GnF

5870 και προβλήματα με Afterburner και overclock

Recommended Posts

Μετά την καταπληκτική πίτα και την γνωριμία με πολλούς από εσάς να ξαναγυρίσουμε πάλι πίσω στο αγαπητό μας hardware.

Την 5870 την είχα πουλήσει και το παλικάρι που την είχε πάρει μου την έφερε πίσω πριν καμιά εβδομάδα λόγω του ότι του έσκαγε ο driver σε παιχνίδια συνέχεια.

Εννοείται ότι του έδωσα πίσω τα λεφτά του πρωτοπαλίκαρου, δεν έκατσα να ψάξω τίποτα και την πήρα.

Έβγαλα λοιπόν τις 6990 από επάνω και έβαλα την 5870 να δω τι διάολο παίζει και αν το πρόβλημα ήταν στην κάρτα, σε driver ή στο υπόλοιπο setup του παιδιού.

Εν συντομία να πω ότι ο driver μου σκάει και εμένα. Εντελώς σε άσχετους χρόνους και πάντα μέσα σε κάποια παιχνίδια. Λέω σε κάποια γιατί δεν σκάει σε όλα. Σκάει σε συγκεκριμένα παιχνίδια. Και δεν σκάει συνέχεια. Μπορεί να παίζεις για 10 ώρες χωρίς πρόβλημα και μπορεί να σκάσει ο driver 10 φορές μέσα σε 20 λεπτά.

Εντελώς σπαστικό και εδώ και κάτι μέρες τον ελεύθερο χρόνο προσπαθώ να καταλάβω το γιατί.

Οι θερμοκρασίες στην κάρτα είναι πραγματικά υποδειγματικές με τον πυρήνα να φτάνει στους 55~60 σε παιχνίδια και στους 75~81 στο γουνομπαλικό. Τα vrm μια απο τα ίδια (70~80). Καλού κακού έβγαλα ψύκτρα και ξανασετάρησα.

Αλλαγή καμία.

Αλλάζω καμιά 15αριά drivers. Μια απο τα ίδια.

Δοκιμάζω σε φρέσκα windows XP. Τα ίδια.

Σε 7 τα ίδια.

Underclocked μια από τα ίδια.

Default clocks τα ίδια.

Πάντα display driver crashed.

Τα νεύρα μου.

Τελικά κατέληξα σε ένα συμπέρασμα. Την κάρτα την είχα overclocked για να κερδίζω ένα 10~15% σε 920/1250 (πυρήνας,μνήμες). Το overclock το έκανα με το MSI afterburner. Αυτό για να μπορώ να ανεβάζω ρεύμα. άσε που το ccc δεν το πάω.

Εχθές λοιπόν που γύρισα έβαλα το gpu-z να μου κρατάει όλες τις καταγραφές σε αρχείο. όποτε σκάει ο driver γίνεται ένα drop στο ρεύμα του πυρήνα από 1.162 (ή ότι άλλο χρησιμοποιώ όταν την κλοκάρω) που είναι το default για την συγκεκριμένη 5870 στα 1.12 (που είναι κάποιες λίγες 5870). Το drop αυτό είναι σχεδόν στιγμιαίο. Λέω και γώ περίεργο. Κλατάραμε τα vrm?

Η λύση είναι απλή. Κλείνεις το MSI afterburner και το πρόβλημα εξαφανίζεται.

Κουλό ξεκουλό το πρόβλημα εξαφανίζεται τελείως. Σκέφτομαι ότι και το παλικάρι χρησιμοποιούσε το afterburner για να φτιάχνει προφίλ του ανεμιστήρα.

Άντε πες και το πρόβλημα το λύσαμε. Πώς διάολο θυμάμαι εγώ ότι με παλιότερη έκδοση του afterburner έπαιζα μια χαρά.... Όχι δεν θα κάτσω να ψάξω.

Λέω μετά θα κάτσω να πατσάρω το bios να τρέχει η κάρτα χωρίς πρόγράμματα και βλακείες εκεί που θέλω.

Φορτώνω rbe παίρνω το bios, αλλάζω τα clock info 00 (3d settings) σε αυτά που θέλω, αλλάζω και την ταχύτητα απο τις μνήμες και στα υπόλοιπα step για να μην έχω το teering όταν συνδέω δεύτερη οθόνη.

Και τέλος αλλάζω απο το gpu register το 0x18 στο ρεύμα που ήθελα για τα 920Μhz. Mένω μαλάκας γιατί το drop που είδα πρίν στο ρεύμα στα 1.12 απλά....... δεν υπάρχει σαν step στα gpu registers. Που διάολο βρέθηκε.

Δεν δίνω σημασία και φλασάρω. Όλα καλά μπουτάρω κοιτάω και το low power step παίζει μια χαρά. Τρέχω furmrark, το overclock σε πυρήνα και μνήμες super. Κοιτάω το ρεύμα 1.12....... τι διάολο. Κοιτάω στο rbe στο gpu registers sto 0x18 πόσο το είχα βάλει βλέπω 1.175.

Πάει θα τρελαθώ. Αλλάζω το 0x16 απο το gpu registers που αντιστοιχεί σε idle/low mode, ξαναφλασάρω και η αλλαγή δουλέυει.

Αλλάζω το vddci, αλλάζει κανονικά.

Τελικά μέσω rbe ρεύμα δεν μπορώ να αλλάξω. Αν το αλλάξω πέφτει σε 1.125. Αν δεν το πειράξω στο rbe τότε είναι σε 1,162. lol

Έχω δοκιμάσει ότι bios έχω βρεί για τις 5870 (και απο ότι εταιρία έχω βρεί που να μου επιτρέπει να αλλάξω ρεύμα). Σε όλα μα όλα κάνει το ίδιο. Σε κάποια μάλιστα που default έχουν 1.172 μόλις τα φλασάρω χωρίς να πειράξω τίποτα την γυρίζει αυτόματα σε 1.125.

Ψάχνω λοιπόν και βρίσκω και άλλουςπου λένε ότι έχουν το ίδιο πρόβλημα αλλά απάντηση τελικά δεν παίρνει κανείς.

Και έλεγα μήπως.....μήπως είτε κάποιος σας ξέρει πώς να φλασάρω την κάρτα και να της δώσω ότι ρεύμα θέλω εγώ,

ή τουλάχιστον να μάθω με τί άλλο πρόγραμμα μπορώ να κάνω τα ίδια με το afterburner.

Όχι τίποτα άλλο αλλά έτοιμος είμαι να πάρω την βαριά και να την κάνω όπως έκανε ο ινδός το αμάξι του ίδιο με την φωτογραφία. Έ εγώ θα την κάνω την άτιμη 7970

Σόρρυ για το μεγάλο ποστ παίδες αλλά δεν ξέρω πως αλλιώς να πώ τι γίνεται με την κολοκάρτα.

Link to comment
Share on other sites

το ρευμα αν μετρησεις με πολυμετρο στον πυρηνα ποσο ειναι ενω τρεχει 3d?

με το μαμά bios είναι σχεδόν 1.162 (με μικρά drop στα 1.155 και up στα 1.168). Όταν σκάει ο driver με το πολύμετρο διαβάζω στιγμιαία 1.125 και ξαναγυρνάει σε 1.162.

Αν αλλάξω στο bios το ρεύμα σε οτιδήποτε άλλο απο 1.162 τότε η κάρτα χρησιμοποιεί σαν default το 1.125.

Έχουν βγεί 3 πυρήνες από την ATI για την 5870. ένας τρέχει στα 1.125 ένας στα 1.162 και άλλος ένας στα 1.175.

Το θέμα είναι ότι η δικιά μου είναι στα 1.162. Στο bios μέσα απλά το 1.125 δεν υπάρχει πουθενά. Ούτε σε gpu registers ούτε και πουθενά αλλού. Που διάολο το βρίσκει αυτό το ρεύμα και επιστρέφει το vrm εκεί δεν μπορώ να καταλάβω.

Μιας και εγώ σε default ρολόγια πρέπει να έχω 1.162 δεν είναι καθόλου περίεργο που σκάει ο driver.

Γιατί γίνεται με το afterburner και σε συγκεκριμένα παιχνίδια? Δεν ξέρω να το απαντήσω.

Γιατί μόλις αλλάξω στο bios το ρεύμα σε κάτι άλλο εκτός του 1.162 η κάρτα χρησιμοποιεί σαν default το 1.125 και που το βρίσκει αυτό? Αυτό είναι το πραγματικά περίεργο.

Το πρόβλημα δεν το έχω μόνο εγώ με το φλασάρισμα κάποιων 5870. Είναι αρκετοί. Απάντηση δυστυχώς εδώ και καμιά 2 μέρες που ψάχνω δεν έχω βρει ούτε μία.

Δοκίμασα να πατσάρω το bios με το tool του atiman μας. Μια από τα ίδια. Εγώ ζητάω να μου πατσάρει με τα 1.2 ρεύμα και η κάρτα μετά δουλεύει σε 3D στα 1.125.

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι το RBE δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά τα bios των 5870 (κάποια reg που δεν τα γνωρίζει το tool ίσως.)

Ή το ρεύμα αυτό (1.125) που βλέπω συνέχεια είναι καταχωρημένο στην λειτουργία της κάρτας με άλλο τρόπο εκτός bios. Πραγματικά δεν ξέρω να πω.

Flashαρε την κάρτα με asus bios και παίξε με smartdoctor

Είναι ήδη asus κάρτα (asus 5870 v1 με voltage tweak reference board).

Το θέμα είναι πως δυστυχώς το μεγαλύτερο μου θέμα δεν είναι μόνο το overclock αλλά και να κρατιούνται χαμηλά οι θερμοκρασίες με τον λιγότερο παραγόμενο θόρυβο. Το προφίλ του ανεμιστήρα δυστυχώς που έχουν οι 5870 τις αφήνει να ζεσταίνονται αρκετά.

Έτσι και αλλιώς στο bios δεν μπορείς να επέμβεις στο fan profile.

Δεν με ενδιαφέρει απλά να έχω στις τάδε στροφές το fan αλλά και να είναι ένα και καλά smart fan που ανάλογα με το φόρτο να αλλάζει στροφές. Και σίγουρα καλύτερα από το μαμά profile που περιμένει να πάει η κάρτα στους 50 για να ανεβάσει στροφές και μέχρι τους 50 πραγματικά δουλεύει τόσο αργά που με ένα +5% θα είχα χαμηλότερες idle θερμοκρασίες και δυσκολότερο να ανέβω σε μεγάλα σκαλοπάτια.

και ένα μικρό update.

Απο ότι φαίνεται ο πυρήνας της κάρτας μου είναι στα...... 1.125

Βάζοντας της κάρτα με το μαμά bios σε νέο λειτουργικό με νέο driver την γυρνάει κατευθείαν σε 1.125.

Λανθασμένα λοιπόν το afterburner μου έδειχνε 1.162 σαν default και περίμενα εγώ να πρέπει απο default να το μετράω. Ίσως και το afterburner να τα έκανε μαντάρα και να το έστελνε χωρίς κανείς να του λέει κάτι τέτοιο.

την μέτρηση την παίρνω με πολύμετρο, με το GPU-Z (VDDC Voltage), με το Trixx και τέλος με το Asus GPU Tweak.

2ο Θέμα. Νομίζω βρήκα στο bios που είναι το ρεύμα αυτό.

Στα GPU Voltage Registers υπάρχουν 4 κατηγορίες.

0x15 - 1.15

0x16 - 0.95

0x17 - 1.0625

0x18 - 1.1625

Εγώ μέχρι στιγμής άλλαζα το 0x18 και αλλαγή δεν έβλεπα καμία. Λογικό μιας και απο ότι φένεται η κάρτα είναι 1.125

Παρατηρώντας λοιπόν περισσότερο βλέπω ότι. Σε όλα τα ρεύματα που έχει γίνεται ένα round up/down προς το επόμενο βήμα που μπορούν τα vrm να βγάλουν.

Το 0.95 υπάρχει και δεν έχει καμιά αλλαγή.

το 1.0625 γίνεται όμως 1.063

το 1.15 μάλλον γίνεται 1.125

Θα αλλάξω το 0x15 να δώ τι γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now