klapeto

FX-6300 Overclocking Και Boot Failures?

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Είμαι αρχάριος στο OC, και προηγούμενες μέρες προσπάθησα να κάνω στον FX-6300, καθώς οι θερμοκρασίες το επιτρέπουν. Με λίγο ψάξιμο, δοκίμασα να τον ανεβάσω από το 3,5 GHZ στα 3,7 μέσω του πολλαπλασιαστή. Απενεργοποίησα τα Turbo, Cool'n'Quiet, κτλ, και κάνω Save και Reboot. Στο Save, ο υπολογιστής έσβησε τελείως για 2 δευτερόλεπτα, και ύστερα ξεκίνησε πάλι για 1 sec, ξαναέσβησε, μετά από 2 πάλι ξεκίνησε και ξαναέσβησε ώσπου την τρίτη φορά ξεκίνησε κανονικά και το λειτουργικό κράσαρε κατά το Login. Χωρίς να χάσω χρόνο, κάνω Reset στο Bios, και δοκίμασα πάλι με ρολόι στο 3,6 και ενεργό το Cool'n'Quiet κτλ, εκτός του Turbo. Το PC ξεκίνησε με την 2η, αλλά έκανε boot κανονικά και έκανα κανένα 15λεπτο Stress test χωρίς πρόβλημα. Το θέμα όμως με απασχόλησε ιδιαίτερα, και το επανάφερα πίσω να αποφύγω τυχών ζημιά.

Τι κάνω στραβά και αποτυχαίνει το σύστημα;

FYI, το σύστημα είναι:

CPU: AMD FX-6300

Mobo: Gigabyte 970A-UDP3 ver2

RAM: Corsair XMS3 1600MHZ 2X4GB

GPU: Radeon R9 390

Τροφοδοσία: Chieftec CTG-650c 650W

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Πήγαινε σε latest BIOS (όταν είσαι σταθερός) και δες αν κάτι αλλάζει. Πάντως δεν είναι τίποτα φοβερό να μουλαρώσει μια μητρική στο boot όταν ψάχνεις τα clock σου, μην ιδρώνεις :)

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα σου έλεγα να δώσεις κατευθείαν 1.45V στον επεξεργαστή, να αφήσεις τις μνήμες χαμηλά όσο παίζουν και να τσιμπήσεις λίγο τα υπόλοιπα ρεύματα (δεν ξέρω πόσο ακριβώς τα ονομάζει η giga σου). Εάν θες γράψε μας εδώ μερικά ρεύματα να σου πω πόσο να τα τσιμπήσεις. Σίγουρα θα φύγεις στα 4300-4400 για να τρέξεις κάνα bench, να δεις λίγο πως συμπεριφέρεται το μηχάνημα. Το Bus speed άφησέ το 200άρι και το HT, κανόνισε να έχει multi ώστε να βγαίνει γύρω στα 2GHz για να κάνεις χαλαρό ψάξιμο ;)

Πέρσι είχε πέσει στα χέρια μου ένας FX-6100 που θεωρητικά είναι χειρότερος από τον δικό σου σε κλόκια.

Ορίστε μερικά reference scores να δεις που έπαιζα και με τι Vcore. Σημειωτέον ήμουν με stock ψύκτρα και το CPU με 1.5V ζεσταινόταν αρκετά, για αυτό το έριξα στα 1.44 ώστε να βγάζει κανονικά όλα τα multi-threaded benchmarks.

y79f2m.png

image_id_1224373.jpeg

image_id_1224472.jpeg

Αφού έχεις ένα μπούσουλα για το που παίζει το PC και με τι ρεύμα, τότε ξεκινάς και ψάχνεις μια συχνότητα στην οποία να μείνεις 24/7. Να μην ζητάει πολύ ρεύμα, αλλά να βλέπεις μια διαφορά στην καθημερινότητα.

Link to comment
Share on other sites

Δοκίμασα να δώσω 3,8 GHZ, και το VCore το πήγα από 1,3225 στο 1,35. Έβαλα το VCore Loadline Callibration στο Medium. Το μόνο που απενεργοποίησα τώρα ήταν το Turbo Boost. Το PC, πάλι στο reboot, έμεινε για λίγο κλειστό και επανήλθε, αλλά έγινε μόνο μια φορά, όπως και στα επόμενα reboot. Έτρεξα Prime, αλλά επειδή οι θερμοκρασίες τώρα σκαρφάλωσαν γρήγορα στους 61+, και δεν το θεώρησα ασφαλές, το σταμάτησα.

Επίσης μπορεί να εξηγήσει κανείς τι ακριβώς κάνει αυτό το VCore Loadline Callibration?

Αύριο θα ποστάρω και screenshots.

Link to comment
Share on other sites

Με 3,8 GHZ και 1,275 Vcore, έμεινε σταθερό, αλλα για 4,0GHZ θελε 1,3V που ανέβαζε κοντά 60 βαθμούς. Παρόλο που βάζω τις τιμές στο Vcore, οι τιμές κατά το Load διαφέρουν και το CPU-Z δείχνει 1,212.

SaWV8UB.png

Link to comment
Share on other sites

βαλε αυτα π σ ειπε ο Γιωργης κ αν δεις οτι σε κοβει το τεστ βαλε το LLC σε ultra

αν δεις οτι το περναει τοτε δοκιμασε 4.5Ghz με v1.38 και LLC ultra

ετσι θα φτιαξεις το αποτελεσμα να μην πεφτει η ταση στα ψηλα κ να δουμε σε τι φαση ειναι οι θερμοκρασιες

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα, να μαι πάλι με τα αποτελέσματα των τελεφταίων πειραμάτων μου.

Το καλύτερο που έχω καταφέρει μέχρι στιγμής, είναι να φτάσω το ρολόι στα 4.4GHZ με 1,418 Vcore και το LLC στο medium, καθώς το Extreme (που είναι η αμέσως επόμενη μεγαλυτερη επιλογή) έδινε εξωφρενικές τιμες. Οι θερμοκρασίες φαίνονται καλές, και έτρεξε σε Prime 1 ώρα χωρίς πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι νομίζω οτι τα VRM ψήνονται ανάμεσα στους 88-90 C, όπως φαίνεται στο Screenshot, και πιστεύω ότι κάνουν Throttling το Vcore κατα περιόδους στο 1.404 για λίγο και επανέρχεται.

Το πρόβλημα με το Dual-Reboot, απο ότι έψαξα, είναι Bug του Bios όταν απενεργοποιώ το Turbo Core, έτσι το άφησα ενεργο με τον πολλαπασιαστή του Turbo στο ίδιο με τον κανονικο. Επίσης άφησα ενεργα τα CoolnQuiet, C1, C6 κτλ καθός δεν μου βγάζουν προβλήματα μέχρι στιγμής.

Επίσης τώρα ο Επεξεργαστής τρέχει σε AIO 240mm (θα το έβαζα αυτό έτσι κι αλλιως κάποια στιμγή :D).

BN66a6x.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αν και οι ανοχές των VRM συνήθως ξεπερνούν τους 100-115C δεν είναι κακό με κάποιον τρόπο να τα ψύξεις και αυτά, κυρίως επειδή έχεις All in One σύστημα ψύξης. Σε αερόψυκτρες υπάρχει "περίσσιο" airflow στην περιοχή οπότε και οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες. Δεν είναι τυχαίο που για AMD προτείνονται τις περισσότερες φορές top down ψύκτρες. :)

Κατά τα άλλα super stable φαίνεται και μια χαρά CPU. :T:

Link to comment
Share on other sites

Στα VRM έχει παθητική ψύχτρα, και υπάρχουν δίπλα τους 2x 120mm Exhausts (ένα του Case και ένα από το Radiator), αλλά από ότι φαίνεται δεν κάνουν ιδιαίτερη δουλειά.

Ίσως δοκιμάσω για 4.5, αλλά δεν ξέρω αν αξίζει περαιτέρω.

Παρεμπιπτόντως, Thanks Guys for making it happen!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now