gdp77

backup για home χρήση

Recommended Posts

Ποια λύση να προτιμήσω για backup δεδομένων όγκου 15 GB / 2μηνο περίπου ; HDD / dvd-r / κάτι άλλο ?

Με ενδιαφέρουν όλες οι παράμετροι κόστος / απόδοση / αντοχή στο χρόνο κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Κανεις man δεν μπορει να σου εγγυηθει για την αντοχη στο χρονο...

Μπορω να σου μιλησω για σκληρους δισκους, αλλα ειναι ΒΕΒΑΙΟ οτι θα τον/τους αλλαξεις/βαλεις στο ραφι μετα απο 5+ χρονια.

Μπορω να σου μιλησω για DVD-R απο την Taiyo Yuden, τα οποια λενε οτι αντεχουν καμια 50αρια χρονια...αλλα μπορεις εσυ να εγγυηθεις οτι δε θα φθαρθουν ή οτι σε 5+ χρονια, θα εχεις ακομα DVD-R στο PC σου? :P

Επισης, μπορω να σου μιλησω για το μελλον: Cloud Storage. Θα εμπιστευοσουν τα δεδομενα σου σε κατι τετοιο? Λυσεις υπαρχουν πολλες, οι Seagate/WD/κτλ μαλιστα εχουν εταιρειες που διαφημιζουν για το Cloud Storage τους. Θα υπαρχει το Cloud Computing μετα απο 5 χρονια ομως? Αντιστοιχα, η εταιρεια που θα εμπιστευτεις σημερα, σε 5 χρονια θα...ζει?

Προσωπικα πιστευω οτι το λιγοτερο κοστος, θα το εχεις με τα DVD-R φυσικα. Αν θες kai αυξημενη σιγουρια, γραφε 2-3 DVD καθε φορα, ωστε να εχεις Backup ;)

Link to comment
Share on other sites

To θέμα είναι με τα dvd-r το εξής : Δε θα τα κακομεταχειριστώ και ξέρω πολύ καλά ότι θα τα φυλάξω σε ασφαλές και δροσερό μέρος. Αν όμως η ζωή τους είναι 4-5 χρόνια και όχι 50 που διαφημίζουν, τότε είτε 1 γράψω είτε 3 που λες, μετά την 5ετία θα έχω χάσει τα δεδομένα μου...

Σκέφτηκα για λύση 2 δίσκων του 1 TB. Ο ένας εσωτερικός και ο άλλος εξωτερικός. Το backup θα γίνεται και στους δύο. Ο δε εξωτερικός θα κλείνει μετά από κάθε backup και δε θα έχει καμία άλλη χρήση. Θεωρητικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να "χτυπήσουν" και οι δύο ταυτόχρονα. Αν αντέξουν 2-3 χρόνια, το πιθανότερο είναι να αντικατασταθούν με μεγαλύτερους που τότε θα έχουν αντίστοιχα "μικρό" κόστος. Βέβαια αυτή η λύση με τους δίσκους θα μου κοστίσει γύρω στα 110 ?

To cloud storage, απορρίπτεται, διότι με τη γραμμή που έχω 512/3776 (στις καλές ώρες... ) , θα χρειάζομαι αιώνες για το upload και το FTTH απέχει πολλά χρόνια ακόμα από τα ελληνικά σπίτια.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now