GeorgeMan

ASUS M5A series: AM3+ και AMD 9xx chipset, έρχονται για να μείνουν!

Recommended Posts

[NEWS_IMG=ASUS M5A series: AM3+ και AMD 9xx chipset, έρχονται για να μείνουν!]http://reviews.hwbox.gr/news/asus.jpg[/NEWS_IMG]Είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε τα χαρακτηριστικά του πρώτου "κύματος" μητρικών της ASUS για μητρικές με το socket AM3+, χωρίς ενσωματωμένα γραφικά και χωρίς τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των ενσωματωμένων γραφικών σε κάποιους από τους νέους AMD APUs/CPUs. Η σειρά θα λέγεται M5A και θα στηρίζεται στα επερχόμενα chipset της σειράς 9xx της AMD, καθώς και στα νέα επίσης σειράς 9 Southbridges.

Η σειρά ξεκινάει με το Μ5Α97, ένα μοντέλο που θα είναι βασισμένο στο AMD 970/SB950, που σημαίνει ότι θα χρειαστείτε και μια κάρτα γραφικών για να λειτουργήσει η συγκεκριμένη μητρική, όπως και όλες οι επόμενες. Είναι η βασική πρόταση της ASUS μη έχοντας έχει έξτρα στοιχεία από αυτά που προσφέρει το ίδιο το chipset, με δύο μόνο επιπλέον USB 3.0 θύρες. Το πιο μεγάλο αδερφάκι αυτής, η M5A97 Pro, έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά, με μόνη διαφορά την ύπαρξη eSata θυρών καθώς και το 6+2 φάσεων κύκλωμα τροφοδοσίας (Digi+ VRM). Το επόμενο μοντέλο της σειράς και τελευταίο που βασίζεται στο συνδυασμό 970/SB950, είναι το M5A97 EVO, που παρέχει επιπροσθέτως δύο θύρες USB 3.0 για το μπροστινό πάνελ του κουτιού σας, καθώς και firewire υποστήριξη. Να διευκρινίσουμε ότι ενώ όλες οι μητρικές έχουν δύο φυσικά x16 slots, εντούτοις μόνο το ένα είναι πραγματικό x16. Το δεύτερο είναι συνδεδεμένο στο southbridge, οπότε θα δουλεύει σε ταχύτητα x4. Θα υποστηρίζουν μεν CrossFire X, αλλά με ραγδαία πτώση επιδόσεων στη δεύτερη κάρτα.

Ανεβαίνοντας ιεραρχικά (και τιμολογιακά θα λέγαμε), συναντάμε τη πρώτη μητρική που θα υποστηρίζει CFX αλλά και SLi (2-way) συνδυασμούς. Πρόκειται για την M5N99X EVO που σας παρουσιάσαμε και εδώ, η οποία είναι βασισμένη στον συνδυασμό AMD 990X/SB950. Οι θύρες επαρκούν για 16x/0x ή 8x/8x λειτουργία των καρτών γραφικών, ενώ υπάρχει και ένα τυπικό τρίτο slot PCI-e σε ταχύτητα x4. Πέραν τούτων, η μητρική θα παρέχει και επιπλέον δύο SataII θύρες καθώς και μία power eSata θύρα εκτός της απλής eSata.

Nα σημειωθεί ότι δεν υπάρχει "απλό" μοντέλο της ASUS με το AMD 990FX chipset, οπότε περνάμε απευθείας στις "ειδικές δυνάμεις" ξεκινώντας από την TUF Sabertooth 990FX. Η μητρική αυτή χρησιμοποιεί ηλεκτρικά κυκλώματα με υλικά υψηλής ποιότητας, τρία PCI-E slots με λειτουργία 16x/16x/- ή 16x/8x/8x καθώς και ένα ακόμα PCI-E x4 (φυσικές διαστάσεις x16), υποστηρίζοντας έτσι και 3-way SLi για πρώτη φορά σε πλατφόρμα και chipset της AMD. Θα στηρίξει τις πωλήσεις της σε τεχνολογίες όπως το κεραμικό σύστημα ψύξης ονομαζόμενο TUF CeraM!X, ένα "ραντάρ" που θα αναφέρει πόσο ζεστά είναι βασικά σημεία της μητρικής, τα υλικά υψηλής ποιότητας, καθώς και την αποδοτική διαχείριση ενέργειας. Όμως επειδή προορίζεται για τη μέγιστη σταθερότητα λειτουργίας, δεν περιλαμβάνει πράγματα όπως διαιρέτες μνήμης για συχνότητα πάνω από 1866MHz, τα οποία θυμίζουμε ότι υποστηρίζουν απευθείας οι νέοι επεξεργαστές.

Φτάνουμε λοιπόν στο κορυφαίο μοντέλο της σειράς, το ROG Crosshair V Formula, το οποίο φέρει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Μερικά από τα οποία μοιάζουν με της Sabertooth (π.χ. PCI-E slots), ενώ άλλα διαφέρουν, όπως π.χ. το σύστημα παροχής ενέργειας 10 φάσεων (ExtremeDigi+ VRM), τα επτά SataIII και το ένα eSataIII port, ελεγκτή Gigabit Ethernet της Intel αλλά και τους πολύ υψηλούς διαιρέτες για τις μνήμες (δυνατότητα για 2133MHz). Υπάρχουν ακόμα ειδικοί μηχανισμοί που αποτρέψουν το... ψήσιμο διάφορων κομματιών της μητρικής, ενώ παρέχεται και ξεχωριστή κάρτα ήχου τύπου SupremeFX X-Fi.

Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα μέσα Ιουνίου (όχι πολύ μακριά πλέον) για να δούμε σε δράση τις νέες μητρικές.

Διαβάστε τον πολύ αναλυτικό πίνακα με τις μητρικές που έρχονται, στην πηγή της είδησης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ...

Edited by George_o/c
Link to comment
Share on other sites

Μπράβο σου Γιώργο, χορταστικότατο νέο :T: Πολύ χαίρομαι που οι TUF πάνε και προς AMD μεριά. Ήθελα πάρα πολύ να δοκιμάσω μια TUF 1156 αλλά δεν έκατσε, σίγουρα πάντως θα πάρω μια στο μέλλον!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now