WebHunter

Δημιουργία βάσης δεδομένων με σελίδες περιοδικών

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

μόλις γύρισα από κάποιες διακοπές και είδα το χάλι στη βιβλιοθήκη μου :handshake..., που έχει πλέον γεμίσει με τεύχη περιοδικών από διάφορους κλάδους και κυρίως IT. Θέλω να αποδεσμεύσω το χώρο που μου πιάνουν, ωστόσο δε θέλω να τα χάσω για πάντα. Υπάρχει περίπτωση να τα περάσω σε ηλεκτρονική μορφή με τη χρήση κάποιου προγράμματος το οποίο όχι μόνο θα μου τα ομαδοποιήσει σε τεύχη (από ξεχωριστές σελίδες), αλλά θα μπορώ να βάλω indexes, για γρήγορη αναζήτηση πληροφοριών? Βέβαια το πρόβλημα είναι να είναι σε καλή ποιότητα, αλλά να μην μου πιάνει ένα Gb το κάθε τεύχος, γιατί τότε θα γεμίσει ένας 1 Tb, μόνο από το περιοδικά.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που πρέπει να σου κάνει τη δουλειά σου είναι ο SharePoint Portal Server.

Δεν τον έχω ψάξει ακριβώς πως δουλεύει, αλλά αυτός είναι ο σκοπός του.

Όσον αφορά στην αρχειοθέτηση τώρα, είναι απίστευτα μεγάλος όγκος αυτό που θέλεις να κάνεις. Ίσως θα ήταν καλύτερα, να κάνεις pdf μόνο κάποια άρθρα ή ειδήσεις που σε ενδιαφέρουν, και να τα καταχωρήσεις σε μιά απλή βάση δεδομένων με τα στοιχεία που χρειάζεσαι και μερικές λέξεις κλειδιά.

Link to comment
Share on other sites

Δε μπορώ να βάλω κάτι σαν tags, ώστε να τα αναζητώ με λέξεις κλειδιά?

Κοιτάζοντας το SharePoint Portal Server, μου φάνηκε πολύπλοκο για τη δουλειά που το θέλω. Θα του ρίξω βέβαια μια πιο προσεκτική ματιά.

Αυτό που ήθελα, είναι σαν αυτό που κάνει το e-na viewer, προβάλλει το περιοδικό ηλεκτρονικά, απλά να μπορείς να προσθέσεις σχόλια και στοιχεία για αναζήτηση.

Ευχαριστώ πάντως!

Edit: Μάλλον έγινε παρεξήγηση. Δε θα δουλεύω σε εταιρικό/server περιβάλλον, απλά χρειάζομαι ένα πρόγραμμα που να ενώσει τα κομμάτια (σκαναρισμένες σελίδες) σε φακέλους, θα μπορεί να μου το παρουσιάζει όπως ένα περιοδικό, και εάν γίνεται να βάζω σε κάποια σημεία σημειώσεις, ή λέξεις κλειδιά για αναζήτηση. Δε θέλω να σκανάρω 1000Κ σελίδες και τις κοιτάω μια μια ή να τις περάσω OCR για να έχω αναζήτηση μέσω word.

Aν τις κάνω pdf, σε τι ποιότητα να κάνω scanning και φυσικά μπορώ να επεξεργαστώ περαιτέρω κάτι για ναμου δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης?

Υ.Γ. Απλά προσπαθώ να αποφύγω τον παλιό καλό τρόπο σημειώσεων ή τη δημιουργία μιας access database.

Link to comment
Share on other sites

Μία γρήγορη λύση,

scannaρεις όλες τις σελίδες ενός περιοδικού σε ένα folder, ανοίγεις το adobe acrobat pro και επιλέγεις create pdf from file.

Ετοιμάζεις λοιπόν έτσι το περιοδικό σου σε ένα pdf.

Μετά μπαίνεις www.issuu.com δημιουργείς ένα profile και κάνεις upload τα pdf σου.

Εκεί έχεις και επιλογή να ορίσεις tags στα περιοδικά σου και να τα χωρίσεις σε κατηγορίες.

Βέβαια το καλύτερο είναι ότι τα έχεις online, δεν σου τρώνε χώρο στο pc σου, μπορείς να τα μοιραστείς με άλλους (αν το θες) και είναι και τσάμπα

:Q..

Link to comment
Share on other sites

Αυτό σκεφτόμουν να κάνω εξ αρχής (τουλάχιστον στο κομμάτι του pdf). Αλλά σε τι ανάλυση με τι χαρακτηριστικά να τα σκανάρω? Ένα που σκάναρα μου βγήκε ένα GB, και το pdf, ελάχιστα λιγότερο.

Link to comment
Share on other sites

Το μονο που θυμαμαι απο scan ειναι τα dpi σου, φροντισε να τα εχεις αρκετα χαμηλα! Κανε και crop ωστε να κρατας μονο τη σελιδα, οχι και το ασπρο γυρω γυρω απο τη σελιδα ;)

Ηθελα να το κανω κ εγω καποτε με απειρα περιοδικα αυτοκινητου που ειχα, αλλα ηταν τρελη δουλεια! Και τελικα εγινε το κλασικο: τα πεταξα :( Παντως οπως και με τα αμαξια ετσι και το IT διαρκως εξελισσεται. Δεν ξερω κατα ποσο τελικα αξιζει η ολη φασαρια!

Link to comment
Share on other sites

Παραπάνω από 72dpi δεν υπάρχει λόγος να είναι το scanαρισμα.

Πιστεύω το καλύτερο απ'όλα είναι να φτιάξεις ένα action στο photoshop το οποίο θα σου κάνει:

crop και save for web με quality 60%

Θα γλιτώσεις πάαααααρα πολύ χρόνο έτσι.

Βασική προϋπόθεση το αποτέλεσμα του scan να είναι κόπια σε όλα ώστε το crop να είναι ίδιο για όλες τις εικόνες.

Link to comment
Share on other sites

Δοκίμασα ένα περιοδικό, ξέρετε το κλασσικό σκίσιμο, για να βγάλεις τις κόλλες, κόψιμο στις άκρες, και scan. Μου βγήκε λίγο, μεγάλο, αλλά έχει προοπτική. Βέβαια, λόγω εξεταστικής τώρα, αναβάλλεται για κανά μήνα!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now