paris_rx8

Help with fun

Recommended Posts

Ειμαι κάτοχος του συγκεκριμένου tower THERMALTAKE VH6000BWS ARMOR+ WINDOW BLACK καθώς κ του πάνελ της Zalman ZM-MFC3 που χειρίζεται τον έλεγχο 4 ανεμιστήρων.

p2020021.jpg

Δυστυχώς χρησιμοποιώ μόνο τους δύο (cpu και ram) καθώς τα ανταπτοράκια τους ταιριάξανε αμέσως με τα ανταπτοράκια του πάνελ.

Θα ήθελα να μάθω λοιπόν πώς θα μπορέσω να ενώσω τον πλαινό 23cm. ανεμίστήρα στο πάνελ καθώς κ να έχω κ τον έλεγχο των στροφών του.

Οι καλωδιώσεις του πλαινού ειναι έτσι:

p2020023.jpg

κ η καλωδίωση του πάνελ άν σας βοηθάει αυτό είναι έτσι:

p2020030.jpg

Το 2 ερώτημα μου είναι άν οι δύο κάτω ανεμιστήρες που έχω στο κάτω μέρος του κουτιού,μπορούν με αλλαγή της πολικότητας ή με κάτι άλλο που δέν ξέρω να μπορέσουν να βάλουν αέρα στο κουτί κ όχι να βγάλουν(αυτό κάνουν τώρα)καθώς δέν μπορώ να τους γυρίσω ανάποδα λόγω των led που διαθέτουν.

p2020028z.jpg

Συγνώμη για το μεγάλο κ πολυλογάδικο topic όμως καίγομαι να βρώ μια άκρη.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.........

Link to comment
Share on other sites

Γεια,

Για να μπορείς να ελέγξεις τις στροφές σε ένα fan, πρέπει να έχει 3 καλώδια (όχι μόνο 2). Αν ξέρεις από ηλεκτρονικά θα μπορέσεις να βρεις που πάει το κάθε καλώδιο, αν όχι μην κάνεις πειραματισμούς γιατί θα κάνεις ζημιά (δυστυχώς δεν θυμάμαι σίγουρα που πάει το κάθε ένα για να σου πω, αλλά είναι εύκολο να το βρεις στο google).

ΜΗΝ τουμπάρεις την πολικότητα στους κάτω ανεμιστήρες, δεν θα γυρίσουν με αντίστροφη φορά (οι ανεμιστήρες αυτοί έχουν ολόκληρο κύκλωμα μέσα, είναι «βήματικοι»). Ο μόνος τρόπος είναι όπως είπες να τους τουμπάρεις 180 μοίρες.

Βγάλε τον ένα και κοίτα αν μπορείς να βάλεις την «σχάρα» από την άλλη μεριά.

Link to comment
Share on other sites

και για να μπορεσεις να αλλαξεις την πολικοτητα πρεπει να εχεις 4 καλωδια στον ανεμιστηρα αν δεν κανω λαθος.:que:...

I think οτι για να μπορέσεις να αλλάξεις τον αριθμό των στροφών πρέπει να έχεουν 4 pins.... ;)

Link to comment
Share on other sites

...λοιπον παίδες μάλλον κάπου το έχετε χάσει :P

...στους ανεμιστήρες το μαύρο ειναι η γείωση το κόκκινο το ρεύμα και το κίτρινο δίνει πληροφορίες για τον αριθμό τον στροφών του.

Απο κέι και πέρα υπάρχουν και με 4 πιν όπως οι μαμίσιοι της Intel οπου το extra καλώδιο υπάρχει για να γίνεται η αυτόματη ρύθμιση του φαν (smart fan)

Ερχόμαστε τώρα στα πανελάκια υπάρχουν 2 ειδών αυτά που είναι ηλεκτρονικά και αυτά που είναι αναλογικά (με trimmer) τα πρώτα συνήθως θέλουν να υπάρχει και το κίτρινο καλώδιο και τα αναλογικά δεν το χρειάζονται κάν!!

@paris_rx8

απο το site της zalman:

Jog Wheel is used for adjusting Fan RPM and selecting a Fan Channel. RPM can be set from 60 to 6000RPM in units of 60RPM.

οπότε φίλε μου απο την στίγμη που ρυθμίζει τον ανεμηστήρα βασή των στοφών του θες οπωσδήποτε 3 καλώδια ;)

Αλλαγή πολικότητας δεν υφίσταται μόνο να τον τουμπάρεις είναι η λύση!!

Edited by mortisboy
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες,τουλάχιστον τώρα ξέρω οτι δέν μπορώ εντέλει να κάνω αλλίως οπότε θα προσαρμοστώ στον έλεγχο 2 ανεμιστήρων.Βέβαια τα χρήματα υπο αυτές τις συνθήκες πήγαν ψιλοτσάμπα όμως δέν πολυχαλιέμαι,τουλάχιστον έχει το desing κ κάπως σώζεται η κατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now