George_o/c

AMD A8-3870K Review: The one Llano to rule them all

Recommended Posts

Τίποτα ρει, αναμένω εντυπώσεις και ελπίζω όντως να σε βοηθήσουν τα hints & tips της overclocking σελίδας :D

Εφόσον έχεις 5.1 home cinema, προτείνω αρχικά να δοκιμάσεις την ενσωματωμένη κάρτα και αν δεν σου κάνει, βάζεις την PCI σου. Επίσης αν μπορείς πες μου και τα υπόλοιπα specs του συστήματος (ψύκτρα, μνήμες, τροφοδοτικό).

Link to comment
Share on other sites

Thermaltake DH101(VF7001BNS)

Corsair cx500w v2 , Asus F1A75-V PRO

AMD A8-3870K με Noctua NH-U9B

2x4gb ddr3 2133mhz (είχα βρει 2 τελευταία σετ(των 8gb) σε πολύ καλή τιμή και τα τσίμπησα- θα βάλω το 1 από τα 2 , νομίζω φτάνουν 8gb )

1x640gb wd black + 1x2TB Samsung F4

Lg Blu-ray , TP-Link netcard PCI to Wireless TL-WN751ND

Esy maya 44 pci

Link to comment
Share on other sites

Με τις μνήμες θα χρειαστεί λίγο περισσότερο πάλεμα αν είναι να παίξεις στα OC2 settings για 2100MHz+, θα θέλει manually να βάλεις όλα τα timings στο BIOS με χαλαρό tRFC όπως έχω γράψει και στο guide.

Μια χαρά είναι και η ψύκτρα, θα σε καλύψει για να βρεις το όριο του CPU.

Πάντως νομίζω θα τον ευχαριστηθείς τον 3870K :) Σε σχέση με τον FX-4100, είναι πιο γρήγορος! ;)

Link to comment
Share on other sites

Γιώργη δεν έχω προλάβει να το διαβάσω ακόμα ( will do, στο υποσχέθηκα άλλωστε ) αλλά αν έχεις γράψει τον αριθμό των transistors που έχει η CPU θα πρέπει να κάνεις edit και να το αλλάξεις αφού η AMD μετά τους Bulldozer είχε κάνει λάθος λέει στο transistor count και των Llano :D

Link to comment
Share on other sites

Ξεκίνησε η εγκατάσταση των win7 64bit , το 2201 bios φοράει ήδη , είδε τις μνήμες στα 1600Mhz , μετά την ολοκλήρωση της (εγκατάστασης) θα πειραματιστώ ;) Ο ανεμιστήρας της noctua ... είναι αθόρυβος .. για να δούμε τι θα πετύχουμε ;)

Link to comment
Share on other sites

Με πόσο Vcore; 60 βαθμοί δεν είναι τίποτα, εμένα σταθεροποιούνταν στα 68*C όπως αναφέρω και μέσα στο review :)

Είδα την προειδοποίηση και το σταμάτησα :P

1.55 όσο γράφεις στις οδηγίες , αλλά στο cpu-z βγάζει 1,56-1,58v

Στο gpu-z βγάζει 686mhz clock τη gpu ...

Τις μνήμες να τις αφήσω στα 1333mhz ;

Link to comment
Share on other sites

Ξαναδιάβασε προσεχτικά ό,τι γράφω μέσα στο review, ειδικά στην σελίδα overclocking και στην σελίδα της μεθοδολογίας κάτω-κάτω (settings). Εννοείται ότι δεν θα αφήσεις τις RAM στα 1333MHz... Στο CPU-Z βγάζει 1.56-1.58 γιατί το CPU Current είναι στο 110% και το LCC στο High. Έχω γράψει μέσα ότι όταν βρούμε μια σταθερή συχνότητα, ρίχνουμε τα CPU & CPU/NB percentages στα 100% και απλά μειώνουμε σιγά-σιγά το ρεύμα μέχρι να βρούμε το minimum που απαιτείται για prime95.

Mε λίγα λόγια σου έδωσα κάποια σταθερά settings τα οποία θα δούλευαν εγγυημένα, όσο καλό ή κακό CPU είχες. Τώρα πρέπει να πειραματιστείς ακολουθώντας την μεθοδολογία που δίνω στην σελίδα του overclocking, μέχρι να βρεις που είσαι σταθερός και με πόσο ρεύμα (όσο το δυνατόν λιγότερο φυσικά). Δεν θα έπρεπε να με ρωτάς αν οι μνήμες είναι ok στα 1333MHz γιατί έχω γράψει 10 φορές ότι τα Llano διψάνε για RAM bandwidth και ότι οι μνήμες πρέπει να παίζουν όσο το δυνατόν πιο ψηλά :P

Και τέλος μην ανησυχείς για τους 60*C, δεν είναι τίποτα... Απλά μια προειδοποίηση του Turbo-V είναι. Είναι φυσιολογική θερμοκρασία για full load με τα ρεύματα που σου λέω. Ρίξε τα CPU Current και CPU/NB Current στα 100% και δοκίμασε πάλι με 1.55 ρεύμα. Μετά πέσε κι άλλο αν είναι σταθερό.

Edited by George_o/c
Link to comment
Share on other sites

Το πήγα μέχρι 3,600 με Χ36 ... το γύρισα στα defaults ... και πλέον απολαμβάνω artifacts ... και σπασίματα στον ήχο...

Σε καμία από τις 3 έξτρα ρυθμίσεις δεν bootαρει

(Ίδιες ρυθμίσεις για όλα, επιστρέφουμε την συχνότητα της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών στο Auto και βάζουμε 28 x 132 για ~3.7GHz, 27 x 133 για ~3.6GHz και 26 x 135 για ~3.5GHz. Η ASUS είναι πανεύκολη μητρική και θα ανοίξει χωρίς δεύτερη σκέψη σε αυτές τις συχνότητες - το πολύ πολύ να χρειαστεί μια μικρή αύξηση το SV 1.1 Voltage, από 1.12V σε 1.16V)

Link to comment
Share on other sites

Κατέβασα τους τελευταίους οδηγούς από την amd , και άλλαξα το spdif από την MAYA 44 στην onboard, φαίνεται να διορθώθηκαν και τα 2 .... υποψιάζομαι την κεραία (wifi) για τα σπασίματα στον ήχο ...

Link to comment
Share on other sites

Αν στο κάνει και σε stock, σιγουρέψου για καλώδιο/επαφές DVI ή για καμιά κουλαμάρα με τις μνήμες (!), και μετά μάλλον πας για rma board :/

Ένα πεντακάθαρο OS πάντως δεν θα ήταν κακή ιδέα, πιο πριν.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μου έπαθε ποτέ κάτι τέτοιο, ούτε και σε άλλα άτομα στο internet.

Σιγουρέψου πρώτα με ένα format και καθαρό OS. Μετά σιγουρέψου ότι στο BIOS έχεις βάλει την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών να παίρνει σήμα από το DVI - μην την έχεις στο Auto.

Link to comment
Share on other sites

Κάτι ακόμα που ξέχασα. Μπες στο BIOS στην καρτέλα monitor και απενεργοποίησε CPU και NB Temperatures (βάλε τις στο Ignore). Βάλε και το Turbo-V να μην ανοίγει κάθε φορά με την εκκίνηση του υπολογιστή (από το msconfig). Όταν βρεις μια stable συχνότητα, ενεργοποίησέ τα πάλι στο BIOS.

Πάντως μην αγχώνεσαι, τα artifacts νομίζω εμφανίζονται για άλλο λόγο. Ίσως ήταν αυτό που σου είπα με το DVI από BIOS, παίζει μεγάλο ρόλο αυτό στα Llano.

Link to comment
Share on other sites

Defaults & clear cmos έχω , και συνδεμένο με hdmi , πάλι το έκανε ... μάλλον θα αλλάξω μητρική , αν το κάνει και πάλι μετά το format ... θα την αλλάξω με asrock ... με τις asus δεν τα πάω καλά . Βλέπουμε αύριο λοιπόν.

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα που βρήκα χρόνο ασχολήθηκα , αλλά και πάλι τίποτα , τα ίδια

Άλλαξα μνήμες (1333mhz corsair) , έβαλα και πάλι όλα default μετά από clear cmos , έκανα format (καθαρό) πέρασα τους οδηγούς του cd ... μπααα , αλλάζει και πάλι χρώμα ...

Το θέμα είναι ότι το ίδιο μου το κάνει σε άλλες 2 μητρικές asus ... (ΑΜ2 & ΑΜ3+)

Γι αυτό δεν τα πάω καλά με τις asus ...

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο , αλλά από χθες το έχω συνδεμένο με vga στην τηλεόραση και έχει στρώσει ..

Με το προηγούμενο σύστημα μου , δεν παρουσίαζε πρόβλημα με το HDMI

Link to comment
Share on other sites

Γιώργο, μπορούμε να ανεβάσουμε τον πολ/στή κάποια κλικ χωρίς να πειράξουμε τίποτ' άλλο, ούτε το voltage, με μνήμες στα 1600Mhz;

Επίσης, με ποια έκδοση του Winrar έγινε αυτό το review;

Τέλος, το 7-zip bench έγινε με 4 πυρήνες και το σκορ είναι για έναν πυρήνα;

Ευχαριστώ.

Edited by delphi
Link to comment
Share on other sites

Έλα ρει :)

Τον πολλαπλασιαστή μπορείς να τον ανεβάσεις από 30 σε 33 ή 34 πιστεύω, χωρίς να χρειαστεί αύξηση του ρεύματος. 34 ίσως και να μην παίξει αναλόγως το κομμάτι που σου έτυχε, αλλά 33 σίγουρα.

Έκδοση για το WinRAR δυστυχώς δεν θυμάμαι. Έψαχνα τώρα πάλι τα αρχεία μου και βρήκα screenshot από τα winrar benchmarks όμως δεν φαίνεται η έκδοσή του :/

Το 7zip όπως και όλα τα υπόλοιπα benchmarks τα τρέχω πάντα με όσους πυρήνες έχει το CPU, στην προκειμένη περίπτωση 4. Το αποτέλεσμα που κρατάμε είναι το συνολικό Rating/Usage, δηλαδή αυτό:

461512a5cbb463b0.png

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now