Recommended Posts

asus rampage formula αλλα περιμενω ενα corsair 750w απο πλαισιο για να δωσω ρευμα στα καλουδια μου.γκουχουγκουχου....αντε βρε καλο μου πλαισιο κανε την παραγγελια και φερε το psu μου......plsssss

Link to comment
Share on other sites

Ηρθαν επιτέλους ολα τα κομματια και ειμαι ετοιμος για Raid.Επιδει τα Αγγλικά μου δεν ειναι και τόσο καλα.Ας μου πει καποιος τις διαφορές ανάμεσα σε raid 0 , 1 , 5 και 10.Γιατι δεν ξέρω ποιο πρέπει να κάνω

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχεις και πολλές επιλογές.

Το RAID 10 θέλει 4 δίσκους minimum, οπότε δεν.

Το RAID 5 θέλει 3 δίσκους minimum, οπότε πάλι δεν ( και να είχες 3εις, πάλι δεν θα έλεγε αφού ο onboard controller δεν έχει επεξεργαστή να κάνει τα parity calculations και θα ήτανε αρκετά αργός στο write και μέτριος στο read ).

Το RAID 1 απλά κάνει δύο δίσκους να φαίνονται σαν ένας ( με το μέγεθος του ενός ) και ότι γράφεις εσύ στον ένα δίσκο το αντιγράφει μόνο του στον άλλο.

Οπότε αν χαλάσει π.χ. ο ένας δίσκος έχεις ένα πιστό αντίγραφό του στον άλλο.

Το RAID 0 χρησιμοποιείται όταν χρειάζεται κανείς καλύτερες επιδόσεις στο read & write, αφού "ενώνει" όσους δίσκους βάλεις στο RAID 0 array σου σαν έναν, και χωρίζει τα αρχεία σε κομμάτια και βάζει από ένα κομμάτι στον κάθε δίσκο, οπότε όποτε είναι να διαβάσεις ή να γράψεις αρχείο γράφεται/διαβάζεται από όλους τους δίσκους που έχεις στο RAID 0 array ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα καλύτερες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής.

Στο RAID 0 αν σου ψοφήσει ένας από τους δίσκους του array χάνεις τα δεδομένα σου.

Link to comment
Share on other sites

Οπότε κάνω raid 0 τους 2 WD και μπορώ να πάρω ακόμα έναν δίσκο (εξωτερικό π.χ.)για backup.Σε περίπτωση που χρειαστώ φορματ.Ευχαριστώ Bill.Τώρα αν ήταν εύκολο να μου πεις και την διαδικασία για raid 0 , θα σου ήμουν ευγνώμων..Κάτι έπιασα από το manual αλλά φοβάμαι μην κάνω καμία πατάτα.Πρώτη φορά βλέπεις.

Link to comment
Share on other sites

Τιποτα ιδιαίτερο.

Μπαίνεις στο BIOS πας στο SATA Configuration, και στο "Configure SATA as" διαλέγεις "RAID".

Save & exit the BIOS.

Στο Boot όταν βγάλει μια σελίδα που λέει Intel Matrix Storage μπλα μπλα, πατάς το Control + I ( i είναι όχι L ) όταν μπείς εκεί πατάς "New RAID array".

Διαλέγεις ένα όνομα για το array, διαλέγεις RAID 0 έπειτα, 64kb stripe size, και μετά με το space βάζεις "tick" στους δίσκους που θα χρησιμοποιήσεις στο RAID.

Save & exit και είσαι κομπλέ.

Link to comment
Share on other sites

πω πω φιλε με έσωσες.εχθες παιδευώμουν όλη την μέρα και ειχα κολλήσει.το 64kb stripe size το ειχα 128 και δεν ειχα πατισει το space.εκανα την διαδικασία με την δισκέτα λογο xp και ξεκινουσα την εγκατασταση των xp σε καποια φαση πατουσα F6 και μετά μου είχε 3 επιλογες,κατι με το inch9 αν δε κάνω λάθος.και στο τέλος απλα δεν έβρισκε το raid για να περάσω τα xp.θα το δοκιμασώ και ελπιζω τώρα να μου βγει

Link to comment
Share on other sites

Ακομα μια βοηθρια ρε παιδιά.Καταρχην το 64kb stripe size λεει οτι ειναι για raid 1 και το 128 για raid 0 που κανω εγώ.την επιλογη που διαλέγω τους δισκους δεν μπορώ να την επιλέξω μαλλον γιατι εχω μόνο 2 δισκους.αρα αναγκαστικα τους εχει επιλεγμένους.οταν λοιπον παω να κανω εγκατασταση τα XP μου λεει οτι δεν ειπάρχουν δισκοι.

Link to comment
Share on other sites

To καλυτερο stripe size για λειτουργικο, μετα απο πολλαπλες δοκιμες με Raptor-X, είναι το 16Κ. Μετά για φύλαξη αρχείων πάμε στα 32-64, με προτιμηση στο 32άρι.

Τώρα όσον αφορά για τη δισκέτα, βάζεις κανονικά κατά την εγκατάσταση των Windows τη σωστή δισκέτα που έχει τους RAID-drivers της μητρικής?

Link to comment
Share on other sites

ναι βάζω την σωστή δισκέτα.ξεκινώ αγκατάσταση , πατάω "F6" και μετα απο λιγο το "S" και επιλέγω την πρώτη επιλογή ICH9 όπως λέει και στο manual,οι άλλες 2 είναι ICH8.μετα εντερ και περιμενω.εκεί είναι που μου λέει οτι δεν βρέθηκαν δίσκοι για εγκατάσταση.ενώ μέσα στο bios τους βλέπει κανονικά.φυσικά και εχω κανει πριν την διαδικασια για raid όπως λεει και ο bill ποιο πριν.δοκιμασα να βάλω τα xp και χωρίς raid και τα έβαλα κανονικα αν και δεν μου εμφάνιζε τον δεύτερο δισκο στην αρχη μετα τον βρικε με μια διαδικασια που εκενα.αλλαξα και θέσεις στα sata της mobo αλλα και παλι τίποτα.κολάει παντα εκει και λέει οτι δεν βρίσκει δισκους για εγκατάσταση

Link to comment
Share on other sites

Χμμ...

Άκου μερικές δοκιμές που μπορείς να κάνεις:

1) Άλλαξε δισκέτα, πέρασε τους drivers σε άλλη και ξαναδοκίμασε.

2) Ψάξε στο net μπας και βρεις άλλους RAID Drivers για τη μητρική σου.

3) Αυτό με τον ένα δίσκο που δεν τον έβλεπε κάπως με ανησυχεί - μπορείς να δοκιμάσεις να δεις αν όντως είναι στα καλά του?

4) ...βάλε Vista :D Δεν το λέω για πλάκα, βάλτα. Αν δεις ότι και εκεί (δε θέλει δισκέτα) δεν αναγνωρίζεται το RAID σου, κάτι πάει στραβά ;)

Link to comment
Share on other sites

εβαλα και αλλη δισκετα και παλι τα ιδια.να φανταστεις οτι περασα τους RAID-drivers και απο τα xp και με την αλλη την διαδικασια που πατας το "1".τον δευτερο τον δισκο τον εμφανισα απο την διαχειριση δισκων.οταν τον εμφανισα ολα εδειχναν καλα.σε vista ξερω μπορεις και σε usb stick να τους βαλεις.θα το δοκιμασω κι αυτο αυριο.

Link to comment
Share on other sites

πλεον εχω φρικαρει.εχω δοκιμασει τα παντα.ακομα και σπαστω raid 0.δεν ειναι δυνατον να δουλευουν οι δισκοι κανονικα,να τους εχω περασει και τους 2 xp kai vista απο 2 φορες και ολα να δουλευουν τέλεια και οταν τους κανω raid απλα το σηστημα να μην μπορει να τουσ βρει.δοκιμασα και εβαλα μαζι και ενα τριτο μου δισκο οχι σε raid δηλ.τους 2 raid και εναν μονο και παλι δεν τους βρισκει.να γινω πιο σαφης σταμαται η διαδικασια εκει που λεει (enter για εγκατασταση R για επισκευη ή F3 για εξοδο)περιμενω να μου βγαλει το ορους(F8 συμφωνω)αλλα τπτ.απλα δεν βρεθικαν δισκοι

Link to comment
Share on other sites

Θα σου πρότεινα να φτιάξεις ένα δισκάκι με τους Matrix Storage Manager drivers ενσωματωμένους σε "text-mode" mode.

Αναλυτικές οδηγίες είχα postάρει κάποτε στο PC Technology.gr

Αν θέλεις να το δοκιμάσεις, εγω μπορώ να σου ανεβάσω στο net σε zip τα περιεχόμενα που θα κάνεις integrate με το nLite και να σου δώσω χονδρικά πληροφορίες για το πως θα το κάνεις αυτό με το nLite.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now