JC_Denton

Οι οικονομικές επιπτώσεις σε πολλές εταιρείες του ΙΤ, λόγω της κρίσης . . .

Recommended Posts

[WRAPLEFT]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/46497abd201c29a.jpg[/WRAPLEFT]Το τρίμηνο που μας πέρασε, καθώς και σχεδόν σίγουρα και τα επόμενα, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ο καθρέφτης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που έχει πλήξει τις αγορές ανά τον κόσμο, εκμηδενίζοντας τα κέρδη σε εταιρείες κολοσσούς, οι οποίες βλέπουν τις επενδύσεις τους να μην αποφέρουν αυτά που επιθυμούσαν.

Πολλοί βέβαια μιλάνε για εσκεμμένο πανικό, ο οποίος οδήγησε στην κατάσταση αυτή, με απώτερο σκοπό την μείωση των παιχτών στους διάφορους τομείς (από αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι τράπεζες και υπολογιστές). Μάλιστα τονίζουν ότι αρκετά από όσα συμβαίνουν δεν έχουν καμία σχέση με την κρίση (όπως π.χ. το κλείσιμο της Qimonda, κάτι που ήταν ψιλοπροδιεγραμμένο, ή η πτώση των κερδών της Seagate, μετά από τα πολλαπλά σκάνδαλα για ελαττωματικούς σκληρούς δίσκους).

Αυτό που είναι σίγουρο όμως, είναι ότι οι περισσότερες εταιρείες έχουν προβλήματα και αναφέρουν είτε εντόνως μειωμένα κέρδη ή ακόμα και σημαντικές απώλειες (φυσικά όμως, υπάρχουν εταιρείες που ακόμα κερδοφορούν, όπως η Ubisoft, η Apple και η IBM π.χ.).

Εμείς ας δούμε εν ολίγοις τι έχει συμβεί ως τώρα σε ορισμένους από τους μεγάλους παίχτες στο χώρο του Hardware, ενώ θα προσπαθούμε να ενημερώνουμε συνέχεια την είδηση με νέα posts, για ότι περαιτέρω προκύψει.

-----

Ξεκινάμε με τους "γίγαντες". Η Microsoft και η Intel ανακοίνωσαν έντονα μειωμένα κέρδη, με τη 2η να έχει πολύ εντονότερο πρόβλημα (σχεδόν 90% κάτω σε σχέση με τα αντίστοιχα της περσινής περιόδου). Αυτό οδήγησε και στην απώλεια πολλών θέσεων εργασίας, αλλά κάποιοι διαφωνούν ως προς το θέμα της Intel - τα 5 εργοστάσια που έκλεισαν, θα έκλειναν λένε. Απλά έγινε ίσως λίγο νωρίτερα, λόγω των δυσμενών αποτελεσμάτων.

Πάμε στην AMD. 1.42 δις δολάρια ζημιές για αυτό το τρίμηνο, και αναμένεται να συνεχίσει έτσι. Εδώ τα πράγματα όντως δε δείχνουν ρόδινα. Μόνο με την υποστήριξη της Abu Dhabi θα γίνει κάτι, ήδη έχουν χάσει τη δουλειά τους αρκετοί εργαζόμενοι, ενώ τα μεγάλα στελέχη έχουν μειώσει δραματικά τους μισθούς τους. Με τη μετοχή να ετοιμάζεται να πέσει κάτω από τα 2 δολάρια (ήταν κάπου στα 40 με τους Α64...), πολλοί φοβούνται ακόμα και ενδεχόμενη χρεωκοπία. Και πάλι οι απόψεις διίστανται - κάποιοι αναλυτές λένε ότι φταίει η κρίση, μιας και ειδικά στον τομέα των GPU η AMD πήγε καλά με τα νέα της προϊόντα, άλλοι όμως λένε ότι απλά αυτή θα ήταν η πορεία της, ειδικά όταν δεν έχει κάτι με το οποίο να χτυπήσει τα UMPC και τον Intel Atom.

Σειρά έχει η Seagate: περίπου μισό δις δολάρια ζημιά, με πολλούς να λένε ότι ευθύνεται η κρίση, που έριξε τη ζήτηση σε προϊόντα αποθήκευσης, μαζί με τα σκάνδαλα περί ελαττωματικών HDD (και το πρόσφατο φιάσκο με το Firmware Update).

Πάμε στην ASUS - εδώ έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με τις Ταϊβανέζικες οικονομικές εφημερίδες, ένας "Ψυχρός Πόλεμος" μεταξύ των 2 μεγαλοστελεχών της εταιρείας, Johnny Shih και Tung Tsu Hsien. Μετά το πρώτο τρίμηνο ζημιών για την ASUS, οι σχέσεις μεταξύ τους έγιναν όλο και χειρότερες, με τον Tung Tsu Hsien (πρακτικά, τον πατέρα της ASUS) να αναλαμβάνει την προεδρία της θυγατρικής της ASUS, Pegatron, ενώ ο Johnny Shih έγινε στην ουσία ο Πρόεδρος της ASUS. Το θέμα είναι ότι το προσωπικό της ASUS ακολουθεί τον Tung Tsu Hsien, δημιουργώντας έντονες φήμες ότι αν όλα αυτά συνεχιστούν και η κόντρα μεταξύ τους φτάσει σε κάποιο ζενίθ, ίσως να δούμε την Pegatron να αποχωρεί, δημιουργώντας μια νέα εταιρεία! Δείτε το όλο θέμα πιο αναλυτικά εδώ.

Τέλος, έχουμε την ιστορία της Qimonda. Η μεγάλη παραγωγός μνημών, όπως σας είπαμε και μέσα στο forum, έκλεισε, αφήνοντας την Infineon με ζημιές και σχέδια για επανάκτιση των "κατεστραμένων". Σίγουρα, μια σοβαρή απώλεια, η οποία όμως πολλοί αναλυτές λένε ότι ήταν πλέον από αναμενόμενη, ειδικά μετά τις πολλαπλές καθυστερήσεις της συμφωνίας με τη Micron.

-----

Αυτά ήταν εν ολίγοις κάποια από τα σημαντικότερα νέα για την όλη δυσμενή κατάσταση σήμερα - με συχνά updates, θα σας κρατάμε ενήμερους για ότι ακόμα μάθουμε και για τις υπόλοιπες εταιρείες του χώρου...

.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now