Fladramon

Γιατί να επιλέξω Nvidia;;; GTX260, GTX275 ή 4890; + Γενικές Ερωτήσεις

Recommended Posts

Καλημέρα σας,

σκοπεύω να αγοράσω κάρτα γραφικών για το νέο μου σύστημα.

Είμαι μεταξύ 4870, 4890, GTX260 και GTX275.

Εξ αρχής σας αναφέρω ότι είμαι φαν της ΑΤΙ και πιστεύω ότι είναι κορυφαία στο τομέα της. Ασχολούμαι και με παιχνίδια και με rendering video (οθόνη 24αρα Full HD).

Λοιπόν παράγγειλα μια κάρτα 4890 και τελικά την ακύρωσα επειδή είδα αυτό

http://www.tomshardware.com/reviews/geforce-gtx-radeon,2326-12.html

παρατηρώντας τις επιδόσεις και συγχρόνως τη τιμή αυτής

http://www.plaisio.gr/product.aspx?product=1294237&Manufacturer=Palit&category=69977735&catalog=20

Παράγγειλα τελικά τη GTX 260 (και το πλαίσιο μου είπε ότι δεν έχει άλλες και θα φέρει από 31 Ιουλίου και ΑΝ :o.. - και γράφουν και τρομάρα τους παράδοση σε 72 ώρες :call:..)

Τι θέλω να σας ρωτήσω:

Η nvidia είναι μια εταιρεία τις οποίας όλες οι κάρτες της ενώ:

ΔΕΝ έχουν υποστήριξη DX10.1

ΔΕΝ έχουν μνήμη GDDR5

έχουν τσιπάκια σε 65nm (δεν είμαι 100% γι' αυτό)

τρώνε αρκετό ρεύμα

είναι πιο ακριβές

είναι πιο χαμηλά κλοκαρισμένες

1. Πως στο καλό βγάζουν καλύτερες επιδόσεις ενώ η ΑΤΙ έχει και DDR5, DX10.1, 55nm, πιο μεγάλους χρονισμούς; (όχι απλά στο συγκεκριμένο παιχνιδι που προαναφέρει το λινκ αλλά γενικά ακόμα και στο overall perfomance)

Καταλαβαίνετε ότι ενώ μέσα μου ακούγοντας μόνο τα χαρακτηριστικά των καρτών, τείνω προς την ΑΤΙ, βλέποντας δε, τα benchmarks τείνω προς nvidia

2. Εσείς που ξέρετε περισσότερα και ασχολείστε διαρκώς με τις επιδόσεις των Hardware πείτε μου σας παρακαλώ τη γνώμη σας για GTX260, GTX275 και 4890

Προτείνετε μου κάποια. Τις χρησιμοποιείτε καθημερινά, πείτε απόψεις.

3. Ενώ στο Tom's Hardware μετρούν τη κατανάλωση των καρτών και βγάζουν ένα Α νούμερο, σε άλλα site π.χ. Guru3d βγάζουν διαφορετικές τιμές TDP. Γιατί συμβαίνει αυτό;

4. Τι λειτουργικό πρέπει να βάλω δεδομένου ότι στα XP δεν έχει νόημα μια κάρτα με υποστήριξη DX10, ενώ για τα vista οι πάντες λένε τα χειρότερα;

5. Τελικά ποιές μεγάλες εταιρείες με τα διάφορα προγράμματά τους έχουν πραγματική υποστήριξη με εμφανή αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείται μια κάρτα γραφικών (ΑΤΙ ή nvidia). Ακούμε για εκείνο το cuda αλλά έχει δει κανείς καμιά διαφορά, προς το καλύτερο πάντοτε :$..

Sorry, που σας ζάλισα με το μακροσκελή λόγο μου

Θα πεταχτούν αρκετά χρήματα και δε θέλω να νιώθω άσχημα αν κάνω λάθος επιλογή

Link to comment
Share on other sites

Μεγάλο ποστ, αλλά σωστές απορίες. Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

1) ΜΗΝ κοιτάς τα παιχνίδια που είναι γραμμένα για nVIDIA (Last Remnant, HAWX) γιατί υπάρχει και το Call of Juarez, στο οποίο μια 4850 μπορούσε να αγγίξει μια GTX 280 ;) Και μην ξεχνάς ότι παίζουν ρόλο και το πως έκαναν τα τεστ - το HAWX είναι σε DX 10.1, όπου οι ATi σκίζουν? ;)

Ο λόγος που οι κάρτες τώρα είναι περίπου ισάξιες (μιλάμε για GTX 275/280/285 και 4890) είναι απλά επειδή δε μετράει μόνο το αν έχεις GDDR3, αλλά και τα πόσα Shader Processors έχεις, πόσα bit είναι ο controller σου, τα MHz, όλα αυτά. Γι αυτό βγαίνουν περίπου ισάξιες, διαφορετική αρχιτεκτονική, αλλά παρόμοιο bandwidth.

Για μένα η 4890 είναι πάρα πολύ καλή λύση - μην τη φοβάσαι.

2) Μην πάρεις GTX 260 (εκτός αν πάρεις καμια MSI Lightning δλδ). Η παρε GTX 275 ή 4890. Με βάση τα πρώτα τεστ που είχαν βγει στο net, η 4890 κόντραρε τη 280 και τη 285, όχι να χάνει από τη 260. Για μένα είναι και το καλύτερο value for money σε αυτή την κατηγορία.

3) Άλλο το TDP, άλλο αυτό που μετράει το Tom's. Το 2ο μέτρησε την ολική κατανάλωση του συστήματος, που όπως βλέπεις τοποθετεί τη 275 και τη 4890 στα ίδια επίπεδα.

4) Windows 7 RTM σε 10 μέρες βγαίνουν - βάλε αυτά ;) Αλλιώς Vista 64bit SP2 ;)

5) Το Photoshop έχει και γενικά νομίζω όλη η καινούρια σουίτα της Adobe. Το θέμα είναι ότι το GPU Acceleration το δίνουν απλόχερα στις επαγγελματικές σειρές τους, όχι στις απλές GPU.

Link to comment
Share on other sites

H 4890 είναι η καλύτερη λύση ΙΜΟ και φτηνή και καλή σε απόδοση...Που ξέρεις ίσως αργότερα έχεις την ευκαιρία να πάρεις άλλη μια και να κάνεις CF, όπου θα ανέβουν κατακόρυφα οι επιδόσεις:D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now