Recommended Posts

Αγόρασα πρόσφατα τέσσερις 500άρηδες της σειράς RAID Edition 3, προκειμένου να στήσω RAID 10. Αφού έκανα ό,τι ρυθμίσεις γράφονταν στο manual της μητρικής (P5Q Deluxe), έκανα Save & Exit και κατευθείαν εγκατέστησα σε ένα partition των σκληρών τα Windows (Vista 64).

Διαφορές είναι αλήθεια ότι κατάλαβα, κυρίως στην απόκριση ορισμένων προγραμμάτων, χωρίς όμως αυτές να είναι ουσιαστικές.

Επειδή όμως δεν εγκατέστησα κανέναν driver (αντίθετα με όσα γράφονται στο manual), δεν είμαι σίγουρος αν όλα λειτουργούν σωστά. Να αναφέρω εδώ πως στο benchmark των Vista οι σκληροί βαθμολογούνται με 5.9 (το ανώτατο δηλαδή), ενώ παράλληλα όλοι τους ζεματάνε. Επίσης στo device manager αναγνωρίζεται μόνο ένας σκληρός (το οποίο φαντάζομαι είναι φυσιολογικό) με την ονομασία που του έδωσα κατά τη διάρκεια του σεταρίσματος.

Μπορώ με κάποιο τρόπο να διαπιστώσω αν είναι σεταρισμένοι σωστά, καθώς ειδικά η ασφάλεια των αρχειών (RAID1) με αφορά παρα πολύ;

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω δοκιμάσει κάποιο RAID ακόμη για να μπορώ να σου απαντήσω, αλλά από τη στιγμή που βλέπεις έναν δίσκο στο 1ΤΒ μάλλον είναι όλα οκ. Πάντως, μπορείς να τσεκάρεις και το RAID 5 (http://en.wikipedia.org/wiki/Raid_5#RAID_5) το οποίο ίσως να σου δώσει λίγο καλύτερα αποτελέσματα και 500GB ακόμη, χωρίς να χάσεις σε ασφάλεια (με την προϋπόθεση ότι δεν θα κλατάρουν 2 ή περισσότεροι δίσκοι ταυτόχρονα).

Link to comment
Share on other sites

Όντως ξέχασα να αναφέρω ότι ο συνολικός χώρος (και των δύο partition μαζί) είναι περίπου 930GB, σχεδόν ένα TB. Αν τελικά όλα είναι σωστά, γιατί αναφέρεται στο manual ότι χρειάζονται drivers;

Πάντως για RAID 5 διάβασα ότι καλό να το αποφύγεις, αν σκοπεύεις να το στήσεις πάνω στους ενσωματωμένους ελεγκτές της Intel.

Link to comment
Share on other sites

...μια χαρά μου ακουγεται ότι το έχεις στήσει, το manual λογικά θα περιγράφει διαδικασία για εγκατάσταση σε xp τα vista εχουν τον driver που χρειάζετε, πέρνα και το intel matrix storage και θα είσαι κομπλε!

Τώρα όσον αφορα τις επιδόσεις να ξέρεις ότι σε αυτους τους soft raid controllers οι επιδόσεις σε Raid1,5,10 δεν λένε και πολλά ;)

Link to comment
Share on other sites

Έχω ένα θεματάκι με το RAID.

Τις τελευταίες μέρες, μου έχει παρουσιάσει δύο φορές ένα πρόβλημα χωρίς να έχω πειράξει απολύτως τίποτα. Όταν ανοίγει ο υπολογιστής, και αφού φορτώσει τα Windows (Vista x64), μου εμφανίζεται ένα μήνυμα από το Intel Matrix Storage, στο οποίο γράφει "Επιβεβαίωση και επισκευή τόμου". Αυτή η διαδικασία κρατάει περίπου τρεις ώρες, και μετά είναι όλα καλά...

Με μία πρόχειρη αναζήτηση στο Google βρηκά το παρακάτω...

Επιβεβαίωση και επισκευή τόμου RAID: Αυτή η επιλογή επιβεβαιώνει και επισκευάζει τα δεδομένα σε έναν τόμο RAID. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία επιβεβαίωσης και επισκευής, θα εμφανιστεί ένα παράθυρο διαλόγου που δείχνει τον αριθμό των σφαλμάτων επιβεβαίωσης που βρέθηκαν και επισκευάστηκαν και τον αριθμό των τεμαχίων με σφάλματα μέσων που εκχωρήθηκαν ξανά.
Εμένα πάντως δεν μου εμφανίζεται κανένα πραθύρο με τυχόν σφάλματα...

Μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί έχει εμαφινιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα;

Link to comment
Share on other sites

Ok!

Πήγα το SB Voltage από 1.1V που το είχα στα 1.2V (με max επιλογή στα 1.4V), καθώς και το PCIE SATA Voltage από 1.5V που το είχα στα 1.6V (με max επιλογή στα 1.8V). Ελπίζω να μην μυρίσει κάρβουνο...:P

Αν ξαναεμφανιστεί το μήνυμα θα ενημερώσω.

Link to comment
Share on other sites

Τον τελευταίο καιρό έχω την εντύπωση πως έχουν πέσει κατακόρυφα οι επιδόσεις των δίσκων, ειδικά σε ό,τι αφορά την απόκριση του συτήματος.

Είναι σύνηθες αυτό ή απλά κάτι δεν πάει καλά;

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now