billpeppas

Driver Maturity tests

Recommended Posts

Αρκετές φορές όταν βγαίνει μια νέα κάρτα γραφικών, τους πρώτους 2-3 μήνες ακούμε την έκφραση "είναι πρώημοι οι drivers, όταν βγούνε οι τάδε θα μαμάει και θα δέρνει η κάρτα", κλπ.

Ισχύει τελικά αυτό ? Και αν ναι, για τι διαφορές στις επιδόσεις μιλάμε ? Είναι αύξηση επιδόσεων χωρίς πονηρές ( μείωση της ποιότητας απεικόνισης, είναι υπαρκτές ή μόνο εμφανίζονται στα synthetic benchmarks, στα built-in benchmarks των games ? ) ?

Μιας και είχα χρόνο είπα να κάνω μερικά τεστ με τις GeForce GTX 480 και την Radeon HD5870 με τους πρώτους official ( WHQL'd ) drivers ( GF197.41 & CAT9.10 αντίστοιχα ) και τους νεότερους κατά την πραγματοποίηση των δοκιμών ( GF266.58 & CAT11.1 ). Κατόπιν σκέψεως καλό θα ήταν να έβαζα και κάποιους που βγήκανε περίπου στα μισά μεταξύ αυτών, αλλά βαρέθηκα και ήθελα να κάνω και άλλα πράγματα, οπότε το άφησα ( ίσως το κάνω σε λίγες μέρες ).

Οι δοκιμές γίνανε με έναν σχετικά περιορισμένο αριθμό games ( Crysis, Metro 2033, NFS: Shift, BFBC2, FarCry 2, Dirt 2, S.T.A.L.K.E.R. C.O.P. ) και τα κλασικά benchmarks ( 3D Mark03, 05, 06, Vantage, 11, AquaMark 3, Heaven 2.1 ), σε δύο μορφές για τα games, με κανονικό gameplay και το fraps με τρία runs per driver ( τα αποτελέσματα πάντα σταθερά, με απειροελάχιστη μέσα στα πλαίσια διακύμανση, και gameplay σχεδόν ολόιδιο, όσο είναι αυτό δυνατόν ) και με το ενσωματωμένο benchmark/tool.

Είναι ευνόητο φαντάζομαι το ότι είναι πολύ πιο εύκολο μια εταιρία να κάνει driver optimizations για μια γνωστή σκηνή παρά για όλο το game :P

Έπειτα τράβηξα και screenshots από μερικά games που μπορούσα να πετύχω το ίδιο ακριβώς καρέ, ή αρκετά παραπλήσιο για λόγους σύγκρισης της ποιότητας απεικόνισης μεταξύ των drivers αλλά και των καρτών αμα λάχει.

Παραθέτω ένα teaser μέχρι να τελειώσει όλη η ιστορία.

Σχόλια, παράπονα, ιδέες πάντα ευπρόσδεκτα.

1zaln6.jpg

gute nacht!

Link to comment
Share on other sites

LOL με τους 11.1 που στο Single Player του BF βγάζουν χειρότερα FPS από ότι με τους 9.10 :hehe:

Γενικότερα φαίνεται ξεκάθαρα ότι η NVIDIA σπαταλά πολύ περισσότερο χρόνο στο optimization των drivers. Αρκεί να δει κανείς τα average FPS ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now