JC_Denton

Νέος πόλεμος Intel vs AMD, με θέμα αυτή τη φορά τις πατέντες x86

Recommended Posts

[NEWS_IMG=Intel vs AMD on x86 licence]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4649ca4ed603152.jpg[/NEWS_IMG]Μια αρκετά ενδιαφέρουσα είδηση βγήκε στο φως της δημοσιότητας, η οποία αφορά την πατέντα που διαθέτει η Intel για την αρχιτεκτονική x86 και τον πόλεμο ο οποίος ξεκίνησε μεταξύ αυτής και της AMD, ο οποίος δείχνει να φτάνει σε πραγματικά άσχημο σημείο και για τους δύο εμπλεκόμενους.

Βλέπετε, η Intel απείλησε "στεγνά" την AMD και της είπε ότι η διάσπαση της εταιρείας σε 2 τμήματα, την Advanced Micro Devices και την GlobalFoundries, θα οδηγήσει στον τερματισμό της άδειας που της έχει η ίδια παραχωρήσει, για την αρχιτεκτονική x86. Η Intel αισθάνεται ότι παραβιάζεται η συμφωνία που οι 2 εταιρείες είχαν κάνει το 2001 για την κοινή χρήση των τεχνολογιών αυτών, πράγμα το οποίο έδωσε και σαν τελεσίγραφο στην αντίπαλό της, το οποίο κράτησε για 2 μήνες και τελειώνει σε 3 μέρες, στις 15 Μαϊου!

Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή και για τις 2 εταιρείες. Αναλογιστείτε ότι το Μάρτιο η Intel ζητούσε δικαιώματα για όλους τους επεξεργαστές x86 της AMD, με οικονομικές μάλιστα απαιτήσεις - να πλήρωνε στην ουσία η AMD την Intel από τα κέρδη της. Από την άλλη η AMD απάντησε ότι θα ανάγκαζε την Intel στο μπλοκάρισμα οποιουδήποτε επεξεργαστή έχει βγει από την εταιρεία, φορώντας τεχνολογία της AMD.

Βέβαια, μην περιμένετε να έρθει το τέλος του κόσμου και να γυρίσουμε σελίδα στους υπολογιστές: παρόλο που οι εταιρείες δε σχολιάζουν την είδηση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι λύση θα βρεθεί μεταξύ τους, ώστε να συνεχίσουν ακάθεκτες την πορεία τους, που τις έχει φέρει να "μονοπωλούν" μια τεράστια παγκόσμια αγορά. Άλλωστε, το θέμα με τις πατέντες είναι αρκετά ευαίσθητο, δεν μπορεί μια εταιρεία έτσι απλά να "απαγορεύσει" τη χρήση μιας πατέντας της, μιας και εμπλέκεται ο νόμος περί ελεύθερης αγοράς.

Όπως και να χει, σίγουρα μέσα στις επόμενες μέρες θα μάθουμε περισσότερα για το όλο θέμα - εσείς μείνετε απλά συντονισμένοι!

Link to comment
Share on other sites

Βασικά δεν είναι νέος πόλεμος μιας και το όλο θέμα παίζει από την πρώτη μέρα που έβγαλε σχετική ανακοίνωση η Intel. Πάντως έχει πλάκα πως έχουν έρθει οι ημερομηνίες. Αύριο η Intel τρώει το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μεθαύριο λήγει το τελεσίγραφο στην AMD...

Από εκεί και πέρα προφανώς και τα έχουν βρει. Εδώ η AMD πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τις Advanced Vector Extensions (AVX) της Intel στον Bulldozer.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now