιορισμένη» έκδοση του πυρήνα Cayman. Είναι διαφορετικά chips με διαφορετική αρχιτεκτονική. Μπορούμε να περιμένουμε «περιορισμένες» εκδόσεις του Cayman chip στους επόμενους μήνες, ή τα τελικά προϊόντα για την επόμενη χρονιά είναι αυτά που ήδη γνωρίζουμε;

Αυτά είναι ουσιαστικά τα προϊόντα για την επόμενη χρονιά, αλλά δεν μπορούμε να πούμε κάτι για την επόμενη γενιά. Σχεδιάσαμε τη νέα αρχιτεκτονική για κάποιο λόγο, αλλά τώρα που το αναφέραμε αυτό, το αρχικό σχέδιο ήταν να ακολουθήσουν τα πάντα την αρχιτεκτονική του Cayman. Εξαιτίας όμως κάποιων αλλαγών στο roadmap των προϊόντων, κάναμε πίσω, αφού τα 32nm κόστιζαν περισσότερο από τα 40nm. Όταν κοιτάξεις τις επιλογές που έχεις από την οπτική της κατάταξης των προϊόντων, αυτό δεν μας έβγαινε. Το Northern Islands (όλη η σειρά 6000) στα 32nm δεν έβγαινε ιδιαίτερα θελκτικό. Οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε την αλλαγή και να μεταφερθούμε στα 40nm, επηρεαζόμενοι ουσιαστικά αρκετά από την Evergreen αρχιτεκτονική για τρία από τα chips, αφού αυτό πρόσφερε καλύτερη απόδοση όσον αφορά τα κόστη και τους διαθέσιμους μηχανικούς ανάπτυξης ανά chip.

Σχετικά με τον πυρήνα Barts, τι ακριβώς περιμένετε από την αγορά; Ποιος είναι ο ανταγωνισμός του Barts;

Η HD6870 κοντράρει την GTX460 1GB, η HD6580 κοντράρει την GTX460 768MB. Σχετικά με την επιρροή της αγοράς, κυνηγάμε την ίδια θέση που είχαμε φτάσει με την προηγούμενη γενιά και κυρίως, το μερίδιο των ?200 της αγοράς.

Θα ακυρωθεί άμεσα η HD5830;

Όλο το απόθεμα που είχαμε για την σειρά 5800 έχει πωληθεί στους κατασκευαστές, οπότε τα πάντα στο κανάλι θεωρούνται πλέον End of Life προϊόντα.

Ποιος είναι ο στόχος όσον αφορά το Eyefinity για τις σειρές HD6800 και HD6900;

Η μεγάλη διαφοροποίηση είναι πως στοχεύουν διαφορετικά μεγέθη οθονών. Εάν κοιτάξεις εκείνα τα φτηνά monitors των 20-23”, που είναι 1080p, κοστίζουν περίπου ?150. Τρία από αυτά, κοστίζουν ?450 και είναι τέλεια για την HD6870. Τώρα, εάν θέλεις να τρέξεις παιχνίδια με 8xAA, σε monitors των 27-30” και σε υψηλότερη ανάλυση ή ακόμη και σε έξι οθόνες, τότε η HD6970 είναι η κατάλληλη λύση, ή μια συστοιχία Crossfire.

[img_ALT=techout.gr: Συνέντευξη με Product Managers της AMD σχετικά με τις νέες Radeon!]

http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4614d1377924cf89.jpg[/img_ALT]

Edited by George_o/c
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now