testakross

fan

Recommended Posts

Γειά σας παιδιά έχω μια απορία έχω αφτό το cooler

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.911009 και έχω βαλει εναν ανεμιστηρα 12cm να φυσάει την ψηχτρα αν τον ανεμιστήρα τον βάλω να φυσάει προς στα έξω θα έχω καλύτερα αποτελέσματα?

Link to comment
Share on other sites

Οι περισσότεροι λένε πως σε τέτοιου είδους ψύκτρες, καλό είναι να βάζεις τον ανεμιστήρα να φυσάει προς τη μητρική, για να ψύχει και την ίδια τη μητρική. Άλλοι βέβαια λένε ότι καλύτερο είναι να φυσάει προς τα έξω.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν καλά και κακά όμως, και στις δύο περιπτώσεις.

Στην 1η περίπτωση, καταστρέφεις το airflow στο κουτί. Οι μικροστροβιλισμοί και οι αναταράξεις που δημιουργούνται, απλά βοηθάνε στην ανάπτυξη ενός χαοτικού airflow, που σίγουρα θέλει ανεμιστήρες μπροστά (για εισαγωγή), πίσω (για εξαγωγή) και στο πλάι/πάνω μέρος του κουτιού (πάλι για εξαγωγή), για να "στρώσει".

Από την άλλη όμως, τα fins και τα heatpipes της ψύκτρας ψύχονται καλύτερα, γιατί ο αέρας περνάει από μέσα τους, ενώ σίγουρα ψύχονται και τα mosfet της μητρικής, όπως ίσως και το Northbridge, αν είναι κοντά.

Στη 2η περίπτωση απλά εκμηδενίζονται τα προβλήματα του airflow, όταν εννοείται υπάρχει πλαϊνή έξοδος για τον αέρα από την ψύκτρα (ή έστω 12άρης για εξάτμιση που να διώχνει απευθείας τον αέρα έξω), αλλά:

- Αν δεν έχεις ισχυρό ανεμιστήρα, απλά δεν κάνεις και πολύ δουλειά, μόνο "ρουφώντας" τον αέρα από τα fins (μην ξεχνάς ότι αυτές οι ψύκτρες κυρίως στα heatpipes τους βασίζονται)

- Αν έχεις ισχυρό ανεμιστήρα, μπορεί ναι μεν να κάνει καλύτερη δουλειά, αλλά ίσως έχεις φασαρία και κυρίως, είναι απαραίτητο πλέον να έχεις πλαϊνή έξοδο (αλλιώς πάλι θα έχεις χαοτικό airflow με τον αέρα που θα επιστρέφει πίσω στο κουτί, χτυπώντας στο πλαϊνό)

Με λίγα λόγια με ένα καλά σχεδιασμένο airflow στο υπόλοιπο κουτί, έχοντας πληθώρα άλλων ανεμιστήρων για να διώχνουν το ζεστό αέρα από μέσα, λογικά θα είσαι οκ όπως το έχεις τώρα.

Το καλύτερο βέβαια όμως, δεν είναι η θεωρία αλλά η πράξη ;)

Δοκίμασε και με τα δύο setup, μέτρα θερμοκρασίες από επεξεργαστή, northbridge kαι κάρτα γραφικών και στις δύο περιπτώσεις, και ότι εν τέλει σε βολέψει καλύτερα κράτα το, ως μόνιμη λύση ;):)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now