Duder

Intel XMP Up Close & Personal

Recommended Posts

[wrapleft]http://www.hwbox.gr/attachment.php?attachmentid=908&stc=1&thumb=1&d=1195221090[/wrapleft]Η Intel μαζί με τις ASUS και Kingston διεξήγαγε ένα webcast για να εξηγήσει ακριβώς τι σημαίνει XMP (Extreme Memory Profiles). Η τεχνολογία αυτή είναι σχεδιασμένη ώστε να δώσει στο νέο και άπειρο overclocker την αυτοπεποίθηση για σωστό overclocking με compatible hardware και το οποίο θα εξασφαλίζει ένα ορισμένο επίπεδο o/c με DDR3 μνήμες οι οποίες είναι XMP certified. Επίσης επιτρέπει στον enthusiast να πετύχει περισσότερο fine tuning κάνοντας χρήση των profiles διαθέσιμων στο SPD.

Τι ακριβώς όμως είναι το XMP; Πρόκειται για καταχωρήσεις στο SPD των μνημών RAM (DDR3 προς το παρόν) οι οποίες επιτρέπουν τη μνήμη να τρέχει σε συχνότητες και timings πολύ πιο πάνω από τα standard του JEDEC. Οι ρυθμίσεις αυτές απαιτούν βέβαια και μητρική πλακέτα η οποία είναι συμβατή και αυτή με XMP.

56015006zu3.jpg

11ca5.jpg

Μόλις ο υπολογιστείς bootάρει το bios ανιχνεύει το SPD και τα XMP profiles τα οποία είναι αποθηκευμένα σε αυτό και αυτόματα κάνει τις κατάλληλες ρυθμίσεις για να υπερχρονίσει τις μνήμες (μεταξύ άλλων και FSB, vdimm και vcore).

18002981ed5.jpg

25503157is7.jpg

Να σημειωθεί πως τα XMP μπορούν να φορτωθούν όχι μόνο μέσω του bios αλλά και σε περιβάλλον Windows μέσω του Intel Extreme Tuning Utility.

Κάθε κατασκευαστής RAM είναι ο ίδιος υπεύθυνος για το certification των μνημών του με τους κατασκευαστές μητρικών και θα πρέπει να ανακοινώνει τα αποτελέσματα στην Intel, η οποία με τη σειρά της θα ανακοινώνει τα XMP compatibility chart στην ιστοσελίδα της ώστε ο τελικός αγοραστής να έχει την βεβαιότητα για τη σωστή συνεργασία των προϊόντων.

20844043ga6.jpg

Μέχρι στιγμής η μόνη XMP certified μητρική είναι η ASUS P5E3 Deluxe WiFi (σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές) ενώ από πλευράς μνημών υπάρχουν οι Corsair, Kingston, Crucial, OCZ.

22by9.jpg

[ Διαβάστε περισσότερα εδώ...]

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now