GoriLLakoS

Η IBM πάει στα 28nm και η Intel απαντάει με 22nm !

Recommended Posts

[WRAPLEFT]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4649d1332177e51.jpg[/WRAPLEFT]Μια είδηση απο την άλλη άκρη του πλανήτη ήρθε να ταράξει τα νερά, αλλά όπως φαίνεται το έκανε για μόλις 24 ώρες αφού η Intel απάντησε στην IBM στο θέμα της δημιουργίας ημιαγωγών στα 28nm ! Η IBM λοιπόν και η παρέα της - Chartered Semiconductor Manufacturing, Globalfoundries, Infineon, Samsung Electronics και STMicroelectronics - ανακοίνωσαν πώς από κοινού θα εργαστούν επάνω στην ανάπτυξη high-k metal gate (HKMG) και low-power bulk complementary metal oxide ημιαγωγών (CMOS) στα 28nm, πράγμα που σημάινει 40% άυξηση επιδόσεων και περισσότερο από 20% μέιωση κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με τα 45nm των επεξεργαστών που κυκλοφορούν σήμερα !

Σύμφωνα με το TGDaily, η τεχνολογία HKMG μπορεί να κατασκευάσει cells των 0.120 square microns έκαστο, ενώ σύμφωνα με την IBM, η τεχνολογία των 28nm θα είναι έτοιμη πρός εμπορική διάθεση το δέυτερο μισό του 2010 !

Στην αντίπερα όχθη τώρα, ο γίγαντας που λέγεται Intel, αναμένεται να κυκλοφορήσει επεξεργαστές στα 32nm στο τέλος τους 2009 και προϊόντα με τεχνολογία 22nm μέχρι το 2011 !

Σύμφωνα με το Brightsideofnews(που πολύ το ακούμε τελευτάια), τα 28nm της IBM, τυπικά δεν χρησιμοποιούνται για επεξεργαστές (αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει) και όλα τα παρακάτω απο μεριάς Intel : Ivy Bridge, Haswell και Larrabee θα είναι εξ'ολοκλήρου κατασκευασμένα στα 22nm ! !

Πολύ πιθανό είναι η λιθογραφική μέθοδος των 22nm να χρησιμοποιηθεί περισσότερο σε πυρήνες καρτών γραφικών αφού αυτές έιναι που με die-shrinks έχουν ώς αποτέλεσμα την μέιωση της κατανάλωσης, καθώς τα σχέδια των πυρήνων των κανονικών επεξεργαστών είναι πολύ περιορισμένα λόγω του μεγάλου μεγέθους της cache που υπάρχει πλέον μέσα τους !

22nm.jpg

Διαβάστε περισσότερα

εδώ & εδώ . . .

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now