George_o/c

Intel Nehalem-EX vs IBM POWER7: Ο πόλεμος των μεγαθήριων ξεκίνησε!

Recommended Posts

[news_img=IBM POWER7 vs Intel Nehalem-EX]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4649ca4ed603152.jpg[/news_img]Πολλά έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό σχετικά με το επερχόμενο θηρίο της IBM που ακούει στο όνομα POWER7. Πόσα όμως από αυτά είναι πραγματικότητα; Μήπως η IBM έχει κρύψει "έναν άσσο στο μανίκι της"; Θα μπορέσει άραγε μία εταιρεία σαν την IBM να εκθρονίσει την βασίλισσα των X86 επεξεργαστών - έναν κολοσσό σαν την Intel; Διαβάστε το άρθρο μας για να σας λυθούν όλες οι απορίες.

IBM POWER7: Πρόκειται για τον δεύτερο οκταπύρηνο επεξεργαστή (μετά τον Nehalem-EX της Intel), του οποίου το shipping θα ξεκινήσει επίσημα το 2010. Θα μου πείτε "και τι γίνεται με τον Niagara της εταιρείας Sun και τους ultralight πυρήνες του;" Αυτός δεν είναι general purpose επεξεργαστής που απευθύνεται σε ευρύ αγοραστικό κοινό, οπότε μένει εκτός συναγωνισμού.

Ακριβώς όπως ο ultra high-end server της Intel έτσι και ο POWER7, η ναυαρχίδα επεξεργαστών της IBM που αναμένεται πως και πως το 2010, είναι ένα τεράστιο die, με τερατώδη cache και τρομακτικές επιδόσεις. Την ίδια στιγμή δύναται να εκτελέσει και καθήκοντα σε ένα καλοστημένο multiprocessor σύστημα. Για να καταλάβουμε όμως καλύτερα τον λόγο για τον οποίο γράφτηκε το άρθρο αυτό, ας συγκρίνουμε τους δύο επεξεργαστές. Και οι δύο είναι κατασκευασμένοι με βάση την λιθογραφική μέθοδο 45nm, έχουν 8 πυρήνες σε κάθε die, κάθε ένας από αυτούς εκτελεί τις δικές του διεργασίες, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν φυσικά την ύπαρξη εσωτερικού multithreading. Συνεχίζοντας με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, ο Nehalem-EX αναμένεται να έχει 8 πυρήνες με 2 threads ανά πυρήνα (16 threads συνολικά), συχνότητα λειτουργίας που ανέρχεται στα 2.66 - 3GHz. Απ'την άλλη όψη του νομίσματος έχουμε τον POWER7: 8 πυρήνες με 4 threads ανά πυρήνα (32 threads συνολικά), συχνότητα λειτουργίας μέχρι και στα 4GHz. Σύμφωνα λοιπόν με τα επισήμως ανακοινωθέντα τεχνικά χαρακτηριστικά, η Intel χάνει (κατά πολύ μάλιστα) στο παιχνίδι των features... Ήταν όμως δυνατόν να αφήσει οτιδήποτε στην τύχη; Δεν το νομίζω. Ενώ ο Nehalem-EX θα κυκλοφορήσει μέσα σε 4 μήνες από τώρα, ο POWER7 θα κάνει το ντεμπούτο του στην αγορά στα μέσα του 2010...

Με μια πιο κοντινή ματιά σε κάθε πυρήνα, ο Nehalem-EX core έχει την δυνατότητα να επεξεργαστεί μέχρι και 4 instructions (μερικές απλές, μερικές πολύπλοκες), όπως επίσης και 4 floating-point (FP) λειτουργίες ανά κάθε κύκλο του ρολογιού. Καθόλου άσχημα, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για τον δυνατότερο x86 CPU που κυκλοφορεί στην αγορά (μάλλον, που θα κυκλοφορήσει). Ο POWER7 μπορεί να επεξεργαστεί μέχρι και 6 απλές instructions ανά κάθε κύκλο του ρολογιού και μέχρι 8 FP λειτουργίες. Για ακόμα μια φορά, η "ωμή" δύναμη του POWER7 ξεχωρίζει. Όμως, τα ίδια έκανε και η IBM με τον POWER6 και τελικά... απέτυχε παταγωδώς σε όλα τα benchmarks. Το θέμα δεν είναι μόνο τα χαρακτηριστικά, αλλά και η αρχιτεκτονική, κάτι στο οποίο η IBM δεν έδωσε βάση στο παρελθόν. Αν καταφέρει να ταυτίσει τα εξαιρετικά αυτά features με εξαίσιες επιδόσεις, τότε μιλάμε για απροσδόκητη επιτυχία.

Παρουσίαση του Nehalem-EX

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4614aa6157b486e1.jpg" alt="IBM POWER7 vs Intel Nehalem-EX" />

IBM POWER6 - ο προκάτοχος του POWER7, παρόμοια αρχιτεκτονική ακολουθήθηκε και στους δύο

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4614aa6157b57909.jpg" alt="IBM POWER7 vs Intel Nehalem-EX" />

Τι γίνεται με τις caches των επεξεργαστών; Και οι δύο αρκετά πλούσιοι στον τομέα αυτό. Ο οχταπύρηνος Nehalem-EX διαθέτει shared pool 24MB L3 SRAM cache με γρήγορο kilobit-wide ringbus ανάμεσα στις διαφορετικές cahce segments. Ρόλος του ringbus είναι να επιταχύνει την πρόσβαση στις cache segments. O POWER7 έχει 32MB L3 eDRAM cache για τους 8 πυρήνες του. Και οι δύο επεξεργαστές, έρχονται με 256KB L2 ιδιωτική low-latency cache ανά πυρήνα επεξεργασίας.

Με τις μνήμες; Ο Nehalem-EX έχει 4 buffered DDR3 channels per chip, κάθε channel απ'τα οποία χωρίζεται σε δύο πραγματικά 64-bit DDR3-1333 DRAM paths. Αυτό γίνεται με την βοήθεια των on-board buffers. Αν τα buffers είχαν δυνατότητες όπως αυτές που περιλαμβάνονται στα FBD AMD (Advanced Memory Buffers), θα μπορούσατε να κάνετε ταυτόχρονα και read και write transactions σε κάθε κανάλι, διπλασιάζοντας έτσι το bandwidth. Όπως και να 'χει το πράγμα, θα έχετε μπροστά σας 50Gbps memory bandwidth ανά CPU chip ! O POWER7 έχει υπό την κατοχή του 2 4-channel DDR3 memory controllers, δηλαδή συνολικά 8 κανάλια μνήμης. H IBM μάλιστα ισχυρίζεται ότι το συνολικό εύρος μνήμης ανέρχεται στα 100Gbps !

Νιώθω όμως ότι κάτι ξεφεύγει στην IBM. Όλα αυτά ανήκουν στην θεωρία και μόνο. Θεωρητικά, αν το Nehalem-EX 4-channel QPI Interconnect έτρεχε στα 6.4GTps (full speed δηλαδή) θα έδινε πάνω από 100Gbps bandwidth στους 4 γειτονικούς επεξεργαστές. H IBM μίλησε για 360GBps, δηλαδή 3 φορές περισσότερο από αυτά ενός Nehalem-EX, κάνοντάς τον να μοιάζει απίστευτα αργό. Όμως στην πραγματικότητα, μόνο αργός δεν είναι. Συγχαρητήρια λοιπόν στην IBM τα features του POWER7 μοιάζουν ακατανίκητα. Τι instructions set architecture χρησιμοποιεί όμως ο επεξεργαστής της;

Intel Nehalem-EX architecture and waffer

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4614aa6157b6a5d3.jpg" alt="IBM POWER7 vs Intel Nehalem-EX" />

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4614aa6157b7f5c0.jpg" alt="IBM POWER7 vs Intel Nehalem-EX" />

Το ξεπερασμένο POWER ISA achitecture path, συμπεριλαμβανομένων των PowerPC-specific Altivec extensions που είχε ο POWER6. Ξεχνώντας λοιπόν το PowerMac, η IBM ενδιαφέρεται για την αγορά των mainframes, minicomputers και servers / clusters. O Nehalem-EX ακολουθεί την απλότητα, που πολλές φορές όσο και αν ακούγεται περίεργο αυτό που θα πω, στον κόσμο της τεχνολογίας υπερισχύει. 64-bit X86. Καθαρότατη νίκη για την Intel στον τομέα αυτό, χιλιάδες υποστηριζόμενα chipsets, περιφερειακά, software, drivers, εφαρμογές αλλά σημαντικότερο όλων, όλα τα λειτουργικά συστήματα που κυκλοφορούν εκτός από τα AIX και VMS. Ε και τι έγινε, μεγάλο το κακό δηλαδή... Μην ξεχνάτε και την δυνατότητα να δημιουργήσετε τα δικά σας extreme workstations με δύο επεξεργαστές, στα οποία θα υπάρχει ακόμα και περιθώριο για μικρό overclocking potential. Μιλάμε για απεριόριστες δυνατότητες. Φανταστείτε δύο "Beckton" Nehal-EX CPUs σε ένα 16πύρηνο Skulltrail τερατώδες setup. Ποιος φανατικός gamer δεν θα ερωτευόταν ένα τέτοιο μηχάνημα και ποιος engineer δεν θα ήθελε να επιταχύνει ακόμα περισσότερα τα περίπλοκα visualisations. Ορισμένα από αυτά τα συστήματα θα είναι upgrade-able έτσι ένα χρόνο και κάτι μήνες αργότερα να υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης "Eagleton" 12πύρηνων 32nm chips με 36MB cache.

4 x Nehalem-EX σε ένα μόνο σύστημα... 32 πυρήνες επεξεργασίας, 64 threads εν δράση !

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4614aa6157b9037f.jpg" alt="IBM POWER7 vs Intel Nehalem-EX" />

IBM POWER7 πάνω σε πλατφόρμα της AMD

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4614aa6157b3b7a2.jpg" alt="IBM POWER7 vs Intel Nehalem-EX" />

Η πικρή αλήθεια είναι ότι, δεν νομίζω να δούμε POWER7 workstation ποτέ, δυστυχώς. Στην αγορά τέτοιων συστημάτων είναι εξαιρετικά κρίσιμο το να υπάρχει πρόσβαση σε μία καλοδουλεμένη αρχιτεκτονική πάνω στην οποία δουλεύουν πολλοί developers, γιατί μόνο έτσι ο κώδικας θα είναι πλήρως ρυθμισμένος και τροποποιημένος. Ανεξαρτήτως των "ωμών" διαφορών που είδαμε υπέρ του POWER7 στα νούμερα, η πραγματικότητα βρίσκεται πολύ πολύ μακριά... Πάντοτε οι εταιρείες θα δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για X86 CPUs, στα οποία το tuning και το optimization βρίσκονται έτη φωτός μπροστά.

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4614aa62e3b66c18.png" alt="Inten Nehalem-EX vs IBM POWER7" />

Intel's Kennedy Brown and IBM's Kevin Powell show you a sneak peek of an 8 socket, 64 core, 128 thread IBM server based on Intel's Nehalem-EX processor

http://www.youtube.com/watch?v=BQ4shSQJTd0&eurl=http%3A%2F%2Fwww.intel.com%2Fpressroom%2Farchive%2Freleases%2F20090526comp.htm&feature=player_embedded#t=145

.

Edited by George_o/c
Link to comment
Share on other sites

Πάνω που πήγα να το τελειώσω χθες βράδυ, νύσταξα :hehe:

Οπότε ξύπνησα σήμερα στις 09:30 και το τελείωσα... Τώρα εγκαθιστώ το photoshop για να ετοιμάσω μία ακόμα φωτογραφία :)

Link to comment
Share on other sites

Τώρα κατάφερα και το διάβασα ολόκληρο (χθές το διάβασα). Πρώτον συγχαρητήρια για τη συγγραφή, είναι πραγματικά άψογο.

Αλλά...

Για ποιά benchmark μιλάμε που ο IBM Power 6 βγήκε πιο κάτω?

Χ86 ατχιτεκτονική! Γιατί νομίζεις ότι όλα δουλεύουν γύρω από αυτή?

Link to comment
Share on other sites

1) Για ποιά benchmark μιλάμε που ο IBM Power 6 βγήκε πιο κάτω?

2) Χ86 ατχιτεκτονική! Γιατί νομίζεις ότι όλα δουλεύουν γύρω από αυτή?

1) Τα γνωστά που χρησιμοποιούνται πάντα. Google it, you'll be surprised ;P..

2) 'Cause basically, that's the way it is :call:..

Link to comment
Share on other sites

Ναι, μα δεν είπα ποιος δημιούργησε το χαμό. Λογικό να καυχιέται για τα επιχειρήματα της. Απλά σου λέω ότι η σύγκριση ανόμοιων πραγμάτων είναι fail.

Απλά δεν υπάρχει κάτι που να customize και για τις 2 τεχνολογίες, οπότε δεν τίθεται ηττημένου-νικητή.

Link to comment
Share on other sites

Απ'τη στιγμή που ήθελε να χτυπήσει τα workstations, ο υποψήφιος αγοραστής θα δει τι κερδίζει αν πάει σε Intel και τι αν πάει σε IBM. Και απ'τη στιγμή που τα πράγματα είναι υπέρ της Intel, ο αγοραστής θα προτιμήσει αυτήν, ανεξαρτήτως του αν η σύγκριση είναι δίκαιη ή όχι. Δεν είναι ότι συγκρίνω έναν mainstream CPU της IBM και έναν ultra high-end της Intel... H IBM τα ήξερε όλα αυτά... Πήγε να χτυπήσει μια αγορά που εδώ χρόνια ζουν και βασιλεύουν x86 CPUs. Sorry Αντρέα, αλλά δεν συγκρίνω εγώ ανόμοια πράγματα, η IBM έκανε αψυχολόγητη κίνηση.

Αλλά έτσι και αλλιώς αφού έχει μέλλον ο POWER7 σε άλλες αγορές, τα λεφτά της θα τα βγάλει.

Link to comment
Share on other sites

Ποιον πόλεμο ρει; Απλά πιστεύω ότι η IBM έκανε λάθος απ'την αρχή... Και αντί να μάθει από τα λάθη της με τον POWER6, βγάζει τον POWER7 και μετά απαιτεί σύγκριση με Nehalem-EX :hehe:

Link to comment
Share on other sites

Πάλι καλά που υπάρχουν εναλλακτικές αγορές...

Η μόνη μου ένσταση είναι ως προς την μοναδική καθιέρωση του προτύπο x86 στην αγορά! Αυτό οδηγεί στην ανυπαρξία σύγκρισης, ασχέτως ποιος επιθυμεί να συγκριθεί.

Δύσκολο είναι να κερδίσεις το παιχνίδι του αντιπάλου, όταν δεν ξέρεις τα μυστικά περάσματα!

Link to comment
Share on other sites

Ναι, αλλά φέτος και η IBM πιστεύω που χρησιμοποιεί δεν είναι τυχαία καθώς είναι αντιγραφή από τον άκρως επιτυχημένο επεξεργαστή Cell, που εκτός από την παιχνιδομηχανή Sony Playstation. Η αρχιτεκτονική του Cell χρησιμοποιείται και στους υπερυπολογιστές, στους οποίους είναι αδιαμφισβήτητη δύναμη! Επίσης, η αρχιτεκτονική του Cell χρησιμοποιείται στην απεικόνιση των εικόνων, που προκύπτουν από το νέο πανίσχυρο μικροσκόπιο, το οποίο έχει δυνατότητα να διακρίνει της ενεργειακές στάθμες των ατόμων, μέσω μιας ακίδας. Δηλαδή, η IBM έχει δοκιμάσει και εξελίξει αρκετά την αρχιτεκτονική του Cell. Τέλος, η κύρια αγορά της IBM και το μερίδιο αγοράς το έχει στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς, όπως το εργαστήριο Los Alamos στην Καλιφόρνια με τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή στον κόσμο αυτή τη στιγμή και ο οποίος χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική και φιλοσοφία της IBM.

Εντάξει μένει μόνο η πραγματική εικόνα να αποδειχθεί ποιος είναι καλύτερος!

[YOUTUBE]

[/YOUTUBE]
Link to comment
Share on other sites

αν κάποιος μπορεί να χτυπήσει την ιντελ είναι η IBM έχει την εμπειρία στο να φτιάχνει υπερυπολογιστές αλλά και την τεχνογνωσία . τη νομίζετε ότι θα αφήσουν την ιντελα να οργώνει ανενόχλητη , ακόμα κατά καιρούς έχουμε δι amd και IBM να συνεργάζονται αφού η πρώτη δυσκολεύονταν να περάσει στα 45 nm , και πλέον για τα 32 αν και στο διαδίκτυο διάβασα ότι η IBM είναι έτοιμη να περάσει κατευθείαν στα 24 nm τέλος να αναφερθώ ότι 2005 έφτιαξε τον 3πυρινο στα3,2ghz του χβοχ 360 και το τεχνολογικό θαύμα cell το 8πυρινο τέρας του playstation 3

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now