JC_Denton

ΙΒΜ: O κόσμος το 2050

Recommended Posts

[wrapleft]http://img232.imageshack.us/img232/7124/0ibmlogo03su6.jpg[/wrapleft]Σε ένα event στο οποίο συνεργάστηκαν η IBM και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, για να εξερευνήσουν την διασταύρωση των δημιουργικών τεχνών με την επιστήμη και την τεχνολογία, πέντε επιστήμονες της IBM μίλησαν για το πως περιμένουν τη ζωή μας να είναι διαφορετική, το 2050.

Επηρρεασμένος από το Hollywood, ο Bill Pulleyblank υπογράμμισε ότι το Mini Cooper σήμερα έχει περισσότερη επεξεργαστική και υπολογιστική ισχύ από το Apollo 13 - τη διαστημική κάψουλα που παρολίγο να σκοτώσει τον Tom Hanks - είπε χαριτολογώντας, αναφερόμενος στην ταινία του 1995.

0pullyup270x211tx4.jpg

Bill Pulleyblank

Ο Pulleybank ηγείτο της ανάπτυξης των συστημάτων της IBM, Blue Gene, που είναι μέσα στους 4 ισχυρότερους υπερυπολογιστές στον κόσμο. Μέχρι το 2050, προέβλεψε, οι δυνατότητες αυτών των γιγαντιαίων υπερυπολογιστών θα είναι διαθέσιμες στην παλάμη του χεριού μας.

Η τιθάσσευση της φωτοσύνθεσης

Η Sharon Nunes, που ηγείται το τμήμα της ΙΒΜ για τις περιβαλλοντολογικές έρευνες, άνοιξε το Κέντρο Υπολογιστικής Βιολογίας της IBM. Προέβλεψε ότι το 2050, καθαρό νερό και ενέργεια θα είναι διαθέσιμα σε όλον τον πλανήτη.

0sharonnu0.jpg

Sharon Nunes

Η Nunes χρησιμοποιεί τη συνθετική βιολογία και τη βιολογία συστημάτων για να βοηθήσει να λύσουμε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. "Πρέπει να προσπαθήσουμε να μάθουμε από τη φύση και τα περισσότερα από 4 δις χρόνια γνώσης", τόνισε.

Μάλιστα, έδωσε ένα παράδειγμα εφαρμογής της κατανόησης των χημικών και βιολογικών λειτουργιών της φωτοσύνθεσης την κατασκευή των ηλιακών κυψελων και τη μετατροπή της άλγης σε φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα. "Πρέπει να μάθουμε πως να κλιμακώσουμε αυτά τα σχέδια έτσι ώστε να τα κάνουμε εύκολα διαθέσιμα σε όλους", είπε.

Επέκταση της ζωής και παράλληλη επεξεργασία στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Ο Don Eigler ήταν ο επιστήμονας της ΙΒΜ που, το 1989, πήρε ένα μικρό αριθμό ατόμων ξένου και έγραψε τα γράμματα Ι, Β, Μ, χρησιμοποιώντας ένα θερμοκρασιακό μικροσκόπιο υγρού ηλίου, που ο ίδιος είχε κατασκευάσει. Στις προβλέψεις του για το 2050, ο Eigler εστίασε στις ενσωματωμένες τεχνολογίες και τη νανοτεχνολογία, που θα οδηγήσουν στην επέκταση της ζωής.

0ibmxenonqg7.jpg

To λογότυπο της ΙΒΜ από άτομα ξένου

"Στα εργαστήρια σήμερα, οι άνθρωποι ανακαλύπτουν πως να κατασκευάσουν νέες νανο-κατασκευές για την αναγέννηση των κατεστραμένων ιστών, στην ιατρική", είπε. Ο Eigler θεωρεί ότι αυτή η τεχνολογία θα ανθίσει μέσα στα επόμενα 10 με 15 χρόνια και εν τέλει θα καταλήξει σε "φαρμακεία" χτισμένα μέσα στο ανθρώπινο σώμα που θα του χορηγούν αυτόματα φάρμακα βασισμένα στις ενδείξεις από τους εσωτερικούς αισθητήρες.

Επιπλέον, συζήτησε για το θέμα της παράλληλης επεξεργασίας στον άνθρωπο. Η ιδέα ότι ένας άνθρωπος μπορεί να σκεφτεί και να λύσει δυο προβλήματα ταυτόχρονα, σαν ένας άλλος πολυπύρηνος επεξεργαστής δεν είναι μακριά. Αυτή η δυνατότητα θα μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσω εκπαίδευσης ή συμβιοτικών ενσωματωμένων συσκευών.

0donelgin270x274ag9.jpg

Don Eigler

"Αυτού του είδους η παρέμβαση, η human augmentation, δημιουργεί αμέσως κάποια θέματα, αλλά είναι ένα μοτίβο το οποίο μπορούμε και πρέπει να αποδεχτούμε", τόνισε, δείχνοντας ταυτόχρονα τους βηματοδότες, τα εμφυτεύματα στον κοχλία του αυτιού, ακόμα και τα ασύρματα bluetooth handsfree. "Είναι μια προσωπική ευθύνη να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία σοφά. Η πραγματική πρόκληση έρχεται όταν εμείς, σαν κοινωνία, πολεμάμε με αυτή την τεχνολογία σε έναν αγώνα για να την κρατήσουμε ή να την διώξουμε από τις ζωές μας".

Ο Eigler επίσης είπε ότι μέχρι το 2050 θα έχουμε laptop με ισχύ έως και 100.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή των κορυφαίων υπολογιστών του σήμερα.

¨Τι θα μπορούσατε να κάνετε με αυτό?", ρώτησε το κοινό, απαντώντας ο ίδιος στην ερώτησή του. "Θα βρίσκαμε νέους τρόπους να χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές. Απλά δεν μπορούμε να τους σκεφτούμε σήμερα".

Προσωπικό γονιδίωμα και Ιατρική ανακατασκευής και ανάπλασης ιστών

Ο Ajay Royyuru, υπεύθυνος για το τμήμα της Υπολογιστικής Βιολογίας στο κέντρο της IBM, J. Watson Research Center, κάνει έρευνες σε θέματα όπως η βιοπληροφόρηση, η εφαρμοσμένη γενετική και η βιολογία συστημάτων. Προέβλεψε ότι πριν το 2050, όλοι θα έχουν ένα προσωπικό γονιδίωμα.

"Θα ανακαλύψουμε ότι χρειαζόμαστε από το γονιδίωμα, αλλά ακόμα παλεύουμε με τη βάση των ασθενειών", είπε. Οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε μια συνεχή ροή γενετικών δεδομένων και θα χρησιμοποιούν αυτή την πληροφόρηση για να διαλέγουν τι θα φάνε, για παράδειγμα.

0ajay270x306gw7.jpg

Ajay Royyuru

"Θα διδάξουμε στους εαυτούς μας πότε να μην αγγίζουμε τη "σκανδάλη"", τόνισε. "Σήμερα, δεν ξέρουμε πως δουλεύουν οι μηχανές. Το γονιδίωμα είναι η λίστα με τα κομμάτια τους. Θα φτάσουμε σε ένα σημείο στο οποίο θα μπορούμε να ανα-δημιουργούμε πράγματα, καταλαβαίνοντας έτσι πως δουλεύουν ή χαλάνε. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα προσωπικό μοντέλο πρόγνωσης συμπεριφοράς, βασισμένο πάνω στο γονιδίωμα του καθένα".

Τα γενεολογικά κύτταρα και η συνθετική βιολογία (σχεδιασμός και κατασκευή βιολογικών εξαρτημάτων) θα θεραπεύει ασθένειες σε συγκεκριμένα μέρη, προέβλεψε ο Royyuru.

Συλλογική Νοημοσύνη

O Jeff Jonas, ένας διακεκριμένος μηχανικός της ΙΒΜ, είναι ο επιστήμονας που ηγείται το Entity Analytic Solutions Software Group. Δουλεύει πάνω σε projects όπως ο συσχετισμός των δεδομένων, χρησιμοποιώντας μη αναστρέψιμοα κρυπτογραφικά υλικά.

Ο Jonas, προέβλεψε ότι μέχρι το 2050 ένας 14χρονος θα μπορεί να βγάλει 10 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα, δουλεύοντας από το υπνοδωμάτιό του. Για το δημιουργό του Facebook, Mark Zuckerberg, πήρε τρία χρόνια για να "αξίζει" 1 δις δολάρια. Η συλλογική νοημοσύνη, είπε ο Jonas, θα είναι διαθέσιμη σε όλους.

Περιέγραψε την συλλογική νοημοσύνη ως πολλές στοίβες δεδομένων, συλλεγμένες από μια παρουσία αισθητήρων που θα είναι προσκολλημένοι μεταξύ τους και εργαζόμενοι όλοι, πάνω σε αυτόν τον τομέα. Το 2050, η συλλογική νοημοσύνη θα είναι ο προσωπικός μας ψηφιακός ατζέντης, εντοπίζοντας και λέγοντάς μας αυτό που χρειαζόμαστε να ακούσουμε.

0jefffjonas270x348ug8.jpg

Jeff Jonas

Ο Jonas έδωσε το ακόλουθο παράδειγμα για να επιδείξει τη συλλογική νοημοσύνη. Υπάρχει μια στοίβα δεδομένων για την τρέχουσα κατάσταση ενός ατόμου. Υπάρχουν επίσης στοίβες για την τρέχουσα μετανάστευση των πτηνών και του καιρού. Οι τρεις αυτές στοίβες θα συσχετίζονται, με αποτέλεσμα να δίνεται η συμβουλή στον άνθρωπο να "πάει πιο δεξιά" για να αποφύγει μια πιθανή κουτσουλιά από το σμήνος των πτηνών.

"Η συλλογική νοημοσύνη είναι υπέροχη όταν είναι στις υπηρεσίες σου ή του γιατρού σου, αλλά θα τη μισήσεις όταν η αστυνομία θα κοιτάει το φάκελό σου", πρόσθεσε ο Jonas.

Επίσης προέβλεψε ότι οι άνθρωποι θα περνάνε περισσότερο χρόνο σε ψηφιακούς, virtual κόσμους, το 2050. "Θα είναι ευκολότερο να ξεφεύγεις από τη ρουτίνα απλά μπαίνοντας μέσα στον ψηφιακό σου avatar".

Αυτή η ματιά στο μέλλον μέσω της "κρυστάλλινης σφαίρας" των ανθρώπων της ΙΒΜ στο USC School of Cinematic Arts. Ο σκοπός της ήταν να δώσει νέες ιδέες για το πως θα μπορούν οι νέοι στο χώρο των ταινιών να αποτυπώσουν πιο ρεαλιστικά το μέλλον, αν και κατά γενική ομολογία, είναι γνωστό ότι οι επιστήμονες δεν είναι οι καλύτεροι στο να προβλέπουν το μέλλον. Η φαντασία των σεναριογράφων, μη έχοντας τα όρια της επιστημονικής σκέψης, αλλά στηριζόμενη καθαρά στη φαντασία του κάθε ανθρώπου, έχει πετύχει να προβλέψει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα μελλοντικά συμβάντα, ενώ πολλές φορές έχει δώσει ιδέες στους επιστήμονες, στην κατασκευή νέων τεχνολογιών.

Link to comment
Share on other sites

Κάθε φορά που διαβάζω παρόμοια άρθρα, λυπάμαι που δεν θα μπορέσω να ζήσω 100-200 χρόνια από σήμερα ώστε να μπορέσω να ταξιδέψω στα άστρα, με την ίδια άνεση που παίρνω το αυτοκίνητό μου σήμερα για να πάω π.χ. στην Πάτρα.

Από την άλλη όμως, δε θα μπορούσα να νιώσω αυτό το αφόρητο σφίξιμο στο στομάχι που ένιωθα όλο το βράδυ επειδή χώρισα με το Χριστινάκι, ούτε και αυτή την ανείπωτη χαρά επειδή σήμερα τα ξαναβρήκαμε... Ζήστε το παρόν σαν να μην υπάρχει αύριο!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now