JC_Denton

Εντυπωσιακές επιδόσεις από έναν Intel Nehalem σε Preview του Anandtech

Recommended Posts

[wrapleft]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/547c429f960f85.jpg[/wrapleft] Intel Nehalem - όλοι τους περιμένουμε, πολλοί ήδη έχουν ενθουσιαστεί, οι φήμες για αυτούς παίρνουν φωτιά, ενώ το σίγουρο είναι ότι θα αποτελέσουν το κύριο θέμα συζήτησης όταν πρωτολανσαριστούν μέσα στο 2008.

Βέβαια, το βασικότερο θέμα όλων είναι ένα - οι επιδόσεις τους. Θα κάνουν και οι Nehalem το "μπαμ" που έκαναν οι Intel Core, με επιδόσεις που ξεπερνούσαν τις προσδοκίες όλων, ή μήπως θα είναι ένα βήμα όπως και οι Penryn - εξέλιξη μεν, μικρή όμως δε?

Τις απορίες μας και την ανάγκη μας για ικανοποίηση της περιέργειάς μας, έρχεται να τις λύσει το πασίγνωστο Anandtech, με ένα πρώτο Preview από έναν Intel Nehalem που βρέθηκε στα χέρια τους, φυσικά στην Computex 2008.

nehalemzq1.jpg

Μια εικόνα από την παρουσίαση του Nehalem πριν λίγο καιρό

Το Anandtech λοιπόν, εξασφαλίζοντας 2 επεξεργαστές για δοκιμές, χωρίς την άδεια της Intel όπως τόνισαν, κατάφεραν και έτρεξαν κάποια πρώτα benchmarks έτσι ώστε να δούμε τις επιδόσεις του νέου CPU.

Εδώ τώρα αξίζει να κάνουμε μια σημαντική σημείωση:

Καταρχάς το σύστημα στο οποίο μπήκε ο Nehalem που δοκιμάστηκε, είχε σοβαρά προβλήματα με τη διαχείρηση της μνήμης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ Single Channel και Triple Channel σε επιδόσεις. Προβλήματα υπήρχαν και με τα PCI-Express, τα οποία δε δούλευαν σωστά, οπότε ούτε 3D Benchmarks πραγματοποιήθηκαν, ενώ ο επεξεργαστής ήταν κλειδωμένος, χωρίς καμία ικανότητα για o/c, στα 2.66 GHz.

chiptopbf5.jpg

O CPU που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές

nehalem4hi9.jpg

Ένα CPU-z από τον επεξεργαστή

socketssmbc6.jpg

Το Socket LGA1366 του Nehalem (αριστερά) και το LGA775 (δεξιά)

nehvspenrynmu8.jpg

chipbottomxw2.jpg

Ο Nehalem που δοκιμάστηκε (αριστερά) και ένας Core 2 Duo 8500 (δεξιά)

Όλοι γνωρίζουμε την επιστροφή του Hyper Threading στους Nehalem. Από την μάλλον αποτυχημένη του πορεία στους Pentium 4, το HT επιστρέφει με σημαντικές βελτιώσεις, και μάλλον, εξαιρετικά καλύτερα δείγματα και επιδόσεις από ότι στους παλαιότερους επεξεργαστές. Το Anandtech για να το δοκιμάσει, έτρεξε ένα Benchmark της Valve για το compile χαρτών για τη Source Engine, τρέχοντας ταυτόχρονα 2 threads, φορτώνοντας έτσι πλήρως τους επεξεργαστές, δοκιμάζοντάς τους στα όρια. Ο Nehalem της δοκιμής λοιπόν, με έναν Q9450 στα 2.66 GHz για αντίπαλο, φαίνεται πως κέρδισε άνετα τη μάχη, εξαιτίας κυρίως του ΗΤ.

nehalem2jb0.jpg

Τα 8 threads που εμφανίζονται στον task manager

17019qp1.png

Τα περισσότερα δευτερόλεπτα που χρειάστηκαν για το Compile οι 2 επεξεργαστές

Ήδη λοιπόν, τα πράγματα δείχνουν ιδιαίτερα εντυπωσιακά, ειδικά αν θυμηθούμε ότι - όπως λένε οι υπεύθυνοι του Anandtech - η πλατφόρμα που χρησιμοποίησαν είχε σημαντικά προβλήματα.

Όμως, υπάρχει και συνέχεια. Και τα νούμερα δείχνουν απίστευτα - ο Nehalem στα 2.66 GHz είναι από 20% έως και 50% ταχύτερος από τον Penryn στα 2.66 GHz, κάτι που τον κάνει ταχύτερο ακόμα και από τον ταχύτερο Penryn στα 3.2 GHz! Ότι φαίνεται να έκανε η Intel στην AMD με τους Core το 2006, το κάνει πλέον στον εαυτό της με τους Nehalem!

17016kd4.png

17017sb7.png

17014in4.png

17015cs5.png

17013gn0.png

Εικόνες από τα διάφορα Benchmarks που έτρεξαν οι υπεύθυνοι του Anandtech

Με τέτοια νούμερα, που ζαλίζουν τους φίλους των PC, είναι λογικά να αυξήθηκε κάθετα και η κατανάλωση. Το Anandtech δοκίμασε να μετρήσει την κατανάλωση του Nehalem της δοκιμής, και μια έκπληξη τους περίμενε, καθώς ο επεξεργαστής καταναλώνει μόλις 10% παραπάνω από τον αντίστοιχης συχνότητας Penryn. Μάλιστα τονίζουν το πόσο ψυχρός είναι, σε αντίθεση με το X58 chipset, που είναι ιδιαίτερα θερμό.

17021qv4.png

17022zp9.png

Η κατανάλωση σε Watt, των δύο CPU

Πραγματικά τα νέα είναι ιδιαίτερα καλά και μας αφήνουν πολύ καλές εντυπώσεις. Ευχαριστούμε θερμά το Anandtech για το πολύ κατατοπιστικό Preview και ελπίζουμε σύντομα σε ακόμα αναλυτικότερο, με περισσότερες πληροφορίες και benchmarks.

Διαβάστε περισσότερα εδώ . . .

Link to comment
Share on other sites

Tελικά θα μπορεί να γίνει overclock με αυτούς τους επεξεργαστές?

Γιατί είχα διαβάσει ότι λόγω της διαφορετικής αρχιτεκτονικής δεν θα γίνεται να αλλάξεις το fsb,παρα μόνο το multiplier,που μόνο στις extreme γίνεται.

Σωστά? :confused:

Link to comment
Share on other sites

Tελικά θα μπορεί να γίνει overclock με αυτούς τους επεξεργαστές?

Δες εδώ...

Τώρα για τις επιδόσεις τι να πει κανείς....:bravo:

Και αυτά με μία μητρική σε...κώμα...θα δούμε πολλά ακόμα!

Link to comment
Share on other sites

Tελικά θα μπορεί να γίνει overclock με αυτούς τους επεξεργαστές?

Γιατί είχα διαβάσει ότι λόγω της διαφορετικής αρχιτεκτονικής δεν θα γίνεται να αλλάξεις το fsb,παρα μόνο το multiplier,που μόνο στις extreme γίνεται.

Τα πρώτα δείγματα της έλλειψης ανταγωνισμού.... Πάντως πιστεύω πως αν κάνει τέτοια κίνηση η Intel, θα το μετανιώσει σε βάθος χρόνου. Έχει αποδειχτεί από την εποχή των πρώτων Athlon 64 ότι οι enthusiasts είναι το καλύτερο και "τζάμπα" PR των προϊόντων μιας εταιρείας. Αν πας να τους "πνίξεις"΄, θα το βρεις μπροστά σου αργά ή γρήγορα...

Link to comment
Share on other sites

Μια ψιλοδιόρθωση σε κάτι που είπα στο άρθρο - η Intel είχε βγάλει επεξεργαστή με IMC και παλαιότερα:

"...the introduction of the Intel 386SL processor, designed for the specific power needs of laptops, marked the point at which laptop needs were included in CPU design. The 386SL integrated a 386SX core with a memory controller and this was paired with an I/O chip to create the SL chipset. It was more integrated than any previous solution although its cost was higher. It was heavily adopted by the major notebook brands of the time. Intel followed this with the 486SL chipset which used the same architecture. However, Intel had to abandon this design approach as it introduced its Pentium series..."

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_laptops :o

Link to comment
Share on other sites

Τότε πάντως είχε γίνει καθαρά για λόγους ενεργειακούς. Το bottleneck δεν ήταν σε καμία περίπτωση η μνήμη. Επίσης ο IMC δεν είναι κάτι τραγικά δύσκολο να γίνει. To quickpath (το "hypertransport" της Intel) είναι...

Link to comment
Share on other sites

Ένα ακόμα Roadmap της Intel, που δείχνει τα μοντέλα των Bloomfield που θα βγουν στην αγορά, καθώς και το τέλος εποχής για τον Q6600 με το που μπει το 2009:

bloomfield1jz2.png

bloomfieldspecby3.png

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now