amoustakas

Απορία για overclocking

Recommended Posts

Παιδιά έχω πολύ λίγες γνώσεις πάνω στο overclocking και μου προέκυψε το εξής θέμα. Στο σύστημα της υπογραφής, χρησιμοποιώντας τη Noctua NH-U12P έτρεχα τον i5-750 στα 4.10 με vcore 1.38 και vtt 1.309 μετά από 5-6 γύρους linx με όλη τη διαθέσιμη μνήμη (3 GB περίπου) οι θερμοκρασίες στον πρώτο πυρήνα έφταναν περίπου 82-83 βαθμούς και ο υπολογιστής έκλεινε. Θεωρώντας ότι αυτό οφείλεται σε υπερθέρμανση του επεξεργαστή έβαλα την Noctua NH-D14 και όντως έτρεξε άνετα 30 φορές το linx με μέγιστη θερμοκρασία 74-75 βαθμούς στον πρώτο πυρήνα. Χαρούμενος και με την ελπίδα ότι θα ανέβαζα κι άλλο (linx stable) τσίμπησα το vcore στα 1.4, αλλά προς δυσάρεστη έκπληξή μου διαπίστωσα ότι πριν τελειώσει ο πρώτος γύρος στο linx και με θερμοκρασίες 74-75 βαθμούς ο υπολογιστής και πάλι σβήνει. Οι μνήμες δουλεύουν σε stock ρεύμα και τρέχουν περίπου 1650 με timings 8-8-8-24 (stock για DDR3 2000). Δοκίμασα και βάζοντάς τες να τρέχουν χαμηλότερα (1200 κάτι) και δοκίμασα βάζοντας πάνω το airflow kit της corsair μήπως οφειλόταν σε τυχόν υπερθέρμανσή τους. Το ίδιο αποτέλεσμα. Σημειώνεται τέλος ότι ο υπολογιστής bootάρει κανονικά και τρέχει το cpu-z με ρεύμα 1.45 σε συχνότητες άνω των 4.4ghz (220Χ20). Φυσικά δε διανοούμαι να τρέξω linx εκεί!

Μετά τα παραπάνω θα ήθελα να ρωτήσω ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για το post. Έχω δοκιμάσει και με περιττό (19 και 21), αλλά πάλι το ίδιο γίνεται. Εικάζω ότι δεν σηκώνει παραπάνω τάσεις/θερμοκρασίες η motherboard. Ποιες άλλες θερμοκρασίες πλην των πυρήνων είναι κρίσιμες για να τις ελέγξω; Το σβήσιμο δεν είναι συνέπεια υπερθέρμανσης;

Link to comment
Share on other sites

Επειδή έχω την ίδια μητρική αλλά με ι5-760, να σου πω οτι μου κάνει τα ίδια στα 4+ GHz*. Βρήκα 2 σημεία άνετης λειτουργίας με ωραία volt (160Χ22 και 200Χ19) και εκεί σταμάτησα... Δεν είναι και μητρική που θα σε πάει πολύ ψηλά αλλά για 24/7 o/c είναι άνετη.

*Δεν κλείνει όμως σίγουρα λόγω θερμοκρασιών, όσο volt, καθώς είναι υδρόψυκτος με max temp στα 3.52GHz τους ~50 C.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ κινήθηκα βάση αυτού:

Efficiency Explored: What's The Perfect Clock Rate For Your Core i5? : Hunting Down The Perfect Clock Speed For Core i5

Έχει κάποιες ρυθμίσεις, ίσως σου κάνουν.

Ξέχασα να πω ότι δεν μου δουλεύει πλήρως το Τurbo Βoost καθόλου είτε στα στοκ είτε σε o/c! Έχω μόνο +1 πολλαπλασιαστή σε όλα τα φόρτια!

Link to comment
Share on other sites

Ναι το έχω δει το site. Μου φαίνεται ότι ο επεξεργαστής που χρησιμοποιούν ρουφάει αρκετό ρεύμα (π.χ. ο δικός μου παίζει άνετα 4.0GHz με 1.35 vcore. Ξέρω ότι είναι αμελητέες οι διαφορές μετά από τα 3.6-3.8 Ghz για καθημερινή χρήση. Δεν το έχω μόνιμα στα 4.1 Ghz, αλλά "παίζω" απλά.

Αν βρω καμία πατέντα πάνω στον πειραματισμό σε ενημερώνω.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now