PinwmpireS

RivNut Insert Tool - Ένα ξεχωριστό εργαλείο!

Recommended Posts

dsc02755o.jpg

Σήμερα θα σας μιλήσω για ένα εργαλείο που ανακάλυψα τυχαία στο Internet, Rivnut Insert Tool ή αλλιώς Πριτσιναδόρος για πριτσίνια με σπείρωμα. Πριν από αρκετά χρόνια γύρω στο 1930 η BF Goodrich έφτιαξε τον πρώτο πριτσιναδόρο για χρήση στην βιομηχανία αυτοκινήτων και στην κατασκευή αεροπλάνων. Σήμερα αρκετές δεκαετίες μετά υπάρχουν αμέτρητες εταιρίες που κατασκευάζουν δικές τους εκδοχές εκείνου του πρωτοποριακού για την εποχή εργαλείου.

Τον πριτσιναδόρο θα τον βρείτε σε αρκετά Ελληνικά καταστήματα και σε διάφορες τιμές, ξεκινάνε από τα 35 ευρώ και φτάνουν τα 800-1000 ευρώ. Ο πριτσιναδόρος μπορεί να πρεσάρει σπειρώματα διαφόρων διαμέτρων, από 3 mm έως 10-12 mm, ένας πριτσιναδόρος που πρεσάρει μεγάλης διαμέτρου σπειρώματα είναι καλύτερο να είναι καλής ποιότητας μιας και η κόπωση των υλικών είναι μεγάλη κατά την διαδικασία του πρεσαρίσματος και δεν θέλουμε να σπάσει κάτι, ενώ αντίστοιχα αν η χρήση για την οποία προορίζεται είναι για πρεσάρισμα μικρών διαμέτρων (3 και 4 mm) τότε μπορείτε να κάνετε την δουλειά σας και με έναν οικονομικότερο πριτσιναδόρο.

Ο πριτσιναδόρος που θα σας παρουσιάσω σήμερα μου κόστισε 35 ευρώ, τον προμηθεύτηκα από ένα μαγαζί στην Σπ. Πάτση όπου μεγάλη εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι ενώ πίστευα ότι δεν θα μπορέσω να το βρω στην Ελλάδα διαπύστωσα ότι "βρομάει" ο τόπος από αυτά και τα αναλώσιμα τους. Μπορεί να πρεσάρει σπειρώματα διαμέτρου από 3 έως 6 mm.

Στην συσκευασία του έρχεται με όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για το πρεσάρισμα σπειρωμάτων Μ3 Μ4 Μ5 και Μ6 και ένα κλειδί για την αλλαγή των Mandrells

dsc02744wp.jpg

Το Mandrell είναι το εξάρτημα που στην άκρη του έχει το σπείρωμα πάνω στο οποίο βιδώνουμε το πριτσίνι που θέλουμε να πρεσάρουμε.

dsc02746hd.jpg

Πίσω από το Mandrell θα συναντήσουμε ένα παξιμάδι, με αυτό το παξιμάδι ανάλογα του πόσο κοντά ή μακριά είναι από το σώμα του εργαλείου μας καθορίζουμε το πόσο σφιχτά θα πρεσαριστεί το πριτσίνι. Αν το πρεσάρουμε λίγο τότε το πριτσίνι δεν θα είναι αρκετά σφικτό πάνω στο υλικό μας ενώ αν το πρεσάρουμε περισσότερο από όσο χρειάζεται τότε κατά πάσα πιθανότητα θα παραμορφώσουμε το σπείρωμα με αποτέλεσμα να το καταστρέψουμε. Μια δύο δοκιμές θα μας δείξουν την κατάλληλη θέση για το σωστό πρεσάρισμα.

dsc02749go.jpg

Τα εργαλεία που θα χρειαστούμε είναι, ένα τρυπάνι, μια μύτη για το τρυπάνι μας, μια πόντα και ένα σφυράκι.

dsc02759tg.jpg

Ανοίγουμε μια τρύπα στο υλικό της επιλογής μας, ανάλογα με το μέγεθος των πριτσινιών καθορίζεται και η διάμετρος της τρύπας, εγώ χρησιμοποίησα πριτσίνια Μ3 τα οποία χρειάζονται τρύπα διαμέτρου 5 mm. Καθαρίζουμε την τρύπα από όποια γρέζια και αγριάδες και είναι έτοιμη να δεχτεί το σπείρωμα.

dsc02763c.jpg

Βιδώνουμε το πριτσίνι πάνω στο Mandrell και φροντίζουμε να έχουμε ρυθμίσει το στοπ σε τέτοιο σημείο ώστε να μην χαλάσουμε το πριτσίνι.

dsc02766pe.jpg

Πιέζουμε τις 2 λαβές και το πριτσίνι συμπιέζεται προς τα μέσα φέρνοντας το σπείρωμα πιο κοντά στην επιφάνεια και δημιουργώντας μια "φούσκα" ανάμεσα στο κεφάλι του πριτσινιού και το υλικό μας.

dsc02767v.jpg

dsc02768iq.jpg

Τώρα μπορούμε να βιδώσουμε πάνω στο πριτσίνι την βίδα της επιλογής μας.

dsc02769a.jpg

Τα πριτσίνια με σπείρωμα υπάρχουν σε αμέτρητες παραλλαγές. Υπάρχουν αλουμινίου, ατσάλινα, ανοξείδωτα, πλαστικά κτλπ. Υπάρχουν με κεφάλι μικρής διαμέτρου, με φρεζάτο κεφάλι, με φαρδύ κεφάλι που λειτουργεί σαν ροδέλα κτλπ. Υπάρχουν στρογγυλά ( σαν αυτά που χρησιμοποίησα ) υπάρχουν και σε οχτάγωνα για αυξημένη σταθερότητα.

Αυτή η μέθοδος έχει τα υπέρ έχει και τα κατά της, προσωπικά όμως πιστεύω ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα για αυτό και ασχολήθηκα με αυτήν την μέθοδο. Το πρώτο και κυριότερο πλεονέκτημα είναι ότι σε περίπτωση που μελλοντικά το σπείρωμα φαγωθεί μπορούμε το κόψουμε και να βάλουμε καινούργιο. Σε λαμαρίνα 1 mm δεν μπορούμε να ανοίξουμε σπείρωμα λόγο του μικρού πάχους του υλικού, μπορούμε όμως να βάλουμε πριτσίνι με σπείρωμα μιας και πιάνουν σε 1mm λαμαρίνα. Σε λαμαρίνα 2mm ενώ το πάχος του υλικού μας επιτρέπει να ανοίξουμε σπείρωμα, το βάθος του σπειρώματος θα είναι πολύ μικρό και έτσι το σπείρωμα μας θα είναι πιο εύκολο να φαγωθεί, τα πριτσίνια έχουν αρκετά βαθύ σπείρωμα που τα καθιστά πιο ανθεκτικά σε σφικτά βιδώματα. Στα αρνητικά τώρα.. το μόνο αρνητικό που βλέπω είναι το μεγάλο κόστος σε αναλώσιμα. Ανάλογα το μέγεθος, το υλικό και την ποιότητα που θα διαλέξουμε τα πριτσίνια κοστίζουν από 80 έως 130 ευρώ τα 1000 κομμάτια, ενώ στην περίπτωση που αποφασίσουμε να ασχοληθούμε με τον συμβατικό τρόπο ανοίγματος σπειρώματος θα δώσουμε από 8 έως 25 ευρώ για την αγορά ενός κολαούζου και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουμε για κάτι άλλο πάρα μόνο για τις βίδες που θα χρησιμοποιήσουμε.

Φιλικά, Γιάννης

Link to comment
Share on other sites

OK - εγώ θα το πω και ας πουν ανώριμο - αλλά το "πριτσιναδόρος" δεν σας βγάζει κάτι πολύ έμπειρα πρόστυχο; :hehe: :hehe: :hehe:

Κατατα - αυτό και αν είναι must have, για όποιον ενδιαφέρεται να σκαρώσει το δικό του benchtable!

PinwmpireS :T:

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντα όταν άκουγα πριτσιναδορος μου ερχόταν στο μυαλό κάποιος που μπορεί να συνθέσει τραγούδι με τις κλανιες του! Οπότε Τάσο, όχι.. δεν είσαι ανωριμος! :D

Mike οπότε θέλεις αγορίνα!

Link to comment
Share on other sites

το εν λογω εργαλειο αρχισε να εμφανιζεται τα τελευταια χρονια στην αγορα

ελεω οτι 9 στα 10 καρα που κυκλοφορουν εξω , το χρησιμοποιουν σε ολο σχεδον το

αμαξωμα και οπου εχει λυομενες συνδεσεις.Οταν το δουλεψα/ειδα για πρωτη φορα κοστιζε

το ποιο φτηνο γυρω στα 100 χιλιαρικα και το ειχανε 2 ~ 3 εταιριες μονο.

Link to comment
Share on other sites

@2cpu Ακόμα και τώρα όμως, αν μιλάς για επαγγελματική χρήση είναι ακόμα πολύ ακριβά. Τα χειρός παίζουν μέχρι 300-350 αλλά αν δεις τα πνευματικά/αέρος παίζουν από 500 έως 1000.

@Bill Ευχαριστώ ρε Βασίλη! Ναι, όντως.. με λίγη φαντασία μπορείς να κάνεις πολύ όμορφα πράγματα..!

Link to comment
Share on other sites

Ναι ειναι ακομα ακριβα γιατι ακομα δυστηχως παραμενει ενα εξεζητημενο εργαλειο.

Αντε το επομενο σου εργαλειο να ειναι αργκον που να κολλαει αλουμινιο , εκει

να δεις DIY :D

Link to comment
Share on other sites

Έχω MIG για να κολλάω αλουμίνια και σίδερο, το αλουμίνιο βέβαια θέλει πολύ μαστοριά αλλά σίδερο κολλάω μια χαρά! Ήταν όνειρο να αποκτήσω μια MIG, πριν από 1 χρόνο περίπου την πήρα και είναι πραγματικά από τα χρήσιμα εργαλεία!

Link to comment
Share on other sites

Βασικα θελει να ειναι οσο το δυνατον καθαρες οι επιφανειες,να εχεις καλο αεριο,

φυσικα θελουν ζεσταμα ποιο πριν τα κομματια που θα κολησεις και απο εκει και περα

DIY :D

Ναι ειναι αλλη φαση το mig ιδιως αν σε πιασει διμιουργικομανια κανεις παπαδες.

Θυμαμαι οταν δουλευα στο φανοπειοιο μια μερα με ειχε πιασει μια τετοια μανια

πηγα διπλα στις σαβουρες του μηχανικου και τους εφτιαξα 3~4 τασακια απο used

engine parts.Βγηκανε απιστευτα καλα και θα γινοταν καλυτερα αν ειχα αλουμινιο αλλα δεν..

Link to comment
Share on other sites

Για πάρα πολλούς λόγους Σπύρο.. Πρώτα από όλα μπορεί η επιφάνεια στην οποία θέλεις να βιδώσεις να μην μπορείς να της ανοίξεις σπείρωμα, λόγο πάχους του υλικού κτλπ. Πέρα από αυτό όμως, στην περίπτωση που ανοίξεις σπείρωμα μπορεί μελλοντικά το σπείρωμα να φαγωθεί, σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να μεγαλώσεις την τρύπα και να κάνεις πιο μεγάλο σπείρωμα, ενώ με τα πριτσίνια αν σου φαγωθεί το σπείρωμα, το κόβεις και βάζεις άλλο. Και για άλλους πολλούς πρακτικούς λόγους.. Μπορεί ας πούμε να μην έχεις πρόσβαση στην πίσω μεριά της επιφάνειας σου, πως θα βάλεις το παξιμάδι και πως θα το κρατήσεις για να σφίξεις? Ενώ με τα πριτσίνια αυτό δεν είναι πρόβλημα..

Link to comment
Share on other sites

CNCchucks001edigdft-500x500.jpg

μια προχειρη φωτο για να παρεις μια ιδεα.το συγκεκριμενο μπαινει σε τορνο

αλλα εχει και με ακρο που τον βαζεις σε δραπανο χειρος η σταθερο.

Ειναι στην ουσια ενας κωνος που σε μια μερια του εχει μια χαρακια η και στις δυο

αναλογα ποσο μεγαλος ειναι, ειναι μασιφ εργαλειο και με αυτον "ξεχειλωνεις " κατα

καποιο τροπο τις τρυπες σου σε οσο βαθμο θελεις οταν φτανεις σε σημειο που δεν υπαρχει τρυπανι στην διαμετρο σου.Επισης λογο της κωνικης κατασκευης βγαινει σε διαφορες διαβαθμισεις στην διαμετρο του .

@Spirosssss αν βρεις καμια καλυτερη φωτο σηκωσε την.

Edited by GoriLLakoS
Link to comment
Share on other sites

Παιδια με παρεξηγησατε, το "Οντως" πηγαινε στο post με τα φρεζατα πριτσινια αλλα με προλαβε η αλλη απαντηση και βαριομουν να κανω edit :hehe:

εδω δν ηξερα γιατι και πως τα χρησιμοποιουμε αυτα.. :hehe::heeh:

Link to comment
Share on other sites

Κωνικό με διαβάθμιση.. έχω ένα της Facom! Το ωραίο με αυτό το τρυπάνι είναι ότι ανοίγοντας μια τρύπα η αμέσως επόμενη διαβάθμιση φρεζάρει ελαφρώς την τρύπα! Αναλόγως το μέγεθος ανεβαίνει πάρα πολύ η τιμή του..

Link to comment
Share on other sites

Step drill δλδ.... η Βαθμηδωτο τρυπανι...

καλα το φανταστικα!

εχει και αλλα χωρις βαθμιδες.απλα εχουν μονο την/τις απαραιτητες εγκοπες.

συνηθως εκεινα χρησιμοποιουνται σε ποιο μαλακα υλικα

(πχ προφυλακτηρες αυτοκινητων).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now