JC_Denton

Τα σχέδια του Dirk Meyer για την AMD - Διαχωρισμός της AMD σε δύο εταιρείες

Recommended Posts

[WRAPLEFT]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/547c429f942b3a.jpg[/WRAPLEFT] Την προηγούμενη Πέμπτη, η AMD ανακοίνωσε πως ο Dirk Meyer θα είναι ο νέος CEO και Πρόεδρος της Advanced Micro Devices. Ο Dirk την ημέρα εκείνη, όπως συνηθίζει άλλωστε, είχε ένα casual ντύσιμο, μιας και φορούσε jeans και cowboy boots.

Αυτό το casual στυλ του νέου κατόχου του "θρόνου" της AMD παραμένει το ίδιο και στη δουλειά του, όπως λένε οι συνεργάτες του. Είναι ένας άνθρωπος που ειναι

σαφής και ξεκάθαρος, πρακτικός και αναλυτικός, που σίγουρα δεν τον ενδιαφέρει να προκαλεί τις εντυπώσεις.

Εδώ και 2 χρόνια, ο Dirk προετοιμαζόταν από την εταιρεία για να αναλάβει μια μέρα την ηγεσία της, ως διάδοχος του "αποτυχημένου" Hector Ruiz, ο οποίος έφυγε νωρίτερα από τη θέση του, από ότι ο ίδιος περίμενε. Μετά από το έβδομο συνεχόμενο τέταρτο απωλειών για την AMD, η ώρα της αλλαγής ήρθε βεβιασμένα.

Αυτοί οι οποίοι σίγουρα δεν είναι ευχαριστημένοι με την εταιρεία είναι οι άνθρωποι της Wall Street, αλλά ο Dirk Meyer βλέπει μπροστά του ένα καθαρό και λογικό μονοπάτι προς την ανάκαμψη.

"Υπάρχει μια γενική ιδέα ανάμεσα στους ανθρώπους που δεν ξέρουν την εταιρεία καλά, ότι χρειάζεται να πετύχουμε ακόμα ένα "home run" για να βγάλουμε την AMD από την κατάσταση που βρίσκεται. Το θέμα είναι ότι μικρές νίκες θα δουλέψουν το ίδιο καλά", δήλωσε ο Meyer την Παρασκευή.

Η AMD έχει ήδη συζητήσει τα μελλοντικά της σχέδια με τους πιθανούς πελάτες της, οι οποίοι είπαν ότι τους άρεσαν. "Οι πελάτες μας θέλουν πραγματικά να πετύχουμε. Μιλάω με τους πελάτες και τους συνεργάτες μας όλη την ώρα. Είναι ξεκάθαροι: Αυτό που θέλουμε να κάνετε είναι να είστε αξιόπιστοι σε αυτά που υπόσχεστε", τόνισε ο Meyer.

Παρόλο λοιπόν που η AMD έχει υποφέρει από 2 χρόνια ζημιών, ο Meyer υπογράμμισε ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να αρχίσουν την ανάκαμψη. Η εταιρεία μόλις ανακοίνωσε πολλά υποσχόμενα νέα προϊόντα που θα ξεκινήσουν την διάθεσή τους σε υψηλές ποσότητες μέσα στο δεύτερο μισό του έτους.

Οι υψηλά ιστάμενοι μάλιστα στην AMD εγγυήθηκαν στη Wall Street ότι η εταιρεία θα πετύχει κέρδη στο δεύτερο μισό του 2008, ενώ ο Meyer ανακοίνωσε κάτι ακόμα σημαντικότερο.

Η εταιρεία είναι μόλις μερικούς μήνες μακριά από μια μεγάλη ανακατανομή στις εγκαταστάσεις της, που θα στρέψουν το τμήμα κατασκευής της εταιρείας σε μια ξεχωριστή νέα εταιρεία, με καινούρια διοίκηση και ιδιοκτήτες.

Χωρίς να έχει πλέον τα πολύ μεγάλα έξοδα που επιφέρει η κατασκευαστική διαδικασία, η AMD θα μπορεί να επικεντρωθεί στο σχεδιασμό, το marketing και την πώληση των chips, που θα την κάνουν ικανή να ανταγωνιστεί με μεγαλύτερη ικανότητα τους δύο κυριότερους ανταγωνιστές της - τον κολοσσό της Intel, τη μεγαλύτερη και πλουσιότερη εταιρεία παραγωγής semiconductor στον κόσμο και την nVIDIA, τον μεγάλο κατασκευαστή chips γραφικών.

"Ο Hector είπε ότι θα είναι ο πιο απογοητευμένος άνθρωπος στη Γη αν δε γίνει αυτό μέχρι το τέλος του χρόνου και εγώ θα είμαι ο δεύτερος πιο απογοητευμένος", είπε ο Meyer. "Πρέπει οπωσδήποτε να το κάνουμε για να βγάλουμε αυτό το σύννεφο πάνω από τα κεφάλια μας, που έχει άμεση σχέση με την οικονομική ανάκαμψη της εταιρείας".

Η δουλειά της AMD πάντως σύμφωνα με τον Dirk είναι πιο εύκολη σε σχέση με αυτή άλλων εταιρειών - η AMD έχει μόνο δύο ανταγωνιστές και όχι μισή ντουζίνα, όπως πάρα πολλές άλλες εταιρείες στο χώρο του PC Hardware. Απλά οι ανταγωνιστές της, είναι κολοσσοί στο χώρο τους.

"Αν δεν έκανα αυτή τη δουλειά, δε θα ήθελα καμία άλλη δουλειά στη βιομηχανία του high-tech. Όλα τα άλλα θα ήταν βαρετά. Αυτό δεν είναι βαρετό."

Link to comment
Share on other sites

Guest Karxarias

Εύχομαι ο καινούργιος πρόεδρος της AMD να φέρει τον αέρα της αλλαγής στην εταιρεία και να δούμε αξιόλογα νέα προϊόντα απο την AMD , και αξιοπρόσεχτες μειώσεις τιμών λόγω αυτών από την Intel.

Link to comment
Share on other sites

Τίποτα δεν είναι νέο. Τα έγραφε το inquirer εδώ και μήνες.

"Οι πελάτες μας θέλουν πραγματικά να πετύχουμε. Μιλάω με τους πελάτες και τους συνεργάτες μας όλη την ώρα. Είναι ξεκάθαροι: Αυτό που θέλουμε να κάνετε είναι να είστε αξιόπιστοι σε αυτά που υπόσχεστε", τόνισε ο Meyer.

Εντάξει, ας είμαστε σοβαροί. Όσο αξιόπιστοι και να είναι δεν πρόκειται να πουλήσουν αν δεν έχουν και ανταγωνιστικά προϊόντα. Με μια intel που δίνει ΑΠΛΟΧΕΡΑ επιδόσεις, o/c και καλές τιμές, μόνο ένα "home run" ala Athlon 64 μπορεί να φέρει κέρδη στην εταιρεία.

Η εταιρεία είναι μόλις μερικούς μήνες μακριά από μια μεγάλη ανακατανομή στις εγκαταστάσεις της, που θα στρέψουν το τμήμα κατασκευής της εταιρείας σε μια ξεχωριστή νέα εταιρεία, με καινούρια διοίκηση και ιδιοκτήτες.

Λυπάμαι γι' αυτή την εξέλιξη. Χαίρομαι που επιβεβαιώνομαι στο ότι η εταιρεία ήταν μη βιώσιμη. Η πώληση όλων των fabs όμως είναι μονόδρομος για να μην μπει λουκέτο; Αλήθεια ποιος νέος ιδιοκτήτης θα εγγυηθεί ότι θα μένει πάντα στην αιχμή της τεχνολογίας ως προς την κλίμακα ολοκλήρωσης για να μπορεί να υλοποιεί τα σχέδια της ΑΜD (που πλέον θα σχεδιάζει μόνο, αλλά δε θα κατασκευάζει; ). Κατά τη γνώμη μου, οριστικά πλέον μπαίνουμε στην εποχή του μονοπωλίου της Intel με την AMD καταδικασμένη δεύτερη και καταϊδρωμένη με budget λύσεις.

Κρίμα... Η ΑΜD έπρεπε να αναζητήσει στρατηγικό συνεργάτη (=μερική ή ολική εξαγορά) με καλύτερη υποψηφιότητα αυτή της IBM. Μόνο τότε θα μπορούσε να ξαναγίνει ανταγωνιστική.

Εdit : Εκτός και αν η δήλωση αυτή του Dirk υπονοεί τη γέννεση κάποιας στρατηγικής συμμαχίας. Αν είναι έτσι, ok, πάω πάσο. Εγώ πάντως κατάλαβα ότι αναφέρεται σε πώληση των fabs.

Οι υψηλά ιστάμενοι μάλιστα στην AMD εγγυήθηκαν στη Wall Street ότι η εταιρεία θα πετύχει κέρδη στο δεύτερο μισό του 2008, ενώ ο Meyer ανακοίνωσε κάτι ακόμα σημαντικότερο.

Εμ βέβαια... Και εγώ αν ήμουν πρόεδρος και πουλούσα όλα τα fabs, κερδοφορία θα έφερνα. Είναι κάτι σαν ΟΛΟΥΣ τους αποτυχημένους υπουργούς οικονομικών της Ελλάδας που αντί να μειώσουν τα ελλείμματα με ανάπτυξη, επιβάλλουν έμμεσους φόρους για να πληρώνει περισσότερο ο κάθε πολίτης. Έτσι, και εγώ με μηδέν οικονομικές σπουδές, μείωνα το έλλειμμα.

Ο Dirk ανακοίνωσε εμμέσως ότι η AMD πρόκειται να μικρύνει. Η εταιρεία σιγά σιγά διαγράφεται από το χάρτη και φθίνει προς την ανυπαρξία.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now