voudas

Optimus Mini 3 keyboard Review

Recommended Posts

<div align=justify> <img src=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/54677ac00c8d71.jpg align=left hspace=8 vspace=8>H τελευταία μόδα ανάμεσα στους pc enthusiasts «επιβάλλει» ένα σωρό γκατζετάκια με οθονίτσες lcd/vfd για να βλέπουμε θερμοκρασίες, τάσεις διαφόρων εξαρτημάτων, ακόμα και mp3 tags… Οι περισσότερες έχουν προσχεδιασμένα γραφικά και οι πιο μυημένοι ασχολούνται με προγραμματιζόμενες lcd διαφόρων αναλύσεων και χρωμάτων. Από τη στιγμή που η τεχνολογία εξελίσσεται, ολοένα και περισσότερες “mainstream” συσκευές θα τις υιοθετούν και περισσότερες εταιρείες αρχίζουν και ασχολούνται με τις «ανάγκες» των power user.

Το Optimus Mini που έχουμε στα χέρια μας και θα αναλυθεί στο review αυτό καλύπτει τη ματαιοδοξία μας από πλευράς τεχνολογίας διαθέτοντας 3 έγχρωμες OLED οθονίτσες, και τη συνδυάζει με την πρακτικότητα ενός mini πληκτρολογίου που έχει σκοπό να κάνει τη χρήση του υπολογιστή μας «ευκολότερη» με shortcuts σε εφαρμογές, συνδυασμούς πλήκτρων και άλλες ευκολίες...

Στη θεωρία ακούγεται πολύ καλό, για να δούμε όμως αν ισχύει το ίδιο και στην πράξη...

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία του Optimus Mini είναι μεγάλη. Το όλο project ξεκίνησε με το σχεδιασμό ενός πλήρους πληκτρολογίου με προγραμματιζόμενα ΟLED πλήκτρα, από τη Ρώσικη σχεδιαστική εταιρία Art. Lebedev Studio. Οι πρώτες φωτογραφίες του κυκλοφόρησαν τον Ιούλιο του 2005 και προκάλεσαν ιδιαίτερο hype στo διαδίκτυο καθώς ήταν κάτι πρωτοποριακό για την εποχή. Οι εικόνες όμως ήταν ψηφιακή δημιουργία και όχι φωτογραφίες κάποιου πρωτοτύπου. Οι ανακοινώσεις μιλούσαν για αναζήτηση κατασκευαστή και ακολούθησαν διαδοχικές αναβολές της διάθεσής του στο κοινό και φήμες για εξωφρενικό κόστος κτήσης. Το concept του πληκτρολογίου υποτίθεται θα κυκλοφορήσει μέσα αστο 2007 με την ονομασία Optimus Maximus.

44652faeb17aa1.jpg

Η συμβιβαστική λύση για να συνεχιστεί το hype αλλά και για να διατεθεί ένα πιο οικονομικά προσιτό προϊόν ήταν το Mini Three. Με τρία μόνο πλήκτρα και σχετικά λογική τιμή αποτελεί ίσως και ένα beta testing της εταιρείας για την απόκριση που θα έχει στο κοινό. Αν και δοκιμαστικό προϊόν το Optimus Mini έχει τα φόντα να πραγματοποιήσει επιτυχία στην αγορά μιας και δεν είναι απλά ένα διακοσμητικό gadget, αλλά έχει και πρακτική χρήση, αρκεί να βελτιωθεί η υλοποίηση της εφαρμογής που το συνοδεύει. Αλλά αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια...

[bREAK=Συσκευασία - Εμφάνιση - Σχεδιασμός]

44652faeb7d746.jpg

Το πληκτρολόγιο έρχεται σε χαρτόνινο κουτί, δε χρειάζεται να αναλυθεί και πολύ παραπάνω αυτό. Αυτό όμως που πρέπει να πούμε είναι ότι περιλαμβάνει μόνο τη συσκευή και απουσιάζει κάποιο manual ή κάποιο cd με driver/εφαρμογή. «Εμπρός καλό μου google» λοιπόν και κατεβάζουμε την εφαρμογή (beta παρακαλώ) από τη σελίδα του κατασκευαστή LINK

Από τη μία το καλό είναι ότι έχει μικρό μέγεθος, περίπου 2mb η εφαρμογή και 220kb το manual σε pdf μορφή, αλλά και πάλι είναι ενοχλητικό που δεν παρέχεται στη συσκευασία... Εντύπωση μας έκανε ότι σε φωτογραφίες και ξένα review φαίνεται ότι παρέχεται και cd αλλά και τυπωμένο manual…

Το πληκτρολόγιο βγαίνει σε μαύρο και ασημί χρώμα. Εμείς παραλάβαμε τη μαύρη έκδοση η οποία για να ξαναγκρινιάξουμε έχει ασημί usb καλώδιο αντί για μαύρο.

Το μέγεθος είναι ικανοποιητικό, αρκετά μικρό για ανα μην πιάνει χώρο και αρκετά μεγάλο για να είναι ευανάγνωστο και να μην χάνει σε εργονομία...

44652faebedbe4.jpg

Εμφανισιακά το Optimus Mini είναι πολύ απλό και λιτό. Μαύρο συμπαγές πλαστικό με καμπύλες, είναι όμορφη κατασκευή χωρίς να έχει σκοπό τον εντυπωσιασμό αλλά απλά να προστατεύσει τη συσκευή. Η κάτω μεριά διαθέτει 2 ελαστικές αντιολισθιτικές επιφάνειες, σωστή προσθήκη για να μην το κυνηγάμε πάνω στο γραφείο. Ίσως να χρειαζόταν και κάποιο stand για όποιον θα ήθελε να το τοποθετήσει κάθετα ή πλαγιαστά...

Τα πλήκτρα είναι μαλακά και με οριακά μικρή διαδρομή και χωρίς να προκαλούν κάποιο θόρυβο κατά τη χρήση. Η μεγάλη επιφάνεια των πλήκτρων όμως οδηγεί μερικές φορές στο να μην πατηθεί σωστά, ειδικά αν πιέσουμε την άκρη τους...

[bREAK=Hardware]

Tεχνολογικά το πληκτρολόγιο αυτό είναι αρκετά πρωτοποριακό. Οι OLED οθονίτσες του έχουν ικανοποιητική ευκρίνεια και φυσικά τα 65.536 χρώματά τους είναι «ψαρωτικά» για όποιον είχε συνηθίσει στις μονόχρωμες πράσινες/μπλε/κόκκινες lcd. To refresh rate τους είναι μόλις 3 fps, κάτι που φαίνεται ελαφρώς και με το μάτι και ακόμα και πιο έντονα αν δοκιμάσεις να τις τραβήξεις video.

Η συνδεσμολογία του Optimus Mini είναι μέσω usb καλωδίου αλλά δεν είναι αμιγώς usb συσκευή. Ουσιαστικά είναι σειριακή RS232 με αντάπτορα για usb. Αυτό από τη μία παρέχει ευκολίες όσο αφορά τον προγραμματισμό της αλλά έχει και περιορισμούς που έχουν να κάνουν με αργή απόκριση και lag.

Η εικόνα είναι καθαρή και ικανοποιητική για την ανάλυσή της (96x96) αν και χρωματικά δεν έχει και την πιο σωστή ισορροπία λευκού χρώματος, με συνέπεια να πρασινίζει ελάχιστα... Φυσικά με το που γυρίσαμε και κοιτάξαμε την πράσινη lcd πάνω στο κουτί μας, μας έφυγε κάθε παραξενιά καθώς η διαφορά είναι η μέρα με τη νύχτα. Δείχνει με άνεση εικόνες και κείμενο πολύ ευανάγνωστα αλλά το refresh τους είναι απαγορευτικό για απεικόνιση video.

44652faec89de3.jpg

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Για όποιον ενδιαφέρεται και πιο πολύ σε βάθος για τα τεχνικά χαρακτηριστικά, η κατασκευή βασίζεται στον PIC18F8722 μικροελεγκτή που δουλεύει στα 40MHz και έχει 3.8kb RAM και 128kb μνημη flash.

Μέγεθος πληκτρολογίου: 116 x 51.8 x 18mm

Μέγεθος πλήκτρων: 32x32mm

Χαρακτηριστικά οθονών: OLED 20×20 mm @ 96x96 pixels ανάλυση (65k χρώματα) με αναανέωση 3 frames το δευτερόλεπτο. 160 μοίρες γωνία θέασης.

[bREAK=Eγκατάσταση - Εφαρμογή] Η εγκατάσταση της συσκευής είναι πολύ απλή και δεν θα ταλαιπωρήσει κανέναν. Μόλις περάσουμε την εφαρμογή, αρκεί να συνδέσουμε το usb καλώδιο και τα windows θα την αναγνωρίσουν.

44652ea9cb48ce.jpg

Η εφαρμογή λέγεται Οptimus Mini Configuratοr και είναι προσβάσιμη και με εικονίδιο που τοποθετείται στο system tray.

Η λογική της λειτουργίας της συσκευής είναι να καταλαβαίνει όταν τρέχουμε κάποια από τις ορισμένες εφαρμογές και να αλλάζει αυτόματα στην κατάλληλη τριάδα πλήκτρων. Oπότε μπορούμε να ορίσουμε εμείς για κάθε εγκατεστημένη εφαρμογή ποια θα είναι αυτά τα τρία πλήκτρα.

Σχεδιαστικά η εφαρμογή είναι απλή και δεν θα δυσκολέψει κανέναν. Οι περισσότερες ρυθμίσεις είναι εμφανείς με τη μία και δεν υπάρχουν πολλαπλά μενού με κρυμμένες επιλογές.

44652faea07d5d.jpg

[bREAK=Εφαρμογή, page 2]Το κύριο κομμάτι της εφαρμογής είναι μια απεικόνιση του πληκτρολογίου ώστε να το προγραμματίζουμε και να βλέπουμε αυτό που θα πρέπει να δείχνει κάθε στιγμή. Αριστερά βρίσκουμε επιλογές από έτοιμα πλήκτρα για διάφορες καταστάσεις και εφαρμογές και μας δίνεται και η δυνατότητα να δημιουργήσουμε δικά μας layouts.

Επίσης μπορούμε να το βάλουμε να δείχνει όποια εικόνα επιθυμούμε εμείς ή να κάνει shortcut σε οποιοδήποτε αρχείο/site/εφαρμογή.

44652ea9ed7f6e.jpg44652ea9f36c1a.jpg

44652faea6499e.jpg

Στο πάνω μέρος μπορούμε να ορίσουμε συγκεκριμένες οθόνες για κάποια πλήκτρα του κανονικού μας πληκτρολογίου όπου με παρατεταμένη πίεσή τους το Optimus Mini θα τις εμφανίσει. Έτσι τα πλήκτρα ανά εφαρμογή γίνονται 18.

44652faeac4870.jpg

Χρήσιμη δυνατότητα είναι και το ότι μπορούμε να ορίσουμε και οποιοδήποτε συνδυασμό πλήκτρων θέλουμε εμείς. Επειδή βάζουμε στοίχημα ότι το πρώτο που θα δοκιμάσετε θα είναι το ctrl-alt-del, είναι το μόνο που δεν πιάνει γιατί ανοίγει ο task manager. Yπάρχει και πλάγιος τρόπος καθώς και ctrl-del-alt το δέχεται μια χαρά :D

[bREAK=Ρυθμίσεις]

44652eaa1109c6.jpg

Οι γενικές ρυθμίσεις τις συσκευής περιλαμβάνουν εκτός των άλλων και επιλογές για τον προσανατολισμό των πλήκτρων, κάτι που μας δίνει την ευελιξία να τοποθετήσουμε το Optimus Mini όπως ακριβώς επιθυμούμε εμείς.

44652eaa265b96.jpg

Οι προγραμματιστές μπήκαν επίσης στον κόπο να δώσουν ρυθμίσεις για την ισορροπία του λευκού αλλά και για το gamma. Στην πράξη όμως ήταν τσάμπα ο κόπος, γιατί όσο αφορά την ισορροπία λευκού η διαφορά στην απεικόνιση από την τέρμα αριστερά θέση της μπάρας και την τέρμα δεξιά είναι απειροελάχιστη, και η ρύθμιση του gamma είναι περιττή μιας και η μόνη που δεν έδωσε αλλοιώσεις στην απεικόνιση είναι η default.

[bREAK=Χρήση - Παραδείγματα]

44652eaa2b0427.jpg

Από πλευράς πόρων η εφαρμογή δεν είναι και τόσο απαιτητική, κάτι θετικό μιας και θα πρέπει να τρέχει συνέχεια για να δουλεύει το Optimus Mini. Πάντως σε συστήματα χαμηλής επεξεργαστικής ισχής (Celeron κλπ) θα πρέπει να απασχολείται κάπου 10% της cpu.

Oι δυνατότητες ρύθμισης και προσωποποίησης του πληκτρολογίου όπως είδαμε είναι σχεδόν απεριόριστες και αυτό είναι το μεγάλο του πλεονέκτημα. Είναι πλήρως customized, ορίζεις ένα global layout, όταν δηλαδή δεν χρησιμοποιείς καμμία εφαρμογή, ένα ακόμα idle που εμφανίζεται όταν ο υπολογιστής μένει αδρανής και φυσικά μπορεί να δεχτεί όποια πλήκτρα θέλουμε ανά εφαρμογή. Άρα αυτόματα τα 3 πλήκτρα παύουν να είναι λίγα μιας και με έξυπνο στήσιμο μπορούμε να έχουμε μπροστά μας όλες τις απαραίτητες συντομεύσεις.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα από πιθανές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε.

44652faed1371d.jpg

44652faed90213.jpg

44652faee31c11.jpg

44652faeeab3cc.jpg

Οι συντομεύσεις των πλήκτρων μπορούν απλά να αναγράφουν τα πλήκτρα ή να εμφανίζεται οποιαδήποτε εικόνα θέλουμε εμείς. Χρήσιμο για κάποιον που θέλει να περάσει πχ κάποια πολύπλοκα shortcuts του Photoshop, ή οποιουδήποτε παιχνιδιού.

[bREAK=Video]Ακολουθεί ένα μικρό video εν ώρα λειτουργίας για να πάρετε μια μικρή ιδέα από το τί να περιμένετε από το Optimus Mini. Δείτε πόσο εμφανές είναι το flickering από το χαμηλό refresh, φυσικά στο ανθρώπινο μάτι δε φαίνεται έτσι.

[bREAK=Bugs - Probs - Παράπονα] Δυστυχώς η συσκευή μας άφησε με ανάμικτα συναισθήματα. Το καλό είναι ότι τα περισσότερα παράπονα αφορούν το software και διάφορα bugs/περιορισμούς που έχει, οπότε ελπίζουμε σιγά σιγά να λυθούν. Άλλωστε η εφαρμογή είναι έκδοση beta ακόμα.

-Καταρχήν μερικές φορές όταν είναι να φορτώσει μια νέα 3άδα πλήκτρων ανοίγοντας μια άλλη εφαρμογή, υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν μόνο τα 2 από τα 3 και το 3<sup>ο</sup> να μείνει στατικό. Μας έτυχε επίσης κάποιο πλήκτρο να σβήσει τελείως και να χρειαστεί να ανοίξουμε την εφαρμογή για να ξαναεμφανιστεί.

-Η δυνατότητα της συσκευής να αναγνωρίζει όποια εφαρμογή τρέχει για να σου δείξει τα κατάλληλα πλήκτρα αυτόματα είναι έξυπνη, δεν υλοποιείται όμως το ίδιο έξυπνα και παρατηρούνται προβλήματα του τύπου να είσαι στο Word και να επιστρέφεις στο Desktop και επειδή έχεις τον Media Player minimized να σου δείχνει τα πλήκτρα του M.Player και όχι αυτά που έχεις ορίσει στο Desktop.

-Θα θέλαμε στα key shortcuts στο πάνω μέρος της εφαρμογής να μπορούμε να κάνουμε drag n drop έτοιμα layouts και να μην πρέπει να δημιουργούμε πάλι την 3άδα των πλήκτρων.

-Tα plugins του internet explorer δεν δουλεύουν στον firefox.

-Θα το θέλαμε αλουμινένιο μαύρο με μαύρο usb καλώδιο.[bREAK=Συμπερασματικά]Kαταλήγοντας, το Optimus Mini Three είναι ένα πολύ όμορφο gadget που αν το συνηθίσεις ίσως και να καταφέρει να σου γίνει απαραίτητο και να σου επιταχύνει τη χρήση του pc, προσφέροντας συντομεύσεις για πλήκτρα και εργασίες. Το μόνο κακό είναι ότι πολλές φορές όσο χρόνο κέρδισες θα τον φας για να ασχοληθείς να λύσεις τα μικροπροβλήματά της εφαρμογής του. Σίγουρα δεν είναι μια συσκευή που θα σου λύσει τα χέρια και δεν θα μπορείς να δουλέψεις χωρίς αυτή. Είναι όμως μια υπερβολή που έχει και πρακτική χρήση και όχι απλά looks… Η τιμή του είναι τσιμπημένη για αυτό που προσφέρει αλλά σωστή σε σχέση με την τεχνολογική του διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό, τις απλές lcd που κυκλοφορούν που φυσικά δεν λειτουργούν και σαν πλήκτρα.

Για κάποιον power user που τα έχει όλα, ίσως το Optimus Mini είναι καλή προσθήκη στη συλλογή του. Για τον επαγγελματία που θέλει να κάνει τη δουλειά του γρηγορότερα θα μπορούσε να τον βοηθήσει αν φυσικά διέθετε αρχικά αρκετό χρόνο για πλήρες σετάρισμα και εξοικείωση με τη συμπεριφορά του. Αυτός όμως μάλλον θα χρειαστεί το Optimus Maximus όταν με το καλό κυκλοφορήσει. Αλλιώς πιο πολύ θα δει βελτίωση στη δουλειά του αν δώσει τα 160$ για αναβάθμιση παρά για το Optimus Mini.

Εμείς πάντως θα το αγοράσουμε όταν βελτιωθεί η εφαρμογή του. Ή μήπως νωρίτερα?:whistling:

Ελπίζουμε να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε και το Maximus όταν βγει, ήδη η εταιρεία δέχεται preorders για παράδοση 100 κομματιών τον Δεκέμβριο...

44653ebcdb5702.jpg

OPTIMUS MINI 3 KEYBOARD

ΘΕΤΙΚΑ

-Ευανάγνωστες και φωτεινές έγχρωμες οθονίτσες

-Πολλές δυνατότητες customization

-Καλή και όμορφη κατασκευή

-Απλή εφαρμογή

ΑΡΝΗΤΙΚΑ

-Εφαρμογή με bugs

-Χαμηλό refresh rate

-Ελαφρά ακριβό, ειδικά για πλαστικό

Link to comment
Share on other sites

πολυ ομορφο review vouda.

το gadgetακι ειναι πολυ super, για shortcutιερα ειναι αρκετα χρησιμο αλλα φανταζομαι το full keyboard με oled θα ειναι φανταστικο (οχι στην τσεπη)!

Link to comment
Share on other sites

Θα παρω 2.... Γιατι δεν μου φτανουν τα πληκτρα του keyboard στον ναρκαλιευτη....

Ακους εκει 160$.... για χαζους ψαχνουν...? Δεν τα τρωω σε σουβλακια καλυτερα...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now