JC_Denton

Τα πρώτα δείγματα από τον Nehalem και το X58 chipset, από την MSI

Recommended Posts

[wrapleft]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/547c429f960f85.jpg[/wrapleft] Η MSI έδειξε στους υπεύθυνους του bit-tech.net τις πρώτες εκδόσεις της επερχόμενης νέας γενιάς επεξεργαστών και chipset της Intel. Έτσι, τα πρώτα δείγματα ενός Nehalem, συγκεκριμένα του Bloomfield, ο οποίος προορίζεται για το Extreme Desktop, καθώς και τα πρώτα δείγματα του Χ58 chipset με την κωδική ονομασία Tylesberg, βγήκαν στο φως στην Taipei.

Καταρχάς, βλέπουμε τον επεξεργαστή και το νέο του socket: ο συγκεκριμένος που διέθετε η MSI ήταν ένας τετραπύρηνος Nehalem, με 8 threads (λόγω της νέας Hyper Threading τεχνολογίας που θα διαθέτουν), ενώ ακούγεται ότι στο τέλος του 2008 θα έχουν βγει έως και 8πύρηνοι Nehalem για τους high-end users.

Το Engineering Sample του επεξεργαστή που είχε στα χέρια της η MSI:

2bol5.jpg

5bhc6.jpg

To socket από την άλλη, παραμένει LGA, αλλά όχι 775 μιας και πλέον έχει 1366 pins. Το πίσω μέρος του socket διαθέτει ένα μεταλλικό backplate για να στηρίζεται καλύτερα, αλλά δυστυχώς φαίνεται πως θα χρειαστεί να αλλάξουμε ψύκτρες με τη μετάβαση στους Nehalem, μιας και οι τρύπες στο socket έχουν αλλάξει, λόγω του σημαντικά μεγαλύτερου χώρου που καταλαμβάνει σε σχέση με το LGA775.

Από τη στιγμή που ο επεξεργαστής έχει το Memory Controller ενσωματωμένο, τα slots της μνήμης βρίσκονται αρκετά ψηλότερα στη μητρική, εγγυώντας την ύπαρξη περισσότερου χώρου πάνω από την πρώτη slot PCI-Express x16. Η MSI έβαλε στη μητρική της 6 slots για μνήμες, μιας και οι Bloomfield θα υποστηρίζουν Triple-Channel DDR3, άρα θα χρειαζόμαστε τουλάχιστον 3 DIMMs για τις μέγιστες αποδόσεις.

To X58 chipset, ή αλλιώς Tylesberg:

3bkt5.jpg

Μια φωτογραφία του backplate του socket:

4bbk2.jpg

Το Tylesberg ή αλλιώς το X58 chipset, είναι σχετικά μεγάλο σε μέγεθος, αν σκεφτούμε ότι είναι στα 65nm. Η MSI μας πληροφόρησε ότι είναι σημαντικά πιο θερμό από τα προηγούμενα chipset της Intel, εξαιτίας των υπερβολικά γρήγορων QPI συνδέσεων από τον επεξεργαστή. Επίσης, υποστηρίζει 36 lanes για PCI-Express 2.0, οπότε θα διαθέτει δύο slots x16 και μία ακόμα, x4. Το Southbridge από την άλλη, είναι το γνωστό πλέον ICH10R.

H MSI σκεφτόταν την πλήρη αφαίρεση της Floppy θύρας, καθώς και των PS2 θυρών, αλλά ακόμα δεν έχει λάβει κάποια τελική απόφαση, μιας και συνέχεια δέχονται παράπονα από τους πελάτες για κινήσεις τέτοιου είδους - τελευταίο παράδειγμα αποτελούν τα παράπονα που δεχόντουσαν επειδή "έκοψαν" την COM θύρα για να την αντικαταστήσουν με 4 USB 2.0 θύρες.

Φωτογραφίες από το socket και τα slots των μνημών:

7bgt8.jpg

8bkt2.jpg

Παρόλο που η μητρική σε καμία περίπτωση δεν είναι ακόμα έτοιμη - σίγουρα θα γίνουν κάποιες σχεδιαστικές αλλαγές μέχρι να βγει στην παραγωγή - όλοι οι "συνήθεις ύποπτοι" ήδη περιλαμβάνονται: JMicron eSATA και IDE, Silicon Image “hardware” SATA RAID, Realtek ALC888 HD audio και RTL8111 Gigabit Ethernet.

Σίγουρα, σιγά-σιγά όλοι θα αρχίσουν να μιλάνε συνέχεια για τους νέους CPU της Intel. Σε 6 μήνες, που τα πρώτα προϊόντα θα βγουν στα ράφια και θα τα έχουμε στα χέρια μας, θα δούμε και τις όποιες αλλαγές εν τέλει θα κάνουν οι εταιρείες στα ES των μητρικών τους, αλλά και φυσικά, το πόσο καλή ή κακή θα είναι η νέα πλατφόρμα.

Link to comment
Share on other sites

Επιτέλους κάτι σημαντικό και φρέσκο!

Αν οι Nehalem με τον ενσωματομένο ελεγκτή μνήμης και το triple channel πετύχουν, τότε θα πουλάνε AMD στα περίπτερα μαζί με τα περιοδικά!

Link to comment
Share on other sites

Ότι οι Nehalem θα πετύχουν είναι σχεδόν σίγουρο (εκτός απροόπτου).

Προσωπικά περιμένω να κάνουν ανάλογο "μπαμ" με τους Core πριν 2 χρόνια...αλλά αυτό θα δείξει...

Ενδιαφέρον θα έχει επίσης η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η Intel...ας ελπίσουμε πως θα διατηρήσει την πορεία που χάραξε με τους Core...

Link to comment
Share on other sites

Ειλικρινά, νομίζω πως αποκλείεται να μην τη διατηρήσει :H:

Τη συμφέρει απίστευτα άλλωστε - δες πως έχει το πράγμα. Η Intel τώρα, πέραν fanboyσμών και λοιπών παραγόντων, την έχει σκίσει την AMD σε πωλήσεις. Πήρε πολύ μεγάλο κομμάτι της πίτας που έχασε από τους Α64 πίσω, και συνεχίζει ακάθεκτη.

Αυτό που αδηγεί? Πολλοί φοβούνται το μονοπώλιο - θα κάνουν ότι θέλουν, θα ανεβάσουν τιμές, κτλ.

Λάθος.

Η Intel ποντάρει σε ένα και μόνο πράγμα - στα περισσότερα λεφτά ανά μήνα (όπως ποντάρουμε στα RPG στο DPS :H: ). Αυτομάτως λοιπόν, αφού δεν έχει σοβαρό ανταγωνισμό, που να την απειλεί, ο ανταγωνιστής είναι ένας: η ίδια.

Έτσι φροντίζει να σε κάνει να μπεις σε ένα συνεχές τριπάκι αναβάθμισης, με τα δικά της πάντα προϊόντα, κάνοντας καταπληκτική διαφήμιση, κερδίζοντας όχι μόνο τους enthusiasts αλλά και τους απλούς χρήστες.

Είχαμε ανάγκη να φύγουμε από τους Ε6600 και να πάμε στους 6850 ή τους 8400 ή τους Quad?? (στο τελευταίο, ΠΟΛΥΣ λαός την "πάτησε" μιας και δεν τον χρησιμοποιούσε)

Όχι βέβαια - αλλά η Intel σε "ανάγκασε" να τους πάρεις. Συνεχείς πτώσεις τιμών, "χωρίς λόγο" καθώς ήταν σχεδόν μονοπώλιο, εξαντλητική διαφήμιση (φτάνοντας στο σημείο σχεδόν δυσφήμισης των ίδιων της των "παλιών" προϊόντων) και να τα αποτελέσματα.

Με λίγα λόγια, προβλέπω πως και με τους Nehalem πάλι τα ίδια θα χουμε, την Intel να ανταγωνίζεται την Intel.

Link to comment
Share on other sites

Στην παγκόσμια οικονομολογία αυτό που λες δεν υπάρχει ούτε σαν όρος...

Καμία εταιρία και ποτέ δεν ανταγωνίζεται τον εαυτό της. Η Intel προσπαθεί αν εξαφανίσει τους σοβαρούς ανταγωνιστές (AMD) που είναι κι οι μόνοι με άδεια για κατασκευή i386. Θα αφήσει την nVidia στο χώρο που ναι μεν κατασκευάζει επεξεργαστές αλλά δεν έχει άδεια για i386 κι έτσι δεν είναι άμεσα ανταγωνίσιμη, είναι αρκετή όμως ώστε να μην την πάνε δικαστικώς και την υποχρεώσουν σε ποινές.

Άλλωστε την πορεία της Μ$ που την κυνηγάνε συνεχώς για μονοπώλιο νομίζω θα τη ζηλεύει η Intel και κάθε άλλη εταιρία. Αν φτάσουν να σε κυνηγάνε για μονοπώλιο, είσαι ήδη πολύ ψηλά. Το πολύ πολύ να κάνει κινήσεις όπως το ειδώλό της (Μ$) του τύπου χρηματοδοτώ λίγο την ΑΜD ίσα για να κρατήσει το μικρό αλλά αρκετό ποσοστό στην αγορά ώστε να μην έχω νομικά προβλήματα (κάτι που έκανε η Μ$ με την Apple).

Όπως κι η Μ$ έτσι κι η Intel αν κατεφέρει να φτάσει σε αυτό το σημείο, θα έχει γίνει απαραίτητη και θα πουλάει το φθηνό της μοντέλο στα 200? και το ακριβό της στα 500? (όχι τα extreme), θα τους χρυσοπληρώνουμε κι θα λέμε κι ευχαριστώ όπως κάνουμε τώρα με τα Windows... Και πού΄σαι, ακόμα δεν έχουν βρει τρόπο να βγάζουν πειρατικούς επεξεργαστές και να τους μοιράζουν με torrents....

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ πως περισσότερο κέρδος έχει η Intel, πουλώντας συνέχεια επεξεργαστές και ξεστοκάροντας τα πάντα. Αν γίνει όπως λες, απλά ο κόσμος ή δε θα αναβαθμίσει ποτέ, ή θα περάσει στη νέα πλατφόρμα ααααααααργά και σταθερά - εννοείται βέβαια με πολύ λιγότερο τζίρο από ότι κάνει τώρα.

Η Intel τώρα σου δίνει κίνητρο - μείωση τιμών, γιατί επιδόσεις σημαντικές...δε σου δίνει. Δεν έχει και κολοσσιαίες διαφορές ο 8400 με τον 6850, μιλώντας αντικειμενικά.

Αν τα πράγματα πάνε με τον κλασικό MS μονοπωλιακό τρόπο, τότε θα πρέπει κάθε φορά η Intel να ξεσκίζεται για να σου βγάζει νέα, πολύ πιο δυνατή τεχνολογία, κάθε φορά, έτσι ώστε να έχεις κίνητρο να αγοράζεις - αλλιώς γιατί να αλλάξεις???

(δες Vista για παράδειγμα)

Link to comment
Share on other sites

Αυτό ακριβώς... Δες Vista για παράδειγμα :)

Τα έβγαλε, αλλά δεν πούλησαν το αναμενόμενο... Και? Μήπως μείωσε τον τζίρο της? Αντίθετα, αύξησε δραματικά τα κέρδη της ;) Πουλάει μιά πλατφόρμα που έχει κάνει απόσβεση στο 100% του κόστους παραγωγής της, σε αρκετά υψηλές τιμές κι ο κόσμος νοιώθει και χαρούμενος γιατί δε δίνει περισσότερα για να πάρει τη "χειρότερη καινούρια", κι όχι μόνο αυτό, το πολεμάει κιόλας και θεωρεί ότι πετυχαίνει το στόχο του με το να διατηρεί τα ΧΡ στην αγορά. Που να ήξερε ότι η Μ$ χαίρεται με αυτό... Ρίξε και μιά ματιά στο www.forbes.com να δεις τον ισολογισμό της ;)

Link to comment
Share on other sites

Μα εδώ είναι το θέμα - η Intel κάνει το ίδιο, αλλά με καλύτερο τρόπο. Όχι μόνο ξεστοκάρει τα παλιά, αλλά σε καταφέρνει να αγοράζεις και τα καινούρια. Δε χρειάζεται να φτάσει στο σημείο να βγάλει κάτι νέο και ακριβό, το οποίο δε θα είναι και τόσο καλό, "οδηγώντας" τον κόσμο να αγοράσει το παλιότερο hardware.

Πραγματικά πιστεύω πως περισσότερο τους νοιάζει η συνεχής αναβάθμιση του PC των χρηστών παρά το να φτάσουν σε μια στάσιμη, μονοπωλιακή κατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Όπως και να έχει η μονοπωλιακή κατάσταση δεν οφελεί τους καταναλωτές και δεν έχω την Intel για "αγία" ώστε να σκεφτεί το συμφέρον μας και την τσέπη μας.

Link to comment
Share on other sites

Και για του λόγου το αληθές, με όλα αυτά που έγιναν οι 9450 που θα ήταν στα 300?, βγήκαν σε ελάχιστα κομμάτια και στην πράξη ήταν προϊόν καταλόγου για τους περισσότερους. Το επόμενο κομμάτι της σειράς, που θεωρούσες ότι θα βγει λίγο παραπάνω, έκανε την εμφάνισή του στα ράφια... Μόνο 485?!!!

Πες μου τώρα πως ανταγωνίζεται η Intel τον ευατό της....

Link to comment
Share on other sites

Στην επερχόμενη πτώση τιμών + το ότι ξεπούλησε όλα τα 9450 που είχε, γιατί ο κόσμος έτρεξε να πάρει όσα υπήρχαν (μου είπαν πως και από Πλαίσιο και από Multirama, απλά εξαφανίστηκαν τα CPU).

Παρόμοια τακτική είχε κάνει και η AMD με τους Opteron - δήθεν χαμηλή διαθεσιμότητα στους 165, "δώστε κάτι παραπάνω ρε παιδες και πάρτε τον 170, σιγά". Εν τέλει, γεμίσαμε Opteron :P

Άλλωστε μην ξεχνάς τον Q6600 - ντεμπούτο στα 830, μετά 530, μετά 260 και τώρα όσο έχει πάει, δε θυμάμαι.

Πες μου ένα καλό λόγο για τον οποίο το έκανε η Intel αυτό, εφόσον μονοπωλούσε τους 4πύρηνους (οι πτώσεις γίναν πριν τους Phenom και εννοείται πριν τους 45nm) ;)

Αν τον άφηνε στα 800, δε θα παιρνε κανείς. Κοίτα γύρω τώρα, γεμίσαμε 4πύρηνους.

Link to comment
Share on other sites

1) Οι nehalem δε θα κάνουν αντίστοιχο μπαμ με τους core2. Ο IMC έχει νόημα για την αρχιτεκτονική της Intel από 8 cores και πάνω. Δε νομίζω ότι θα δούμε την εκτόξευση στις επιδόσεις που είχαμε δει από P4 σε Core2

2) Λόγω IMC δε νομίζω ότι θα κλοκάρουν με τα ποσοστά που κλόκαραν οι Core2. Οπότε θα αγοράζεις "τζάμπα" έναν penryn και θα τον πηγαίνεις στα 4 GHz, ο οποίος είναι πολύ πιθανόν να έχει τις ίδιες επιδόσεις με τον nahalem

3) Σε ό,τι αφορά την τιμή, κλίνω προς την άποψη του Denton. Τα εργοστάσια 45nm και 32nm έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΟ κόστος κατασκευής και συντήρησης. Συμφέρει να τα έχεις μόνο αν πουλάς τα cpu σου σαν καραμέλες. Συμφέρει δηλαδή την Intel να πουλήσει 100 cpu προς 100? (ενδεικτικό το νούμερο) το κομμάτι (γιατί ταυτόχρονα θα αναβαθμίσει σε mobo που πάλι η Intel φτιαχνει), παρά να πουλήσεις λιγότερα κομμάτια και πιο ακριβά. Εξάλλου ήδη ο περισσότερος κόσμος δε χρειάζεται πιο γρήγορα cpu για δουλειά γραφείου και για Internet, οπότε ή του το δίνεις φτηνά ή σου μένει στο ράφι...

4) Wizard, αγοράζεις q6600 με 200κάτι ευρώ. Όποιος θέλεις +500 MHz κλοκάρισμα , θα τα σκάσει γιατί απλά είναι enthusiast. Κακά τα ψέμματα, από Intel αγοράζεις αυτή τη στιγμή σε όποια κατηγορία τιμής θέλεις.

Link to comment
Share on other sites

Boost θεωρώ πως θα υπάρξει, ο IMC θα βοηθήσει πολύ τις DDR3 να δείξουν τι "κρύβουν" μέσα τους, ενώ κάτι πρώτες ψιλοαξιόπιστες φήμες, λέγανε πως σε clock-2-clock είναι σαφέστατα ανώτερος ο Nehalem.

Τώρα, αυτά είναι και φήμες, δεν ξέρω. Για το o/c, πραγματικά δεν ξέρω τπτ, αλλά μόνο και μόνο που η Intel θέλει να το "κόψει" στις low-end σειρές, ίσως πάει να πει ότι θα κλοκάρουν οι μεγάλοι καλά - τίποτα δεν είναι σίγουρο βέβαια. Το λογικότερο είναι, όπως και τα AMD έχουν κάποια προβλήματα στο o/c, να έχει και ο Nehalem.

Aλλά και πάλι, δεν είναι σίγουρο. Η Intel τόσα χρόνια είχε να μελετήσει την IMC αρχιτεκτονική - θα δούμε.

Όσο για τις τιμές, εννοείται ότι στην αρχή θα είναι εξωπραγματικές! Ειδικά αν είναι όντως τόσο δυνατοί και βάζουν κάτω τους Core, θα δούμε σίγουρα CPU με 350?, με 550?, με 850?, με 1000? και πάει λέγοντας!

Απλά, μετά από ένα 6μηνο αυτές οι τιμές θα πέσουν "ένα-μοντέλο-κάτω", όπως κάνει και τώρα. Ο Q6700 πχ έπαιρνε την τιμή του Q6600 στην πτώση τιμών ;)

Αν βέβαια τα πράγματα είναι όπως τα λέει ο gdp, ίσως τότε να δούμε πιο "λογικές" τιμές, για να τραβήξουν τον κόσμο.

Σίγουρα όμως, αν είναι πραγματικά καλοί, θα χτυπήσουν ψηλά σε ?. Αλλά - σε μερικούς μήνες πάλι οι τιμές θα πάρουν τον κατήφορο, όπως με τους Core.

Link to comment
Share on other sites

μου είπαν πως και από Πλαίσιο και από Multirama, απλά εξαφανίστηκαν τα CPU

Εξαφανίστηκαν γιατί ποτέ δεν υπήρξαν... Ήρθαν ελάχιστα κομμάτια κι ήταν λογικό στην τιμή που τους είχαν να κάνουν φτερά. Μετά όμως τίποτα. Και το Oc.co.uk σε 20άδες τους έφερε 2-3 φορές.

2) Λόγω IMC δε νομίζω ότι θα κλοκάρουν με τα ποσοστά που κλόκαραν οι Core2. Οπότε θα αγοράζεις "τζάμπα" έναν penryn και θα τον πηγαίνεις στα 4 GHz, ο οποίος είναι πολύ πιθανόν να έχει τις ίδιες επιδόσεις με τον nahalem

Κοίτα, όσοι παίζουν με ψηλά fsb και τις μνήμες με διαιρέτη, πιστεύω ότι θα δυσκολευτούν. Όσοι όμως πάνε με 1:1 κι όσο πάει, τότε δε θα έχουν πρόβλημα. Αφού κι αυτή τη στιγμή o MC παίζει στα 500 (πχ) γιατί να μην παίξει και μετά. Ενδεχομένως βέβαια να υπάρχει και θέμα θερμοκρασίας που τώρα θα έχει 4+1 πηγές μέσα στο ίδιο chip

Link to comment
Share on other sites

Boost θεωρώ πως θα υπάρξει, ο IMC θα βοηθήσει πολύ τις DDR3 να δείξουν τι "κρύβουν" μέσα τους, ενώ κάτι πρώτες ψιλοαξιόπιστες φήμες, λέγανε πως σε clock-2-clock είναι σαφέστατα ανώτερος ο Nehalem.

Ίσα ίσα, που το performance hit από το υψηλό latency των DDR3, με τον IMC θα είναι τώρα πιο αισθητό. Ίσως και γι΄αυτό υλοποιήθηκε το triple channel για να κάνει compensate.

Κοίτα, όσοι παίζουν με ψηλά fsb και τις μνήμες με διαιρέτη, πιστεύω ότι θα δυσκολευτούν. Όσοι όμως πάνε με 1:1 κι όσο πάει, τότε δε θα έχουν πρόβλημα. Αφού κι αυτή τη στιγμή o MC παίζει στα 500 (πχ) γιατί να μην παίξει και μετά. Ενδεχομένως βέβαια να υπάρχει και θέμα θερμοκρασίας που τώρα θα έχει 4+1 πηγές μέσα στο ίδιο chip

Είναι άλλο να έχεις έναν δίαυλο FSB εκτός chip και να το ανεβάζεις και άλλο να έχεις IMC μέσα στο cpu με αρκετά quickpaths να διαπερνούν το chip από άκρη σε άκρη. Στην τελευταία περίπτωση η πολυπλοκότητα είναι σαφώς μεγαλύτερη και το o/c όχι τόσο απροβλημάτιστο όσο στην πρώτη. Η λογική αυτά λέει. Τώρα, αν οι μηχανικοί της Intel είχαν τρελό οίστρο.... Θα δείξει.

Perché?

Εννοούσα IMC + quickpath

Το ξέρω ότι αναμένονται και 8πύρηνοι.

Η Ιntel προχώρησε σε IMC

1) Γιατί θέλει να μπει στην αγορά 4-way systems. Δεν μπορούσε να έχει 4-way γιατί οι επεξεργαστές της πνίγονταν στον FSB (πλην μιας σκέψης για διπλό FSB σε mobo που δεν ξέρω αν τελικά υλοποιήθηκε).

2) Μέχρι quad core defacto δεν έχει πρόβλημα με το FSB. Η αδυναμία για 4-way σημαίνει ότι δεν δύναται το FSB να σηκώσει 8 cores

3) Η ενσωμάτωση ΙΜC + quickpath καθιστά εφικτή την πλατφόρμα larabee (gpu inside cpu)

Link to comment
Share on other sites

Ίσα ίσα, που το performance hit από το υψηλό latency των DDR3, με τον IMC θα είναι τώρα πιο αισθητό. Ίσως και γι΄αυτό υλοποιήθηκε το triple channel για να κάνει compensate.

Performance hit εγώ πάντως δε βλέπω...

Link to comment
Share on other sites

Είναι άλλο να έχεις έναν δίαυλο FSB εκτός chip και να το ανεβάζεις και άλλο να έχεις IMC μέσα στο cpu με αρκετά quickpaths να διαπερνούν το chip από άκρη σε άκρη. Στην τελευταία περίπτωση η πολυπλοκότητα είναι σαφώς μεγαλύτερη και το o/c όχι τόσο απροβλημάτιστο όσο στην πρώτη. Η λογική αυτά λέει. Τώρα, αν οι μηχανικοί της Intel είχαν τρελό οίστρο.... Θα δείξει.

Αυτό είναι το στοίχημα της Intel. Να πάρει το μοναδικό ατού της AMD και να το προσαρμόσει χωρίς να χάσει τίποτα δικό της (βλέπε o/c ability). Προσωπικά πάντως το βλέπω δύσκολο...

Link to comment
Share on other sites

Performance hit εγώ πάντως δε βλέπω...

Επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι inside infos :H:

Του άλλαξε τα φώτα, 45% πάνω στο cpu score...Να δούμε τι θα κάνει και σε πραγματικές εφαρμογές + εννοείται, το πόσο θα κλοκάρει :H:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now