George_o/c

Sapphire Radeon HD 5970 OC: Η ναυαρχίδα της AMD/ATi σε υλοποίηση της Sapphire !

Recommended Posts

[NEWS_IMG=Sapphire Radeon HD 5970 OC: Η ναυαρχίδα της AMD/ATi σε υλοποίηση της Sapphire !]http://reviews.hwbox.gr/news/ati.jpg[/NEWS_IMG]Για όσους δεν γνωρίζουν, αύριο 18 Νοεμβρίου 2009 λήγει το NDA σχετικά με την πολυ-αναμενόμενη Radeon HD 5970 της AMD/ATi. To HWBOX.gr, σας ενημέρωσε χθες με μία αναλυτική αναφορά σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική που ακολούθησε η AMD, σήμερα όμως προχωράμε στα χαρακτηριστικά της HD 5970. H Sapphire, που από πολλούς θεωρείται η πιο πιστή συνεργάτιδα εταιρεία της AMD/ATi, θα λανσάρει και αυτή με την σειρά της την Sapphire Radeon HD 5970 OC. Το "OC" στο τέλος της ονομασίας, όπως πολύ καλά καταλάβατε συμβολίζει το ότι έχουμε να κάνουμε με μία pre-overclocked κάρτα γραφικών. Πάμε όμως να ρίξουμε μια ματιά στα χαρακτηριστικά της.

Βασιζόμενη και αυτή, όπως εξάλλου και η υπόλοιπη σειρά Radeon HD 5000 της AMD/ATi, σε τεχνολογία κατασκευής 40nm, περιλαμβάνει ουσιαστικά δύο Radeon HD 5850 με δύο επιπλέον SIMD units. Ο πυρήνας της, είναι χρονισμένος στα 735MHz (725MHz αυτός του reference μοντέλου), ενώ η 2GB GDDR5 μνήμη της στα 4040MHz (4000MHz αυτή της reference υλοποίησης). Το εύρος μνήμης ανέρχεται στα 2 x 256-bit, ενώ ο αριθμός των Shaders φτάνει τους 2x 1600, δηλαδή 3200 !

Κι ας ήταν μόνο τα παραπάνω. Η Sapphire Radeon HD 5970 OC υποστηρίζει Quad CrossFireX, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος διαθέτει την χρηματική δυνατότητα, μπορεί να χρησιμοποιήσει δύο σε στοιχεία CrossFireX ! Επίσης υποστηρίζει Unified Video Decoder 2.0 που συμβάλλει στο high-definition video hardware acceleration, ενώ διαθέτει θύρες Mini-DVI και δύο DisplayPort (υποστήριξη τεχνολογίας Eyefinity).

Γίνεται κατανοητό λοιπόν, ότι η Sapphire Radeon HD 5970 OC χωρίς αμφιβολία είναι μία κάρτα που συναρπάζει και σύντομα θα προσφέρει ανεπανάληπτες εμπειρίες στους τυχερούς κατόχους της. Θυμάται κανείς κάποια βιντεοκασέτα που ονομαζόταν ASUS Mars GTX295; Πλέον έχουμε περάσει στην εποχή των DVD, οπότε που να την θυμάστε...

[img_ALT=Sapphire Radeon HD 5970 OC: Η ναυαρχίδα της AMD/ATi σε υλοποίηση της Sapphire !]

http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4614b02aeec6fb9f.jpg[/img_ALT]

Edited by George_o/c
Link to comment
Share on other sites

Αχ πως δεν διαβάζετε προσεχτικά τα νέα καμιά φορά... Πατώντας σε αυτό το link:

Για όσους δεν γνωρίζουν, αύριο 18 Νοεμβρίου 2009 λήγει το NDA σχετικά με την πολυ-αναμενόμενη Radeon HD 5970 της AMD/ATi. To HWBOX.gr, σας ενημέρωσε χθες με μία αναλυτική αναφορά σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική που ακολούθησε η AMD, σήμερα όμως προχωράμε στα χαρακτηριστικά της HD 5970.

μεταφερόμαστε εδώ. Διαβάζοντας αυτό το νέο (του link) μαθαίνουμε τα εξής:

Μην ξεχνάτε κάτι ακόμα. Αντίθετα με την HD 4870X2, η HD 5970 δεν είναι απλά 2 x HD 5870. Προκειμένου η εταιρία να κρατήσει την κατανάλωση ρεύματος κάτω από τα 300W, φήμες λένε ότι αναγκάστηκε να χαμηλώσει τους χρονισμούς της HD 5970 στα ρολόγια της HD 5850, διατηρώντας βέβαια τον αριθμό των shaders στους 1600. Ως συνέπεια των προηγουμένων, η HD 5970 είναι 2 x HD 5850 με δύο extra SIMD units.

;)

Link to comment
Share on other sites

Yeap sorry ήθελα να γράψω 2 x 1600... :)

Όσο για τα SIMD units. Single Instruction - Multiple Data που χρησιμεύουν στον παραλληλισμό δεδομένων. Ο τελευταίος αποτελεί μια μορφή παραλληλισμού υπολογιστικών διαδικασιών που διαμοιράζεται σε πολλαπλούς επεξεργαστές οι οποίοι βρίσκονται σε παράλληλα υπολογιστικά περιβάλλοντα.

Το SIMD παρόλο που σαν τεχνολογικός όρος δεν χρησιμοποιείται ευρέως (κυρίως λόγω της δυσκολίας που δημιουργείται στην προσπάθεια κατανόησής της), αντιπροσωπεύει μια συχνή λειτουργία που γίνεται σε εφαρμογές multimedia. Από 'κει και πέρα μπαίνουμε στα βαθιά, οπότε δεν θα επεκταθώ. Αν δεις την ονομασία του όρου, καταλαβαίνεις ότι έχουμε να κάνουμε με μία single instruction, που αντί να φορτώνει ξεχωριστά τα δεδομένα για μια λειτουργία (π.χ ρύθμιση της αντίθεσης της οθόνης), τα διαχωρίζει πρώτα σε blocks και έπειτα τα φορτώνει όλα μαζί. Έτσι λοιπόν ξεφεύγουμε λιγάκι από το παραδοσιακό σχεδιασμό της GPU και επιταχύνεται όχι μόνο το loading time αλλά και η διαδικασία προσθήκης επιπλέον data points.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now