MetallicGR

Ο εμπνευστής του φορητού υπολογιστή John Ellenby 'φεύγει' στα 75

Recommended Posts

[NEWS_IMG=Ο εμπνευστής του φορητού υπολογιστή John Ellenby 'φεύγει' στα 75]http://www.hwbox.gr/images/news_images/general2.jpg[/NEWS_IMG] Η βιομηχανία των υπολογιστών έχασε ένα πολύ σημαντικό άνθρωπο, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί άρρητα με τη δημιουργία ενός φορητού συστήματος που σήμερα ονομάζουμε laptop.

Ο John Ellenby, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Grid Systems έφυγε από τη ζωή μέσα στον μήνα σε ηλικία 75 ετών. Η εταιρία του έχει χαρακτηριστεί από αρκετούς ειδικούς του χώρου ως αυτή που ενέπνευσε τη σχεδίαση του laptop, το οποίο και κυκλοφόρησε με την ονομασία Compass. Το μηχάνημα ανήκε στην εποχή του 1982, είχε χοντρές γραμμές, μικρή οθόνη ενώ για την εποχή του ήταν μια αρκετά ακριβή επένδυση κοστίζοντας $8,150.

Για την εποχή του, το σύστημα ήταν ένα αναγκαίο εργαλείο για μεγάλες επιχειρήσεις και κυβερνήσεις αφού έκανε αρκετές τεχνολογίες τόσο επικοινωνίας όσο και computing διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή, σε μια εποχή όπου το πιο μικρό σύστημα ζύγιζε αρκετά κιλά, κάτι που δε βοηθούσε τον σκοπό της φορητότητας. Οι ιδέες του Ellenby στον χώρο των υπολογιστών ήταν αρκετά μπροστά από την εποχή τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα επόμενα laptops κυκλοφόρησαν μετά από περίπου μια δεκαετία και δεν ήταν άλλα από τα PowerBook και ThinkPad των Apple και IBM αντίστοιχα.

[img_alt=Ο εμπνευστής του φορητού υπολογιστή John Ellenby 'φεύγει' στα 75]http://www.hwbox.gr/members/2195-albums570-picture68973.png[/img_alt]

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now