George_o/c

O Sempron 140 ξεκλειδώνεται σε Athlon II X2 !

Recommended Posts

[NEWS_IMG=Sempron 140 unlocks to Athlon II X2]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4649ca4ed5ea0a7.jpg[/NEWS_IMG]Έχει γίνει ξανά και ξανά και ξανά. Για τι πράγμα μιλάω; Μα φυσικά για το ξεκλείδωμα των απενεργοποιημένων πυρήνων σε AMD επεξεργαστές. Ομολογούμε ότι δεν είναι και λίγες οι φορές που μας πέρασε από το μυαλό ότι η AMD ακολουθεί την συγκεκριμένη τακτική επίτηδες, για να αυξάνει τις πωλήσεις των CPUs της. Ο κόσμος "γλυκαίνεται" όταν βλέπει ότι ένα φθηνό μοντέλο, ξεκλειδώνεται σε κάτι πολύ καλύτερο, γιατί πολύ απλά η αρκετά συμφέρουσα αγορά του μετατρέπεται σε "Best Buy". Μέχρι στιγμής όμως είδαμε μόνο X2 ή X3 CPUs να ξεκλειδώνονται σε τετραπύρηνους.

Τον παραπάνω κανόνα ήρθε να αναιρέσει ο πρόσφατα ανακοινωθέν AMD Sempron 140, όπου με ένα απλό και αρκετά γνωστό (πλέον) "κολπάκι", μετατρέπεται σε Athlon II X2. Ουδέ μία έκπληξη δεν μας δημιούργησε το παραπάνω, μιας και μάθαμε ότι ο πυρήνας "Sargas" στον οποίο βασίζεται ο Sempron, είναι στην ουσία ένας "Regor" με τον ένα πυρήνα απενεργοποιημένο.

Για να πετύχει η διαδικασία, επιβάλλεται να χρησιμοποιήσετε μητρική με AMD SB710 / SB750 SouthBridge, που υποστηρίζει το ACC (Advanced Clock Calibration) feature. Προσέξτε όμως, δεν θα βρείτε το ACC σε όλες τις μητρικές! Τα παιδιά από το Ταϊλανδέζικο IT site VModTech, ενεργοποιώντας απλά την επιλογή αυτή στο BIOS, απέκτησαν πρόσβαση και στους δύο πυρήνες του επεξεργαστή - όλα δηλαδή τα features ενός Athlon II X2. Σαν να μην έφτανε αυτό, ανέβασαν και την συχνότητα του επεξεργαστή επιτυχώς στα 3.71GHz (13.5 x 275MHz @ 1.536Vcore) και έτρεξαν Dual SuperPi 32M, wPrime 32M & wPrime 1024M (το wPrime 1024M είναι ένα από τα δυσκολότερα benchmarks απ'την άποψη του stress που προκαλεί στον επεξεργαστή) και WinRAR bandwidth tests. Κλείνοντας, να σας υπενθυμίσουμε ότι η τιμή του επεξεργαστή είναι μόλις $40 και ξεκλειδώνοντας τους πυρήνες του, μπορείτε να "κοντράρετε" άνετα $80 Intel διπύρηνους CPUs. ;)

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4614a84bd83a539d.jpg" alt="Sempron 140 unlocks to Athlon II X2" />

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4614a84bd83bc68d.jpg" alt="Sempron 140 unlocks to Athlon II X2" />

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4614a84bd83e9155.png" alt="Sempron 140 unlocks to Athlon II X2" />

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4614a84bd840fcb2.jpg" alt="Sempron 140 unlocks to Athlon II X2" />

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/4614a84bd83d54f4.png" alt="Sempron 140 unlocks to Athlon II X2" />

(πατήστε πάνω στην φωτογραφία για να μεταφερθείτε στο validation link)

Edited by George_o/c
Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως ψήνομαι και αν είναι σε χαμηλή τιμή μπορεί να μην με πολυκαίει και ο δεύτερος πυρήνας. Για HTPC με ένα από τα 780/785/790 είναι υπεραρκετός ο εν λόγο cpu.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως επειδή το συζητούσα με κάποια άτομα στο msn, πείτε μου παιδιά πραγματικά. Επίτηδες δεν το κάνει αυτό η AMD, ώστε να πουλήσει; Γιατί βγαίνει και λέει στα PRs ότι "κάνουμε ότι περνάει απ'τα χέρια μας για να διορθωθεί το πρόβλημα των disabled cores", αλλά τα κρούσματα ολοένα και πληθαίνουν.

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα πάντως να τον δοκιμάσω τον συγκεκριμένο. Έτσι να δω κατά πόσο βελτιώνεται η απόκριση / "σπιρτάδα" του συστήματος όταν ενεργοποιείται και ο δεύτερος πυρήνας.

Link to comment
Share on other sites

me auti tin mitriki E-SHOP.GR: ASROCK A780LM xekldwnei xerei kaneis giati grafei Southbridge: AMD SB710 / SB700?

Καλωσήρθες φίλε μου :)

Απ' ότι κατάλαβα αναρωτιέσαι αν η ASRock A780LM έχει την δυνατότητα να ξεκλειδώνει Sempron σε Athlon II X2; Δυστυχώς η συγκεκριμένη μητρική δεν υποστηρίζει το ACC (Advanced Clock Calibration) feature στο bios. Χωρίς αυτό, το ξεκλείδωμα του δεύτερου πυρήνα καθίσταται αδύνατο. :(

Link to comment
Share on other sites

Πήρα την Δευτέρα έναν Sempron 140 από το Πλαίσιο. Σε μια LANPARTY DK 790GX-M2RS με beta BIOS - υποθέτω σε λίγες μέρες να βγει κάποιο official - ξεκλειδώνει μια χαρά. Και με τους δύο πυρήνες ξεκλείδωτους έπαιξε στα 3,5 GHz σχεδόν τα πάντα. Και 3D benchmarks και δοκιμούλες με το stability test του Overdrive της AMD έβγαλε και Systester έτρεξε.... μια χαρά ΕΚΤΟΣ από το....panel της Realtek για την onboard κάρτα ήχου σε 32bit XP!!!! Αυτό δεν το φόρτωνε με τίποτα. Ούτε στα 800MHz με όλους τους πολλαπλασιαστές στο πάτωμα. Αν απενεργοποιούσες τον δεύτερο πυρήνα όλα ΟΚ!!! Σε Win 7 64bit όμως το φόρτωνε!!!! Οπότε κάπου υποψιάζεσαι γιατί ο εν λόγω επεξεργαστής κατέληξε να πωληθεί ως Sempron. Εκτός και αν είναι θέμα BIOS.

Εντάξει για 34? είναι ΟΚ αν και για να παίξει πολύ δύσκολα, ίσως κακοφτιαγμένα, 1080p χρησιμοποιώντας μόνο τον έναν πυρήνα πρέπει να τον οδηγήσετε πάνω από τα 3GHz (τουλάχιστον με ATI κάρτα στο Media Player HC).

Αυτή τη στιγμή κάθεται σε μια LANPARTY UT 790FX-M2R, στα 3.2 GHz προσωρινά, ως μονοπύρηνος προφανώς μιας και η εν λόγω μητρική δεν έχει το SB750. Και αυτή η μητρική με beta BIOS που δυστυχώς δεν τον αναγνωρίζει. Δουλεύει μεν σαν unknown amd cpu, αλλά όχι όπως θα έπρεπε αφού κατά το C&Q ρίχνει ταχύτητα αλλά όχι voltage (με βάση το HWmonitor). Αποτέλεσμα σαφέστατα μεγαλύτερη κατανάλωση σε idle σε σχέση με τον dual core 4050e (καμιά 20αριά watt αν πιστέψω το UPS που δεν ξέρω αν θα πρέπει να το πιστέψω διότι ο επεξεργαστής σαν μονοπύρηνος είναι παγάκι - αν πιστέψω το HWmonitor).

Υ.Γ. Όταν ξεκλειδώνει δεν δίνει τιμές για την θερμοκρασία των πυρήνων. Το HWmonitor δείχνει 0 C, ενώ το AOD αρνητική θερμοκρασία.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκες την εμπειρία σου dude. Γιατί τις περισσότερες φορές το μετά το ξεκλείδωμα είναι όλα καλά, δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now