ggtaxo

Πρόβλημα με μνήμες DDR3 σε OC

Recommended Posts

Εδώ και αρκετό καιρό είχα "σηκώσει" το CPU του υπολογιστή της υπογραφής στα 3,11GHz ανεβάζοντας το FSB από 333 σε 366MHz. Και ενώ από θερμοκρασία δεν υπήρχε και ούτε υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα (22 idle - 43 full load), παρατηρώ τα εξής:

-1ο όταν ανέβασα το FSB στα 380ΜΗz (8.5x380=3.23GHz) το σύστημα έγινε ξαφνικά πολύ ασταθές, ενώ η θερμοκρασία ήταν χαμηλά και η συχνότητα θεωρώ τίποτα το υπερβολικό. Έχω διαβάσει ψάχνοντας ότι ο 9550 ανεβαίνει άνετα στα 3,8 ή ακόμα και στα 4 με μια καλή ψύκτρα. Παρόλα αυτά το σύστημα τελικά έκανε επανεκκινήσεις και αναγκαζόμουν να κατεβάσω συχνότητα.

-2ο μετά από ένα διάστημα κατά το οποίο το σύστημα δούλευε σταθερότατα, ΄μου πετά BSOD! όπου το μήνυμα αναφερόταν σε σφάλμα στη μνήμη. Την πρώτη φορά δεν έδωσα σημασία, το θεώρησα τυχαίο αλλά το ίδιο συνέχισε να γίνεται κάθε λίγες ώρες. Τρέχω λοιπόν ένα test με το ORTHOS και σχεδόν αμέσως βγάζει error.

Ανοίγω κατευθείαν το κουτί και ξηλώνω τις μνήμες. Τις ξανακουμπώνω και όλα κομπλέ!!! Κανένα απολύτως πρόβλημα. Τρέχω το ORTHOS για μια μέρα ολόκληρη και όλα καλά.

Ξαναδοκίμασα λοιπόν σήμερα να ανεβάσω σιγά σιγά το FSB του CPU. Να πω ότι όλες τις ρυθμίσεις τις άφησα στο AUTO αρχικά. όταν ανέβηκα στα 372MHz (8.5*372=3,16GHz) και έτρεξα το passmark είδα ότι σε σύγκριση με πριν οι επιδόσεις δεν είχαν βελτιωθεί σχεδόν καθόλου και μάλιστα σε κάποια test το έβγαζε πιο αργό από πριν. Ανέβασα τότε το VCore στα 1,325V και ξανατρέχω το τεστ. αυτή τη φορά τα αποτελέσματα έδειχναν εκτίναξη των επιδόσεων.

όμως όταν έτρεξα το ORTHOS χτύπησε αμέσως. Το ίδιο και άλλα διαγνωστικά προγράμματα για τη RAM. Και πάλι όταν κατέβηκα στα 366FSB το πρόβλημα παρέμεινε και λύθηκε όταν έκανα reset και έφερα το CPU στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Το θέμα είναι ότι για τόσο μικρή αύξηση του FSB είναι κουφό εντελώς να μην αντέχει το σύστημα. Οι μνήμες μου είναι 2 *2GB Kingston HyperX DDR3 στα 1600.

Τι μπορεί να φταίει για αυτό; Είναι κάποιο λάθος ή παράλειψη δική μου κατά το o.c.; Και γιατί ένώ όταν ήμουν στα 366 έτρεχε μια χαρά και α΄φού ξαναγύρισα εκεί μετά τα 372 συνέχισε να χτυπά; Έχει να κάνει με το βολτάζ ή κάτι άλλο; Μπερδεύτηκα...

Link to comment
Share on other sites

Όταν ανέβασα το FSB στα 380MHz ανέβασα το Vcore στα 1.325V, αλλά οι μνήμες δούλευαν σε όλες τις περιπτώσεις στα 1,744V. Παλίοτερα όμως που δούλευα με το FSB στα 366 όλα καλά. τώρα ξαφνικά γιατί΄Οι μνήμες DDR3 μέχρι πόσο ρεύμα αντέχουν ώστε να είναι σταθερές? Υπόψιν ότι έχω βάλει και ψύκτρα για τις μνήμες με 2 ανμιστήρια να τις βαράν κατευθείαν.

Link to comment
Share on other sites

Εαν "παρασυρονται" και οι μνημες απο το ανεβασμα του FSB, λογικο ειναι να θελουν παραπανω ταση καμια φορα :) Οταν ανεβαζεις στα 380 το FSB, για δες στο CPU-z που τρεχουν οι μνημες σου - ισως απλα να μην αντεχουν 100% εκει πανω.

Γενικα, ταση ακουγαν καλα στο 775, μεχρι 2.0-2.1V σχεδον ολα τα kit (δεν ηταν τοσο ευαισθητα οσο τα σημερινα με τα Elpida). Απλα δεν ειναι μονο θεμα τασης, ειναι και το τι timings εχουν οι μνημες, στα εκαστοτε MHz.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν δοκίμασα τα ΠΑΝΤΑ τόσες μέρες και το μόνο που κατάφερα ήταν να μπω στα windows για να τεστάρω και να μου βγάζουν και τo ORTHOS αλλά και το MEMTEST και άλλα προγράμματα error στη μνήμη.

Όταν τέσταρα τον επεξεργαστή όλα καλά.

Μιά απορία. Οι μνήμες μου είναι 2x Kingston KHX12800 DDR3 2GB, δηλαδή κανονικά πρέπει να χρονίζονται στα 1600MHz. Το FSB του 9550 όμως είναι στα 1333 και παρασύρει κάτω και τις μνήμες. Μήπως αυτό δεν έπρεπε να συμβαίνει; H motherboard είναι η EP45C-DS3 και το BIOS το F5 (τελευταία αναβάθμιση). Επίσης μέσα απτο BIOS δεν έχω τη δυνατότητα να κάνω overclocking μόνο στον CPU ή μόνο στις μνήμες. Έλεος δηλαδή! Σκέφτομαι ότι μάλλον φταίνε οι μνήμες, αλλά και οι δυό ελλατωματικές, την τύχη μου;

Link to comment
Share on other sites

βαλε το fsb στα 400

τις μνημες βαλτες στα 1600 με τα timing κ τα βολτ που γραφουν επανω

τα υπολοιπα ρευματα αστα στο νορμαλ (δεν χρειαζεται να ανεβασεις τπτ)

για το κρυφο μενου των μητρικων gigabyte πατας μεσα απο το ΒΙΟΣ Ctrl + F1.

Link to comment
Share on other sites

βαλε το fsb στα 400

τις μνημες βαλτες στα 1600 με τα timing κ τα βολτ που γραφουν επανω

τα υπολοιπα ρευματα αστα στο νορμαλ (δεν χρειαζεται να ανεβασεις τπτ)

για το κρυφο μενου των μητρικων gigabyte πατας μεσα απο το ΒΙΟΣ F1.

φιλε μου συγνωμη που επεμβαίνω αλλα αυτο που λες οτι τα ρεύματα να τα αφησει όπως ειναι δεν σημαίνει οτι και στο παλικάρι θα πρεπει να ειναι και έτσι,cpu απο cpu διαφέρει αλλος μπορει να θελει 1,40 και αλλος 1,30 όπως και mobo, ram ,μπορει να θελει λιγο ψαξιμο για να μην του πετάει bsod!

απλα λεω οτι εσενα μπορει να δούλεψε ετσι του αλλου να μην δουλεύει ετσι και να θελει καπου λιγο τσίμπημα η τάση!:):)

φιλικα!

Link to comment
Share on other sites

Δικιο εχεις, δεν το διατυπωσα σωστα.

μπορει να ξεκινησει ετσι και αν δει οτι καπου κολαει μπορει να τα ανεβαζει απο λιγο καθε φορα οσπου να πετυχει αυτο που θελει.

Link to comment
Share on other sites

Παίδες χίλια ευχαριστώ για τις συμβουλές, αν και όλα αυτά τα έχω ήδη δοκιμάσει. Ψάχνοντας λίγο παραπάνω διαβάζω σε αρκετά site ότι η στγκεκριμένη μητρική, λόγω του ότι υποστηρίζει και DDR2 και DDR3, παρουσιάζει σχετικά συχνά προβλήματα με τις μνήμες. Οι μνήμες δοκιμάστηκαν σε άλλο μηχάνημα και είναι μια χαρά, οπότε μαλλον καταλήγω ότι φταίει η μητρική.

Δηλαδή είναι λογικό, μνήμες που είναι 1600 να failάρουν στα 1400;;; Απογοήτευση σκέτη, αλλά θα τη βρούμε την άκρη, πού θα πάει;

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now