aquasonic

Domain με user folders στον server & ερωτησεις...

Recommended Posts

Καλησπερα και καλως σας βρηκα! Υστερα απο ολιγον τι μπινελικι απο τον ΑΝ7 ειπα να μπω και γω στο forum και ξεκιναω πρηζοντας.

Στο γουορκ υπαρχει ενα δικτυο 20pc το οποιο για την ωρα ειναι στημενο σαν workgroup. Στην ακρη υπαρχει και ενας dell poweredge 2600 ο οποιος αποφασισα να γινει domain server κυριως για να μπορει ο καθενας να εχει προσβαση στο account του απο οποιοδηποτε pc (γιατι η μητρικη που βαρεσε το 1 απο τα lenovo ηταν αρκετο για να ταρακουνησει τους παντες).

Στον server εχουν εγκατασταθει τα win2k8 trial για δοκιμες και μολις δουμε οτι ολα ειναι οκ (κυριως διοτι ο server ειναι ενας xenon στα 2.8 με 1gb ram, δηλαδη ακριβως το 1/2 απο τα lenovo που υπαρχουν για clients) θα προχωρησουμε στην φουλ χρηση.

Το μεγα προβλημα που με κομπλαρει στο να περασω τα pc στο domain ειναι οτι ο server εχει στην διαθεση των χρηστων 70gb συνολο, που αντιστοιχει σε περιπου 3.5gb ανα χρηστη. Η αληθεια ειναι οτι θα ηθελα να εχω ολα τα αρχεια των χρηστων στον σερβερ αλλα οπως φαινεται κατι τετοιο θα ηταν αδυνατο, μιας και σε λιγοτερο απο 6 μηνες το βαρος των e-mail που θα ερχονται απο το outlook θα ειναι τεραστιο.

Οποτε σκεφτομαι αν μπορω π.χ να εχω τα τελευταια αρχεια που χρησιμοποιει ο καθε χρηστης στον server και στα pc (δεδομενου οτι ο καθενας θα μπαινει απο συγκεριμενο pc, και μονο σε emergency περιπτωσεις θα αλλαζει αυτο) να υπαρχει ενα mirror account που να περιεχει και τα παλια τους αρχεια (που θα εχουν προσβαση π.χ με ενα shortcut στο desktop).

Η ποιο απλη λυση ειναι τα αρχεια τους φυσικα να ειναι στον σκληρο του καθε pc ξεχωριστα, αλλα δεδομενου οτι τα αρχεια που θα χρησιμοποιουνται ειναι ελαφρως πολυτιμα στο συγκεκριμενο τομεα -τουλαχιστον τα τελευταια- + οτι με καποιο τροπο θα πρεπει να διασφαλισω τα αρχεια και το raid κανει καλυτερα την δουλεια αυτη + οτι πρεπει να ειναι οι λογαριασμοι προσβασιμοι απο ολα τα pc + οτι 500gb ανα pc ειναι 500gb ανα pc...

Γενικα ο κυριος στοχος ειναι οτι ο χρηστης που θα κανει log-in θα εχει προσβαση στα outlook και browser settings του και τα documents του απο οποιοδηποτε pc. Θα μπορουσα να εχω ξεχωριστους φακελους στα client pc αλλα θελω να διασφαλισω οτι οτι και να παθει το client pc τα αρχεια της τελευταιας π.χ βδομαδας ειναι προσβασιμα παση θυσια ειτε ειναι φωτογραφιες ειτε τα settings του itunes.

Γενικα ξερω οτι σας εμπλεξα, αλλα δεν μπορω να σκεφτω κατι αλλο (βαλε η κουραση βαλε το αγχος του στησιματος κλπ...)

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και καλώς όρισες!

Για αυτό που σκέφτεσαι θέλεις domain control, exchange server και file server πάνω στο μηχάνημα. Όλα αυτά με 20 χρήστες θέλουν 10 GB ram (5-6.5 GB για τον exchange) και τα υπόλοιπα για το fileserving. Για τα αρχεία αν θες να το κάνεις έτσι, πρέπει να έχεις συστοιχείες Raid 5 ή Raid 10, γιατι καταλαβαίνεις πως έτσι και χάσεις έναν δίσκο χάνεται και η εργασία όλων. Σε GB αυτό πάει σε at lest 4-5 δίσκους των 500 GB και ένα καλό contoller (δεν γνωρίζω με τι έχετε αγοράσει το dellακι).

Το outlook φυσικά και θα έχει local database, αλλά τα περισσότερα συντηρούνται στο server και από εκεί και πέρα εξαρτάται από το Policy που θα θέσεις. Το λογικό είναι να δίνεις 2 GB mail space και 4 GB at least file space για το κάθε user. Επιπλέον, χρειάζεσαι ένα κεντρικό file storage για όλα τα αρχεία της εταιρείας το οποίο θα κάνεις backup 1-2 φορές την εβδομάδα.

Μην μπερδεύεις το user storage, με το central file storage. Είναι άλλες έννοιες στα 2Κ8.

Link to comment
Share on other sites

Καταλαβα... Το μεγα προβλημα ειναι πως το budget δεν υπαρχει για οποιαδηποτε αναβαθμηση και ψαχνω πατεντα εικονικου σιλοτειπ για να δουεψει... Εχω φτασει και στο σημειο να πιστευω πως αν βαλω ενα lenovo για κεντρικο καλυτερα θα ηταν (τουλαχιστον αριθμητικα).

Controller πανω φοραει τον perc 4

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τα λεγόμενα του webhunter....για να κάνεις όλα αυτά που θες για 20 clients θες βαρβατο σύστημα με τα specs που ανέφερθηκαν πιο πάνω!

Δεν ξέρω αν εχεις ξανασχοληθεί με στησιμο domain controller και με security policies αλλά θα πρέπει να ρίξεις αρκετό διάβασμα για να καταλαβεις την λογική και την λειτουργία του "active directory".

Επειδή έχω στήσει σε αρκετές εταιρίες αυτο το "μοντέλο" που θες να φτιάξεις θα πρέπει να αναφέρω οτι ειναι αρκέτα μεγάλη ευθύνη το ολο το concept του central domain controller γιατι όπως καταλαβαίνεις αν για κάποιο λόγο μια μέρα στον server έχει "σκασει" κάτι, είτε αυτο μπόρει να ειναι κάποιο service ή πρόβλημα στο mdbdata του exchange επειδή ήταν στο οριο το mailbox κάποιου χρήστη, αυτομάτως η εταιρία ειναι εκτός, κανεις δεν θα μπορεί να δουλέψει και εσυ θα τρέχεις πανικόβλητος μην μπορώντας να εξηγήσεις σε κανέναν τι έχει συμβεί!!

Ολα αυτά τα αναφέρω γιατι την έχω πάθει αρκετές φορές και έχω ρίξει άπειρα ξενύχτια και καθημερινές και σκ για να αποκαταστάθει το πρόβλημα.

Οταν μιλάμε για εταιρία με 20+ άτομα σε καλύπτει και ο SBS 2008 αλλα θα πρέπει να πάρεις κάποιες extra CALS.

Ειναι πάρα πολλά πράγματα που θα πρέπει να ψάξεις όπως επίσης οτι για λόγους ασφαλείας όταν έχουμε πολύ critical αρχεία και υψηλό priority σε διάφορα project κανονικά θα πρέπει να στηθεί και ενας secondary domain controller για τους λόγους που ανεφερα πιο πανω!

Όπως τα λες εγω δεν θα αναλάμβανα να υλοποιήσω κάτι τέτοιo απο την στιγμή που δεν υπαρχει το budget γιατι θα σίγουρα καποια στιγμη θα σου γυρίσει μπούμερανκ, οι μανατζαρέοι πρέπει να καταλάβουν οτι κάποια πράγματα έχουν και το ανάλογο κόστος, ιδίως οταν μιλάμε για productivity και work flow!!

Αυτά απο εμένα, γενικά πρέπει να τους εξηγήσεις όσο πιο απλά μπορείς τι ειναι αυτό που πας να κάνεις και θέλει αρκετή διπλωματία αν εχεις να κάνεις με τελίως ντουβάρια :P:D

tip. με το που σηκωθεί ο exchange o dell που έχετε τώρα θα κάνει περιπου 30min να κάνει reboot :o

Edited by mortisboy
Link to comment
Share on other sites

IC...

Το φρικαρισμα των specs του server το ειχα παθει οταν ανακαλυψα οτι ο xeon που φοραει ειναι 32bitος... (οποτε και τα sbs τα ξεχναμε... μεχρι 2k8 standard)

To κακο ειναι πως ουσιαστικα βρεθηκα σε ενα γραφειο με εναν 10ετιας server που ειναι χωρις καν COA για τα 2003 που φοραγε πανω στην αρχη (και για αυτο ξηλωθηκαν), και με 20 pc με προεγκατεστημενα τα 7pro (καλα αυτο δεν ειναι βεβαια ασχημο πραγμα).

το θεμα ειναι πως οι χρηστες ειναι λιγο περιεργα πραγματα (αν και λογικα θα εχεις νιωσει μεχρι τωρα, εγω δυστυχως δεν ειχα παιξει ποτε με δικτυα πανω των 10 υπολογιστων). Ο καθενας θελει να εχει εικονιδια σε συγκεκριμενη θεση στο desktop επειδη ετσι εχει μαθει και δεν μπορει αλλιως. Για αυτο ηθελα οτι υπαρχει σε μια οθονη να υπαρχει και σε αλλη οταν ο χρηστης κανει log-in απο αλλο pc. Τουλαχιστον τα e-mail δεν θα κουνιουνται απο τον mail server οποτε απλα ειναι θεμα ρυθμησεων του outlook.

Οσο για το budget, ειμαστε 1 βδομαδα με full internet access (και μαλλον ετσι θα μεινει) με βασικη προστασια το "μη μπαινετε απο IE". Ακομα προσπαθω να πεισω για να μπει Nod32 καποια στιγμη...

Με τις τωρινες συνθεσεις, τι μου προτεινετε να φτιαξω εδω περα?

Link to comment
Share on other sites

Χμμ... το δυσκολο ειναι και πως θα προτεινω κατι τετοιο (απο οικονομικης αποψεως το λεω...) Γενικα κοιταω οσο ποιο ενσωματομενο στις λειτουργειες των win2k8...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now