Hurry38

βοηθεια καποιος χριστιανος - Format σε υπολογιστες Internet Cafe

Recommended Posts

Γεια σε ολους.Εχω εναν φιλο ριμοσελο που εχει ενα ιντερνετ καφε (ο Θεος να το κανει).

Πηγα να πιω καφε και παρατηρησα οτι οι υπολογιστες ειναι σε υπεραθλια κατασταση,τοσο που δεν μπορεις ουτε βασικο σερφαρισμα να κανεις.

Πρεπει να εχουν φαει καμμια 30 αρια ιους το καθενα.Με το που πας να σερφαρεις πνιγεσαι απο τα toolbars.

Αφου τον εκραξα για την κατασταση των υπολογιστων ειπα να τον βοηθησω.Θα κανω format σε ολα τα pc και θα περασω προγραμματα,antivirus,antispyware κλπ κλπ.

Μεχρι εδω ολα καλα τα ξερω και με το παραπανω.Κι εδω ειναι που θελω την βοηθεια σας για τις εξης ερωτησεις

-Πρεπει μετα το format να τους βαλω ολους σε δικτυο να τους βλεπει ο κεντρικος υπολογιστης η να τους αφησω να δουλεουην stand alone?

-Πρεπει να περασω το προγραμμα διαχειρισης ιντερνετ καφε (το οποιο εχει) σε καθε υπολογιστη ξεχωριστα?

-Πρεπει να τραβηξω format και στον server?

Και σε τελικη αναλυση το ομολογω πως δεν εχω κανει ποτε κατι τετοιο,απλα :lolκατεχω μονο να στησω εναν υπολογιστη απο hardware και software.

Οποιος μπορει να με βοηθησει κι εχει ορεξη ας το κανει

φχαριστω απο τωρα οποιον ασχοληθει

Link to comment
Share on other sites

1) κοιτα... λογικα αυτα ειναι ολα συνδεδεμενα σε δικτυο... αλλωστε πως θα μπορουσε να δουλεψει το συστημα διαχειρησης? εκτος αν τα ελεγχει ολα manually. παει εκει, ξεκλειδωνει κτλ κτλ... αλλα δεν μου φαινετε λογικο.

2) λογικα ναι εκτος αν τα περάσεις με image κτλ... (βλ. tip στο τελος)

3) Αμα ειναι να κανεις φορματ σε 20 pc, τραβα και στον server ενα φορματ.

Πρωτου κανεισ το οτιδηποτε, εγω θα σου προτεινα να σιγουρευτεις οτι μπορεισ να τα κανεις ολα αυτα, πρωτου ξεκινησεις. Γιατι αλλο να κανεις ενα φορματ σε εναν pc στο σπιτι σου "stand alone" και αλλο να φτιαξεις κοινοχρηστο δικτυο για χρηση σε internet καφε... παιζουν πολλα θεματα, ασφαλειας, χρησης αλλα και στησίματος. πχ. εχει ενα NAS για ολο το storage των υπολογιστων, η εχει στο καθε pc σκληρο δισκο? η και τα δυο? τι δικαιώματα δινεις στον χρηστη? θα τους βαλεις σε εναν κοινο σκληρο, με μεμονομενα αρχεια για το καθε πυργο?

ελπιζω να βοηθησα παντως... Κατα την δικια μου γνωμει το στήσιμο ενος νετ καφε δεν πρεπει να ειναι και η ευκολοτερη δουλεια!

TIP: οταν ειμουνα στο πενταγωνο, καναμε φορματ σε τουλαχιστον 20 υπολογιστες καθε μερα. και επειδη ολα επρεπε να ειναι στημενα το ιδιο, ειχαμε κανει στο ενα φορματ. και απο αυτο, πηραμε μια "εικονα" (με το Norton Ghost) και περνουσαμε την ιδια εγκατασαση σε ολους τους υπολογιστες. ετσι ηταν και πολυ γρηγορη η διαδικασια, και ειχανε ολοα της ιδιες ρυθμησεις.

Link to comment
Share on other sites

Από την μικρή εμπειρία που έχω σε ιντερνετ καφέ, πάνω κάτω παίζει αυτό που λέει ο barf, με image. Εξαρτάται βέβαια και από το λογισμικό διαχείρισης. Λογικά θα υπάρχει net install, δηλαδή εγκατάσταση του ίδιου image από τον server ώστε να μην μπλέκεις με την διαδικασία χειροκίνητα. Το μόνο σετάρισμα που χρειάζεται είναι να δηλώσεις τον αριθμό του pc και απο εκεί και πέρα οι ip ρυθμίζονται αυτόματα (αν και οι πιο γνώστες τις βάζουν "καρφωτές", δηλαδή manually). Και τέλος, σε όλα τα μηχανάκια deep freeze, ώστε μετά από κάθε restart να επανέρχονται στο αρχικό image χωρίς ιούς μαμούνια κλπ.

Ελπίζω να πήρες μια ιδέα.

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ θα σου συνηστούσα το deep freeze. Ουσιαστικά ότι και να του κάνει μόλις κάνει restart είναι στην αρχική κατάσταση. (Αλλά πρόσεξε πως το απενεργοποιεις γιατί είχα κάνει παλιά μια βλακεία και δεν μπορούσα να το βγάλω :hehe: )

Δεν ξέρω τι ΝΕΤ είναι αλλά δες ποιο προγραμμα έχει για να διαχειρίζεται τα PC και τα games κλπ. και ψάξε για updates και σχόλια στο Ίντερνετ μήπως υπάρχει κάτι καλύτερο.

Ελπίζω να βοηθησα.

Εννοείται αυτό που είπε ο barfastic για image ;)

Link to comment
Share on other sites

deep freeze και nas είναι μία λύση

με nas όμως περιπλέκεται η φάση

ΠΧ αν κατεβάσει στο nas κανέναν ιό και χρειαστεί να βγάλεις το freeze για να περάσεις κάτι υπάρχει περίπτωση να freezάρει και ο ιός μαζι και να τον έχεις μόνιμα :hehe:

Τα προγράμματα διαχείρησης θέλουνε στάνταρ και διαφορετικό ip σε κάθε pc και συνήθως στάνταρ όνομα pc (που σε xp μεταφράζεται σε 1 boot χωρίς freeze, και σε αυτό το boot άν κάνεις κανένα mount ή ανοίξεις κανένα nas/φλασάκι κλπ με ιό θα τον έχεις μόνιμα). Για πρόγραμμα διαχείρησης μία φτηνή λύση είναι το netcafe manager.

Γίνεται βέβαια και το αντίστροφο, να έχεις installed games σε κάποιο nas που το έχεις κάνει απλά mount, και να κατεβάσει ιό κάποιος χρήστης και να διαλυθούνε όλα τα .exe και να μήν παίζει κανένα game :hehe:

αυτό που κάνει πχ το gnet είναι samba και απλό προγραμματάκι με όμορφο interface για copy απο τον server, όλα τα αρχεία/φάκελοι/δίσκοι στον server είναι read only, οπότε να μπεί ιός εκεί δέν παίζει με τίποτα. Και antivirus με σεταρισμένο (nod) και update server στον τοπικό server χωρίς freeze σε κάθε μηχάνημα ξεχωριστά.

Αφού κάνει "download" το παιχνίδι (D:program files) και όλα τα misc αρχεία (appdata/roaming κτλ κτλ) μετά έρχεται το πέρασμα του registry και ανοίγεις το παιχνίδι και παίζεις κανονικά απο τον δίσκο στο pc που κάθεσαι. (τα παραπάνω αρχεία και αλλαγές τα έχουνε κάνει capture με προγραμματάκι κατα την διάρκεια της εγκατάστασης)

Τώρα image κάνουνε με έναν τρόπο που δέν έχω καταλάβει και πολύ, αλλα πρέπει να βασίζεται σε dhcp και mac adresses και άλλα διάφορα προγραμματάκια που πχ κάνουνε setup το ip βασισμένο στο mac adress κτλ. Το αρχικό image γίνεται με το norton ghost 11 booted through network αυτοματοποιημένο και μετά παραμετροποίηση με διάφορα προγραμματάκια για το κάθε ένα pc.

μόνο και που τα σκέφτομαι ζαλίζομαι τί συντήρηση και σετάρισμα θα θέλουν αυτά....

άλλη λύση βέβαια είναι να πάρεις τηλ το gnet να στο στήσει (η πιό καλή και ξέγνοιαστη λύση άν έχεις σκοπό να βάλεις και παιχνίδια φυσικά)

χωρίς games, deep freeze και norton ghost manually είναι ότι καλύτερο

συμβουλή απο προσωπική εμπειρία μήν μπλέκεις ΝΤΙΠ άν είναι να βάλεις και games

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now