JC_Denton

Πόσο έχει επηρρεάσει η οικονομική κρίση τις εταιρείες του χώρου των Υπολογιστών ?

Recommended Posts

[WRAPLEFT]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4648ec3b7053812.jpg[/WRAPLEFT]Με την οικονομική κρίση στις Η.Π.Α. να εντείνεται μέρα με τη μέρα, πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν για τις επενδύσεις τους. Όλοι μας έχουμε δει τις τελευταίες μέρες πως πολλές μεγάλες Τράπεζες και οικονομικοί οργανισμοί έχουν κηρύξει πτώχευση, αφήνοντας τους πελάτες και επενδυτές σε δυσμενέστατη θέση, ενώ πρόσφατα μάθαμε ότι και ολόκληρη η οικονομία της Ισλανδίας είναι έτοιμη να καταρρεύσει.

Πώς όμως επηρρεάζει αυτό την αγορά των υπολογιστών και ειδικότερα, την οικονομική κατάσταση των μεγαλύτερων εταιρειών στο χώρο? Η ξέφρενη πτώση του ? τις τελευταίες μέρες, μαζί με όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της κρίσης αυτής, που έφεραν τις μεγάλες δυνάμεις του χώρου?

Πήραμε την πρωτοβουλία να ρίξουμε μια ματιά στο Forbes.com, ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά site του πλανήτη και αυτά που είδαμε, μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό. Πράγματι, τα διάφορα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι AMD και nVIDIA, σε συνδυασμό με την κρίση αυτή, τις έχουν φέρει σε πολύ άσχημη θέση (ειδικότερα μάλιστα τη 2η, η οποία αυτό το χρόνο έχει κατρακυλήσει πραγματικά).

Όμως δεν ήταν τα αποτελέσματα αυτών των δύο, που μας έκαναν να εκπλαγούμε. Η Intel έχει όπως φαίνεται, χειρότερα προβλήματα, που μόνο εξαιτίας του τεράστιου μεγέθους και δύναμής της, ίσως είναι ικανή να τα ανταπεξέλθει.

Ας τα δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά, ξεκινώντας με την AMD:

Η σημερινή κατάσταση της μετοχής της AMD, μαζί με μια πορεία της τα τελευταία 5 χρόνια:

4648ec3b3e49bbc.jpg

4648ec3b3e589fa.jpg

Βλέπετε λοιπόν με τα ίδια σας τα μάτια το πόσο άσχημα δείχνουν εκ πρώτης όψεως τα πράγματα. Αρνητικό ρεκόρ για τη μετοχή, η χρημαστηριακή αξία της εταιρείας στα 3 δις δολάρια (από τα 5 δις που είχε πέρσι), αλλά ενθαρρυντικά σημεία να αποτελούν η ξαφνική άνοδός της, παρόλη την κρίση.

Πράγματι, η άνοδος αυτή δεν είναι τυχαία - καταλυτικό ρόλο έπαιξε η ανακοίνωση της εταιρείας για το σπάσιμο σε δύο τμήματα, τις τεράστιες επενδύσεις από το Εμιράτο του Abu-Dhabi και την απομάκρυνση των εργοστασίων από τον πυρήνα της AMD, πράγματα που θα αναλύσουμε εκτενώς σε μια άλλη είδησή μας.

Έτσι, παρόλο που τα πράγματα δείχνουν αρκετά δυσμενή, η AMD ίσως καταφέρει να ξεφύγει λίγο από το "βούρκο" που έδειξε ότι έπεσε προσωρινά. Πάμε όμως στην nVIDIA τώρα.

Η σημερινή κατάσταση της μετοχής της nVIDIA, μαζί με μια πορεία της τα τελευταία 5 χρόνια:

4648ec3b3e9c3d3.jpg

4648ec3b3eaaa3a.jpg

4 δις δολάρια χρηματιστηριακή αξία? Η μετοχή στα ~7 δολάρια? Τέτοια νούμερα η nVIDIA έχει να τα δει από το 2005! Που είναι τα κοντά 40 δολάρια που είχε αξία η μετοχή της πριν 1 έτος?

Σίγουρα το ρόλο του τον έπαιξε πολύ καλά το τεράστιο σκάνδαλο με τις ελαττωματικές κάρτες γραφικών, αλλά τώρα σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, η εταιρεία έχει πέσει υπερβολικά χαμηλά σε αξία, κάτι που ανησυχεί πάρα πολύ τους επενδυτές της, οι οποίοι σαφώς ελπίζουν σε μια γρήγορη διαφυγή από το "αδιέξοδο".

Πάμε όμως τώρα και στον κολοσσό που ακούει στο όνομα Intel.

Η σημερινή κατάσταση της μετοχής της Intel, μαζί με μια πορεία της τα τελευταία 5 χρόνια:

4648ec3b3e72fca.jpg

4648ec3b3e8395e.jpg

Εδώ ξεκάθαρα έχει χτυπήσει η οικονομική κρίση των Η.Π.Α. πολύ δυνατά. Μια σχετικά απροβλημάτιστη εταιρεία, με πολύ καλά δείγματα κυριαρχίας στις αγορές (σε όλα τα μήκη και πλάτη μάλιστα), που είναι μερικά βήματα πριν την έκδοση μιας ακόμα νέας πλατφόρμας που αναμένεται να έχει ισχυρή απήχηση στο κοινό.

Γιατί όμως τα 90 δις δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία? Η Intel είχε να πέσει τόσο "χαμηλά" από τον ανταγωνισμό με την AMD και του Athlon 64. Βέβαια, μια τόσο ισχυρή εταιρεία, είναι βέβαιο ότι θα ανταπεξέλθει της κρίσης, όπως έχει και στο παρελθόν κάνει. Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί που λένε "αγοράστε Intel τώρα" στα διάφορα οικονομικά fora, μιας και προβλέπουν ξανά ραγδαία άνοδο της μετοχής.

Αυτό όμως που θέλουμε να σας τονίσουμε φαίνεται ξεκάθαρα - η κρίση αυτή επηρρέασε ακόμα και το "γίγαντα", σε έντονο μάλιστα βαθμό.

Αν μάλιστα αναρωτιέστε και για τις υπόλοιπες εταιρείες του χώρου, απλά δείτε τις Apple, Microsoft και TSMC. Και οι 3 έχουν αρνητικά ρεκόρ για το έτος, κάτι που ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτό που βλέπουμε παντού - το πόσο έχει επηρρεάσει αυτή η κρίση όλον τον επενδυτικό κόσμο, και όχι μόνο.

.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now