George_o/c

Οι Phenom II ΑΜ3 αντιμετωπίζουν προβλήματα με περισσότερα από ένα DDR3 DIMMs !

Recommended Posts

[wrapleft]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/547c429f942b3a.jpg[/wrapleft]Δεν πέρασε μία εβδομάδα από την κυκλοφορία των νέων Phenom II AM3 επεξεργαστών και ήδη εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματά τους. Το πρόβλημα αυτό, σύμφωνα με την AMD έχει να κάνει με το υποσύστημα DDR3 μνήμης. Τα συστήματα λοιπόν που έχουν παραπάνω από ένα DIMMs DDR3 PC3-10600 1333MHz λειτουργώντας έτσι σε κάποιο memory channel, το πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίσουν προβλήματα αφού ξαφνικά γίνονται, χωρίς υπερβολές, τρομερά αναξιόπιστα. Η εταιρεία δεν έχει αναφέρει μέχρι στιγμής κάτι συγκεκριμένο για τα συστήματα, αφήνοντας τους αγοραστές μην γνωρίζοντας σε τί λύσεις να καταφύγουν. Όμως, κρίνεται άξιο αναφοράς το γεγονός ότι το πρόβλημα δεν εμφανίζεται σε συστήματα με ένα module ανά channel (1 ή 2 δηλαδή), αλλά μόνο συστήματα που χρησιμοποιούν 3 ή 4 modules.

Oι AMD K10 ελεγκτές μνήμης στους AM3 επεξεργαστές προσφέρουν memory interface εύρους 128-bit (με το DRAM Ganged mode ενεργοποιημένο), που ουσιαστικά πρόκειται για δύο memory channels εύρους 64-bit. Τώρα, στις περισσότερες μητρικές, υπάρχουν 4 DIMM slots με 2 από αυτά να μοιράζονται ένα memory channel. Λαμβάνοντας υπόψην λοιπόν το πρόβλημα που υπάρχει, δεν συστήνουμε την χρησιμοποίηση περισσότερων από ένα DDR3 1333MHz DIMM ανά channel. Η ΑΜD πρότεινε ένα τρόπο για να λυθεί το πρόβλημα, σύμφωνα με τον οποίο ο χρήστης πρέπει χειροκίνητα να θέσει την συχνότητα μνήμης σε 533MHz (1066MHz DDR) καθώς επίσης και τα DRAM timings. Χάνουμε όμως σε ταχύτητα, οπότε σαν "αποζημίωση" μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι αφού τρέχετε τις μνήμες σας σε μικρότερη συχνότητα, μπορείτε να βάλετε πιο "σφιχτά" timings, αυξάνοντας έτσι αρκετά το bandwidth. Η ΑΜD υποσχέθηκε να λύσει το πρόβλημα αυτό στο επόμενο stepping επεξεργαστών. Το σημείο "μηδέν" του προβλήματος αυτού από ότι φαίνεται συνδέεται άμεσα με το DRAM voltage. "Παρατηρήσαμε ότι το υποσύστημα μνήμης του επεξεργαστή, αρχίζει να είναι ασταθές/αναξιόπιστο όταν το DRAM voltage βρίσκεται εκτός του επιτρεπόμενου VDDIO voltage range", που μας οδηγεί τελικά σε ένα συμπέρασμα : Υπάρχουν άραγε περισσότερες δυνατότητες όταν το DRAM voltage ξεπερνάει το επιτρεπτό εύρος ? (over-volting the memory).

Τελικά, εισακούστηκαν οι προσευχές μας και η AMD άρχισε ήδη να δουλεύει πάνω στο πρόβλημα αυτό και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Αν προσέξατε στο thread του νέου 3DMark2006 World Record, η Team Finland χρησιμοποιεί ένα Engineering Sample PII 940 επεξεργαστή νεότερου stepping, μαζί με ένα Corsair DDR3 1800MHz kit @ dual channel @ 860MHz 7-7-7-21 που λειτουργεί χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Μακάρι να δούμε την βελτίωση αυτή και στους retail επεξεργαστές.

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα το έλεγα ;) Με τους 945 που έρχονται (το νέο stepping που αναφέρεται στο κείμενο) όλα τα προβλήματα εξαλείφονται :drinks:

Απλά όπως και οι Core i7, και γενικότερα κάθε νέα τεχνολογία, υπάρχουν τα early προβληματάκια ;) - λύνονται όμως γρήγορα :)

Link to comment
Share on other sites

Πώς στο διάτανο πέρασαν το validation οι cpu με ένα τόσο εμφανές πρόβλημα? Είναι δυνατό να μην τέσταραν με άνω τους ενός module ανά channel πριν τους κυκλοφορήσουν?

Link to comment
Share on other sites

Για το πρόβλημα που αναφέρεται στο άρθρο, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δεί στο νετ κάποιον να αναφέρεται σε πρόβλημα/αδυναμία με χρήση 4 dimm DDR3 σε AM3 επεξεργαστή.Η είδηση αυτή που κυκλοφόρησε ευρέως, στηρίζεται σε Errata από το documentation των K10 επεξεργαστών.

Επίσης δεν σημαίνει ότι το "πρόβλημα" θα είναι πρόβλημα με μεγάλη συχνότητα εμφάνισης...Μπορεί να μην εμφανιστεί και ποτέ...Παλαιότερα έχουμε δεί και TLB-bug σε Phenom, και "TLB-like" bug σε Intel, πράγματα τα οποία αναφέρονται στο documentation της κάθε σειράς...

Σαφώς είναι σημαντικό να το λάβουμε υπόψιν, αλλά θα χρειαστούν αναφορές εμφάνισης τέτοιων περιστατικών με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Η "αδυναμία" αυτή του DDR3 μέρους του IMC των ΑΜ3 επεξεργαστών θα μπορούσε να συγκριθεί με την αντίστοιχη των Phenom I και τα 4 dimms DDR2 μνήμης, όπου πολλοί κατασκευαστές μητρικών ενσωμάτωναν στα manual των ΑΜD μητρικών τους. Το φαινόμενο αυτό με βάση τα δικά μου αναγνώσματα, συναντήθηκε σε ελάχιστες περιπτώσεις όπου πιθανώς και ο συγκεκριμένος κάθε φορά επεξεργαστής να μην ήταν "δυνατό" κομμάτι και να μην είχε τη δυνατότητα να χειριστεί 4 dimms...

Δεν μπορώ να γνωρίζω τι ακριβώς έπαιζε στην πραγματικότητα με αυτό το bug, πάντως δεν ήταν λίγοι και αυτοί που δούλευαν με 8GB σε 4 dimms τους Phenom Ι και μάλιστα σε full-stable συστήματα με αξιοσημείωτες επιδόσεις και επίπεδα υπερχρονισμού...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now