Recommended Posts

Στο συστημα αυτη την στιγμη εχω ενα raid 1 array το οποιο χρησιμοποιω σαν αποθηκη το οποιο ειναι στημενο πανω στον onboard controller της μητρικης (Rampage II Extreme με ICH10R).

Το Array αποτελειται απο 2 δισκους του 1ΤΒ σε mirroring που σημαινει οτι ο διαθεσιμος χωρος ειναι 1ΤΒ συνολικα.

Σημερα θα αγορασω αλλους 2 δισκους του 1ΤΒ και θελω να φυγω απο το Raid1.

2 επιλογες:

Raid5 για μεγαλυτερη χωρητικοτητα (συνολο 3ΤΒ) και χαμηλοτερες επιδοσεις αλλα και μεγαλυτερη πιθανοτητα να "σπασει" το raid λογω προβληματος σε εναν δισκο

ή

Raid10 με μικροτερη χωρητικοτητα (συνολο 2ΤΒ) αλλα υψηλοτερες επιδοσεις και μεγαλυτερη ασφαλεια?

Για αρχη αυτο που δεν γνωριζω ειναι οι πιθανοτητες του να χασω συνολικα το Raid5 απο καποιο προβλημα ενος δισκου.

Ειναι πολυ μεγαλυτερες οι πιθανοτητες του να "χαθει" το Raid5 array σε σχεση με το Raid10?

Επισης ποσο μεγαλη ειναι η διαφορα σε ταχυτητα μεταξυ των 2 raid?

Μιλαμε για ενα 10-20% ή παραπανω για το Raid10?

Πρωταρχικο ρολο για μενα παιζει η ασφαλεια μεν, αλλα και το να χαραμιζεται και 1TB το σκεφτομαι.

Αν δηλαδη οι πιθανοτητες να χασεις το raid5 ειναι 5% και να χασεις το raid10 ειναι 3% τοτε να παω για το 5.

Να αναφερω οτι για την ωρα δεν υπαρχει UPS αλλα θα αγοραστει συντομα και ο υπολογιστης που εχει το Raid δουλευει περιπου 12-14 ωρες την ημερα.

Αρα μιλαμε μονο για hardware failure.

Τα φωτα σας, γνωμες, αποψεις για συζητηση, ολα ευπροσδεκτα.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά έχω περάσει και από τα 2. Η παραπάνω ασφάλεια του 10 είναι σχετική, όπως και η ταχύτητά του. Δηλαδή, στο 10 έχεις μεν Raid 0 αλλά με 2 δίσκους, ενώ στο 5 είναι 3. Αυτό και μόνο σου δίνει ένα πλεονέκτημα που ξεπερνάει την όποια καθυστέρηση υπολογισμού του parity για τον 4ο δίσκο. Αν μιλάγαμε για 5άρι με 3 δίσκους, τότε το 10 ίσως να ήταν καλύτερη λύση, αλλά αφού έχεις 4, πήγαινε σε 5.

Επίσης, η ασφάλεια του 10 δεν είναι ιδιαίτερα καλύτερη. Έχεις τα Α1-Α2 και Β1-Β2. Αν χτυπήσει ένας εκ των Α, στην ουσία δουλεύεις με ένα απλό Raid 0 που είναι το Β. Οπότε, αν μέχρι να αντικαταστήσεις τον Αx που χάλασε, σκάσει ένας από τους Β, πάλι χάνεις τα πάντα.

Από προσωπική εμπειρία πάντως, επειδή έχουν χτυπήσει 2 φορές δίσκοι σε 5άρι, η διαδικασία είναι η εξής:

1. Σβήνεις το μηχάνημα

2. Βγάζεις το δίσκο

3. Τον αντικαθιστάς

4. Τον βάζεις

5. Ανάβεις το μηχάνημα

6. Τον βρίσκει μόνο του και ξεκινάει το rebuild

Όσοι φίλοι/ γνωστοί τον έβγαλαν και το ξανάνοιξαν για να κάνουν δουλειά, μέχρι να πάρουν τον άλλον, αντιμετώπισαν πρόβλημα μετά και δε μπορούσαν να τον ενσωματώσουν στη διάταξη.

Edit: Δεν έχω μετρήσεις από το 10, αλλά έχω από 0 με δύο από τους 4 που έχω στο 5. Οπότε παίρνεις μιά ιδέα.

Raid 0 ATTO, Raid 5 ATTO, Raid 0 με 3 δίσκους, Raid 5 με 4 δίσκους

Link to comment
Share on other sites

ζάχο σε τί controller? onboard ή external?

αν είναι σε εξωτερικό πάρε άλλους 2 κ κάνε raid 50:p

από απόδοση τί σε νοιάζει? read πιο πολύ? ή write? (στο 5 χάνεις σε write)

Link to comment
Share on other sites

Για εμένα πρωτιμότερο θα ήταν η συζήτηση να ξεκινήσει από τον controller, μιας και αυτός θα είναι επί της ουσίας ο περιοριστικός παράγοντας σε κάθε περίπτωση.

Εξηγούμαι...

Η on-board λύση ( Intel ICH10R ) είναι ένας "software-based" RAID controller, που σημαίνει ότι δεν έχει τον δικό του επεξεργαστή για τον υπολογισμό των parity bits, οπότε και χρησιμοποιεί τον κεντρικό επεξεργαστή ( CPU ) του PC.

Για διάφορους λόγους ( όχι λόγω του επεξεργαστή φυσικά ) η απόδοση του σε RAID 5 είναι κακή εώς πολύ κακή στο θέμα ταχύτητας ( σε κανονική χρήση, καθώς και στους χρόνους rebuild του Array ).

Εφόσον η ασφάλεια των δεδομένων σου είναι ο κύριος παράγοντας σε αυτή την φάση αποκλείουμε την επιλογή ενεργοποίησης της Write-Back Cache του Intel Matrix Storage Manager γιατί σε περίπτωση unexpected shut down / restart ( π.χ. BSOD ) έχουμε

σχεδόν 100% πιθανότητες να χάσουμε δεδομένα αν προσφάτως είχε γίνει κάποια αλλαγή στα δεδομένα του "δίσκου" του RAID 5.

Δίχως την ενεργοποίηση της Write-Back Cache οι επιδόσεις του ICH10R σε RAID 5 είναι εφιαλτικές.

Με 3 γρήγορους δίσκους ( ας πούμε 3* Samsung F1 1TB ) έχουμε γύρω στα 130MB/s average read και 40MB/s average write...

Πέραν των επιδόσεων αν γίνει η στραβή και σπάσει το RAID 5 σου υπάρχει μια πιθανότητα να μην μπορέσεις να κάνεις rebuild ( χάνεις τα δεδομένα σου προφανώς... ).

Από την άλλη το rebuild ενός 2TB RAID 5 Array ( 3* 1TB HDDs ) στον ICH10R θα πάρει μπόλικες ώρες ( σε μια πρόχειρη δοκιμή παλιότερα αν θυμάμαι καλά μου είχε βγάλει 100 ώρες και βάλε ETA )...

Σε ICH10R θα προτιμούσα το RAID 10 λόγο επιδόσεων, αλλά και πάλι δεν θα θεωρούσα τα data μου "ασφαλή" ( καλά εδώ που το λέμε τώρα, απολύτως ασφαλής για τα data σου δεν μπορείς να είσαι ότι και αν κάνεις... )

Σαφώς προτιμώτερο φυσικά θα ήταν η αγορά ενός PCI-Express SATA RAID Controller με dedicated processor ώστε να έχεις και καλές επιδόσεις σε parity based RAID ( όπως το 5 και το 6 π.χ. ) αλλά και γρηγορότερους χρόνους στα RAID Array Consistency Checking & degraded RAID Array rebuild, και γενικώς μια καλύτερη ασφάλεια για τα δεδομένα σου.

Εδώ παίζουν φθηνές αλλά και ακριβές λύσεις.

Μια πολύ καλή φθηνή λύση είναι η αγορά ενός Dell Perc 5/i ( επί της ουσίας είναι ένας rebadged LSI MegaRAID 8408E ) που σε πλήρες πακέτο ( Perc 5/i controller, 2 SFF cables, Battery Backup Unit, 512MB DDR2 ECC RAM ) από e-bay βγαίνει κάπου μεταξύ 100 - 150 ευρώ.

Αντίστοιχες λύσεις από Adaptec, Areca, Promise, LSI κλπ κοστίζουνε 400 και βάλε ευρώ.

Με τον Perc έχεις 8 SATA ports τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις για 1 ή και περισσότερα RAID Arrays.

Έχεις καλές επιδόσεις ( πρόχειρα νούμερα από παλιότερη δοκιμή... 4* Samsung F1 1TB @ RAID 5 @ Perc 5/i = 307MB/s average read, 233MB/s average write, 12.5ms random acccess time ).

Για να έχεις αυτές τις επιδόσεις χρειάζεται να πάρεις το BBU ( την μπαταρία για τον Perc ) ώστε να ενεργοποιήσεις δίχως τον παραμικρό κίνδυνο την επιλογή Write-Back Cache ώστε να χρησιμοποιεί την on-board 512MB RAM ως cache.

Με τον Perc 5/i και γενικώς με κάποιον καλό controller, πέραν των καλύτερων επιδόσεων σε όλους τους τομείς, την κάπως καλύτερη ασφάλεια ( σιγουριά να το πω καλύτερα ), έχεις και την δυνατότητα να κάνεις expand το RAID 5 Array σου στο μέλλον προστίθοντας νέο/υς δίσκο/υς δίχως να χάνεις τα δεδομένα σου.

Στο RAID 5 τώρα στο θέμα hardware failure είσαι πάντα στο n-1 ( όπου n ο συνολικός αριθμός των δίσκων που έχεις στο RAID 5 Array σου ).

Δηλαδή τα data σου θα είναι διαθέσιμα ακόμα και αν ψοφήσει 1 δίσκος σου. Τότε το RAID Array σου χαρακτηρίζεται degraded και έχεις μια μείωση στις επιδόσεις και μηδέν ασφάλεια, αν χτυπήσει και άλλος δίσκος ciao mi data...

Φυσικά αν σκάσει ένας δίσκος, κοπανάς επάνω έναν νέο και κάνει rebuild το Array σου και είσαι πάλι υπό την ασφάλεια του RAID 5 κανονικότατα.

Αααα, και τώρα που το θυμήθηκα, σε περίπτωση που το RAID 5 σου γίνει degraded στον ICH10R κατά την διαδικασία του rebuild αν θυμάμαι καλά δεν έχεις πρόσβαση στα δεδομένα σου, ενώ με τους καλούς PCI-Express controllers μπορείς να έχεις πρόσβαση στα δεδομένα σου κατά την διαδικασία του array rebuild.

Αυτά πρός το παρών.

Link to comment
Share on other sites

χμμμμ παιδιά το φτηνό είναι κ ακριβό...

εξηγούμαι... καλός χρυσός ο perc, ευκαιρία κλπ κλπ ΑΛΛΑ είναι refurbished used (ΟΤΙ Κ ΝΑ ΛΕΕΙ Ο ΠΩΛΗΤΗΣ) και δε ξέρεις πόσες χιλιάδες ώρες έχει στην πλάτη κ πότε θα σου πεθάνει, κ άντε να περιμένεις μετά άλλον με την αγωνία ποιό fw είχες βάλει κ αν θα δει το array σου...

btw κ εγώ έχω perc με 4x640gb@raid 5 αλλά τραβάω offline backup κάθε βδομάδα...

Link to comment
Share on other sites

Είμαι εδώ και 5 χρόνια με Raid 5 βασισμένα σε ICH7-10R και ποτέ δεν είχα πρόβλημα. Δε νομίζω ότι αξίζουν τα χρήματα για έναν εξωτερικό. Χώρια που την έχω πατήσει... Είχα στημένο 10άρι σε εξωτερικό Adaptec, και κάηκε μετά από 3 χρόνια χρήσης. Το μοντέλο είχε καταργηθεί και δεν έβρισκα άλλον να είναι συμβατός και να διαβάσει τη συστοιχία. Αποτέλεσμα; Τα έχασα όλα... Έκτοτε ορκίστηκα να μην ξαναπάρω ξεχωριστό controler.

Αντίθετα με τους ICHR, υπάρχει συμβατότητα και ακόμα κι αν θέλεις να αλλάξεις μητρική και να πας πχ σε nVidia ή AMD, θα βρεις 100% κάποιον να έχει μητρική με ICHR να πάρεις τα δεδομένα σου.

Link to comment
Share on other sites

χμμμμ παιδιά το φτηνό είναι κ ακριβό...

εξηγούμαι... καλός χρυσός ο perc, ευκαιρία κλπ κλπ ΑΛΛΑ είναι refurbished used (ΟΤΙ Κ ΝΑ ΛΕΕΙ Ο ΠΩΛΗΤΗΣ) και δε ξέρεις πόσες χιλιάδες ώρες έχει στην πλάτη κ πότε θα σου πεθάνει, κ άντε να περιμένεις μετά άλλον με την αγωνία ποιό fw είχες βάλει κ αν θα δει το array σου...

btw κ εγώ έχω perc με 4x640gb@raid 5 αλλά τραβάω offline backup κάθε βδομάδα...

Σαφώς και used/refurb έχει ένα ρίσκο, αλλά και πάλι, με 75 ευρώπουλα παίρνεις και άλλον perc... και έπειτα αν ψοφήσει και αυτός παίρνεις και άλλον... και ακόμα είσαι κάτω από το κόστος αγοράς ενός καλού areca, adaptec, lsi :P

Firmware είναι κάτι που πρέπει να έχεις σημειωμένο/αποθηκευμένο κάπου, αν και πάλι συνήθως παίζει και με άλλο firmware.

Και φυσικά πάλι ακόμα και με RAID 5/6/10, etc δεν έχεις απόλυτη ασφάλεια για τα data σου οπότε και ένα 2ο backup του backup καλό είναι να υπάρχει.

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον η ασφάλεια των δεδομένων σου είναι ο κύριος παράγοντας σε αυτή την φάση αποκλείουμε την επιλογή ενεργοποίησης της Write-Back Cache του Intel Matrix Storage Manager γιατί σε περίπτωση unexpected shut down / restart ( π.χ. BSOD ) έχουμε σχεδόν 100% πιθανότητες να χάσουμε δεδομένα αν προσφάτως είχε γίνει κάποια αλλαγή στα δεδομένα του "δίσκου" του RAID 5.

Αν έχεις μηχάνημα που σου χρειάζεται Raid5 για ασφάλεια και ταχύτητα και δεν έχεις δώσει 100-200? να πάρεις ένα UPS της προκοπής, κακό του κεφαλιού σου. Ενεργοποιώ πάντα τη WBC και ποτέ δεν είχα πρόβλημα, ούτε με BSoD, ούτε με οτιδήποτε άλλο. Και υπήρχε μια εποχή που είχα πρόβλημα με το τροφοδοτικό μου και τα BSoD ήταν καθημερινό φαινόμενο.

Από την άλλη το rebuild ενός 2TB RAID 5 Array ( 3* 1TB HDDs ) στον ICH10R θα πάρει μπόλικες ώρες ( σε μια πρόχειρη δοκιμή παλιότερα αν θυμάμαι καλά μου είχε βγάλει 100 ώρες και βάλε ETA )...

Σε 4*320Gb κάνει 2 ώρες περίπου με σχεδόν γεμάτους δίσκους...

Αααα, και τώρα που το θυμήθηκα, σε περίπτωση που το RAID 5 σου γίνει degraded στον ICH10R κατά την διαδικασία του rebuild αν θυμάμαι καλά δεν έχεις πρόσβαση στα δεδομένα σου, ενώ με τους καλούς PCI-Express controllers μπορείς να έχεις πρόσβαση στα δεδομένα σου κατά την διαδικασία του array rebuild.

Ααααααα, όπως το θυμήθηκες, ξέχασέ το :P Βλέπεις κανονικά τους δίσκους, αλλά φυσικά το μηχάνημα αργεί, αφού δουλεύουν στο 100%. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να το κόψεις το rebuild αν είσαι σίγουρος ότι δεν έγραφαν οι δίσκοι εκείνη τη στιγμή κάτι. Εγώ πχ τους έχω μόνο για δεδομένα, το OS είναι αλλού, κι αν συμβεί κάτι που ξέρω ότι δεν έγραφα τίποτα απάνω τους, δεν κάνω το rebuild.

Link to comment
Share on other sites

Και φυσικά πάλι ακόμα και με RAID 5/6/10, etc δεν έχεις απόλυτη ασφάλεια για τα data σου οπότε και ένα 2ο backup του backup καλό είναι να υπάρχει.

κοίτα, τα αρχεία της δουλειάς τα έχω σε 8x640gb@raid50, με ένα 3x1tb@raid0 backup στο ίδιο σύστημα και περιοδικό backup σε 2ο pc με 8x320gb@raid5

:lol

Link to comment
Share on other sites

Παιδες δεν χρειαζεται να ξεφτυλιζουμε τοσο το θεμα.

Τα πραγματα που εχω μεσα στους δισκους ειναι κυριως ταινιες, σειρες, παιχνιδια και μουσικη.

Δεν υπαρχει κατι που δεν μπορω να το ξαναβρω.

Καποιες προσωπικες φωτογραφιες τις εχω backup σε αλλα 2 μερη.

Αυτο που θελω εγω ειναι να ξερω απλα ποιο απο τα 2 ειναι ασφαλεστερο.

Αν γινει η στραβη και εισαι και γκαντεμης, ουτε το backup του backup δεν σε σωζει.

Μιλαμε παντα για τον ασφαλεστερο τροπο για να μενουν μεσα τα δεδομενα, χωρις να ξεφευγουμε ομως. Δεν εχω εταιρικα αρχεια μεσα...

Οτι εχει κατεβει μια φορα απο το νετ, ξανακατεβαινει.....

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now