George_o/c

AMD Bulldozer 32nm CPU το 2011 ...

Recommended Posts

[wrapleft]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/46149b2b5b91318f.jpg[/wrapleft]Ενώ η Intel έχει καταπιαστεί αρκετά με την 32nm τεχνολογία για να την έχει έτοιμη μες στο 2010, η AMD ανακοίνωσε ότι οι 32nm επεξεργαστές της - γνωστοί και ως Bulldozer - θα έρθουν το 2011 ! Η δήλωση αυτή έρχεται να αναιρέσει τα λεγόμενα του chief executive officer της Advanced Micro Devices που έλεγε ότι η παρθενική εμφάνιση τους θα γίνει στα μέσα του 2010. Ο Dirk Meyer, CEO και πρόεδρος της AMD, είχε τονίσει σε μία πρόσφατη συνέντευξή του ότι η εταιρεία κάνει ότι μπορεί για να κυκλοφορήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τους 32nm επεξεργαστές της. Φυσικά δεν ξεχνάμε και μια δήλωση που είχε κάνει το 2008, σύμφωνα με την οποία οι πρώτοι Bulldozer CPUs θα κατασκευάζονταν με λιθογραφική μέθοδο 45nm, και ότι τα πρώτα δείγματα θα τα βλέπαμε το 2009 ! Δυστυχώς όμως, πρέπει να ξεχάσετε τα παραπάνω εφόσον οι Bulldozer θα αργήσουν πάρα μα πάρα πολύ !

AMD-039-s-Bulldozer-CPU-Pushed-to-2011-2.png

"Ο τρόπος με τον οποίο αρχικά θέλαμε να χειριστούμε τους 32nm επεξεργαστές, πήρε νέα τροπή, με τα πρώτα ES κομμάτια να έρχονται τέλη του 2010, και το τελικό προϊόν μες στο 2011", είπε ο Damon Muzny, εκπρόσωπος τύπου της AMD. O πρώτος Bulldozer επεξεργαστής, αναμένεται με κωδική ονομασία Orochi, περισσότερους από 4 πύρηνες και 8MB cache, καθώς επίσης και υποστήριξη DDR3 μνήμης. Μαζί με αυτόν, η εταιρεία θέλει να κυκλοφορήσει και τους Ontario (δύο general-purpose x86 cores), οι οποίοι επίσης προσφέρουν intergrated graphics, 1MB cache και υποστήριξη DDR3 μνήμης. Ο Οntario βασίζεται ουσιαστικά στον Bobcat, οπότε στόχος του είναι η εξοικονόμιση ενέργειας - ένας από τους πρώτους Fusion CPUs δηλαδή.

Η μικρο-αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός των Bulldozer έχει γίνει εξ' ολοκλήρου από το μηδέν, έτσι ώστε να αποδίδουν τα μέγιστα / πολύ καλύτερα από τα chips που κυκλοφορούν τώρα στην αγορά. Άξιο αναφοράς είναι και το ότι θα περιλαμβάνουν την SSE5 instruction.

AMD-039-s-Bulldozer-CPU-Pushed-to-2011-3.png

Φτάνοντας στο τέλος, έχουμε να πούμε ότι η γνωστή εταιρεία που μας έρχεται από το Sunnyvale - California, πρέπει να καταστρώσει ένα νέο σχέδιο, να δημιουργήσει μία αρχιτεκτονική που θα την βοηθήσει να βρεθεί μπροστά από την κύρια αντίπαλό της, την Intel. Είδαμε τί μπορεί να καταφέρει όταν σκεφτεί ώριμα (Phenom II), ωστόσο δεν αρκεί μόνο αυτό για να την φέρει στην κορυφή ! Την ίδια στιγμή, καλό θα ήταν να ανακοινώσει ακόμα πιο γρήγορους επεξεργαστές για το 2010, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι για 2,5 χρόνια οι Deneb είναι αυτοί που θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή - αντιμέτωποι με Yorkfield, Nehalem, Westmere και αργότερα Sandy Bridge. Αν τέλος λάβουμε υπόψην και το γεγονός ότι όταν βγουν στην αγορά με το καλό οι Bulldozer, δεν θα περάσει ένα εξάνημο και θα εμφανιστούν οι πρώτοι 22nm CPUs της Intel (Ivy Bridge), τα πράγματα δεν φαίνονται και τόσο καλά.

chipAMD.jpg

Edited by George_o/c
Link to comment
Share on other sites

Oι Bulldozer χρειάζονται όπωσδήποτε νέο socket για 2 λόγους :

a) Είναι κατασκευασμένοι με εντελώς καινούρια αρχιτεκτονική (νέα έκδοση της Direct Connect) + Hyper Transport

b) Μαζί με το παραπάνω, βάλε και την υποστήριξη DDR3

Οι δύο αυτές αλλαγές θα αλλάξουν τελείως το pinout του cpu, έτσι θα είναι μία από τις λίγες φορές που η AMD δεν δίνει την δυνατότητα για backwards compatibillity με τα boards που έχουμε τώρα ;)

Link to comment
Share on other sites

Thanks Γιώργη :):T:

Και αν καμια φορα δεν εχει απαντησεις το thread της εκαστοτε ειδησης, μη πτοείσαι! Ειναι απλα επειδη ειναι τοσο τελεια γραμμενη που δεν εχουμε αποριες :shades:

(Εναλλακτικα, μπορει απλα να ενημερωνεται ο καθενας, να μη χρειαζεται να σχολιασει κατι. Το εχω κανει πολλες φορες ;) )

Btw, on topic now, λες να πανε σε pins-on-motherboard σχεδιασμο?

Κανενα νεο με το voltage που αναμενεται να εχουν αυτοι οι επεξεργαστες? Θα πεσουμε κατω απο το 1volt?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now