Yiorgos

SSD - Specs & Maintenance

Recommended Posts

Ανοίγω αυτό το tread ως μια ευκαιρία να έχουμε μαζεμένα τα διάφορα μικρά ή μεγάλα θεματάκια που αφορούν τους SSD. Έτσι όποιος θέλει να βρει και τα downrights να μπορεί να βγάλει μια άκρη χωρίς να έχουμε ένα θέμα για κάθε πιθανή περίπτωση.

Και εξηγούμαι: με αφορμή τα όσα διάβασα τις τελευταίες μέρες περί SSD, έχω χάσει λίγο την μπάλα....

Αφορμή γι αυτό στάθηκαν οι αναφορές περί της λειτουργίας trim ενόψη των Win7 και το firmware update που εξέδωσε προσφάτωε η Intel και απέσυρε άρων άρων.... Πολλοί ήταν αυτοί που βρέθηκαν με ''κρασαρισμένο'' δίσκο απ το πουθενά... Στην ουσία τι είναι το trim & πως λειτουργεί?

Επίσης, δεδομένου πως στους SSD οι διαγραφές/επανεγγραφές που μπορούν να γίνουν, πρέπει να γίνουν μέχρι ενός συγκεκριμένου αριθμού, πχ στην διάρκεια ζωής του 5.000 διαγραφές, πως πρέπει να δουλέψουμε τους δίσκους μας ώστε να είμαστε κατά το δυνατόν βέβαιοι ότι θα δουλεύουν απροβλημάτιστα για πχ 5 χρόνια?

Αναφορικά με το trim, θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι είναι και που απευθύνεται όπως το αντιλήφθηκα εγώ.

Μία απο τις λειτουργίες των SSD έχει να κάνει με το να αποθηκεύονται τα δεδομένα στις μνήμες τους, όταν όμως κάνεις σαν χρήστης μια διαγραφή ενός αρχείου, το εν λόγο αρχείο φαίνεται σαν να έσβησε, αλλα στην ουσία παραμένει εκεί. Δεν διαγράφονται δηλ πλήρως τα δεδομένα. Έτσι όταν έρχεται η ώρα να γράψει δεδομένα στις περιοχές που πρώτα είχαν σβηστεί, βλέπει ότι εκεί υπάρχουν δεδομένα (όπου είχαν διαγραφεί) τα διαγράφει επιτόπου, και άποθηκεύει τα καινουργια πάνω στις πρόσφατα διεγραμένες περιοχές. Εκεί παρουσιάζεται και μια υστέρηση του δίσκου, σαν να κολλάει....

Με την υποστήριξη της λειτουργίας trim απο τα Win7, ο δίσκος πλέον, όταν λαμβάνει την εντολή για διαγραφή των αρχείων, τα διαγράφει κανονικά και οι περιοχές στις μνήμες του μένουν καθαρές, έτοιμες να υποδεχθούν νέα δεδομένα. Επομένως δεν παρουσιάζει και αυτο το lag κατά την εγγραφή νέων δεδομένων στις περιοχές του δίσκου όπου μέχρι πρότινως υπήρχαν άλλα (αυτά που διεγράφησαν) δεδομένα.

Εδώ όμως επισυμένεται το εξής: στα δεδομένα που διαγρφονται, περιλαμβάνονται και δεδομένα που κρατάει ο δίσκος για την σωστή λειτουργία του, όπως για παράδειγμα, ποια κομμάτια μνήμης είναι corrupted, ώστε να μην γραφτούν δεδομένα εκεί, κλπ. Έτσι λοιπόν όταν διαγράφονται τα δεδομένα με την λειτουργία trim, διαγράφονται δηστυχώς και δεδομένα που μπορεί να κάνουν τον δίσκο προβληματικό στην λειτουργία του. (φαντάσου τώρα να θέλεις να κάνεις ένα απλό format, και επανεγκατάσταση του λειτουργικού, το κάνεις ή δεν το κάνεις??????)

Λοιπόν, η intel έχει αυτή την στιγμή 2 γενιές SSD, την G1 και την G2. Είχε ανακοινώσει λοιπόν πως με την έλευση των Win7 που υποστηρίζουν την λειτουργία trim, θα έβγαζε ένα firmware updaτe μόνο για την G2 γενιά και όχι για την G1. Όντως έτσι έγινε, μόνο που με το firmware updaτe διαπιστώθηκαν πολλές αστοχίες υλικού οπότε και το απέσυραν κακήν κακώς. Τι μέλλει γεννέσθαι?

Άρα ποια τα οφέλει απο αυτήν την trim λετουργία? Είναι όντως έτσι τα πράγματα ή τα μισά απο αυτά είναι άλλες μάρες κουκουνάρες?

Αναφορικά με την λειτουργία των δίσκων και με γνώμονα την απρόσκοπτη λειτουργία τους για αρκετό καιρό, οι SSD χωρίζονται με βάση το πόσες διαγραφές και επανεγγραφές μπορούν να γίνουν στον κύκλο ζωής τους. πχ οι SLC 15.000 και οι MLC 5.000 (τα νούμερα είναι υποθετικά). Άρα με το να απενεργοποιούμε πχ το defrag και το pagefile αύξάνουμε το ωφέλιμο ζωής τους?

Άλλο θέμα επίσης, έιναι πως γίνεται μια σωστή εγκατάσταση του SSD, για όσους έχουν μόνο έναν και δεν κάνουν RAID. Οπότε σε αυτόν θέλεις να βάλεις το λειτουργικό και να κάνεις ένα format και μια φρέσκια εγκατάσταση των Win. Τι κάνεις? Πας στο BIOS και τον βάζεις ως Native sata ή ως IDE? Γιατί υπάρχουν αναφορές πως δεν τον αναγνωρίζει το σύστημα κλπ, στην πρώτη περίπτωση, ενώ στην δεύτερη αναφέρεται μειωμένη απόδοση κλπ....

Άντε βγάλε άκρη...

________________________________

* ΥΓ: Αν οι mods θεωρούν πως το παρών thread πρέπει να συγχωνευτεί με κάποιο υπάρχων ή να αλλάξει κάτι, ας γίνει edit ελεύθερα.

Link to comment
Share on other sites

Κι εγω πηρα SSD, απλα τον εβαλα, του περασα το λειτουργικο και δουλευει. Δεν του εκανα καμοια ρυθμιση... θα επρεπε?

Λες να εχει μειωμενη αποδοση? Πως το ξερω αυτο? Ποιο test να τρεξω και πόσο πρεπει να εχω για να ειναι ok η αποδοση?

Ακουσα οτι το λειτουργικο πρεπει να ειναι το 7 γιατι με τα XP η αποδοση του SSD ειναι μειωμενη. Αληθευει αυτο?

Αναφορικά με την λειτουργία των δίσκων και με γνώμονα την απρόσκοπτη λειτουργία τους για αρκετό καιρό, οι SSD χωρίζονται με βάση το πόσες διαγραφές και επανεγγραφές μπορούν να γίνουν στον κύκλο ζωής τους. πχ οι SLC 15.000 και οι MLC 5.000 (τα νούμερα είναι υποθετικά). Άρα με το να απενεργοποιούμε πχ το defrag και το pagefile αύξάνουμε το ωφέλιμο ζωής τους?

Καλα, η καταργηση του defrag και του pagefile ειναι ευκολη υποθεση, μηπως ομως πρεπει να καταργησουμε και τα tοrrento-προγραμματα? Γιατι οταν δουλευει ενα τετοιο η βελονα γραφει συνεχεια δεδομενα.

Ειναι περιορισμενος ο αριθμος των εγγραφων που μπορει να κανει ενας ssd? Αν υποθεσουμε οτι γραφει ολο το 24ωρο, πχ. 10GB την ημερα, σε πόσο καιρο θα τα εχει παιξει?...

Link to comment
Share on other sites

Υπαρχει μια γενικη συγχηση βλεπω :D

Το TRIM ταξινομεί τα δεδομένα καλύτερα και όταν αυτά σβήνονται, το κάνει ακόμα πιο "σωστά", ώστε να μην υπάρχει μεγάλο fragmentation στον SSD (και να μη χανει επιδοσεις).

Ουδεποτε "κολλησε" SSD επειδη διεγραφε δεδομενα, ουτε το TRIM ξέρει τι κανει ενω οσοι SSD δεν το εχουν τα κανουν "μανταρα".

Οι SSD κολλουσαν γιατι πολυ απλα βαζαν για πεταμα controllers με ελαχιστα ΚΒ μνημη, οι οποιοι ειχαν.....4 IOPS (την ωρα που οι Intel ειχαν 6000+++).

Μην μπερδευεστε :)

Γενικα, οταν αγοραζεις Intel SSD βαζεις το τελευταιο Firmware απλα για το "εφε", ολοι δουλευουν out of the box μια χαρα. Και ειδικα οι SLC της, ειναι ΤΟΣΟ καλοι που και ΧΟΝΤΡΟ fragmentation να φανε, μονο στα benches φαινεται η διαφορα.

Οι OCZ απο την αλλη, θελουν να τους βαλεις το firmware τους. Οχι οτι δε θα δουλεψουν καλα, απλως βελτιωνονται αισθητα.

Οι Samsung και να θελαμε, firmware δεν εχουν :hehe:

Ο κανονας λεει: Παρτε-Intel. Ναι, εκαναν μλκια με το τελευταιο firmware αλλα ειναι πολυ περιορισμενο το προβλημα. Εγω εχω δοκιμασει ολους τους Intel που εχουν βγει (rebranded και κανονικους) και ολοι ειναι σφαιρα. Ο X25-M εκτοξευει το laptop στο διαστημα και ο X25-E κανει το PC να δουλευει σαν να ειχε συστοιχια με 6x SAS 15K RPM πανω.

Για τους OCZ, οι τελευταιοι της ειναι πολυ καλοι - κανεις το update και οντως εχεις εναν αξιοπρεπεστατο SSD. Βεβαια, απο τη στιγμη που σε αναλογια ?/GB ειναι στα ιδια με Intel, γιατι να παρεις OCZ?

Πολυ απλα γιατι οι Intel εχουν περιορισμο στα 80-90MB/s (X25-M / o X25-E πιανει 210αρες για πλακα). Αν καποιον τον ΠΕΙΡΑΖΕΙ αυτο, τοτε παιρνει OCZ.

Αλλα να ξερει οτι στα μικρα αρχεια των 4KB (οι SSD γραφουν με blocks των 4ΚB), ο Intel ειναι και παλι 3-7 φορες καλυτερος (75MB/s κοντρα στα 10-25MB/s).

edit: Περι torrents:

Γιατι να βαλεις τον SSD να διαχειριζεται τα torrents εξ αρχης? ;)

Αναλογως με το τι εχεις επηρρεαζεται η αντοχη - οι SLC πιανουν 100.000 εγγραφες, οι MLC 10.000. Μιλαμε για δεκαετιες αντοχης με βαση τις μελετες, ειναι μλκια ομως να το κανεις αυτο στον SSD σου - βαλτα σε ενα μηχανικο τα torrents ;)

Link to comment
Share on other sites

Μια απορία: Κατά πόσο το format επηρεάζει τα δεδομένα χρήσης του δίσκου; Θεωρητικά κρατάνε κάποιες πληροφορίες για το πόσες φορές έχει γραφτεί κάθε block ώστε να μοιράζουν ανάλογα τα δεδομένα. Αυτές οι πληροφορίες παραμένουν μετά από format?

Link to comment
Share on other sites

Απο format παραμενουν γιατι και οι επιδοσεις παραμενουν :hehe:

Απο HDD erase δεν ξερω. Η Intel ειχε υποσχεθει μεσω ενος engineer της οτι θα βγαλει ενα s/w που θα μας λεει ποσα cycles εχει ακομα ο SSD, αλλα οσο το ειδατε, τοσο το ειδα :P

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ download, όσον αφορά τα torrents εγώ θα τα έβαζα σε έναν μηχανικό δίσκο και όχι στον ssd, αφού όυτως ή άλλως δεν πρόκειται να αποκομίσεις κάποιο όφελος απο τις δυνατότητες του τελευταίου. Γενικά, στον ssd βάλε το OS, προγράμματα και παιχνίδια. Μουσική, βίντεο, φώτο, έγγραφα μπορείς να τα έχεις στον κλασσικό σου μηχανικό δίσκο, με την πριυπόθεση φυσικά ότι δεν τα χρησιμοποιείς επαγγελματικά πχ φωτογράφος κλπ.

Ότι έγραψα στο πρώτο post δεν είχε την έννοια του κανόνα, αλλά καθαρά μια ερωτηματική έννοια, αν όντως τα όσα παρέθεσα έχουν κάποια βάση, τι ισχύει και τι θα πρέπει να κάνουμε εμείς σαν χρήστες για να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα απο την χρήση των SSD και φυσικά απροβλημάτιστα.

Μπορούμε εμείς να ελέγξουμε το TRIM, και αν ναι, συμφέρει να το απενεργοποιήσουμε?

Πως να συνδέσουμε σωστά τον δίσκο πάνω, δίνοντας του εντολή απο το BIOS να δουλεύει ως IDE ή ως NAtive SATA?

Το format επηρρεάζει τον δίσκο αρνητικά? Δηλ αν κάνουμε format χάνονται ζωτικές πληροφορίες του ίδιου του δίσκου, και τον πετσοκόβουμε, οπότε και πρέπει να αποφεύγεται?

Αυτά είναι λίγο πολύ και τα δικά μου σημεία που είμαι ολίγον τι μπερδεμένος....

Link to comment
Share on other sites

Εγώ εχθές πήρα έναν Intel X-25M 80GB G1 αλλά όσο και να περίμενα επιδόσεις δεν είδα. Δεν ξέρω τι παίζει αλλά εκεί που κάνω πχ ενα install σε παιχνίδι αμα παω να κάνω και δευτερη δουλεια κολλάει για λίγο το σύστημα και μετά απο λίγο ξεμπουκώνει. Το ίδιο και όταν μεταφέρω πχ απο τον USB, εκεί που το φωτάκι του USB τερματίζει και δείχνει οτι αντιγράφει, ξαφνικά παγώνει για λίγο και στη συνέχεια ξανα παίρνει μπροστά. Ενώ στην αρχή είδα κάποια βελτίωση όταν φόρτωνε το Oblivion όταν του πέρασα τα Mods η ταχύτητα φόρτωσης είναι ίδια με τον Raptor που είχα.

Τι να πω έχω απελπιστεί προς το παρόν, σήμερα μου βγήκαν τα μάτια να διαβάζω θέματα για τους SSD, είδα και τα προβλήματα που είχαν οι G1 Intel X25-M Mainstream Flash SSD (80 GB) - Review Tom's Hardware : The SSD Workload Performance Analysis γενιές, δεν ξέρω ακόμα τι firmware φοράει αλλά το παιδί που το πήρα λέει οτι έκανε update το τελευταίο.

Αυτά τα παρατηρώ και σε windows xp και σε 7 με καθαρό format που έκανα. Το σύστημα ήταν στα default χωρίς overclock.

Link to comment
Share on other sites

Τον έκανα format στα XP NTFS full, και μου είπε το παιδί που τον πήρα κάντον full format δεν έχει πρόβλημα το κάνει σφαίρα, έλα όμως που το έκανε σαν κανονικός δίσκος...

Μετά έβαλα τα 7 μπας και...αλλά τίποτα, τώρα είμαι πάλι με xp.

edit:το partision το έκανα στην εγκατάσταση των xp...

Link to comment
Share on other sites

Γιατι παιδευεσαι? :D

Τρεξε ενα HDTune IO test και ενα Crystal Disk Mark. Αν εχει προβλημα θα φανει εκει. Αν δε φανει τπτ, τοτε κατι αλλο φταιει - simple ;)

Εμενα ο G1 στο laptop παει σφεντονα παντως, με 7 επανω.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή το partision χρειάζεται alligment με το diskpar.

Για να κάνω όμως αυτά τα βήματα θα πρέπει να βάλω σε άλλο δίσκο τα windows, τρέχα γύρευε.

Μετά να κάνω τις ρυθμίσεις που λέει και να βάλω τα windows χωρίς να σβήσω το partision στην εγκατάσταση. Θα το δοκιμάσω αύριο να δω ελπίζω να στρώσει.

thnks Wizard.

JC_Denton? η free έκδοση του HDtune το κάνει αυτό το τέστ? To crystal disk mark τώρα το κατέβασα και θα το δοκιμάσω αύριο. Άμα είναι ρε παιδιά να κάνεις τέτοια tweaks για να βάλεις έναν ssd χ@σε μέσα που λένε!

'Άσχετο αλλά στα windows 7 βγάζει 5.9 βαθμολογία.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή το partision χρειάζεται alligment με το diskpar.

Για να κάνω όμως αυτά τα βήματα θα πρέπει να βάλω σε άλλο δίσκο τα windows, τρέχα γύρευε.

Μετά να κάνω τις ρυθμίσεις που λέει και να βάλω τα windows χωρίς να σβήσω το partision στην εγκατάσταση. Θα το δοκιμάσω αύριο να δω ελπίζω να στρώσει.

thnks Wizard.

Απλά θα βάλεις τα 7 και θα δημιουργήσεις το partition με εκείνα. Κατά την εγκατάσταση πας στο Advanced, σβήνεις το υπάρχον και φτιάχνεις καινούριο. Τώρα αν θέλεις dual-boot με XP, κάποιος τρόπος θα υπάρχει να τα βάλεις μετά και να παίξουν. Αν όχι, φτιάξε το partition με τα 7, σταμάτα την εγκατάσταση, βάλε τα ΧΡ και επέλεξε "Leave partition intact, no changes" και λογικά θα παίξει.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον, διαβασα προσεκτικα ολο το thread και εχω τις εξης παρατηρησεις-ερωτησεις:

"Αλλο θεμα ειναι πως γινεται μια σωστη εγκατασταση του SSD, για οσους εχουν μονο εναν και δεν κανουν RAID. Οποτε σε αυτον θελεις να βαλεις το λειτουργικο και να κανεις ενα format και μια φρεσκια εγκατασταση των Win. Τι κανεις? Πας στο ΒΙΟS και τον βαζεις ως Native sata ή ως IDE? Γιατί υπάρχουν αναφορές πως δεν τον αναγνωρίζει το σύστημα κλπ, στην πρώτη περίπτωση, ενώ στην δεύτερη αναφέρεται μειωμένη απόδοση κλπ...."

Εγω απλα τον συνδεσα με ενα κοκκινο sata καλωδιο και μετα ειδα στο Bioς οτι το αναφερει ως sata. To ide ειναι disabled αυτοματα.

"Ακουσα οτι το λειτουργικο πρεπει να ειναι το 7 γιατι με τα XP η αποδοση του SSD ειναι μειωμενη. Αληθευει αυτο?"

Απ οτι καταλαβα η μόνη διαφορά ειναι αυτο το TRIM? Αλλα μιλαμε για μικρολεπτομερεια?

"Γενικα, οταν αγοραζεις Intel SSD βαζεις το τελευταιο Firmware απλα για το "εφε", ολοι δουλευουν out of the box μια χαρα."

Δεν ειχα ιδεα οτι υπαρχει και firmware, αλλα αφου εχω Intel μου λες οτι δεν υπαρχει θεμα ε.

"Εγω εχω δοκιμασει ολους τους Intel που εχουν βγει (rebranded και κανονικους) και ολοι ειναι σφαιρα. Ο X25-M εκτοξευει το laptop στο διαστημα και ο X25-E κανει το PC να δουλευει σαν να ειχε συστοιχια με 6x SAS 15K RPM πανω".

Μαλιστα... για κατσε να καταλαβουμε τι ακριβως εννοεις "σφαιρα"! Γιατι εγω που τον δουλευω 1 μηνα τωρα δεν εχω δει κατι ιδιαιτερο. Περαν βεβαια του οτι το λειτουργικο εκκινει αμεσως και ειναι αθορυβος, δεν βλεπω κατι αλλο καλυτερο σε σχεση με τον velociraptor που ειχα πριν.

Η συστοιχια 6x SAS 15K RPM που λες, τι ακριβως προσφερει στη πραξη?

"Γιατι να βαλεις τον SSD να διαχειριζεται τα torrents εξ αρχης?

Αναλογως με το τι εχεις επηρρεαζεται η αντοχη - οι SLC πιανουν 100.000 εγγραφες, οι MLC 10.000."

Πως ξερω αν ο ssd μου ειναι SLC ή MLC? Δεν αναφερει κατι η σελιδα του μαγαζιου.

Αλλα κι αν ειναι SLC και εχει οπως λες, μια δεκαετια ζωη, τοτε γιατι να

ανησυχω για τις εγγραφες των torrents? Eξαλλου μετα απο 10 ή και 5 χρονια θα εχουν βγει πολυ καλυτεροι δισκοι και οι σημερινοι ssd θα κοστιζουν 10?...

Ο λογος που θα προτιμουσα να κατεβαινουν το torrents στον ssd ειναι οτι ετσι γλιτωνω το ενοχλητικο γκρου-γκρου-γκρου που κανει ο μηχανικος δισκος.

"Κατά πόσο το format επηρεάζει τα δεδομένα χρήσης του δίσκου; Θεωρητικά κρατάνε κάποιες πληροφορίες για το πόσες φορές έχει γραφτεί κάθε block ώστε να μοιράζουν ανάλογα τα δεδομένα. Αυτές οι πληροφορίες παραμένουν μετά από format?

Το format επηρρεάζει τον δίσκο αρνητικά? Δηλ αν κάνουμε format χάνονται ζωτικές πληροφορίες του ίδιου του δίσκου, και τον πετσοκόβουμε, οπότε και πρέπει να αποφεύγεται?"

Τι σημαινει αυτο ρε παιδια?? ποια δεδομενα χρησης του δισκου? ποιες ζωτικες πληροφοριες?

Εγω θα υπεθετα οτι ενα format απλα φθειρει τον δισκο(αν τον φθειρει), αυτα που λετε εσεις ειναι κατι αλλο?

"Εγώ εχθές πήρα έναν Intel X-25M 80GB G1 αλλά όσο και να περίμενα επιδόσεις δεν είδα. Δεν ξέρω τι παίζει αλλά εκεί που κάνω πχ ενα install σε παιχνίδι αμα παω να κάνω και δευτερη δουλεια κολλάει για λίγο το σύστημα και μετά απο λίγο ξεμπουκώνει"

Αυτο ακουγεται μαλλον σαν προβλημα μνημης ή επεξστη ή κατι αλλο. Δηλαδη με τον προηγουμενο σου δισκο δεν ειχες τετοια προβληματα?

"Ενώ στην αρχή είδα κάποια βελτίωση όταν φόρτωνε το Oblivion όταν του πέρασα τα Mods η ταχύτητα φόρτωσης είναι ίδια με τον Raptor που είχα."

Υποτιθεται οτι με τον ssd θα μειωνονται οι χρονοι φορτωματος στα παιχνιδια?... μηπως αυτο ειναι θεμα ram ή vga?

Εγω στο NFS SHIFT περιμενω πολυ ωρα να φορτωσει η πιστα... καπου 30''!!!

Raptor ειχες πριν?(εγω ειχα velociraptor) τι τον εκανες? Εχει πρακτικη αξια να τον βαλουμε σε ενα κατεβαστηρι-video player?

"Τον εκανα format στα XP NTFS full, και μου ειπε το παιδι που τον πηρα καντον full format δεν εχει προβλημα το κανει σφαιρα, ελα ομως που το εκανε σαν κανονικος δισκος..."

Εδω υπαρχει σιγουρα προβλημα, εμενα στη full fresh install των XP μου πηρε μονο 10'.

Link to comment
Share on other sites

Απ οτι καταλαβα η μόνη διαφορά ειναι αυτο το TRIM? Αλλα μιλαμε για μικρολεπτομερεια?

Όχι, δε μιλάμε για μικρολεπτομέρεια, γιατί σταδιακά με τη χρήση μειώνεται η ταχύτητα του δίσκου. Επίσης, αν δεν κάνεις το Partition Aligment που περιγράφεται στο link που έδωσα παραπάνω, η ταχύτητα στα ΧΡ είναι η μισή.

Δεν ειχα ιδεα οτι υπαρχει και firmware, αλλα αφου εχω Intel μου λες οτι δεν υπαρχει θεμα ε.

Το firmware είναι όπως οι drivers. Αν δουλεύει δεν τους πειράζεις, εκτός αν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να μπει οπωσδήποτε. Ειδικά στους SSD επειδή είναι ακόμα καινούριο προϊόν, ακόμα και οι εταιρίες πάνε ψάχνοντας, οπότε καλό είναι να κάνεις τις αναβαθμίσεις, αλλά όχι αμέσως με του που θα βγουν, γιατί καμιά φορά έχουν πρόβλημα και τις αποσύρουν.

Μαλιστα... για κατσε να καταλαβουμε τι ακριβως εννοεις "σφαιρα"! Γιατι εγω που τον δουλευω 1 μηνα τωρα δεν εχω δει κατι ιδιαιτερο. Περαν βεβαια του οτι το λειτουργικο εκκινει αμεσως και ειναι αθορυβος, δεν βλεπω κατι αλλο καλυτερο σε σχεση με τον velociraptor που ειχα πριν.

Η συστοιχια 6x SAS 15K RPM που λες, τι ακριβως προσφερει στη πραξη?

Τα πάντα έχουν να κάνουν με τη χρήση που κάνεις. Ο δίσκος επηρεάζει ότι αφορά στη χρήση του, όπως το πόσο γρήγορα φορτώνουν το λειτουργικό και τα προγράμματα. Αν παίζεις ένα παιχνίδι πχ, δε θα δεις διαφορά στα fps...

Πως ξερω αν ο ssd μου ειναι SLC ή MLC? Δεν αναφερει κατι η σελιδα του μαγαζιου.

Αλλα κι αν ειναι SLC και εχει οπως λες, μια δεκαετια ζωη, τοτε γιατι να

ανησυχω για τις εγγραφες των torrents? Eξαλλου μετα απο 10 ή και 5 χρονια θα εχουν βγει πολυ καλυτεροι δισκοι και οι σημερινοι ssd θα κοστιζουν 10?...

Ο λογος που θα προτιμουσα να κατεβαινουν το torrents στον ssd ειναι οτι ετσι γλιτωνω το ενοχλητικο γκρου-γκρου-γκρου που κανει ο μηχανικος δισκος.

Στις προδιαγραφές των δίσκων αναφέρεται αν είναι MLC ή SLC. Το καταλαβαίνεις και

μόνος σου, αφού οι SLC έχουν τη διπλάσια τιμή στα ίδια GB.

Όσον αφορά στις εγγραφές, δεν είναι έτσι απλά. Αν πχ χρησιμοποιείς το 50% του δίσκου σου για torrents, αυτό θα "πεθάνει" πολύ πιό γρήγορα από το υπόλοιπο. Ο ελεγκτής του δίσκου θα το μαρκάρει σαν BAD και θα το χάνεις σταδιακά από τη χωρητικότητά σου. Επίσης, δεν έχω μετρήσει ποτέ πόσες εγγραφές κάνει κατά μέσο όρο ένα torrent file στο ίδιο σημείο, οπότε δε μπορώ να σου πω με ακρίβεια πότε θα σου σκίσει ένα σημείο.

Τέλος, έχω 4 δίσκους σε Raid5 και δεν ακούγονται καθόλου τα "γκρου-γκρου"... Αν τα ακούς με τον έναν, μάλλον έχεις κακό δίσκο...

Τι σημαινει αυτο ρε παιδια?? ποια δεδομενα χρησης του δισκου? ποιες ζωτικες πληροφοριες?

Εγω θα υπεθετα οτι ενα format απλα φθειρει τον δισκο(αν τον φθειρει), αυτα που λετε εσεις ειναι κατι αλλο?

Στους SSD φυλάσσονται πληροφορίες για το πόσες φορές έχει γραφτεί το κάθε block ώστε να μοιράζεται η "δουλειά" ομοιόμορφα στο δίσκο, μεγαλώνοντας έτσι τη συνολική διάρκεια ζωής του. Όπως θα διάβασες το format δεν τις σβήνει αυτές τις πληροφορίες, αλλά κάποιες άλλες διαδικασίες το κάνουν.

Link to comment
Share on other sites

Eυχαριστω φιλε μου για την απαντηση σου.

Όχι, δε μιλάμε για μικρολεπτομέρεια, γιατί σταδιακά με τη χρήση μειώνεται η ταχύτητα του δίσκου. Επίσης, αν δεν κάνεις το Partition Aligment που περιγράφεται στο link που έδωσα παραπάνω, η ταχύτητα στα ΧΡ είναι η μισή.

Oταν λες οτι μειωνεται η ταχυτητα, η μειωση αυτη ποιας ταξεως ειναι? αν ειναι μονο 3% να μην ασχολουμαστε. Αλλα ταχυτητα ιδιαιτερη οπως ειπα εγω δεν βλεπω, ουτως ή αλλως.

Εριξα μια ματια στο link που λες αλλα δεν καταλαβα τιποτα. Υποψιν οτι εγω εχω μονο ενα partition και Win XP Pro.

Το firmware είναι όπως οι drivers. Αν δουλεύει δεν τους πειράζεις, εκτός αν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να μπει οπωσδήποτε. Ειδικά στους SSD επειδή είναι ακόμα καινούριο προϊόν, ακόμα και οι εταιρίες πάνε ψάχνοντας, οπότε καλό είναι να κάνεις τις αναβαθμίσεις, αλλά όχι αμέσως με του που θα βγουν, γιατί καμιά φορά έχουν πρόβλημα και τις αποσύρουν.

To oτι δουλευει δουλευει, το θεμα ειναι αν πρεπει να μπουν για να δουλεψει καλυτερα. Πως μπορω εγω να το κρινω αυτο?

Nα κρατησω καλυτερα αυτο που ειπε ο Denton, οτι στους Intel το firmware ειναι μόνο για εφε?

Τα πάντα έχουν να κάνουν με τη χρήση που κάνεις. Ο δίσκος επηρεάζει ότι αφορά στη χρήση του, όπως το πόσο γρήγορα φορτώνουν το λειτουργικό και τα προγράμματα. Αν παίζεις ένα παιχνίδι πχ, δε θα δεις διαφορά στα fps...

Mα δεν μιλησαμε για τα fps... Μιλησαμε για το χρονο που κανει το παιχνιδι να φορτωσει τη πιστα.

Το λειτουργικο το ειπαμε, ο ssd το φορτωνει πολυ γρηγορα. Για τα προγραμματα δεν μπορω να σου πω με σιγουρια, αν ενα προγραμμα ξεκινα μισο δευτερολεπτο γρηγοροτερα δεν θα το καταλαβω.

Στις προδιαγραφές των δίσκων αναφέρεται αν είναι MLC ή SLC. Το καταλαβαίνεις και

μόνος σου, αφού οι SLC έχουν τη διπλάσια τιμή στα ίδια GB.

Δηλαδη ολοι οι ssd εχουν το ιδιο μοντελο και σε mlc και σε slc?

Θα ψαξω στο ιντερνετ να βρω τι ακριβως ειναι το μοντελο μου.

Άλλα αν η διαφορα ειναι μονο στο ποσες εγγραφες αντεχουν, τοτε ειναι μια ανουσια διαφορα γιατι και 5 χρονια να ζησει ο ssd ειναι υπεραρκετα, δεδομενου οτι σε 5 χρονια θα κοστιζει 20?.

Όσον αφορά στις εγγραφές, δεν είναι έτσι απλά. Αν πχ χρησιμοποιείς το 50% του δίσκου σου για torrents, αυτό θα "πεθάνει" πολύ πιό γρήγορα από το υπόλοιπο. Ο ελεγκτής του δίσκου θα το μαρκάρει σαν BAD και θα το χάνεις σταδιακά από τη χωρητικότητά σου. Επίσης, δεν έχω μετρήσει ποτέ πόσες εγγραφές κάνει κατά μέσο όρο ένα torrent file στο ίδιο σημείο, οπότε δε μπορώ να σου πω με ακρίβεια πότε θα σου σκίσει ένα σημείο.

Τέλος, έχω 4 δίσκους σε Raid5 και δεν ακούγονται καθόλου τα "γκρου-γκρου"... Αν τα ακούς με τον έναν, μάλλον έχεις κακό δίσκο...

Eλπιζω να μην θεωρεις κακο δισκο εναν σχετικα καινουργιο velociraptor...

Τρεχεις torrents στους δισκους σου? Aν ναι, τοτε σιγουρα θα ακους γκρου-γκρου-γκρου ολη την ωρα, διοτι ολη την ωρα τα torrents κατεβαινουν και αποθηκευονται στο δισκο. Aυτο ισχυει σε ολους τους μηχανικους δισκους. Δε ξερω μηπως υπαρχει διαφορά στα RAID σχηματα, καθοτι RAID δεν ειχα ποτε μου.

Το ποσοστο του δισκου που χρησιμοποιω για τα torrents δεν ειναι σταθερο. Καθε τοσο τα σβηνω ή τα μεταφερω αλλου. Πως ξερεις οτι τα torrents αποθηκευονται παντα στο ιδιο σημειο?? Ο δισκος εχει πολυ χωρο και οι εγγραφες γινονται τυχαια πανω σε αυτον, ετσι δεν ειναι?

Link to comment
Share on other sites

Mπορει να μας προταθει ενα bench προγραμμα που να υπολογιζει την τρεχουσα αποδοση του ssd μας (χωρις να απαιτειται απομακρυνση του λειτουργικου), και πόσο σκορ θα πρεπει να μας βγαλει για να ειμαστε ok?

Link to comment
Share on other sites

Oταν λες οτι μειωνεται η ταχυτητα, η μειωση αυτη ποιας ταξεως ειναι? αν ειναι μονο 3% να μην ασχολουμαστε. Αλλα ταχυτητα ιδιαιτερη οπως ειπα εγω δεν βλεπω, ουτως ή αλλως.

Εριξα μια ματια στο link που λες αλλα δεν καταλαβα τιποτα. Υποψιν οτι εγω εχω μονο ενα partition και Win XP Pro.

Δε γνωρίζω ακριβώς πόση είναι η μείωση της ταχύτητας από το Trim, αλλά το ότι είναι αυξητική όσο περνάει ο χρόνος. Κάτι που σημαίνει ότι μειώνεται συνέχεια. Μπορεί να είναι 3% τώρα, αλλά 30% αργότερα.

Αν έχεις μόνο ένα partition με XΡ, τότε σίγουρα δεν είναι aligned και σίγουρα δεν έχεις trim.

To oτι δουλευει δουλευει, το θεμα ειναι αν πρεπει να μπουν για να δουλεψει καλυτερα. Πως μπορω εγω να το κρινω αυτο?

Nα κρατησω καλυτερα αυτο που ειπε ο Denton, οτι στους Intel το firmware ειναι μόνο για εφε?

Δε θα έλεγα ότι είναι μόνο για εφέ... Απλά δεν το έχουν τόσο ανάγκη όσο οι υπόλοιποι, γιατί είναι ιδιαίτερα γρήγοροι. Τώρα, πάμε πάλι στο 1ο... Είναι γρήγοροι, αλλά αν μειώνεται η ταχύτητα σταδιακά και συνέχεια, πόσο γρήγοροι θα είναι 1 χρόνο μετά...;

Mα δεν μιλησαμε για τα fps... Μιλησαμε για το χρονο που κανει το παιχνιδι να φορτωσει τη πιστα.

Το λειτουργικο το ειπαμε, ο ssd το φορτωνει πολυ γρηγορα. Για τα προγραμματα δεν μπορω να σου πω με σιγουρια, αν ενα προγραμμα ξεκινα μισο δευτερολεπτο γρηγοροτερα δεν θα το καταλαβω.

Για αυτό σου είπα εξαρτάται από τη χρήση που κάνεις. Το Photoshop δεν κάνει .5" να ανοίξει, και αν το έχεις φορτώσει Plugins & Fonts μπορεί να κάνει και 1'. Εκεί θα δεις τεράστια διαφορά. Εξαρτάται από τη χρήση δίσκου που κάνει η κάθε εφαρμογή. Εγώ πχ που χρησιμοποιώ VMWare, βλέπω τρελές διαφορές.

Δηλαδη ολοι οι ssd εχουν το ιδιο μοντελο και σε mlc και σε slc?

Θα ψαξω στο ιντερνετ να βρω τι ακριβως ειναι το μοντελο μου.

Άλλα αν η διαφορα ειναι μονο στο ποσες εγγραφες αντεχουν, τοτε ειναι μια ανουσια διαφορα γιατι και 5 χρονια να ζησει ο ssd ειναι υπεραρκετα, δεδομενου οτι σε 5 χρονια θα κοστιζει 20?.

Δεν είναι ίδια τα μοντέλα. Πχ ο Intel X25-M MLC 80GB κοστίζει 209?, ενώ ο Intel X25-E SLC 64GB κοστίζει 620?, σχεδόν τα 3πλάσια ανά GB. Σε οικιακή χρήση όμως, δεν αξίζει τα λεφτά του πιστεύω. Για Servers, ναι, είναι ιδανικός.

Eλπιζω να μην θεωρεις κακο δισκο εναν σχετικα καινουργιο velociraptor...

Τρεχεις torrents στους δισκους σου? Aν ναι, τοτε σιγουρα θα ακους γκρου-γκρου-γκρου ολη την ωρα, διοτι ολη την ωρα τα torrents κατεβαινουν και αποθηκευονται στο δισκο. Aυτο ισχυει σε ολους τους μηχανικους δισκους. Δε ξερω μηπως υπαρχει διαφορά στα RAID σχηματα, καθοτι RAID δεν ειχα ποτε μου.

Το ποσοστο του δισκου που χρησιμοποιω για τα torrents δεν ειναι σταθερο. Καθε τοσο τα σβηνω ή τα μεταφερω αλλου. Πως ξερεις οτι τα torrents αποθηκευονται παντα στο ιδιο σημειο?? Ο δισκος εχει πολυ χωρο και οι εγγραφες γινονται τυχαια πανω σε αυτον, ετσι δεν ειναι?

Δεν τους θεωρώ καλούς. Είναι πολύ θορυβώδεις, όχι αναλογικά γρήγοροι με το παραπάνω κόστος τους και το αν είναι καινούριος δεν έχει να κάνει με το θόρυβο, δεν αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Το Raid5 που έχω, αποτελείται από 4 δίσκους, που κατεβάζουν torrents 24/7 και είναι αθόρυβο, παρόλο που στην ουσία 4πλασιάζω το θόρυβο....

Link to comment
Share on other sites

1) To oτι δουλευει δουλευει, το θεμα ειναι αν πρεπει να μπουν για να δουλεψει καλυτερα. Πως μπορω εγω να το κρινω αυτο?

Nα κρατησω καλυτερα αυτο που ειπε ο Denton, οτι στους Intel το firmware ειναι μόνο για εφε?

2) Mα δεν μιλησαμε για τα fps... Μιλησαμε για το χρονο που κανει το παιχνιδι να φορτωσει τη πιστα.

Το λειτουργικο το ειπαμε, ο ssd το φορτωνει πολυ γρηγορα. Για τα προγραμματα δεν μπορω να σου πω με σιγουρια, αν ενα προγραμμα ξεκινα μισο δευτερολεπτο γρηγοροτερα δεν θα το καταλαβω.

3) Δηλαδη ολοι οι ssd εχουν το ιδιο μοντελο και σε mlc και σε slc?

Θα ψαξω στο ιντερνετ να βρω τι ακριβως ειναι το μοντελο μου.

Άλλα αν η διαφορα ειναι μονο στο ποσες εγγραφες αντεχουν, τοτε ειναι μια ανουσια διαφορα γιατι και 5 χρονια να ζησει ο ssd ειναι υπεραρκετα, δεδομενου οτι σε 5 χρονια θα κοστιζει 20?.

4) Eλπιζω να μην θεωρεις κακο δισκο εναν σχετικα καινουργιο velociraptor...

Τρεχεις torrents στους δισκους σου? Aν ναι, τοτε σιγουρα θα ακους γκρου-γκρου-γκρου ολη την ωρα, διοτι ολη την ωρα τα torrents κατεβαινουν και αποθηκευονται στο δισκο. Aυτο ισχυει σε ολους τους μηχανικους δισκους. Δε ξερω μηπως υπαρχει διαφορά στα RAID σχηματα, καθοτι RAID δεν ειχα ποτε μου.

Το ποσοστο του δισκου που χρησιμοποιω για τα torrents δεν ειναι σταθερο. Καθε τοσο τα σβηνω ή τα μεταφερω αλλου. Πως ξερεις οτι τα torrents αποθηκευονται παντα στο ιδιο σημειο?? Ο δισκος εχει πολυ χωρο και οι εγγραφες γινονται τυχαια πανω σε αυτον, ετσι δεν ειναι?

1) To Firmware Update στους Intel, κακα τα ψεματα, δεν αλλαξε και ΤΡΑΓΙΚΑ τα πραγματα. Στους G1 τα αλλαξε λιγο, ενω στους G2 αν οντως δουλευε το ΤRIM στο τελευταιο χωρις το μικροπροβλημα, θα ηταν μια σημαντικη αλλαγη - προς το παρον ομως, μικρες διαφορες κανουν.

Εννοειται οτι "καλο" ειναι να εχεις το τελευταιο, αλλα παει και σαν το BIOS της μητρικης - αν δεν εχεις ΚΑΝΕΝΑ προβλημα, γιατι να το αλλαξεις? ;)

2) Με SSD βελτιωνονται τα FPS καταρχας σε ορισμενους τιτλους. Ποιοι ειναι αυτοι? Το Crysis, η πλειοψηφια των ΜΜΟ και διαφορα αλλα.

Ποια FPS ομως? Τα ΜINIMUM FPS, τα οποια ελαχιστοι κοιτουν δυστυχως. Επειδη φορτωνουν συνεχεια αυτοι οι τιτλοι textures στο δισκο/drive, ο SSD κανει αρκετα εντονη διαφορα (2-5 FPS εχουν αναφερθει στο Crysis π.χ.)

Τωρα για τα προγραμματα, man εξαρταται το τι δουλευεις. Ειχα 4x Raptor-X σε σπαστο RAID-0, εχω δει RAID-0 σε Veloci και ο Ζαχος ειχε 3x Veloci σε RAID-0. ΤΙΠΟΤΑ δε συγκρινεται με τον Intel X25-E, ειναι πολυ μπροστα.

Εαν ομως εσυ τρεχεις ενα Winamp και εναν Firefox...διαφορα εννοειται οτι ΔΕΝ θα δεις. Αλλα ΜΙΑ φορα να ανοιξεις το Photoshop, θα καταλαβεις οτι κατι παιζει - ειναι αστραπιαια τα παντα, ΕΙΔΙΚΑ οταν κανεις multitasking. Δεν υπαρχει συγκριση μηχανικων δισκων με εναν Intel X25-E, ποσο μαλλον αν μπορουσαμε να παρουμε ενα Fusion-IO.

Στο ξαναλεω ομως - εαν τρεχεις το winamp και τον firefox μονο, διαφορα δε θα προσεξεις γιατι και με εναν 5.400 RPM φορτωνουν γρηγορα - ποσο μαλλον εναν Veloci που ειχες εσυ. Για το Laptop ομως που ειπα πριν (του εχω αλλαξει τον Seagate 7200 με εναν A-Data X25-M), εαν δεν δεις τη διαφορα σε ΟΤΙ και να κανεις, πρεπει να εισαι γκαβος για μενα :hehe: Δεν εχει ΚΑΜΙΑ σχεση, μα ΚΑΜΙΑ σχεση απολυτως. Ειμαι υπερβολικα ευχαριστημενος, το laptopακι κανει πραγματα που δεν φανταζομουν οτι θα εκανε - τετοιο multitask αν ετρωγε ο 7200 θα εβγαζε ενα χερι να με μουτζωνε.

3) Εννοειται ΟΧΙ :D

Οι X25-M ειναι MLC.

Οι X25-E ειναι SLC.

κτλ κτλ

Καθε σειρα εχει και διαφορετικη αρχιτεκτονικη/νοοτροπια. Για να δεις τι ειναι, απλως ρωτα μας ή ψαξε στο google, πολυ ευκολα θα βρεις αυτο που θες ;)

4) Εγω πριν 3 χρονια θα τον θεωρουσα τον UBER HDD. Τωρα ομως ΝΑΙ, ειναι ενας δισκος που ΔΕΝ θα προτεινα σε ΚΑΜΙΑ περιπτωση να αγορασει καποιος. 100000 φορες να παρει εναν OCZ Vertex, παρα εναν Velociraptor. Το μονο σοβαρο προβλημα των SSD ειναι η χωρητικοτητα/τιμη αυτη τη στιγμη, τιποτε αλλο.

Να στο πω ως εξης - εαν εβαζα αυτη τη στιγμη Veloci στο PC, ΑΜΕΣΑ θα καταλαβαινα τη διαφορα και καντε μου οσα τυφλα τεστ θελετε ;) Για τα προγραμματα που τρεχω, με τους ρυθμους που δουλευω, η διαφορα ειναι ευκολα αισθητη για μενα.

Εγω ομως ειμαι το...5-10%? Οι υπολοιποι δεν την πιανουν τη διαφορα αυτη, γιατι απλα δεν κανουν αυτα που απαιτω εγω να κανει ο δισκος μου.

Τωρα οσον αφορα τα torrents, εγω ποτε δεν ακουγα τους εξωτερικους μου οσο δουλευαν με τα torrents ανοιχτα - ουτε ακουω τον WD Green καθολου τωρα οσο δουλευει :P

Γιατι ομως σου λεω να τα βγαλεις απο τον SSD?

Γιατι πολυ απλα "φθειρουν" το λειτουργικο σου και θα στα κανουν ολα μανταρα και πολυ fragmented - χωρις TRIM αυτο δε διορθωνεται, οποτε θα χανεις με τον καιρο σε επιδοσεις. Δεν ξερω αν θα βιωσεις κολληματα ποτε, αλλα σιγουρα σε ταχυτητα θα πεσεις. Ακομα και οι καλυτεροι SLC πεφτουν.

Θεμα "καταστροφης" του SSD απο τα torrents λοιπον δεν τιθεται - απλα φθορας. Βεβαια τα παντα ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ με ενα HDD Erase, αλλα γιατι να μπλεξεις εξ αρχης? ;)

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Wizard, πως την εκανες την υπογραφη σου? θα ηθελα να κανω κι εγω μια τετοια, μαλιστα εχουμε πολλες φιρμες ιδιες! :-)

Δε γνωρίζω ακριβώς πόση είναι η μείωση της ταχύτητας από το Trim, αλλά το ότι είναι αυξητική όσο περνάει ο χρόνος. Κάτι που σημαίνει ότι μειώνεται συνέχεια. Μπορεί να είναι 3% τώρα, αλλά 30% αργότερα.

Αν έχεις μόνο ένα partition με XΡ, τότε σίγουρα δεν είναι aligned και σίγουρα δεν έχεις trim.

Μιλας για μονιμη μηχανικη ζημια στο σκληρο? Για κατι που δεν διορθωνεται?

Δεν τους θεωρώ καλούς. Είναι πολύ θορυβώδεις, όχι αναλογικά γρήγοροι με το παραπάνω κόστος τους και το αν είναι καινούριος δεν έχει να κάνει με το θόρυβο, δεν αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Το Raid5 που έχω, αποτελείται από 4 δίσκους, που κατεβάζουν torrents 24/7 και είναι αθόρυβο, παρόλο που στην ουσία 4πλασιάζω το θόρυβο....

Eχεις δικιο, απ οτι βλεπω κι εγω ειναι για κλαμματα. Υπερεκτιμημενοι, οχι τοσο γρηγοροι, πολυ θορυβωδεις.

Για να πολλαπλασιαστει ο θορυβος θα πρεπει να κατανεμεις τα γραφομενα torrents σε ολους τους δισκους... οποτε θα ακους γκρου-γκρου-γκρου επι 4 :-)

Ξερεις, υπαρχουν 2 θορυβοι, αυτος του σκληρου που γυριζει, και αυτος του γκρου-γκρου που σωζει τα δεδομενα...

Link to comment
Share on other sites

2) Με SSD βελτιωνονται τα FPS καταρχας σε ορισμενους τιτλους. Ποιοι ειναι αυτοι?......

Kαλα, ασε τα FPS, με τους χρονους που κανει να σου φορτωσει τη πιστα, τι γινεται? Στο NFS Shift πρεπει να περιμενω καπου 30'' !!

Τωρα οσον αφορα τα torrents, εγω ποτε δεν ακουγα τους εξωτερικους μου οσο δουλευαν με τα torrents ανοιχτα - ουτε ακουω τον WD Green καθολου τωρα οσο δουλευει :P

Τον πηρα κι εγω το WD Green, δε μπορω να σου πω τι θορυβο κανει γιατι... σκεπαζεται απο τον θορυβο του velociraptor που επισης υπαρχει σε αυτο το συστημα(κατεβαστηρι-video player) ο οποιος εχει και το λειτουργικο.

Γιατι ομως σου λεω να τα βγαλεις απο τον SSD?

Γιατι πολυ απλα "φθειρουν" το λειτουργικο σου και θα στα κανουν ολα μανταρα και πολυ fragmented - χωρις TRIM αυτο δε διορθωνεται, οποτε θα χανεις με τον καιρο σε επιδοσεις. Δεν ξερω αν θα βιωσεις κολληματα ποτε, αλλα σιγουρα σε ταχυτητα θα πεσεις. Ακομα και οι καλυτεροι SLC πεφτουν.

Μαλιστα, το φθειρουν μεν τo λειτουργικο, αλλα δεν θα διορθωθει με το επομενο format?

Moυ λες οτι θα πεσω σε ταχυτητα, αλλα αφου δεν τρεχω τα αναλογα προγραμματα για να εκμεταλλευτω αυτη τη ταχυτητα, τοτε δεν θα χασω κατι ε? ;-)

Link to comment
Share on other sites

[off topic]Πόσα έδωσες για το σκληρό στο κατεβαστήρι...;

Εγώ θα σου πρότεινα να πάρεις ένα μεταχειρισμένο laptop με Pentium 4M και 160GB σκληρό και να βάλεις αυτό να κατεβάζει. Θα βρεις τέτοια με 200-250?. Σχεδόν αθόρυβα, ελάχιστη κατανάλωση, ελάχιστος χώρος. Το έχεις κλειστό και το διαχειρίζεσαι με Remote Desktop... [/off topic]

Link to comment
Share on other sites

1) To Firmware Update στους Intel, κακα τα ψεματα, δεν αλλαξε και ΤΡΑΓΙΚΑ τα πραγματα. Στους G1 τα αλλαξε λιγο, ενω στους G2 αν οντως δουλευε το ΤRIM στο τελευταιο χωρις το μικροπροβλημα, θα ηταν μια σημαντικη αλλαγη - προς το παρον ομως, μικρες διαφορες κανουν....

...............................

...............................

.....Γιατι ομως σου λεω να τα βγαλεις απο τον SSD?

Γιατι πολυ απλα "φθειρουν" το λειτουργικο σου και θα στα κανουν ολα μανταρα και πολυ fragmented - χωρις TRIM αυτο δε διορθωνεται, οποτε θα χανεις με τον καιρο σε επιδοσεις. Δεν ξερω αν θα βιωσεις κολληματα ποτε, αλλα σιγουρα σε ταχυτητα θα πεσεις. Ακομα και οι καλυτεροι SLC πεφτουν.

Θεμα "καταστροφης" του SSD απο τα torrents λοιπον δεν τιθεται - απλα φθορας. Βεβαια τα παντα ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ με ενα HDD Erase, αλλα γιατι να μπλεξεις εξ αρχης? ;)

JC με μπέρδεψες περισσότερο με αυτό που έγραψες.

Τελικά οι G2 υποστηρίζουν το trim, ή ΘΑ το υποστηρίξουν με μελλοντικό firmware update??

Και αν το υποστηρίζουν, όπως έχω υπογραμμίσει στην πρώτη παράγραφο που έχω κάνει παράθεση, αυτό λειτουργεί σωστά ή έχει προβλήματα??

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now