George_o/c

Overclocking ... Μία νέα εποχή !

Recommended Posts

[news_img=Formula One Overclocking Competition]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a34425faadea.jpg[/news_img]Για όσους δεν γνωρίζουν, overclocking - ελληνιστί υπερχρονισμός, είναι η λειτουργία διαφόρων components του υπολογιστή μας σε χρονισμούς μεγαλύτερους από τους εργοστασιακούς. Πιο συγκεκριμένα, τα components αυτά είναι ο επεξεργαστής, η μητρική κάρτα, η μνήμη και η κάρτα γραφικών. Μέχρι ένα σημείο η αύξηση της συχνότητας των παραπάνω υποσυστημάτων γίνεται χωρίς να χρειάζεται και αύξηση της εργοστασιακής τάσης λειτουργίας τους.

Όμως οι ανάγκες για υπερχρονισμό ολοένα και αυξάνονταν, χωρίς αυτό βέβαια να αναιρεί το γεγονός ότι το overclocking παρέμενε ένα hobby για όσους ασχολούνταν μαζί του. Στην προσπάθειά τους να ανεβάζουν όσο περισσότερο μπορούσαν την τάση λειτουργίας των υποσυστημάτων του υπολογιστή τους, οι απανταχού overclockers συνάντησαν ένα τεράστιο εμπόδιο, την θερμοκρασία. Έτσι, άρχισαν να μπαίνουν στο παιχνίδι και οι εναλλαχτικοί μέθοδοι ψύξης, ξεκινώντας από αυτούς που ενδείκνυνται για όλους (air-cooling, water-cooling, TEC-cooling) και πηγαίνοντας προς τους πιο extreme (Single-stage Phase Cooling, Dry Ice, Dual-Stage Phase Cooling, Triple-Stage Phase Cooling, LN2, LHe4). Έτσι, ενώ αρχικά η θερμοκρασία βρισκόταν στους 40* με μία απλή αερόψυξη, πλέον εκτοξεύθηκε στους -186*C με την χρήση υγρού αζώτου, ή ακόμα και -235*C με την χρήση υγρού ηλίου.

DSC07647.jpg?t=1244944453

Γρήγορα το φαινόμενο άρχισε να παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις, κινώντας το ενδιαφέρον πολλών που ήταν διατεθιμένοι να αφιερώσουν αρκετό από τον χρόνο τους στο hobby αυτό ώστε να μάθουν ακόμα περισσότερα. Δημιουργήθηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα overclocking (www.hwbot.org), δημιουργήθηκαν ομάδες overclocking, υπήρξαν άτομα που άρχισαν να ασχολούνται επαγγελματικά με τον τομέα (εμπορεύοταν ψυκτικές κατασκευές όπως cascades - dual stage phase cooling). Μέσα σε όλα αυτά όμως, υπήρξαν και ορισμένες περιπτώσεις ανθρώπων που πραγματικά ξεχώρισαν από την εκπληκτικά μεγάλη μάζα λόγω των επιτευγμάτων τους στο χώρο του overclocking, οι οποίοι απέκτησαν γνωριμίες (και έπειτα σπόνσορες) με τις εταιρείες που κατασκεύαζαν hardware. Και έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Δημιουργήθηκε ένα μεγάλο ερώτημα: Άραγε παραμένει ακόμα το overclocking ένα μέσο διασκέδασης, ένα είδος hobby ή πλέον είναι κάτι παραπάνω;

the_overclocker_magazine.jpg

Μόλις χθες, μάθαμε ότι ένας νέος διαγωνισμός Overclocking βρίσκεται στα σκαριά. Όλα ξεκίνησαν από το περιοδικό THE OVERCLOCKER - ένα απ'τα πλέον γνωστά και αγαπητά περιοδικά αφιερωμένα στο overclocking. Διαβάστε τί ανακοίνωσε ο Nick (υπάλληλος του περιοδικού) στην κοινότητα του Xtremesystems.org:

"Η κάτωθι ιδέα έχει συζητηθεί αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες, νομίζουμε όμως ότι πλέον βρισκόμαστε σε ένα στάδιο που δύναται να θεωρείται πραγματοποιήσιμη. Πριν συνεχίσουμε οτιδήποτε, να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θα είναι απολύτως ξεχωριστός από όλους τους υπόλοιπους. Η διοργάνωση αναλαμβάνεται από το περιοδικό THE OVERCLOCKER, το Xtremesystems και το HWBot.

Ο Διαγωνισμός αυτός μοιάζει αρκετά με μία σεζόν στην Formula 1. Στόχος του είναι το να εξελιχτεί η τεχνολογία των υπολογιστών, φτάνοντας τα υπολογιστικά συστήματα στα όριά τους. Αμέσως-αμέσως από τα παραπάνω προκύπτει, ότι εξαιτίας της φύσης του διαγωνισμού θα γίνεται και διαφήμιση/προβολή των overclockers που συμμετέχουν.

Οι θεατές του διαγωνισμού θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να δουν πιο hardware διαπρέπει προσφέροντας εξαιρετικές επιδόσεις, πράγμα που σίγουρα θα τους βοηθήσει στις μελλοντικές επιλογές τους. Βλέποντας και κρίνοντας που λέμε. Από την πλευρά τους οι κατασκευαστές των προϊόντων που ξεχωρίζουν, επωφελούνται λόγω του ότι μπορεί κάποιος να μην προτιμήσει τα premium προϊόντα τους, αλλά να αγοράσει κάτι φθηνότερο, κάτι που μεταφράζεται σε υψηλότερα κέρδη.

Αν όλα πάνε καλά η πρώτη σεζόν του διαγωνισμού θα κυκλοφορήσει τον Αύγουστο. Επιπλέον:

1) Αναφορικά με την πρώτη σεζόν, δεν θα υπάρχει απολύως κανένα μα κανένα όριο. Όσον αφορά τις επόμενες σεζόν, ίσως υπάρξουν όρια τα οποία όπως γίνεται καταννοητό θα προκύπτουν απ'τα προβλήματα που συναντήσαμε στις προηγούμενες σεζόν. Αν για παράδειγμα παρατηρήσουμε ότι οι συχνότητες που έφταναν μεμονωμένοι επεξεργαστές ξεπερνούν κατά πολύ αυτές τις πλειοψηφίες, θα χρειαστεί να τις οριοθετήσουμε - κάνοντας έτσι τον διαγωνισμό δίκαιο για όλους.

2) Θα υπάρχουν δύο διαφορετικά group ομάδων, οι κατασκευαστές και οι διαγωνιζόμενοι. Μόνο για την πρώτη σεζόν, οι ομάδες διαγωνιζόμενων θα σχηματιστούν με προσκλήσεις που θα λάβουν. Στο τέλος της πρώτης φάσης, οι τρεις τελευταίες ομάδες θα αποκλειστούν. Έπειτα θα ακολουθήσει ένας ανοιχτός διαγωνισμός, οι τρεις πρώτοι του οποίου θα μπορέσουν να συμμετέχουν στον Formula1 Competition του THE OVERCLOCKER.

3) Κάθε μήνας είναι και ένα καινούριο benchmark στο οποίο θα διαγωνίζονται οι ομάδες. Τα scores θα πρέπει να γίνονται submitted μέχρι το τέλος του μήνα (Internationl Date Line) ενώ υποχρεούνται να πληρούν και κάποιες προϋποθέσεις για να γίνονται δεχτά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το HWBot θα έχει την δυνατότηα να αναλάβει ένα τόσο μεγάλο project. Περαιτέρω λεπτομέρειες αργότερα.

4) Τα benchmarks που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι τέτοια, ώστε να καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο hardware και όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος των ικανοτήτων που πρέπει να έχει ένας καλός overclocker.

5) Οι αρχικές guest teams θα απαρτίζονται από overclockers που έχουν ικανότητες και μεγάλη επιρροή στο παγκόσμιο overclocking. Όπως είναι φυσικό, δεν θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε όλους τους καλούς overclockers. Το παραπάνω γίνεται για ένα απλό λόγο, ότι μέσα σε τρεις σεζόν θα έχουμε ένα διαγωνισμό γεμάτο με υψηλού επιπέδου ανταγωνισμό, πολύ θέαμα και δυνατές συγκινήσεις.

6) Το hardware που θα παρέχουν οι χορηγοί στους overclockers θα πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων (retail) στην αρχή του μήνα που θα ξεκινήσει να bench-άρετε το απαιτούμενο benchmark. Δηλαδή αν π.χ. τον Δεκέμβριο οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να bench-άρουν το 3DMark03 με Intel επεξεργαστή θα πρέπει η μητρική κάρτα, οι μνήμες, η κάρτα γραφικών, ο επεξεργαστής και το τροφοδοτικό που θα προέλθουν από τους σπόνσορες, να είναι ήδη retail.

7) Η πρώτη σεζόν θα ξεκινήσει τον Αύγουστο και θα περιλαμβάνει 5 benchmarks (tasks).

Benchmarks

Τα πρώτα πέντε θα είναι τα εξής:

SuperPi 32M, SuperPi 8M (σε πλατφόρμα AMD), 3DMarkVantage, 3DMark06 (σε μητρική κάρτα με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών), Highest FSB

Ομάδες

Manufacturer Teams

Team Asus – TBC – TBC

Team Gigabyte – Hicookie – TBC

Team EVGA – k|ngp|n – Shamino

Team Biostar – pt1t – Bobelmagnifique

Team DFI – Andre Yang – TBC

Team MSI – TBC – TBC

Guest Teams

Team Australia – dinos22 – Youngpro

Team USA – TBC – TBC

Team Greece – hipro5 – TBC

Team Finland – Sampsa – SF3D

Team Tomʼs Hardware – Kabauterman – loopy83

Team China – TBC – TBC

Team Indonesia – Benny – Ekky

Team Russia – NeoForce - DeDal

Τέλος να σημειώσουμε ότι κάθε ομάδα είναι ελεύθερη να οργανώσει το δικό της sponsorship. Μέχρι στιγμής, οι Corsair και Kingston είναι πρόθυμες να διαθέσουν υψηλής ποιότητας RAM σε όποιον θέλει. Τροφοδοτικά από Antec, Corsair και Coolermaster. Galaxy για κάρτες γραφικών. Όλες οι κατασκευάστριες εταιρείες μητρικών καρτών που φτιάχνουν και κάρτες γραφικών λογικά θα βοηθήσουν."

hpim2200800x600.jpghpim2187800x600.jpg

O George_o/c λέει:

Προσωπική μου άποψη; 2.5 χρόνια πριν που εισήλθα στον μαγικό και εξαιρετικά εθιστικό κόσμο του overclocking, νόμιζα ότι απλά πρόκειται για ένα "τρελό" hobby, που έχει απλά πολύ πλάκα. Δεν πέρασαν 3 μήνες και έμαθα για το hwbot και τί ακριβώς συμβαίνει εκεί, οπότε χωρίς δεύτερη σκέψη έγινα μέλος στην H.O.T, η οποία βρισκόταν καιρό τώρα στην 1η θέση, όμως λόγω του ότι προστέθηκαν δύο μέλη ακόμα στην OCX μας προσπέρασαν και τώρα είμαστε 2οι. Αυτό όμως λίγη σημασία έχει για μένα, όσο μετράει το παρεϊστικο κλίμα, το ομαδικό benching, η πλάκα που κάνουμε με τα παιδιά αλλά και οι γενικές συζητήσεις. Αυτό τουλάχιστον νόμιζα ότι είναι το νόημα του overclocking.

Κατά καιρούς παρατηρούσα και κάποιους εκπληκτικά καλούς επεξεργαστές στο hwbot, χωρίς όμως να γνωρίζω ότι προέρχονταν από επαφές που είχαν οι συγκεκριμένοι overclockers σε εταιρείες και συγκεκριμένα στην Intel. Είχα την εντύπωση ότι πρόκειται για ξεκάθαρη τύχη. Πώς τα έφερε όμως η ζωή και αργότερα έμαθα για τα συγκεκριμένα άτομα, πώς λειτουργεί η όλη "φάση", πώς ακριβώς επωφελείται ο κατασκευαστής και αυτοί με την σειρά τους. Βλέποντας όμως τις εκπληκτικές επιδόσεις των Wolfdale επεξεργαστών ξεχάστηκα εντελώς. Γνωστά retail batches όπως το παλιότερο Q822A435 ή το νεότερο Q840Axxx έχουν δείξει απίστευτα μεγάλο overclocking potential, πράγμα που με έκανε να βγάλω το καπέλο στην Intel.

Αναθεώρησα όμως τις απόψεις μου με την κυκλοφορία των Core i7 επεξεργαστών. Φαινόταν από την αρχή ότι έπασχαν από σοβαρά προβλήματα, τα οποία και έβρισκε μπροστά του κάθε υποψήφιος overclocker, εκτός από συγκεκριμένα άτομα. Τώρα, να την πω την κακία μου ή όχι; Θα την πω ... Είναι τυχαίο που τα άτομα αυτά είχαν απίστευτους επεξεργαστές και στο παρελθόν; ΝΑΙ ΝΑΙ, τα ΙΔΙΑ ΑΤΟΜΑ. Σαν να έβλεπα την ιστορία να επαναλμβάνεται και αυτήν την φορά μπορούσα με σιγουριά να πω ότι δεν ήταν απόλυτα "τυχαίο". Από ότι φαίνεται λοιπόν και η Intel και η AMD, ξεκίνησαν έναν πόλεμο marketing, μέσω του οποίου θα αποδείκνυαν ποιος είναι καλύτερος. Το marketing όμως αυτό, επωφελούσε τις ίδιες τις εταιρείες και τους overclockers που επέλεγαν, αλλά κανέναν άλλον ! Αυτό συνέβαινε γιατί πολύ απλά τα νούμερα που έφταναν οι special επεξεργαστές, αδυνατούσε να τα φθάσει ακόμα και ο καλύτερος retail !

Είναι δυνατόν να διασπάται έτσι μία τόσο δυνατή κοινότητα για χάρην των χρημάτων και του marketing; Και μάλιστα χωρίς να επωφελείται ο μέσος Overclocker; Δυστυχώς είναι δυνατόν ... Το αγαπημένο μας hobby καιρό τώρα έχει διαστρεβλωθεί με τον χειρότερο τρόπο, αλλά αυτό που συμβαίνει απ'την στιγμή που κυκλοφόρησαν οι i7 επεξεραστές είναι πρωτοφανές. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σταμάτησαν το αγαπημένο τους hobby, όχι μόνο επειδή ήταν τρομακτικά ακριβό αλλά και λόγω του ακατάπαυστου και αλόγιστου marketing. Τα πράγματα δεν έδειχναν και τόσο καλά ...

Ήρθε λοιπόν το THE OVERCLOCKER να δώσει το αποτελειωτικό χτύπημα. Ήδη μεγάλοι overclockers μιλάνε για την δημιουργία ολόκληρων ομάδων, στις οποίες όταν κάποιος δεν προσφέρει τα αναμενόμενα θα φεύγει από το παιχνίδι ... Ομάδες στις οποίες θα γίνονται μεταγγραφές, ομάδες οι οποίες θα πληρώνουν τους παίχτες τους όχι μόνο με hardware αλλά και χρήματα. Το overclocking σαν hobby δείχνει να φτάνει στο τέλος του. Το επαγγελτικό άθλημα Overclocking αρχίζει να γεννιέται. Προκύπτει τώρα ένα νέο ερώτημα, τί θα πρέπει να προτιμήσουμε εμείς; Το overclocking σαν hobby που θυμίζει τις παλιές καλές εποχές, ή το overclocking σαν επάγγελμα;

Να σας πω την αλήθεια δεν ενοχλούμαι τόσο πολύ. Απ'την στιγμή που θα χρησιμοποιούνται Retail κομμάτια στο overclocking, είτε πρόκειται για επάγγελμα είτε για hobby είμαι ευχαριστημένος, μιας και ο ανταγωνισμός είναι ίδιος για όλους. Δεν έχει σημασία το ότι άλλοι θα πληρώνονται, ενώ εγώ θα πρέπει "να τα σκάω χοντρά", γιατί πολύ απλά όσα άτομα διαγωνίζονται στο Πρωτάθλημα Formula1 Overclocking έχουν δουλέψει σκληρά για να φτάσουν στην κορυφή. Δεν έχω λόγους να παρεξηγήσω ή να αποδοκιμάσω κανέναν, αντιθέτως θα τους επιβραβεύσω.

Παρατήρησα ότι αρκετά άτομα στο Xtremesystems.org αντιτίθενται στην ιδέα του THE OVERCLOCKER, με χαρακτηρισμούς που ξεφεύγουν απ'τα πλαίσια της λογικής, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι ορθό ή ακόμη και αναγκαίο. Και εγώ αντιτίθεμαι αρκετά πάνω στο γεγονός ότι το overclocking παύει πια να είναι hobby αλλά ας μην ξεχνάμε ότι πολλά απ'τα πιο γνωστά αθλήματα (MLB/NBA/NHL/NFL) ξεκίνησαν από απλά hobby και δείτε που βρίσκονται σήμερα. Εννοώ ότι είμαι διατεθιμένος να θυσιάσω το τί σημαίνει για μένα σήμερα το overclocking, για ένα καλύτερο αύριο. :T:

Εσείς τί πιστεύετε;

Από τον Γιώργο Σκαμάγκα

.

Edited by George_o/c
Link to comment
Share on other sites

Στα είπα και στο msn, στα λέω και εδώ. Εκτός του ότι θεωρώ ότι άνετα είσαι μέσα στους καλύτερους/σοβαρότερους newsposter στην Ελληνική "σκηνή" του ΙΤ, πιστεύω πως σίγουρα απέκτησα και έναν πανάξιο "συνεργάτη", που με νέες ιδέες, ανεβάζει το site ακόμα πιο ψηλά :T:

Κατ' εμέ είναι ένα μεγάλο ατού να έχω έναν np, ο οποίος θα δει μια σημαντική είδηση και δε θα κάτσει απλά να την "αναπαράγει" ως άλλο κασετόφωνο, αλλά θα στοχαστεί πάνω στο θέμα που την αφορά και θα συγγράψει ένα τέτοιο άρθρο - χωρίς μάλιστα να υπερβάλλει προσπαθώντας να περάσει "σώνει και καλά" το δικό του, αλλά θέτοντας ξεκάθαρα την άποψή του στον αναγνώστη, βάζοντάς τον πλέον σε θέση "αντίλογου", μέσα από τον οποίο θα γεννηθεί ένας υγιής διάλογος.

Όταν μου πρωτομίλησες για αρθρογράφηση στο site, ήξερα ότι κάποια στιγμή κάπως έτσι θα σου μιλούσα στην πρώτη απάντηση. Ήταν κάτι που κι εγώ από καιρό επιθυμούσα να κάναμε και φαίνεται πως βρήκα τον τέλειο συνεπιβάτη γι' αυτό το ταξίδι :)

Όσον αφορά το θέμα καθ' αυτό, είναι πραγματικά ΤΕΡΑΣΤΙΟ ζήτημα. Στο παρελθόν στη χώρα μας έχουν γίνει τσακωμοί και τσακωμοί με βασική αιτία το θέμα αυτό, με ανθρώπους που υποστήριζαν ότι "το hobby πρέπει να παραμείνει hobby και όχι να γίνει επάγγελμα".

Εγώ ξέρω πως σίγουρα, μέσω της διαδικασίας αυτής, θα βγουν εταιρείες και κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα κερδισμένοι. Αλλά πρώτον, θεωρώ πως αν αυτά τα πρόσωπα κερδίσουν κάτι, το πήραν με την αξία τους, η οποία αναγνωρίστηκε έστω και με αυτόν τον τρόπο, ενώ επίσης πιστεύω πως όλοι εμείς θα είμαστε εν τέλει κερδισμένοι, μιας και αν οι εταιρείες "αγκαλιάσουν" τόσο πολύ το Overclocking, τότε πετύχαμε αυτό που θέλαμε εξ' αρχής - την αναγνώριση ότι αυτό που κάνουμε, δεν είναι κάτι "παράνομο" ή "κακό".

Υπάρχουν όμως και προβλήματα. Οι εταιρείες σίγουρα θα θελήσουν να κερδίσουν τα μέγιστα από αυτό, κάνοντας νέα "κόλπα" τα οποία θα παρασέρνουν τους εκάστοτε αγοραστές, όλα χάρη στη νέα μόδα που θα λέγεται Overclocking.

Και μην ξεχνάμε το ρομαντισμό, που όλοι εμείς όσοι ζήσαμε τις πιο παλιές εποχές, έχουμε. Αλλιώς αισθανόμασταν παλιά, αλλιώς τώρα. Οι καιροί άλλαξαν - αυτό είναι βέβαιο. Και κακά τα ψέματα - είναι αυταπάτη να νομίζουμε ότι οι εταιρείες, αν το "πείραμα" του The Overclocker δεν πιάσει, δε θα βρουν άλλον τρόπο να προμοτάρουν τα προϊόντα τους.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξερω τι θεωρεις "μεσο" overclocker σημερα, αλλα δεν πιστευω οτι ο μεσος overclocker χρησιμοποιει subzero cooling γενικα. Εχουν περασει οι εποχες οπου τα ρεκορς γινονταν με aircooling ή εστω απο λιγους με watercooling. Οποτε ο μεσος overclocker ηταν θεατης γενικα τα τελευταια χρονια, τωρα θα ειναι θεατης σε κατι ακομα καλυτερο αν εξελιχθει οπως πρεπει η ολη ιδεα.

Link to comment
Share on other sites

Οταν η απόλυτη επιδοση γίνεται αυτοσκοπός, τότε το hobby γίνεται επάγγελμα...

Πιστεύω οτι η ολη φαση θα κανει τον κύκλο της και θα ξεφουσκωσει (οπως καθε φορα δηλαδη). Και το πιστευω αυτο, διότι το κοινό που ασχολείται με OC καταλαβαίνει οτι λεει ο φίλος πιο πανω (δηλαδή οτι οι special επιδοσεις γίνονται με special κομμάτια) και θα παψει να ασχολείται.

Οσ αναφορά τους υπολοίπους που δεν ασχολούνται με OC, στα @@ τους αν εχει γινει OC LEGUE αν εχει βγει περιοδικο, hwbot, κλπ...

αρα τι ειχαμε, τι χασαμε!

Υ.Γ.: Επισης νομίζω οτι το "παρειστικο OC" εχει πεθανει, οταν σκαει ο αλλος με το πυργο γεματο αζωτο... τι να συναγωνιστείς εκει;

Link to comment
Share on other sites

Overclocking way of life... ενα hobby που περιλαμβανει απειρες γνωσεις απο software , hardware , ηλεκτρονικα , ψυκτικα .. και η ενασχοληση του μονο προσφερει τοσες γνωσεις μαζεμενες που αξιζει να ασχοληθεις μονο για να σε μπριζωνει να μαθαινεις καθε μερα νεα πραγματα. ειναι θαυμαστο το γεγονος ποσες γνωσεις σε ποσους τομεις που αλλοι ειδικευονται χρονια να τα μαθουν εχουν απο εδω μεσα αρκετα ατομα... ας κανουν οτι θελουν οι εταιριες και ας ειναι πρωτοι αυτοι που εχουν τα μεσα αλλωστε η ελλαδα αυτο μας εχει διδαξει να δεχομαστε οτι αυτοι που εχουν τα μεσα κανουν κουμαντο. δεν το βαζουμε κατω απλα συνεχιζουμε να κανουμε το χομπυ μας.

Link to comment
Share on other sites

Οταν η απόλυτη επιδοση γίνεται αυτοσκοπός, τότε το hobby γίνεται επάγγελμα...

Πιστεύω οτι η ολη φαση θα κανει τον κύκλο της και θα ξεφουσκωσει (οπως καθε φορα δηλαδη). Και το πιστευω αυτο, διότι το κοινό που ασχολείται με OC καταλαβαίνει οτι λεει ο φίλος πιο πανω (δηλαδή οτι οι special επιδοσεις γίνονται με special κομμάτια) και θα παψει να ασχολείται.

Οσ αναφορά τους υπολοίπους που δεν ασχολούνται με OC, στα @@ τους αν εχει γινει OC LEΑGUE αν εχει βγει περιοδικο, hwbot, κλπ...

αρα τι ειχαμε, τι χασαμε!

Υ.Γ.: Επισης νομίζω οτι το "παρειστικο OC" εχει πεθανει, οταν σκαει ο αλλος με το πυργο γεματο αζωτο... τι να συναγωνιστείς εκει;

πολυ απολυτα τα βλεπεις τα πραγματα φιλε μου.....

ενα πραγμα που δεν θα σταματησει ποτε ειναι το παρειστικο OC...

επειδη δεν ασχολεισαι απ`οτι καταλαβα δεν μπορεις να αναλογιστεις τις χαρες και τα συναισθηματα που δημιουργουνται εκεινη την ωρα...

το θεμα ειναι πως,και για να μην ξεφευγουμε απο το θεμα,μιλαμε για hobby....

αλλοι εχουν τα αμαξια,αλλοι τις μηχανες,αλλοι τα γραμματοσημα....δεν μπορεις να κρινεις κανεναν για το hobby του...

Link to comment
Share on other sites

Καλή φάση μοιάζει.Καλό είναι να γίνοντια τέτοια γεγονότα.

Ήδη με του διαγωνισμούς GooC-MOA γίνεται μεγάλος ντόρος.

Αν γίνει πλέον με οργάνωση όχι απο εταιρίες αλλά απο ανεξάρτητο διοργανωτή ακόμα καλύτερα.

Απ'οτι υποψιάζομαι η Ελληνική ομάδα έχει ήδη βρει ένα χορηγό......Τροφοδοτικά θα πέρνει απο τη hipro-tech

Edited by crio
Link to comment
Share on other sites

Μπα δεν ακούγονται και πολλά για δημιουργία ξεχωριστής ελληνικής ομάδας Χρήστο. Αντιθέτως, λόγω έλλειψης χώρου, υπάρχει περίπτωση ο giorgioprimo (Ιταλία) μαζί με τον hipro να αποτελούν μία μόνο ομάδα. Υπήρξαν μάλιστα πολλοί που είπαν να καταργηθούν εντελώς οι χώρες από τις guest teams και ο κάθε ένας να παλεύει τουλάχιστον για την πρώτη σεζόν, για τον εαυτό του. Να υπάρχουν δηλαδή οι manufacturers teams και οι individuals και όσοι individuals είναι καλοί - να παίρνουν μεταγγραφή.

Εγώ το βλέπω ως εξής το όλο πράγμα. Είναι καλό κάθε τι να εξελίσσεται, να περνά σε μια νέα εποχή, να αποκτά νέα γνωρίσματα και χαρακτηριστικά που το κάνουν πιο ενδιαφέρον. Στο κάτω - κάτω, αναγκάζει κανείς κάποιον να συμμετέχει επαγγελματικά; Γιατί για να καταφέρει να μπει κάποιος στο F1 Overclocking League θα πρέπει να αφιερώσει ώρες και ώρες προκειμένου να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στα εκατοντάδες άτομα που θα θέλουν να πάρουν μέρος - και έπειτα να αφιερώσει ακόμα περισσότερες για να κρατιέται στις υψηλότερες θέσεις του League (αυτήν την φορά βέβαια με sponsored hardware).

Sure ας κάνουν ότι θέλουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να πετάξω ούτε την P4P800 (αν και είναι dead :P), ούτε τα Mushkin Level 2 BH5, ούτε τα Pentium 4, επειδή πολύ απλά δεν θέλω. Ωστόσο θεωρώ ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει καταννοητό ότι ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ LEAGUE ΑΥΤΟ, άρα ας μην αρχίσουμε να κατηγορούμε τις εταιρείες ! Θέλουν και αυτές να βγάλουν το ψωμί τους, χρησιμοποιώντας ένα από τα διασημότερα hobby την στιγμή που μιλάμε. Έτσι, ενώ για ορισμένους το overclocking γίνεται επάγγελμα, για την καταιγιστική πλειοψηφία νομίζω ακόμα θα παραμένει hobby. Ένα ακριβό hobby βέβαια :D

Link to comment
Share on other sites

Η ερώτηση μου είναι η εξής.Πες ότι άυριο εγώ με εσένα θέλουμε να μπούμε ως guest team και έχουμε ήδη βρει κιαι χορηγούς.Η είσοδος πως γίνεται?Μέσω του XS?

Link to comment
Share on other sites

Δεν γίνεται. Την πρώτη σεζόν οι κατασκευάστριες εταιρείες που θα λειτουργήσουν ως σπόνσορες θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα μεγάλα ονόματα του χώρου, overclockers που είναι γνωστοί σε όλους. Αν παρατηρήσεις Χρήστο τα ονόματα που πρωταγωνιστούν μέχρι στιγμής, ποιός δεν ξέρει τους hipro5, shamino, k|ngp|n, AndreYang, dinos22, youngpro, Sampsa, Hicookie; Θέλουν δηλαδή από την μία να προμοτάρουν τα προϊόντα τους χρησιμοποιώντας πασίγνωστους overclockers (παγκοσμίου φήμης) που μπορούν να προσφέρουν θέαμα και δυνατές συγκινήσεις και από την άλλη να προμοτάρουν και τους ίδιους τους overclockers - ώστε και εκείνοι με την σειρά τους να παραμείνουν ευχαριστημένοι.

Πες τώρα ότι εμείς οι δύο αποφασίζουμε να λάβουμε μέρος. Στο τέλος Δεμεμβρίου 2009 που τελειώνει η πρώτη σεζόν του διαγωνισμού (Αύγουστος - Σεπτέμβριος), οι 3 χειρότερες ομάδες στην κατάταξη ξαποστέλνουν τους overclockers τους και ξεκινά η μεταγγραφική περίοδος. Λέγοντας αυτό εννοώ ότι οι ομάδες ίσως (είναι ακόμα υπό συζήτηση) μπορούν να κάνουν μεταγγραφές, στέλνοντας παίκτες και λαμβάνοντας άλλους. Το 100% σίγουρο είναι ότι γίνονται λοιπόν παγκοσμίως ανοιχτά qualifying rounds (εντάξει ίσως ορισμένες χώρες να μείνουν απ'έξω - η Ελλάδα θα είναι σίγουρα μέσα :T:;)) στα οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι (για αυτό τα λένε ανοιχτά). Θα υποχρεωθούμε να bench-άρουμε ότι μας πουν και αν τα καταφέρουμε θα μπορέσουμε να πάρουμε μία από τις 6 διαθέσιμες θέσεις στο League (είπαμε ότι οι 3 χειρότερες ομάδες διώχνουν τους παίκτες τους, άρα 3 επί 2 = 6 ;)).

Πες τώρα ότι οι θέσεις που είναι ανοικτές προέρχονται από τις ομάδες (μιλάμε υποθετικά):

1) Team MSI

2) Team Pelopidas

3) Team Vasilis

Αν γινόμασταν δεκτοί από την Team MSI, θα λαμβάναμε από αυτήν MSI motherboards, MSI VGAs και από τους υπόλοιπους χορηγούς τις ομάδας οτιδήποτε άλλο (θα μπορούσαμε π.χ. να λάβουμε από την Asus μια Rampage 2 Extreme δεν υπάρχει πρόβλημα), όπως τροφοδοτικά της Corsair ή μνήμες της Kingston και θα ξεκινούσαμε. Βρίσκεται ακόμα κάτω από συζήτηση το αν η ομάδα θα λαμβάνει ένα χρηματικό ποσό στην αρχή της κάθε σεζόν (εκτός του hardware) το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει.

Edited by George_o/c
Link to comment
Share on other sites

Πολυ ακριβο hobby. Σκετο Marketing εχει καταντησει πια. Δυστυχως πλεον αντι να ξεζουμαμε το hardware, γινεται το αντιθετο . . . το hardware ξεζουμάει την τσέπη μας. Hobby Overclocking is DEAD. RIP.

Link to comment
Share on other sites

Ξαναλέω κάτι που έχω κουραστεί να το λέω. Μπορείς να κάνεις overclocking / benchmarking χωρίς να χρησιμοποιείς το ακριβότερο hardware. Ας πούμε στην δικιά σου περίπτωση μαν, μπορείς να πάρεις έναν 5200 X2 μεταχειρισμένο σε εξεφτελιστική τιμή, 2x1GB D9GMH/G9GKX μνήμες σε εξίσου εξευτελιστική τιμή (max 70? και τα δύο) και να κάτσεις να περάσεις δύο, τρία Σαββατοκύριακα (όποτε εσύ έχεις χρόνο τέσπα) overclock-άροντας. Ορίστε ... ούτε η τσέπη σου ξεζουμίζεται, ούτε κάνεις το overclocking επάγγελμα ;)

Kαι ναι δυστυχώς απ'την στιγμή που τα Marketing Divisions των εταιρειών ψιλιάστηκαν την δουλειά, έκαναν την είσοδό τους δυναμικά στην overclocking scene, με αυτό το πρωτάθλημα. Και θα ακολουθήσουν κι άλλα. ;) Λογικό το βρίσκω και εγώ στην θέση τους το ίδιο θα έκανα. Όταν μιλάμε για επικερδή statements σε τόσο δύσκολες εποχές, η εταιρεία γίνεται ψυχρή και το μόνο που σκέφτεται είναι το πως θα επιβιώσει / αυξήσει τα κέρδη της.

Αυτό που με ανησυχεί όσο τίποτα άλλο είναι η χρησιμοποίηση handpicked επεξεργαστών, οι οποίοι θα προέρχονται από το ίδιο batch και θα παρέχονται σε limited αριθμό σε κάθε ομάδα. Παρόλο που το θέαμα θα είναι απίστευτο, αν τέτοιοι CPUs βρουν το δρόμο τους στο hwbot τότε τελείωσε. Βέβαια δόθηκαν κάποιες τίμιες υποσχέσεις σχετικά με το θέμα αυτό:

1) O Francois Piednoel (Intel Senior Performance Analyst) είπε ότι θα σταματήσει να παρέχει συγκεκριμένους overclockers με handpicked επεξεργαστές, εξαιτίας νομικών προβλημάτων.

2) Τα handpicked chips αυτά, αν τελικά δοθούν, δεν θα χρησιμοποιηθούν στο hwbot. (Ποιος το εγγυάται αυτό ωρέ; :hehe:)

Edited by George_o/c
Link to comment
Share on other sites

Εγώ το βλέπω ως εξής το όλο πράγμα. Είναι καλό κάθε τι να εξελίσσεται, να περνά σε μια νέα εποχή, να αποκτά νέα γνωρίσματα και χαρακτηριστικά που το κάνουν πιο ενδιαφέρον. Στο κάτω - κάτω, αναγκάζει κανείς κάποιον να συμμετέχει επαγγελματικά; Γιατί για να καταφέρει να μπει κάποιος στο F1 Overclocking League θα πρέπει να αφιερώσει ώρες και ώρες προκειμένου να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στα εκατοντάδες άτομα που θα θέλουν να πάρουν μέρος - και έπειτα να αφιερώσει ακόμα περισσότερες για να κρατιέται στις υψηλότερες θέσεις του League (αυτήν την φορά βέβαια με sponsored hardware).

Καταρχήν, να πω πως δεν μου αρέσει η όλη κίνηση. Μου θυμίζει άλλα "χόμπυ" που ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ επίσημα, με ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ κτλ, και ο ερασιτεχνισμός και το χόμπυ πήγε περίπατο.

Γιώργο, αυτή τη στιγμή σου δίνεται η δυνατότητα να διαγωνίζεσαι και να συμμετέχεις σε ένα άτυπο πρωτάθλημα, όσο fail και να είναι, μαζί με τον hipro, τον kingpin, τον SF3D και πολλούς άλλους κορυφαίους. Αυτό είναι ένα μικρό κίνητρο για να συνεχίζουμε να ξοδεύουμε και να ασχολούμαστε. Αν αυτό πάψει...

Επίσης, αντιλαμβάνομαι ότι το ένα δεν καταργεί το άλλο, ΑΛΛΑ... Οι σπόνσορες έχουν απαιτήσεις, κανένας δεν θα σου προσφέρει πριν να εξαφαλίσει το ότι θα λάβει πολλά περισσότερα. Και για να μπορείς εσύ σαν o/cer να προσφέρεις τα μέγιστα πρέπει να αφοσιωθείς.

Όπως και να έχει, αυτό που θέλω να πω με λίγα λόγια είναι πως μόλις ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ το o/cing, θα αλλάξουν όλα και απλά θα γίνει κι αυτό ένα κακοπληρωμένο σπορ (τουλάχιστον στην Ελλάδα).

Link to comment
Share on other sites

Κίμωνα να σε ρωτήσω τώρα ειλικρινά; Επειδή υπάρχει η Formula1 θα πρέπει να σταματήσουν και οι ερασιτεχνικές αναβάσεις που διοργανώνονται στα Χανιά; (στις οποίες παρεπιπτόντως οι οδηγοί κάνουν απλά και μόνο την ***** τους)

Ωραία ναι τώρα, μπορεί να διαγωνίζεσαι στο ίδιο πρωτάθλημα με τον Γιώργο, τον Petri, τον Vince, τον Andre, τov Paul και άλλους. Κακά τα ψέματα, όλοι τους έχουν σπόνσορες (όλο και κάποιον έχουνε, ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους). Υπάρχουν πραγματικές ελπίδες να τους φτάσει κάποιος χωρίς σπόνσορες; Θα πρέπει να δώσει τόσα χρήματα και να ξοδέψει τόσο χρόνο, που ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω ποιος είναι ο λόγος. Ακόμα και αν το καταφέρει, γρήγορα θα υποκύψει γιατί θα πάρουν κι άλλο sponsored hardware, κι άλλο κι άλλο κι άλλο. Εξάλλου αν δεν απατώμαι, όλοι γνωρίζουμε ότι ο ερασιτεχνισμός τουλάχιστον για το TOP 10 του HWBot έχει πλέον χαθεί :) ... Ή μήπως όχι; :P:D Γιατί να μην αφήσουμε το HWBot όπως είναι, κάνοντας την πλάκα μας με ότι hardware τυχαίνει να έχουμε και να μην αφήσουμε την "όλη φάση" να εξελιχτεί ως έχειν; Δηλαδή πρέπει οπωσδήποτε να πηγαίνουμε όλοι για τα παγκόσμια;

Μην ξεχνάς ... Το NBA σαν hobby ξεκίνησε και δες που βρίσκεται σήμερα ... :)

Edited by George_o/c
Link to comment
Share on other sites

Αφού σου αρέσει τόσο πολύ η F1 γιατί δεν αγοράζεις κι εσύ να μονοθέσιο και να τρέξεις έστω σε ένα GP;;; Έτσι για το γαμώτο βρε αδερφέ.

Oops, sorry... Δεν γίνεται. Ενώ στο o/cing αυτή τη στιγμή μπορείς. Μπορείς να δώσεις 250 ευρώ για έναν 8600 (δεν είναι ανάγκη να πετύχεις διαμάντι) να δανειστείς μια RE και ένα ζευγάρι GTR προκειμένου να δείξεις σε αρκετό κόσμο πως τρέχει το αγαπημένο σου SPi. Κρίμα δεν είναι να σου στερήσουν αυτή τη δυνατότητα;;;

Γιατί είναι ανάγκη να τους φτάσεις για να ικανοποιήσεις την ματαιοδοξία σου; Ο vivi δηλαδή, έχει σπόνσορες που τον περιμένουν έξω από την πόρτα να του δώσουν υλικό και να διαφημίσει την Asus στην Ν. Αφρική;;; Όχι! ένας 17χρονος είναι που διάβαζε δεξιά και αριστερά με τις ώρες και μόλις του έκατσε ένας επεξεργαστής εκτινάχθηκε. Μπορεί πλέον να έχει σπόνσορες, το κέρδισε όμως αυτό το προνόμιο. Λίγο ή τύχη, λίγο η ικανότητα, αλλά το κέρδισε.

Link to comment
Share on other sites

Nαι καταλαβαίνω πως το λες και με βεβαιότητα ανακαλώ κάποια από αυτά που είπα παραπάνω. Τώρα κατάλαβα πως εννοείς το ότι:

αυτή τη στιγμή σου δίνεται η δυνατότητα να διαγωνίζεσαι και να συμμετέχεις σε ένα άτυπο πρωτάθλημα, όσο fail και να είναι, μαζί με τον hipro, τον kingpin, τον SF3D και πολλούς άλλους κορυφαίους. Αυτό είναι ένα μικρό κίνητρο για να συνεχίζουμε να ξοδεύουμε και να ασχολούμαστε

;) Έχεις δίκιο για τον Goddy, ναι. Το παιδί μου έχει πει ότι δοκίμασε αρκετούς Q822A435 για να βρει αυτό το golden κομμάτι και τώρα ό,τι GTX295 ή 4870X2 έχει είναι από σπόνσορες (τις 4870X2 νομίζω ήδη τις γύρισε πίσω, τις GTX295 τις κρατάει αν δεν κάνω λάθος - δεν θυμάμαι τί μου είπε ακριβώς).

Να γυρίσουμε όμως στο θέμα μας. Όπως έγραψα και στο άρθρο, ο διαγωνισμός αυτός δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με το HWBot, τουλάχιστον έτσι λέγεται. Πρέπει όμως να διατυπώσω κάποιες απορίες μου στο Xtremesystems ...

Για παράδειγμα (πείτε μου αν συμφωνείτε please, γιατί νομίζω ότι δεν είμαι ο μόνος που βλέπω κάτι τέτοιο): Ποιος μπορεί να μου εξασφαλίσει ότι το hardware που θα χρησιμοποιείται για τον F1 Overclocking Διαγωνισμό, δεν θα χρησιμοποιηθεί και για να σπάσουν τα παγκόσμια στο HWBot; Γιατί τότε η μόνη λύση, είναι αυτό που δεκάδες χρήστες των ΗWBot Forums φωνάζουν καιρό τώρα ... Να δημιουργηθεί ένα κουτάκι που θα λέει "Sponsored Hardware" όταν πας να κάνεις submit το result, ώστε ή να πηγαίνει σε "δική του" κατηγορία το score, ή να μην αναταμείβεται με hwbot points.

Γιατί πραγματικά σε περίπτωση που αρχίζουν να διεισδύουν 20 - 30 cherry picked CPUs, το όλο party τελειώνει. Φανταστείτε να παίρνει η κάθε ομάδα από 5 cherry picked CPUs, να βρίσκει τους 3 καλύτερους και να πουλάει τους άλλους 2, ROFL ! :hehe:

Edited by George_o/c
Link to comment
Share on other sites

Έχουμε updates αναφορικά με τις ομάδες, βασικά ήδη ξεκίνησαν οι μεταγγραφές :hehe:.

Manufacturer Teams

Team DFI - TBC - TBC (η DFI είναι ανοικτή στις προτάσεις σας, επικοινωνήστε με τον The_Overclocker από το Xtremesystems.org αν θέλετε να συμμετέχετε)

Team Tom's Hardware - No_Name - Stummerwinter - Joe_Cool (ένας από τους τρεις δεν θα συμμετέχει χωρίς όμως να γνωρίζουμε ακόμα ποιος)

Team MSI - Μέλη της Benchtec UK

Team Asus - crotale - elmor (ίσως, δεν είναι ακόμα σίγουρο)

Team EVGA - k|ngp|n - AndreYang (από ότι φαίνεται ο shamino λόγω του εξαιρετικά δύσκολου προγράμματός του και της έλλειψης χρόνου, αποχώρησε)

Team Gigabyte - Hicookie - TBC

Guest Teams

Team Greece - hipro5 - gprhellas

Team USA - FUGGER - TBC

Edited by George_o/c
Link to comment
Share on other sites

Toms Hardware team?

ΡΕ συ,τι σκ@τ@ κάνουνε?Άμα είναι να μπούμε κι εμείς σαν

Hwbox Team με Strelaras-Morti-Aristeidi-Tsan ξέρω γω.Γενικά πολύ περίεργα τα λένε...

Link to comment
Share on other sites

Για καθαρά δικούς τους λόγους δεν δημιούργησαν ομάδα Γερμανίας, αλλά αντιθέτως ομάδα Tom's Hardware. Αυτό συναίβει επειδή το Tom's Hardware σαν ομάδα έχει πολλά αξιόλογα μέλη, πολλά overclocking achievements στο παρελθόν (πολύ πριν δημιουργηθεί το hwbot - για θυμίσου κάτι 5GHz Intel P4 Northwood Overclocks πίσω στο 2005, απ'τους πρώτους που χρησιμοποίησαν άζωτο ;)), έχουν συμμετέχει σε live performances και γενικά τα παιδιά έχουν προσπαθήσει πολύ. Αντί λοιπόν να βάλουν Tom's Hardware Employees να τους εκπροσωπήσουν και βλέποντας ότι έχουν μείνει εκτός ανταγωνισμού τρεις από τους καλύτερους overclockers του κόσμου (No_Name, Joe_Cool, Stummerwinter) αποφάσισαν να επιλέξουν 2 από από αυτούς. Βασικά μιλούσα χθες με ένα μέλος της Awardfabrik και μου έλεγε ότι ο No_Name είναι τρομερά απασχολημένος τους τελευταίους μήνες, δεν bench-άρει σχεδόν καθόλου και δεν post-άρει και σχεδόν καθόλου στα forums. Αν λοιπόν κατάλαβα καλά, μάλλον θα πάρουν τους Joe_Cool & Stummerwinter.

Χρήστο τα έχεις μπερδέψει λίγο. Δεν φτιάχνουμε εμείς τις ομάδες ... Οι overclockers που επιλέγονται και οι ομάδες που δημιουργούνται, είναι αποκλειστική ευθύνη των κατασκευαστών για την πρώτη σεζόν (αυτοί πληρώνουν ;)) και του The Overclocker magazine (μέσω του Nick κλείνονται τα deals). Ανέφερα και παραπάνω ότι ενδιαφέρονται για μεγάλα ονόματα που θα κάνουν πάταγο. Ο Joe είναι σταθερός παίχτης και ο Stuwi έχει εκπληκτικά skills, και οι δύο στο παρελθόν έχουν σπάσει παγκόσμια, έχουν πάει σε μεγάλα events και γενικότερα είναι πολύ γνωστοί, άρα καταλαβαίνεις :) Επίσης οι ομάδες αποτελούνται από το πολύ 2 άτομα, τουλάχιστον προς το παρόν.

Edited by George_o/c
Link to comment
Share on other sites

Λείπουν πολλά ονόματα όμως. πχ SF3D, Dedal, Pro και αρκετοί ακόμα. Με ποιο σκεπτικό πχ επιλέχθηκε ο elmor και άφησαν εκτός έναν από τους παραπάνω;;; Οπότε είναι καθαρά PR το θέμα και εν μέρει ικανότητας και γνώσης.

Λυπάμαι τα παιδιά που θα πλαισιώσουν την ομάδα της MSI...:)...

Link to comment
Share on other sites

Kίμωνα σιγά μην έμενε απ'έξω ο Petri ή ο James :D Αυτά που είπα στο post #17 ήταν update όσων αναφέρθηκαν στο post #1 :T:

Ομάδες

Manufacturer Teams

Team Asus – TBC – TBC

Team Gigabyte – Hicookie – TBC

Team EVGA – k|ngp|n – Shamino

Team Biostar – pt1t – Bobelmagnifique

Team DFI – Andre Yang – TBC

Team MSI – TBC – TBC

Guest Teams

Team Australia – dinos22 – Youngpro

Team USA – TBC – TBC

Team Greece – hipro5 – TBC

Team Finland – Sampsa – SF3D

Team Tomʼs Hardware – Kabauterman – loopy83

Team China – TBC – TBC

Team Indonesia – Benny – Ekky

Team Russia – NeoForce - DeDal

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θέλω να δω τον unseen στην MSI να πάρει καμιά Χ58 Pro και να κάνει κανά τρελό, είναι καλή μητρική αυτή άκουσα :(....:(....

Πάντως γενικά, για μένα υπάρχουν 2 ξεκάθαρες κατηγορίες στο o/c:

1) Όλοι εμείς που αγοράζουμε hardware με την προϋπόθεση να το κλοκάρουμε για να πιάσουμε τις max 24/7 επιδόσεις που μπορούμε, γιατί είτε μας αρέσει είτε θέλουμε η δουλειά μας/το παιχνίδι μας να γίνεται όσο πιο γρήγορα/καλύτερα μπορεί. Αυτή η κατηγορία ανθρώπων μπορεί να επιζεί, αλλά έχουν αλλάξει κάποια πράγματα.

Κάποτε ξεκλειδώναμε τα pipelines και μετατρέπαμε κάρτες γραφικών μικρού κόστους σε "θηρία". Τώρα αυτά, δύσκολα γίνονται, ειδικότερα δε αν για τις ανάγκες σου, "αναγκάζεσαι" να πας στις κορυφαίες GPU, οι οποίες απλά δεν έχουν τρόπο σοβαρής ψύξης (ΑΚΟΜΑ περιμένουμε το ρημάδι το Accelero X2 π.χ....)

Το μόνο που μας έμεινε πλέον από τέτοια πράγματα είναι οι 2-3πύρηνοι AMD που γίνονται 4πύρηνοι - εγώ διαθέτω ένα PC το οποίο, ενώ αποτελείται από τα κορυφαία parts, με "ξενερώνει" γιατί για να του δώσω ένα καλό boost, πρέπει να σκάσω 500+++? σε υδροψύξεις.

Και βέβαια, δεν αξίζει να παντρευτώ αυτό το h/w, αφού θα το αλλάξω σίγουρα στο άμεσο μέλλον, γιατί απλά έτσι λειτουργώ. Πραγματικά, όταν είχα πιο "γήινα" PC, το overclocking εκεί πέρα ήταν "πάθος" μου, γούσταρα να του δίνω ώθηση στις επιδόσεις. Τώρα...σα να "βάρυνα" κάπως...:/

2) Όλα τα παιδιά που ασχολούνται με τον "πρωταθλητισμό". Κακά τα ψέματα, αν δεν είχαμε 2-3 ανθρώπους που δημιούργησαν ένα όνομα, μια "τρέλα" γύρω από το άθλημα, δε θα είχαμε μια τόσο ζωντανή σκηνή σήμερα. Για μένα σε αυτούς, αξίζουν πολλά μπράβο και ευχαριστώ.

Αλλά νομίζω ότι παίζουμε με τις λέξεις με το όλο θέμα του "F1". Πείτε ότι δεν είναι F1 αλλά το WTCC - εκεί το "αποκλείεται ποτέ να αγοράσεις F1" αλλάζει, μιας και τα αυτοκίνητα του WTCC είναι προσιτά, για όποιον διαθέτει την τρέλα, το budget και την ικανότητα.

Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα γίνει "εμποροποίηση" του O/C από τις εταιρείες - και φυσικά κατά πόσο το hwbot θα πλημμυρίσει από ανθρώπους που θα ποστάρουν σκορ από διαλεγμένα κομμάτια.

Κατ' εμέ για το 2ο σκέλος, πρέπει να μείνουμε σε μια φράση που είχε πει κάποτε ο Massman στο θέμα για το mipmapping: Από πότε το o/c είναι μόνο η πρώτη θέση και όχι η εμπειρία, η χαρά και η διασκέδαση? Αν το καταλάβουν αυτό όλοι και γίνει μια σωστή και δημόσια οργάνωση των κομματιών που θα έχει ο καθένας, τότε δεν θα πρεπε να ανησυχούμε. Κατά πόσο θα γίνει κάτι τέτοιο, είναι στα χέρια των συμμετεχόντων φυσικά ;)

Τώρα για το 1ο, πιστεύω ότι οι εταιρείες έχουν ήδη χωθεί αρκετά και έχει ήδη εμποροποιηθεί το hobby μας. Μην έχουμε αυταπάτες. Αλλά μην ξεχνάμε κάτι σημαντικό - τι θα γίνει αν το πάρουν σοβαρά? Η ASUS θα τα ΣΑΡΩΣΕΙ ΟΛΑ τα 3D με την Mars -> τι θα γίνει αν ξαφνικά δούμε κι άλλες εταιρείες να βγάζουν παρόμοιο h/w, μόνο και μόνο για να την φάνε - και μάλιστα, όπως και στα GT αυτοκίνητα, θα πρέπει να το βγάλουν και ως retail για να μετρήσει το αποτέλεσμα ;)

Ίσως τελικά, σε κάποιους τομείς, να μας βγει και σε καλό - όπως το βλέπω εγώ, θυσιάζουμε κάτι από το "ρομαντισμό", για να πάμε το o/c πιο μπροστά.

Link to comment
Share on other sites

Κάποτε ξεκλειδώναμε τα pipelines και μετατρέπαμε κάρτες γραφικών μικρού κόστους σε "θηρία". Τώρα αυτά, δύσκολα γίνονται, ειδικότερα δε αν για τις ανάγκες σου, "αναγκάζεσαι" να πας στις κορυφαίες GPU, οι οποίες απλά δεν έχουν τρόπο σοβαρής ψύξης (ΑΚΟΜΑ περιμένουμε το ρημάδι το Accelero X2 π.χ....)

Aαααααααχ :( 9500 ---> 9700, X800 funky series etc etc :(

Το μόνο που μας έμεινε πλέον από τέτοια πράγματα είναι οι 2-3πύρηνοι AMD που γίνονται 4πύρηνοι - εγώ διαθέτω ένα PC το οποίο, ενώ αποτελείται από τα κορυφαία parts, με "ξενερώνει" γιατί για να του δώσω ένα καλό boost, πρέπει να σκάσω 500+++? σε υδροψύξεις.

Δώσε μου το PC σου Ζορζ και υπόσχομαι να το ξεκ******, κι ας μην έχω υδρόψυξη :hehe:

1) Τώρα για το 1ο, πιστεύω ότι οι εταιρείες έχουν ήδη χωθεί αρκετά και έχει ήδη εμποροποιηθεί το hobby μας. Μην έχουμε αυταπάτες. Αλλά μην ξεχνάμε κάτι σημαντικό - τι θα γίνει αν το πάρουν σοβαρά? Η ASUS θα τα ΣΑΡΩΣΕΙ ΟΛΑ τα 3D με την Mars -> τι θα γίνει αν ξαφνικά δούμε κι άλλες εταιρείες να βγάζουν παρόμοιο h/w, μόνο και μόνο για να την φάνε - και μάλιστα, όπως και στα GT αυτοκίνητα, θα πρέπει να το βγάλουν και ως retail για να μετρήσει το αποτέλεσμα ;)

2) Ίσως τελικά, σε κάποιους τομείς, να μας βγει και σε καλό - όπως το βλέπω εγώ, θυσιάζουμε κάτι από το "ρομαντισμό", για να πάμε το o/c πιο μπροστά.

1) Σωστότατος :T:

2) My exact words ;)

Και εγώ αντιτίθεμαι αρκετά πάνω στο γεγονός ότι το overclocking παύει πια να είναι hobby αλλά ας μην ξεχνάμε ότι πολλά απ'τα πιο γνωστά αθλήματα (MLB/NBA/NHL/NFL) ξεκίνησαν από απλά hobby και δείτε που βρίσκονται σήμερα. Εννοώ ότι είμαι διατεθιμένος να θυσιάσω το τί σημαίνει για μένα σήμερα το overclocking, για ένα καλύτερο αύριο. :T:
Edited by George_o/c
Link to comment
Share on other sites

για ενα 24/7 oc θελει μερακι,για πρωταθλητισμο κ scores θελει ΛΕΦΤΑ κ μερακι....τελος!δεν μπορει ενας με ενα pc του "φτωχου" να πιασει εναν ματσομενο που εχει μια ντουζινα cpus mobos high-end ,ln2 κλπ!προφανος ο πρωτος με λιγα $$$(οσα μπoρει να δωσει)κανει την δουλεια του με ενα 24/7 o/c! σημερα κ ενας ψιλοασχετος,λεφτα να εχει,βλεπει κανα mod στο net, μαθαινει vα benchaρει,ψαχνει σαν μανιακος settings κ benches,τα σκαει πληρωνει τα high end cpus,mobos, water,τα αζωτα του ,dry ice κλπ κ απλα μπηκε στον κοσμο των τρελων ο/cers θα χαλασει κ κανα cpu στο bench ε, και τι εγινε?εχει αλλα 4-5 cpu στο ραφι(αριστος o/cer κατα τα αλλα κ ας μαμισε κανα-δυο cpu ή εφαγε κανα degrade σε οποιοδηποτε hardware part sto βομο του ο/c) θα κανει το σκορ του κ θα παρει κ λιγη δοξα κ μερικες φορες κ καμια sample mobo η κανα kitaki rams απο γνωριμιες,reviews κλπ(αφου γινει γνωστος)!no money no honey;P..;P..;P..

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά, εξ αρχής, είπα πως δεν βλέπω θετικά την όλη κίνηση αλλά αφού προς τα εκεί πάει το πράγμα... θα χορέψουμε στους ρυθμούς της μουσικής...:call:..

Επειδή όντως το όλο εγχείρημα θέλει λεφτά, πολλά λεφτά. Και ειδικά οι δυο δικές μας συμμετοχές (hipro-gprhellas) θα πρέπει να αφιερώσουν, επί πέντε μήνες, αμέτρητες ώρες και αμέτρητα λίτρα άζωτο. Προκειμένου να ακολουθήσουν τις ομάδες-εταιρίες. Που λογικά θα έχουν προβλέψει κάποιο budget όχι μόνο για υλικό αλλά και για άζωτα κλπ.

Προτείνω λοιπόν, τα μέλη της ΗΟΤ, όσοι επιθυμούν και μπορούν φυσικά, ανώνυμα, να προσφέρουν ένα ελάχιστο ποσό (10,20,30 ή όσα μπορεί ο καθένας τέλος πάντων) προκειμένου να καλύφθούν έστω τα έξοδα για το άζωτο.

Έτσι κι αλλιώς εκπροσωπείται η χώρα μας από δυο πανάξια μέλη σε μια προσπάθεια που ενδέχεται να καθιερωθεί και καλό είναι να βοηθήσουμε όλοι για το καλυτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σε περίπτωση που συμφωνούν αρκετοί και όχι κανά δυο, το διαδικαστικό για την συγκέντρωση των χρημάτων ας το αποφασίσουν οι αρχηγοί της ΗΟΤ.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now