voudas

iPhone 4/8Gb Mini Review

Recommended Posts

[wrapleft]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/446de8a9a6c96b.jpg[/wrapleft]Το hwbox.gr κατάφερε να έχει 2 δείγματα του ολοκαίνουριου iPhone, ΠΡΩΤΟ στην Ελλάδα (17 Ιουλίου), έστω και για λίγες μόνο ώρες, αν και δυστυχώς λόγω υποχρεώσεων η παρουσίασή του καθυστέρησε αρκετά. Kαταρχήν να πούμε πως το iPhone κυκλοφορεί στην Αμερική με AT&T σύνδεση και μέχρι να παρουσιαστεί και ευρωπαϊκή έκδοση (στη χώρα μας μάλλον θα το φέρει η Vodafone), είναι κλειδωμένο. Ευτυχώς ότι κλειδώνει – ξεκλειδώνει και με βοήθεια οδηγών από το διαδίκτυο καταφέραμε να εκκινήσουμε τις 2 συσκευές έστω και με περιορισμένη λειτουργικότητα όπως θα δούμε. Βέβαια κάθε μέρα που περνάει πληθαίνουν οι πληροφορίες για πρόοδο από διάφορες μεριές προς το ολοκληρωτικό ξεκλείδωμα της συσκευής...

H ιστορία του iPhone ξεκινάει από τις φήμες που κυκλοφόρησαν στα τέλη του 2004 ότι η Apple σε συνεργασία με την Motorola σχεδίαζε ένα multimedia κινητό. Αυτό ήταν το ROKR E1 και ποτέ δεν του δόθηκε αρκετή προσοχή γιατί δεν άξιζε και πολλά. Στη συνέχεια η Αpple συνέχισε μόνη της και μετά από πολλές φήμες και υποθέσεις ανακοίνωσε το iPhone στην Macworld 2007. Η συσκευή αυτή είναι ίσως από τις πιο πολυδιαφημισμένες και “hyped” που έχουν κυκλοφορήσει.

446de80c0b9181.jpg

Η Apple το παρουσίασε σαν μία συσκευή με τρεις ιδιότητες, ένα ipod με μεγάλη lcd, ένα multimedia κινητό και μια internet enabled συσκευή.

[bREAK=Tεχνικά Χαρακτηριστικά]

Αρκετά πλούσια τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής:

Αναπαραγωγή μουσικής: AAC, AIFF, Apple Lossless, Audible, MP3, WAV

Χωρητικότητα: 4 GB / 8 GB

Video Formats: MPEG4

Διαστάσεις: 115 x 61 x 11,6 χιλ.

Βάρος: 135 γραμμάρια

Ραδιόφωνο: Όχι

Recording, Line In: Όχι

Bluetooth: Ναι

Wi-Fi: Ναι 802.11b/g

Bands: 850, 900, 1800, 1900

Φωτογραφική Μηχανή: Ναι

Megapixels: 2

Εγγραφή Video: Όχι

High-Speed Data: GPRS, EDGE

Λειτουργικό Σύστημα: Mac OS X

Network: GSM

Web Browser: Yes

Οθόνη: 160 dpi LCD display 3.5 ιντσών αφής

Ανάλυση Οθόνης: 480 x 320 pixels

Χρόνος ομιλίας: 8 ώρες

Χρόνος αναμονής: 250 ώρες

Χρόνος πρόσβασης στο Διαδίκτυο: 6 ώρες

Χρόνος αναπαραγωγής βίντεο: 7 ώρες

Χρόνος αναπαραγωγής ήχου: 24 ώρες

Τιμές: 4GB ($499) / 8GB ($599)

[bREAK=Πρώτη Εικόνα]

Οτιδήποτε αφορά το κινητό αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί με μια λέξη: OMOΡΦΟ.

Τα δύο iphones ήρθαν σε μια απλή μαύρη σακούλα και η συσκευασία τους είναι ένα εξίσου λιτό κουτί με μια φωτογραφία του κινητού πάνω του. Οι συσκευές είναι όμοιες μεταξύ τους και το μόνο που αλλάζει από τη μία έκδοση στην άλλη είναι η αναγραφή της χωρητικότητας στη συσκευασία τους.

446de80bb92f49.jpg

446de80bc43951.jpg

446de82921c2c1.jpg

ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ

Στη συσκευασία uα βρείτε τα απαραίτητα, το κινητό (duh), έναν διακριτικό φορτιστή, καλώδιο usb και βάση σύνδεσης.

446de80bce995b.jpg

[bREAK=Παρουσίαση Συσκευής]

<object height="350" width="425">

<embed src="http://www.youtube.com/watch?v=OHyNubdk8lw" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" height="350" width="425"></object>

Λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχαμε τις συσκευές στα χέρια μας, θα αρκεστούμε σε μίνι παρουσίασή τους και όχι σε full review... Άλλωστε χωρίς κάρτα sim και δίκτυο edge, είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένα αυτά που μπορούμε να κάνουμε με το iPhone...

Βλέποντάς το μας έρχεται και πάλι η ίδια λέξη στο μυαλό, όμορφο. Λιτές γραμμές, στρογγυλεμένα άκρα, συνδυασμός μαύρου χρώματος με νίκελ περίγραμμα, απλά όμορφο. Οι διαστάσεις του είναι οριακά αυτές που πρέπει, ίσως μεγάλο για γυναικεία χέρια, γεμίζει μια αντρική παλάμη, αλλά για όσους έχουν συνηθίσει σε pocket pc δε θα τους ξενίσει και φυσικά θα τους ανταμείψει η μεγάλη οθόνη αφής 3.5 ιντσών. Και για το μέγεθός του σίγουρα δε το λες βαρύ.

Κάτω από την οθόνη βρίσκεται το πλήκτρο “home”, και στο πλάι δύο ακόμα πλήκτρα για την αυξομείωση του ήχου και για silent mode. H πάνω μεριά φιλοξενεί ένα κλασσικό jack 3,5 χιλιοστών για ακουστικά, τη «υποδοχή» (tray) της κάρτας SIM, καθώς το πλήκτρο ενεργοποίησης/αδρανοποίησης.Τέλος, η κάτω μεριά έχεο μια θύρα iPod, μικρόφωνο και ηχείο.

Ακολουθούν φωτογραφίες από όλες τις πλευρές καθώς και μερικές σύγκρισης με το “μαζεμένο” Qtek s200.

446de80bd99b71.jpg

446de80be4ed0c.jpg

446de80becbfea.jpg

446de80bf634ab.jpg

446de80c0033c7.jpg

[bREAK=Χρήση]

ΧΡΗΣΗ

Το μενού του iphone είναι απλούστατο, στοιχημένα εικονίδια ανάλογα την εφαρμογή. Η επιλογή γίνεται με το δάχτυλο καθώς το iPhone δεν έχει stylus, κάτι που προσωπικά το συγκαταλέγω στα μειονεκτήματά του. Όχι γιατί η απόκριση της οθόνης αφής είναι ασαφής, ίσα ίσα ακόμα και με χοντρά δάχτυλα δύσκολα “αστοχείς” αν και δεν είναι και ότι καλύτερο, όμως μετά από λίγο η οθόνη γεμίζει δαχτυλιές.

Οι διαθέσιμες επιλογές στα εικονίδια του menu του iphone είναι οι εξής:

sms, calendar, photo viewer, camera, youtube, stocks, maps, weather, clock, calculator, notes, settings. Νομίζω είναι αυτονόητες όλες τους... και από κάτω υπάρχουν και οι συντομεύσεις για να ανοίξει η εφαρμογή του τηλεφώνου, του mail client, του browser και του ipod.

Ακολουθούν φωτογραφίες από μερικές από τις εφαρμογές να τρέχουν.

446de80c12db50.jpg

446de80c187fd2.jpg

446de80c1e2549.jpg

446de80c288afe.jpg

446de80c288afe.jpg

446de8291a13e9.jpg

[bREAK=Επιπλέον Λειτουργίες]

Συνδεσιμότητα / Internet

Η συσκευή ενσωματώνει τεχνολογίες Bluetooth 2.0 αλλά και 802.11b/g για να συνδέεται σε δίκτυα Wi-Fi. Από πλευράς εφαρμογών το iPhone έχει ό,τι χρειάζεται κάποιος για να περιηγηθεί στο διαδίκτυο μέσω του browser Safari αλλά και να στείλει/λάβει emails. Δυστυχώς δε τα δοκιμάσαμε στην πράξη διότι παρόλο που είδε και συνδεθήκαμε κανονικά μέσω Wi-Fi σε δίκτυο με internet, ο safari προσπαθούσε να πάρει data μέσω edge και προφανώς δε συνδεόταν. Προφανώς στο λίγο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας, δεν μπορέσαμε να ψάξουμε όλες τις ρυθμίσεις... Οπότε δεν έχουμε άποψη για την ποιότητα/ταχύτητα πλοήγησης που προσφέρει. Το ίδιο ισχύει και για την εφαρμογή Maps που θεωρητικά σε συνεργασία με τους χάρτες της Google μπορείς να βρεις όποια περιοχή θες, ζήταγε μόνο δίκτυο edge και αγνοούσε το Wi-Fi. Yποστηρίζονται τέλος και Widgets με τα οποία συνδέεται το iPhone σε υπηρεσίες για λήψη πληροφοριών που αφορούν τιμές μετοχών, τον καιρό κλπ.

Χρήση σαν Κινητό

Όπως αναφέραμε τα iPhone για την ώρα λειτουργούν μόνο με sim της AT&T οπότε πέρα από την εφαρμογή με την οποία κάνεις dial τους αριθμούς και αυτή για την εγγραφή sms. δεν μπορέσαμε να δοκιμάσουμε κάτι παραπάνω στην πράξη.

Η εισαγωγή κειμένου για τα sms γίνεται με ένα εικονικό πληκτρολόγιο QWERTY όπως ξέρουν και οι χρήστες pocket pc. Mε λίγη εξάσκηση μπορεί κάποιος να γράψει σχετικά γρήγορα χωρίς πολλά λάθη, παρόλο το μικρό του μέγεθος.

Ipod - Multimedia

Το iPhone μπορεί να λειτουργήσει και σαν ένα ipod με ευρεία οθόνη. Συνδέεται με το γνωστό iTunes για τη μεταφορά μουσικής και η εφαρμογή του ενσωματωμένου player είναι απλή και χρηστική. Εντυπωσιάζει η δυνατότητα για browsing στα εξώφυλλα των δίσκων που έχουμε περάσει. Ο ήχος είναι ικανοποιητικός όταν χρησιμοποιείται το speaker αλλά όχι πολύ δυνατός, ενώ μέσω των παρεχόμενων ακουστικών ήταν αρκετά καλός. Προσωπικά το μόνο παράπονο είναι ότι εμπλέκεται το ιΤunes το οποίο το θεωρώ δύσχρηστο.

Εκεί όμως που κάποιος θα δει κάτι διαφορετικό στο iPhone είναι όχι τόσο στην αναπαραγωγή video (εκεί απλά θα απολαύσει την χορταστική του οθόνη) αλλά στον ενσωματωμένο image viewer. Eμφανίζει thumbnails των αποθηκευμένων φωτογραφιών και η εναλλαγή από τη μία στην άλλη γίνεται με το δάχτυλο, μετατοπίζοντας ουσιαστικά τη μία εικόνα προς μια κατεύθυνση για να έρθει μπροστά η επόμενη. Και το πιο πρωτοποριακό χαρακτηριστικό της οθόνης αφής, είναι η δυνατότητα να διαβάζει παραπάνω από μία επαφή, που στην πράξη σημαίνει ότι μας δίνεται η δυνατότητα για zoom-in και zoom-out “σέρνοντας” κοντά ή απομακρύνοντας αντίστοιχα δύο δάχτυλα στην οθόνη.

Φωτογραφική Μηχανή

To iPhone είναι εφοδιασμένο με αισθητήρα 2 megapixels και βγάζει ικανοποιητικές φωτογραφίες. Ίσως η άψογη οθόνη του παραπλανά λίγο για την ποιότητα των λήψεων μιας και φαίνονται πολύ πιο όμορφες από οποιοδήποτε άλλο κινητό, αλλά και πάλι καλύπτει με το παραπάνω τις φωτογραφικές απαιτήσεις ενός μέσου χρήστη.

Παραφωνία το ότι δεν υποστηρίζει εγγραφή Video, παράπτωμα για μια τόσο σύγχρονη συσκευή που με τόσο ενισχυμένο all-in-one multimedia προφίλ. Ίσως με κάποιο επόμενο firmware ή 3<sup>rd</sup> party εφαρμογή να προστεθεί σα δυνατότητα. Ως τότε όμως καταγράφεται σα φάουλ.

[bREAK=Τελευταίες Σκέψεις...]

Εντυπώσεις / Σκέψεις

Η Apple έχει κάνει το μεγαλόπνοο ισχυρισμό ότι έχει εφεύρει ξανά το κινητό τηλέφωνο. Ίσως το hype που δημιούργησε να κάνει να φαίνεται πως αυτό ισχύει, ιδίως αν κάνουμε σύγκριση με τα κινητά μέσης κατηγορίας που κυκλοφορούν. Όμως έχει ελλείψεις σε βασικά σημεία, δεν υποστηρίζει 3G, δεν γράφει video, ούτε έχει την ευελιξία των ppc phones με windows mobile και τις πραγματικά άπειρες εφαρμογές για ο,τιδήποτε μπορεί κάποιος να φανταστεί.

Είναι όμως μια συσκευή με σχεδόν πλήρεις multimedia δυνατότητες, άψογη πραγματικά οθόνη, αρκετές καινοτομίες και έξυπνες εφαρμογές, σωστό, απλό και λειτουργικό interface και τέλος είναι ΟΜΟΡΦΟ. Άλλο καινοτόμο χαρακτηριστικό του είναι οι 3 αισθητήρες που διαθέτει με αποτέλεσμα να μπορεί να αντιδρά έξυπνα σε κινήσεις, να περιστρέφει την εικόνα ή να προσαρμόζει την ένταση του backlight. Όλα αυτά όμως είναι το κάτι παραπάνω και όχι η ουσία.

Δυστυχώς οι πιο ψαγμένοι πιστεύω πως δύσκολα θα το προτιμήσουν και θα περιμένουν κάποιον ανταγωνιστικό pocket pc ή smart phone να ενσωματώσει τις ίδιες καινοτομίες κυρίως το multi-touch της οθόνης. Για την κατηγορία όμως χρηστών όμως που έτρεξαν και αγόρασαν το LG Prada, είναι μάλλον το επόμενό τους κινητό και μάλιστα για πολύ καιρό.

Θετικά

-πολύ όμορφο

-άριστη οθόνη

-εύκολο/εργονομικό interface

-all in one συσκευή

Αρνητικά

-Τιμή

-όχι stylus

-όχι 3G

-όχι εγγραφή video

-προϋποθέτει iTunes

-λίγες εφαρμογές

-μη αφαιρούμενη μπαταρία

446decae2ad1b6.jpg

<script type="text/javascript" src="http://www.bobit.gr/articles/bob?bob_this=http://www.hwbox.gr/showthread.php?t=465"></script>

Link to comment
Share on other sites

:T: Πολύ καλό για 3 ώρες που τα είχες....:D

Επίσης να πώς πως τα δικαιώμτα του στην Ευρώπη τα πήρανε οι Orange Telecoms(UK) , O2(British telecoms), T-mobile(DE).... και όχι η Vodafone, Και επειδή δεν εκπέμπει καμια τους στην Ελλάδα, μπορεί και να μην το δούμε ποτέ εδώ..

Link to comment
Share on other sites

κάτι τέτοιο με βλέπω να παίρνω εγώ... http://asia.cnet.com/blogs/littleredblog/post.htm?id=62026256

meizu-minione-m8-iphone-clone.jpg

επίσης η Apple απέσυρε το 4gb μοντέλο και έριξε την τιμή του 8gb στα 399$!!!

και για όσους θέλουν να δουν ένα review με @@: λινκ http://arstechnica.com/reviews/hardware/iphone-review.ars/1

Link to comment
Share on other sites

καπου διαβασα οτι η θερμοκρασια λειτουργειας του iphone ειναι μεχρι 35*C

μου αρεσει οσο τιποτα αυτο το κινητο αλλα το καλοκαιρι τι θα το κανω (<--- το καλοκαιρι να χρησιμοποιεις το n73 noob)

ρε noobs παρε τηλ να πεταχτω να βγαλουμε καμια pic της προκοπης!

Link to comment
Share on other sites

Ενω την εχω μεσα μολις λιγο τρανταχτη ή πιεστη μου λέει οτι βγηκε Ξερω γω το εχω στη τσεπη και μολις καθομε και πιεζετε η τσεη οχι κωλοτσεπη μου λεει οτι βγηκε γραφω μηνημα και παταω το 9 και μου λεει οτι βγηκε φορτωνω 500ε τηλ και εχει καταντησει gtp

Link to comment
Share on other sites

ρε noobs παρε τηλ να πεταχτω να βγαλουμε καμια pic της προκοπης!

μα το είχαμε για 2-3 ώρες μόνο, για ξεκλείδωμα ήρθε και όσο προλάβαμε το σκαλίσαμε... μέχρι να πάρεις εσύ τα πόδια σου...

Link to comment
Share on other sites

N73 καλο χρυσο τηλεφωνο (το εχω) αλλα αυτη η καρτα μνημης με εχει μαμησει πρεπει να βρω χρονο για να το παω για service εσυ esdee δν εχεις προβλημα?

οχι εδω και ενα χρονο κιχ δεν εχει κανει, παρε με ενα τηλ οποτε θες να σου πω κατι καλα κολπακια που παιζουν!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now