Duder

12-πύρηνοι επεξεργαστές από την AMD

Recommended Posts

[wrapleft]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/547c429f942b3a.jpg[/wrapleft]Πριν λίγα χρόνια το στοίχημα ήταν ποιός θα βγάλει τον υψηλότερα χρονισμένο επεξεργαστή. Στην πορεία η εταιρίες (Intel & AMD) διαπίστωσαν πως δεν έχει νόημα να συνεχίζουν να επιδίδονται στο κυνήγι των MHz και το έριξαν στην κόντρα του performance per Watt. Σήμερα φαίνεται πως εκτός αυτού υπάρχει και ένας άλλος αγώνας δρόμου μεταξύ των αιωνίων αντιπάλων και δεν είναι άλλος από το κυνήγι των...πυρήνων. Μετά από τους διπύρηνους, τετραπύρηνους και τους ολόφρεσκους τριπύρηνους από την AMD φαίνεται πως....the sky is the limit!

Η αρχή θα γίνει με τους 45nm Shanghai προς το τέλος του έτους. Οι Shanghai είναι όμοιοι με τους socket 1207 Opteron (Barcelona) με τη διαφορά ότι υπάρχει ενεργοποιημένο το HT 3.0. H νέα έκδοση του Hyper Transport σύμφωνα με τα αρχικά roadmaps της AMD θα έβρισκε χρήση στην socket to socket communication αλλά και προς το Southbridge. Απ' ότι φαίνεται όμως αυτό δε θα συμβεί καθώς η χρήση για την οποία προορίζεται πλέον το HT3.0 είναι η inter-CPU communication και θα βρει εφαρμογή για πρώτη φορά σε έναν "native six-core" Shanghai (Istanbul), o οποίος θα αποτελέσει και την απάντηση της AMD στον αναγγελθέντα εξα-πύρηνο Dunnington της Intel.

Η AMD όμως δε θα σταματήσει εκεί καθώς σκέφτεται να παρατήσει την "native core" ρητορική (και η οποία ομολογουμένως δεν τη δικαίωσε) και θα προβεί στη δημιουργία του πρώτου twin-die per package επεξεργαστή φτάνοντας συνολικά τους 12 πυρήνες (δύο Istanbul στο ίδιο die) οι οποίοι θα επικοινωνούν μεταξύ τους με το HT3.0. Επίσης, καθώς κάθε επεξεργαστής θα φέρει dual channel memory controller, θα είναι δυνατό να γίνεται εξομοίωση quad-channel memory λειτουργιών από τους πυρήνες κάνοντας χρήση και του άλλου dual-channel memory controller που βρίσκεται στο ίδιο socket (απάντηση στο tri-channel memory controller του Nehalem).

[ Διαβάστε περισσότερα εδώ...]

Link to comment
Share on other sites

Μετά από δύο χρόνια "άκυρο" που τρώμε από τις υποσχέσεις της AMD, κάθε αναφορά σε μελλοντικά της σχέδια, τη θεωρώ ΨΕΜΜΑΤΑ μέχρι την απόδειξη του αντίθετου.

Shangai στο 2008; Χα... Χα.... Ούτε στον ύπνο τους... Εκτός αν εννοούν τα δείγματα. Για μαζική παραγωγή, κρατήστε μικρό καλάθι (το βλέπω για Q209).

Βγήκαν και τα αποτελέσματα του Q1... Άλλο μισό δις μέσα.... Απορώ πού βρίσκουν πλέον τα χρήματα να πληρώνουν τους υπαλλήλους. Με όσες πληροφορίες υπήρχαν, το αποθεματικό κεφάλαιο της AMD έχει χαθεί... Να δανειστούν δεν μπορούν. Προϊόν να πουλήσουν δεν έχουν. Πώς θα πληρώσουν τον άλλο μήνα τους υπαλλήλους;

Κατά τα άλλα πάμε για 12 πυρήνες....

Link to comment
Share on other sites

Στα 45nm θα πάει η AMD προς το τέλος του έτους - τώρα αν αυτοί θα είναι Shanghai ή απλώς ένα die shrink των σημερινών...θα δείξει.

Για τα οικονομικά που λες, ένα 10% των υπαλλήλων της θα δει την πόρτα της εξόδου (αν και αυτό δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση...).

Για τα υπόλοιπα συμφωνούμε :)

Link to comment
Share on other sites

Οι shangai θα είναι απλά dump shrink των σημερινών phenom. Οι buldozer @ 45 θα έχουν και αλλαγές στο logic. Μετά από 2 χρόνια προσπαθειών δεν "έχουν" ακόμα τα 65nm. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα επιτύχουν μαζική παραγωγή μέσα στο 2008 των shangai? Είπαμε: ό,τι λένε για μένα είναι ΨΕΜΜΑΤΑ μέχρι την απόδειξη του αντίθετου. Κάποτε έπινα νερό στο όνομά τους. Σήμερα απλά εύχομαι να τους εξαγοράσει κάποιος μπας και δούμε σοβαρό ανταγωνισμό στην Intel.

Link to comment
Share on other sites

Έλα...που έιναι αυτοί επιτέλους βρε παιδί μου? :P

Δεν προσέχεις... :$..

και θα προβεί στη δημιουργία του πρώτου twin-die per package επεξεργαστή φτάνοντας συνολικά τους 12 πυρήνες (δύο Istanbul στο ίδιο die)
465150003c9aa6123.png

:P

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now