George_o/c

H Intel χάνει μερίδιο στην αγορά των επεξεργαστών από την AMD

Recommended Posts

[wrapleft]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4649ca4ed5ea0a7.jpg[/wrapleft]Χρόνια πριν η AMD, με την αρχιτεκτονική K8 κατάφερε να βρει τρόπο να αυξήσει εντυπωσιακά το μερίδιο της στην αγορά των επεξεργαστών, σε βάρος της Intel φυσικά. Η άυξηση αυτή αποτέλεσε ουσιαστικά το κατάλληλο κίνητρο για μία εταιρεία κολοσσό ονόματι Intel, και συνεπώς ήταν η αιτία δημιουργία της αριχτεκτονικής των Core 2 Duo. Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι πρότεινως, η AMD αντιμετώπισε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες - ορισμένοι έφτασαν και στο σημείο να μιλάνε για διάλυση της εταιρείας, χωρίς όμως να το βάλει κάτω. Και χρησιμοποίησα τον όρο "μέχρι πρότεινως" γιατί το come-back που έκανε ήταν τόσο δυνατό, που παρακίνησε διάφορα IT sites παγκοσμίως να αλλάξουν την γνώμη που διαμόρφωσαν τα τελευταία χρόνια για την AMD. Φαινομενικά λοιπόν, έφυγε από το manufacturing division της για να ξεκινήσει την Globalfoundries με χρηματοδότηση του Advanced Technology Investment Group, πρόσφατα.

7a900_amd_vs_intel.jpg

4ed23815-6e4f-48f4-93e7-44ceef4f1b26.jpg

Με τα πολλά φτάσαμε στο σήμερα. Πλέον αντικρίζουμε μία σαφώς πιο ώριμη εταιρεία, εφόσον δείχνει ότι έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος, κάνοντας φιλότιμες και αξιότιμες προσπάθειες. Η σειρά Phenom II που βασίζεται σε τεχνολογία κατασκευής 45nm είναι αυτή που έκανε τη διαφορά, αφού μοντέλα των σειρών Phenom II X3 7xx (τρεις πυρήνες) και Phenom II X4 8xx / 9xx έκαναν το ντεμπούτο τους, αφήνοντας το αγοραστικό κοινό με το στόμα ανοικτό. Τέτοια απόδοση είχαμε να δούμε χρόνια από την AMD, υποδυέστερη από αυτή της Intel και μάλιστα κατά πολύ αλλά σίγουρα αξιοπρεπής. Πώς όμως κατάφερε η AMD να αυξήσει το μερίδιο της στο CPU market segment, μειώνοντας αντίστοιχα αυτό της Intel ? Χτύπησε τον κολοσσό εκεί που πονούσε, στην τιμολογιακή πολιτική δηλαδή. Έτσι οι Motherboard Vendors προβλέπουν πως το συνολικό παγκόσμιο market share για τους επεξεργαστές της AMD θα αυξηθεί στο 30% το δεύτερο τέταρτο του 2009. Γνωρίζοντας ότι έπειτα από συντηρητικές μετρήσεις το market share της την χρονική περίοδο που διανύουμε ανέρχεται στα ~20%, η αύξηση αυτή αναμένεται να είναι αρκετά μεγάλη. Η εταιρεία μάλιστα, σχεδιάζει να επεκτείνει κατά πολύ το desktop CPU lineup της, με την εισαγωγή entry-level desktop πλατφόρμας στην αγορά, πριν τον Σεπτέμβριο του 2009.

amd-phenom-ii-x3-x4.JPG

Phenom_II_Chip_2.jpg

Edited by George_o/c
Link to comment
Share on other sites

Γενικά η AMD πλατφόρμα είναι φθηνότερη και πιστεύω πως εκεί είναι το κλειδί. Και αν δεν είχε κερδίσει η Intel το παιχνίδι του marketing που αφορά το o/cing, όπου εκεί κυριαρχεί, η ψαλίδα θα είχε κλείσει περισσότερο.

Link to comment
Share on other sites

Το κλειδί είναι η πλατφόρμα όπως αναφέρθηκε. Ποιο ισορροπημένη στον τομέα των επιδόσεων, ιδιαίτερα οικονομική και πλήρως ανταγωνιστική με τους Core2 επεξεργαστές στο θέμα της υπολογιστικής ισχύος.

Από εκεί και πέρα βοηθάει και η Intel με τον τρόπο της. Κρατάει τους i7 πανάκριβους, ενώ καθυστερεί και την διάθεση στην αγορά των i5.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι διαφορετική άποψη, απλά διαφορετική εκτίμηση, για διαφορετική αγορά και διαφορετική περίοδο.

Το νέο του George_o/c βασίζεται σε εκτιμήσεις των motherboard ventors, οπότε μιλάμε αποκλειστικά για desktop και υποθετικά για το μέλλον. Το link που παραθέτεις εσύ Wizard! μιλάει για τα συνολικά μερίδια αγοράς, όπου λόγο Atom η Intel κερδίζει εύκολα ένα extra κομμάτι της αγοράς και για την περίοδο του 2008.

Link to comment
Share on other sites

Ρε παίδες, η τιμή της πλατφόρμας καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο απο μητρική+επεξεργαστή αφού όλα τα ίδια είναι σχεδόν κοινά και για τα δύο στρατόπεδα !

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλα οταν εγω προσωπικα βλεπω να βγαινουν μητρικες i7 με 200? και λεμε "ααα φτήνια επεσε!", τη στιγμη που υπαρχουν AM2+/AM3 πολυ καλες μητρικες με 120-160?, ε κατι δε μου καθεται καλα.

Ναι μεν οι i7 κλοκαρουν τρελά και εχουν τρελες επιδοσεις, ναι μεν ειναι καλυτερα ισως εξοπλισμενες οι μητρικες, αλλα απο την αλλη μη ξεχναμε οι και οι AMD πλεον κλοκαρουν καλα, ενω για τον μεσο/λιγο απαιτητικο χρηστη (= οχι τον απολυτο hi-endά) το επιπεδο εξοπλισμου και των AM2+/AM3 μητρικων ειναι ακρως ικανοποιητικο.

Επισης, πιστευω οτι οι i7 ειναι ταμαμ για συγκεκριμενες δουλειες (στις οποιες ΔΕ περιλαμβανεται το gaming), ενω σε καθημερινη χρηση ενας μεσος/λιγο advanced user δε νομιζω να δει και καμια τεραστια διαφορα.

Εγω προσωπικα, στηριζω την AMD για τους εξης λογους:

1) Δεν ειμαι hi-endάς.

2) Πλεον μπορω να βγαλω το αχτι μου και τους AMD που κλοκαρουν καλα.

3) Δεν εχω studio ουτε κανω επεξεργασιες video με το τουλουμι. Αντιθετα παιζω πολυ, οποτε αυτα και ενας σημερινος AMD ειναι σε θεση να τα ικανοποιησει.

Τεταρτο και σημαντικοτερο) Πρεπει να στηριζουμε τους εκαστοτε μικρους παιχτες (μεχρι ενα οριο ε, π.χ. επι Core 2 Duo που οι AMD ΔΕ κλοκαραν δε τους στηριζα καν :P ), γιατι αν σβησουν θα μας φανε οι μεγαλοι...

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να ξέρω θα υποθέσω ότι ο κόσμος που θα πάρει cpu+motherboard για να παίζει Sims και να βλέπει και κανένα BluRay ή θα φτιάξει και κάποιο δεύτερο PC με το μικρότερο δυνατό κόστος, είναι πολύ πιθανόν να πάει σε AMD λύση με π.χ. το 780g. Θα υποθέσω επιπλέον ότι αυτός ο κόσμος δεν είναι καθόλου αμελητέος σαν νούμερο.

Σε ένα σύστημα με τελικό κόστος π.χ. μέχρι 250?-300? πλην της οθόνης, η AMD πλατφόρμα είναι μια απολύτως λογική επιλογή.

Link to comment
Share on other sites

Eγω πάντος θέλω να πω πως η Ιντελ με την τιμολογιακή πωλητική για την πλατφόρμα ι7 που ακολουθει, αφήνει εσκεμμένα χωρό για τους ι5.Σε επίπεδο τιμών 100-200 ευρώ (είτε για μητρική, είτε για επεξεργαστη) θα πηγαίνεις για ι5, ενώ για 200+ θα αγοραζεις ι7

Link to comment
Share on other sites

Και εκει (πρεπει) να "νικαει" η AMD, λογω

1) "e" εκδοσεις επεξεργαστων με TDP 45W.

2) 780/790 chipsets (DXVA κτλ).

Τωρα αν καποιος παιρνει Celeron E1500 ο οποιος ειναι διπύρηνος, αλλα ο,τι εχει ξεμεινει απο το κοψιμο του Ε2200, o οποιος με τη σειρα του ειναι ο,τι εχει ξεμεινει απο το κοψιμο του Ε4500, ο οποιος αποτελουσε την entry level σειρα της Intel στους Core2Duo πριν... 2++χρονια...ε τι να πω απο κει και περα :P

Παντως τα 45W TDP παιδια ΚΑΝΟΥΝ τη διαφορα...

Πλεον ο 5050e μου παιζει απολυτως Passive χωρις ΚΑΝ ροη αερα στο κουτι του κατεβαστηρακιου. (το οποιο εχει μονο τον ανεμιστηρα του τροφοδοτικου).

Ο 6000+ δε μπορουσε ουτε σε idle να αντεξει 2 ωρες χωρις fan στην Ultra 120 extreme, ενω ετουτος βγαζει Linpack 2 ωρες (ενω in real life ουτε κατα διανοια δε προκειται να βρεθει 2 ωρες σε full load...)

Edit:

@sstav: Ναι αφηνει, για ποσα χρονια ακομα θα αφηνει ομως?

Link to comment
Share on other sites

Ναι, αυτο με τα 45W ειναι πολυ καλο. Ασε που γενικα η AMD ριχνει την ταχυτητα στα 1000MHz. Στα 2 καλα PC μου εχω Intel, στα 2 κατεβαστηρια εχω AMD λογω μικροτερης καταναλωσης και πιο φτηνων parts.

Παντως, αμα δεν ειχα παει σε i7 πριν βγουν οι Phenom II, μαλλον σε Phenom II θα πηγαινα, καθως κατα 80% με το gaming ασχολουμαι, και διαφορα δεν εχω δει σε κανενα review αναμεσα σε Phenom II X3/X4 και i7. Οσο για το overclocking, μια χαρα πανε και οι Phenom II, οποτε βγαζεις και εκει το αχτι σου.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now