George_o/c

Δημοψήφισμα στις 4 Δεκέμβρη: ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ; Θα γίνει το δημοψήφισμα;

ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ;  

46 members have voted

  1. 1. ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ;

    • Ναι στο ευρώ. Το πάω με τα μπούνια.
      9
    • Όχι στο ευρώ. Θέλω την δραχμή πίσω.
      8
    • Δεν πάω να ψηφίσω.
      4
    • Σιγά μην γίνει δημοψήφισμα. Δεν θα τον αφήσουν.
      25


Recommended Posts

Τα έχουμε πει από κοντά και τα θυμάμαι και γενικά σε βλέπω που το έχεις πάρει πολύ πατριωτικά το θέμα με τον αν θα φυγει/παραιτηθεί/κρεμαστεί/πάει να γ...θεί. Να ξέρεις ένα πράγμα. ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!.- Θυμήσου την κουβέντα επειδή είσαι νεοδημοκρατικός τα λέω. Είναι το μεγαλύτερο κοράκι μαζί με Βενιζέλο, 2-3 ακόμα από το Πασόκ, μερικούς από τη ΝΔ και φυσικά την Ντόρα. Θέλουν πραγματικά ΟΛΟΙ κρέμασμα. Τα ίδια σκ@τ@ είναι όλοι. Μην χαρείς όταν γίνει πρωθυπουργός ο Αντώνης. Θα γίνουμε χειρότερα.

Ακριβως. ^^Πόσο εύκολα ξεχάστηκαν τόσα σκάνδαλα εποχής ΝΔ ...

Link to comment
Share on other sites

Όσοι ψήφισαν για επιστροφή στην δραχμή, αλλά και όσοι έχουν απορίες σχετικά με αυτό το ζήτημα θα σας πω το εξής.

Η επιστροφή στην δραχμή είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί, όχι από απόψη ισοτιμίας αλλά από άποψη του ότι δεν μπορούμε να κόψουμε χρήμα. Για να κόψει χρήμα ένα κράτος χρειάζεται χρυσό και αποθεματικά. Εμείς δεν έχουμε γιατί τα παραχωρήσαμε στην Κεντρική Τράπεζα με τόσα δάνεια που πήραμε. Ας πούμε λοιπόν υποθετικά ότι επιστρέφουμε στην δραχμή: ΠΩΣ ΘΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑ;

Η επιστροφή στην δραχμή εγκυμονεί κι άλλους κινδύνους. Ναι μεν τα προϊόντα που παράγονται στο εσωτερικό θα αγοράζονται σε πιο λογικές τιμές (αυτό λέει η θεωρία γιατί στην πράξη ποτέ δεν ξέρεις) όμως οτιδήποτε εισάγουμε, από ασήμι και πετρέλαιο, μέχρι φυστίκια και κουνουπίδια, θα είναι πανάκριβα. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την ισοτιμία δραχμής/ευρώ αν γίνει κάτι τέτοιο και το τι λένε τα πηγαδάκια (600 δραχμές που είπε ο Seb) πολύ απλά δεν μπορεί να είναι καθόλου μα καθόλου βέβαιο. Η λογική λέει ότι θα υποτιμηθεί τόσο πολύ η δραχμή που τα προϊόντα μας δεν θα είναι ούτε καν κατά φαντασία ανταγωνιστικά για να εξαχθούν σε άλλες χώρες ακόμα κι αν δεν επέβαλλαν δασμούς και θα οδηγηθούμε σε πιο βαθιά ύφεση.

Δεν είναι όλα τόσο απλά όσο τα φαντάζονται ορισμένοι. Για αυτό και είναι απίστευτα επικίνδυνο να πάμε σε δημοψήφισμα και για αυτό ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πάμε σε δημοψήφισμα.

Όσο για την Γερμανία βγαίνει η Μέρκελ και λέει ότι θα βοηθήσουν οπωσδήποτε την Ελλάδα (θα μπορούσαν με τα τεράστια αποθεματικά που έχουν) αλλά όπως έχετε καταλάβει όλοι κοιτάζουν το συμφέρον τους. Να δούμε τι θα καταλάβουν αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη και μετά ακολουθήσουν Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Ειδικά η Ιρλανδία είναι σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα και θα δείτε τα καμώματά τους σε λιγότερο από ένα χρόνο, γιατί αυτοί δεν έχουν μόνο μεγάλο δημόσιο χρέος - εκεί χρωστάνε και άπειρα λεφτά οι ιδιώτες.

Στο τέλος θα καταντήσει η Ευρωζώνη να αποτελείται από 5 χώρες, 1 Μάρκο Γερμανίας θα ισούται με 2 ευρώ και να δω που θα εξάγει η Γερμανία όλα τα βιομηχανικά της προϊόντα που έχει οικονομία άμεσα συνδεδεμένη με τον τριτογενή τομέα παραγωγής :hehe: Για αυτό διαβάζετε ότι αν βγει η Ελλάδα μετά θα καταρρεύσει ουσιαστικά η Ευρωζώνη.

Ξέχασες το πλέον σημαντικό. Σε περίπτωση επιστροφής στην δραχμή, θα υπάρχει μαύρη αγορά με ?.

Link to comment
Share on other sites

Ας μην ξεχνάμε και τα αποθέματα χρυσού και γενικά ορυκτού πλούτου πάνω στη Μακεδονία, Χαλκιδική. (Μέχρι να μας τα πάρουν κι αυτά!) Ίσως τα χρησιμοποιούσαμε... λέω εγώ τώρα με το ταπεινό μου το μυαλό. :) Από την άλλη είμαστε από τις 30 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου σύμφωνα με το OECD!

Μεγάλα παιχνίδια παίζονται..

Link to comment
Share on other sites

Ομολογώ ότι δεν το έλαβα υπόψιν μου. Για ανάλυσέ το λιγάκι.

Θα υπάρχει μια αγορά [επίσημη] με δραχμές και μια [μαύρη] με euro.

Λόγω των υποτιμήσεων που θα δεχθεί η δραχμή [δεν θα είναι μια μόνο, θα έρθουν και άλλες σε βάθος χρόνου] δεν σε συμφέρει να μετατρέψεις άμεσα τα euro σε δραχμές.

Παράδειγμα. Σε 2 μήνες πάμε σε δραχμή με ισοτιμία 1? = 500 δραχμές.

Εσύ πας και τα 50.000? τα κάνεις 25.000.000 δρχ.

Εγώ δεν τα κάνω σε δραχμές και τα κρατάω. Μετά από 3 μήνες και μετά από 6 μήνες γίνονται και άλλες υποτιμήσεις. Τότε 1? = 1200 δρχ. Πάω εγώ και μετατρέπω τα δικά μου 50.000? γίνονται 60.000.000 δρχ.

Τι συμφέρει επομένως να κάνουν όλοι; Να κρατήσουν τα euro τους. Προφανώς για να μην χάνονται τα λεφτά όσοι έχουν euro, θα κάνουν τις συναλλαγές τους σε euro. ;)

Link to comment
Share on other sites

Θα κάνω εγώ λίγο τον συνήγορο του διαβόλου, για την δραχμή, λέγοντας εκ προοιμίου ότι δεν είμαι υπέρ της εξόδου, για άλλους λόγους:

Πως θα κόψουμε χρήματα: η λέξη κλειδί είναι "κλασματικό απόθεμα" που πάει να πει κεντρική τράπεζα & ομόλογα, εδώ και χρόνια η Αμερική κόβει χρήματα με αυτό τον τρόπο χωρίς να έχει στα αλήθεια χρυσό κτλ. Δεν μιλάμε για "θεωρίες" - συμβαίνει την στιγμή που μιλάμε.

Ισοτιμία: η ισοτιμία εξόδου θα είναι "συμβατική" με χρήση κάποιου νομίσματος βάσης (usd). Μετά θα αναλάβει ο στασιμοπληθωρισμός και θα υποτιμήσει ουσιαστικά το νόμισμα. Εδώ διακρίνονται δύο σενάρια:

-αν βγούμε από το ευρώ και το ευρώ επιβιώσει, το euro/usd θα φάει τέτοια κατραπακιά που η ισοτιμία της δραχμής προς το ευρώ θα είναι μια χαρά βολική, λόγο της χρήσης νομίσματος βάσης (usd) για τον υπολογισμό.

-αν βγούμε από το ευρώ και το ευρώ εγκαταλειφθεί μαζικά, τότε επανερχόμαστε στην προ ONE εποχή, with a twist: η πραγματική μας οικονομία έχει συρρικνωθεί οπότε το δολάριο θα είναι αρκετά ακριβότερο απ' ότι το θυμάστε. Επίσης, χωρίς ευρώ Γερμανία και λοιποί καταστρέφονται, λόγο ανατροπής των ισοζυγιών, αφού το νέο "κλειστό" ακριβό και μη-αποθεματικό νόμισμά τους θα ανακόψει τις εξαγωγές τους ΑΜΕΣΑ.

Πιστωτές: Πτώχευση, δεν παίρνουν μία. Μα τόσο απλό είναι; Ναι, γιατί δεν υπάρχει δικαστήριο που να επιδικάσει επί κράτους και ακόμα και αν "εφευρεθεί" δεν υπάρχει μηχανισμός επιβολής της απόφασης. Μιλάμε για κράτος και όχι ιδιώτη. Οπότε ή δεν παίρνουν μία ή έρχονται με τα όπλα.

Πετρέλαιο, εδώ τα πράγματα έχουν ως εξής: Διμερείς συμφωνίες με επαχθείς όρους αλλά εκτός brent. Σου δίνει ο άραβας πετρέλαιο - του δίνεις ντομάτες. Τι πάει να πει αυτό για εμάς; Η βιομηχανία κουτσά στραβά θα έχει πετρέλαιο, αλλά για αυτοκίνητα δεν το συζητάμε καν. Κούβα style.

Εμπορικό ισοζύγιο: με τις απαγορευτικές ισοτιμίες εκεί που εν τέλει θα ισορροπήσουν, σε σχέση με τις κλασικές βιομηχανικές υπερδυνάμεις, οι εισαγωγές θα είναι τόσες λίγες που το ισοζύγιο θα ισοσκελιστεί αργά η γρήγορα. Έστω και με ~μηδενικά "σκέλη".

Δηλαδή τι μας λέει ο caution; Τα περί "καταστροφής" κατά την έξοδο, δεν είναι τόσο μονοδιάστατα και το διαισθάνεστε μάλλον ήδη, ότι περιέχουν μια δόση προπαγάνδας. Μερικά δημοσιονομικά μεγέθη θα βελτιωθούν δραματικά. Άλλα, θα τα φάει η μαρμάγκα. Όπως πάντα δεν υπάρχουν μαύρα και άσπρα. Γκρι. Δεν είμαι υπέρ της εξόδου, γιατί έχω πέντε σελίδες "κατά" που βαριέμαι να γράψω, απλά είπα να φωτίσω λίγο και την αντίθετη άποψη ;)

Edited by caution
Link to comment
Share on other sites

να δειτε που θα μας κανουν να ψηφισουμε παπαρηγα :D

να δω παπαρηγα με μερκοζι μαζι και τιποτε αλλο :D

αχαχαχαχαχα, ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ!!!!

στο μελλον θα διδασκεται στις πολιτικες επιστημες ως παραδειγμα "αχρηστου,ανικανου" πρωθυπουργου!

Link to comment
Share on other sites

όλοι αυτοί που μιλάνε για υπέρ και κατά και κάνουν μελλοντικές εκτιμήσεις μου θυμίζουν τις χαρτορίχτρες στην τηλεόραση. μάλλον οι χαρτορίχτρες είναι πιο αξιόπιστες από όλους αυτούς τους σπουδαγμένους "καθιγιταραδες" οι οποιοι αν έλεγαν τόσα χρονια σωστά πράματα τότε δεν θα είχε φτάσει η υφήλιος σε τέτοιο χαλι!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now