Duder

Nehalem's New Power Management Features

Recommended Posts

[wrapleft]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/548a2f4ef31a6a.png[/wrapleft]Καθώς πλησιάζει η κυκλοφορία των Nehalem όλο και περισσότερες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα νέα χαρακτηριστικά που αυτοί θα φέρουν. Ένα που έχει αρκετό ενδιαφέρον είναι το νέο power management που θα εφαρμόσει η Intel στη νέα γενιά επεξεργαστών.

Το Power Gate είναι μία λειτουργία η οποία οποία εξαφανίζει το switching & leakage power και ρίχνει την κατανάλωση των πυρήνων του επεξεργαστή που παραμένουν σε idle κατάσταση σχεδόν στο μηδέν. Πρόκειται στην ουσία για μία βελτίωση του Deep Power Down Technology (C6-state) το οποίο στους Nehalem μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε πυρήνα ξεχωριστά.

74328136ca1.jpg

Όλα αυτά ελέγχονται από το Power Control Unit, το οποίο επιβλέπει σε πραγματικό χρόνο ρεύματα, τάσεις, κατανάλωση και θερμοκρασίες και μέσω αλγορίθμων ελέγχει των αριθμό καθώς και τη συχνότητα λειτουργίας των ενεργών πυρήνων!

80250227ph7.jpg

Το Turbo Mode με τη σειρά του είναι ένα είδος auto-overclocking feature. Μεταβάλλει δυναμικά τις συχνότητες των πυρήνων ανάλογα με τη θερμοκρασία και το ρεύμα. Αφού έχουμε ορίσει από το bios ένα πλαίσιο ΤDP (ανάλογα με τη ψύξη που διαθέτει ο καθένας για τον επεξεργαστή του μπορεί να ορίσει ως και TDP=190W) η λειτουργία Turbo Mode εξασφαλίζει ώστε ο CPU να παραμένει εντός των πλαισίων που δηλώσαμε μεταβάλλοντας τις συχνότητες και τις τάσεις με τις οποίες τροφοδοτούνται οι πυρήνες. Σε περίπτωση λοιπόν που τρέχουμε κάποια single threaded εφαρμογή το Turbo Mode σχεδόν απενεργοποιεί σχεδόν τους idle πυρήνες ενώ δίνει ένα boost στους ενεργούς, πάντα όμως στα πλαίσια του από το bios δηλωμένου TDP!

4afj8.jpg

4btn4.jpg

20217586el1.jpg

34963241ys6.jpg

Μία "παρενέργεια" του throttling που προκαλεί το Turbo Mode είναι στους....overclockers! Ας θεωρήσουμε έναν o/c-er στην Αθήνα και έναν στο Ελσίνκι. Σύμφωνα με το Turbo Mode ο επίδοξος bencher στην Αθήνα θα υποστεί throttling στον επεξεργαστή του λόγω μεγαλύτερων θερμοκρασιών περιβάλλοντος με αποτέλεσμα τα benchmark results να είναι τελείως διαφορετικά σε δύο κατά τα άλλα πανομοιότυπα setups...

Ευτυχώς όμως που (όπως έχουν δηλώσει από την Intel) το Turbo Mode μπορεί και να απενεργοποιηθεί τελείως από το bios...:D

Link to comment
Share on other sites

το Turbo Mode μπορεί και να απενεργοποιηθεί τελείως από το bios...

Δε βάζουν πάλι κουμπάκι στο κουτί να το κάνουμε on-the-fly όπως στους 8086...?

ΈλεοC :stars:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now