Mz412

Δύο δίσκοι σε ένα pc

Recommended Posts

Δύο δίσκους με διαφορετικό λειτουργικό. Συγκεκριμένα στον έναν windows 7 και στον άλλο ubuntu 10.04. Και αν γίνεται να μπορώ να αλλάζω από το ένα στο άλλο. Το ίδιο έκανα με έναν δίσκο με dual boot παλαιότερα
Στην ουσία και τα δύο που προτείνεις απαιτούν επανεκκίνηση...

Μισο γιατι νομιζω οτι υπαρχει παρεξηγηση και δεν φταιει ο τεχνικος σου...

Αυτο που εννοεις ειναι να bootαρει το PC δυο λειτουργικα ταυτοχρονα, να τα εχεις στην ιδια οθονη και χωρις να κανεις επανεκκινηση να μπορεις να αλλαζεις απο το ενα λειτουργικο στο αλλο?

Αν αυτο εννοεις... δεν γινεται και εχει δικιο ο τεχνικος σου.

Απο εκει και περα αν εννοεις το virtualization, το πρωτο που μου ερχεται στο μυαλο ειναι το Virtual PC οπου τα win 7 μπορεις να τα τρεχεις σε διαφορετικο περιβαλλον. Δηλαδη τα win 7 να τα τρεχεις σε win XP mode.

Το δευτερο... ειναι ο VMware Player οπου μπορεις εικονικα να τρεχεις δυο η και περισσοτερα λειτουργικα συστηματα μεσω του virtualization. Αλλα στην πραγματικοτητα δεν τρεχεις δυο λειτουργικα ταυτοχρονα, ειναι virtual δηλαδη εικονικο. Για κατι τετοιο θα χρειαστεις την version 3 και πανω VMware Player: Run Windows 7, Chrome OS - Free Download for a Virtual PC .

Αξιζουν τον κοπο ομως ολα αυτα?

Misunderstanding #1: full virtualization capability built into hardware

People think: Hardware virtualization means your PC has a full virtualization capability built into hardware – you can install a few operating systems and run them in parallel with a special switch on the PC case or a special key on the keyboard for switching between them.

In reality: While it seems like PC-based desktop virtualization technologies head this way, hardware assisted virtualization is not quite there yet. You don't have a special button on your PC case for switching VMs, and there isn't a key on your keyboard to do it neither. Most importantly, any kind of virtualization is only possible with the help of hypervisor – a virtualization software which will assist you in creating and managing VMs.

Επειδη δεν ειμαι ειδικος και μονο οτι εχει πεσει κατα καιρους στα χερια μου εχω διαβασει ισως καποιο αλλο παιδι που το εχει ψαξει το θεμα να μπορει να μας πει περισσοτερα, δηλ. τι ακριβως χρειαζεται για να δουλεψει το virtualization. Αν το software και το hardware virtualization μπορουν να δουλεψουν το καθενα ξεχωριστα η χρειαζεται ο συνδυασμος και των δυο για να λειτουργισει και οποια αλλη πληροφορια μπορουν να μας δωσουν.:)

Η γνωμη μου... φορτωσε τα λειτουργικα που θελεις οπως εγραψα στο προηγουμενο μου post. To θεμα ειναι να κανεις την δουλεια σου και μην ασχολεισαι με μπιχλιμπιδια που μονο προβληματα μπορει να σου δημιουργησουν. Ενα reboot για να μπεις σε αλλο λειτουργικο παιρνει μονο καποια δευτερολεπτα... εχω τεσσερα σε δυο δισκους και ξερω.:D

stealth

Link to comment
Share on other sites

Stealth, ήξερα ότι αυτό που αναφέρεις δε γίνεται, δηλαδή το να φορτώνει δύο λειτουργικά συστήματα μαζί. Όπως και να έχει τελικά το έφτιαξα το μηχάνημα, με τη βοήθεια ενός φίλου που έτυχε να βρίσκεται σήμερα στην πόλη μου. Το μεσημέρι θα το συνδέσω και θα σας πω εντυπώσεις. Πάντως για το virtualization που αναφέρεις ξέρω ότι είναι μούφα, το δοκίμασα σε ubuntu για να τρέχω τα windows και ήταν τελείως απαράδεκτο από κάθε άποψη.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, τη βοήθεια σας λίγο. Τελικά ακολούθησα την λύση με το να bootaro από το bios ποιο δίσκο-λειτουργικό θέλω. Μέχρι εδώ όλα δουλεύουν άψογα. Το ζήτημα είναι ότι στα λίνουξ όταν συνδέομαι έχω internet, στα windows δεν αναγνωρίζει την οθόνη μου και δεν έχω σύνδεση στο διαδίκτυο. Πρέπει να κάνω κάποια διαδικασία;

Link to comment
Share on other sites

Για να δει την Lan πρεπει να περασεις τους drivers απο το CD της μητρικης η να κατεβασεις και να περασεις τους LAN drivers απο εδω. http://www.asrock.com/mb/download.asp?Model=Z68Pro3&o=Win7 .

Επισης η καρτα γραφικων εχει ενα cd με τους drivers και πρεπει να τους περασεις για να δουλεψει σωστα. Αν κατι απο τα παραπανω δεν τα εχεις πες μας να σου πουμε απο που να τα κατεβασεις.

stealth

Link to comment
Share on other sites

Ακολούθησα κατά γράμμα ό,τι μου είπες. Όλα καλά! Σ' ευχαριστώ και πάλι. Αυτή η μητρική έχει κάτι προγραμματάκια όλα τα λεφτά πάντως! :)

Link to comment
Share on other sites

Επειδή τη δουλειά την έκανε ένας φίλος μου όπως είπα, υπάρχει κανείς που να γνωρίζει αναλυτικό οδηγό πως να κάνω ένα ένα τα βήματα για την εγκατάσταση σε 2 δίσκους;

Link to comment
Share on other sites

Στο post 18 σου είπε ο stealth 2 τρόπους όπου μπορείς να εκκινείς τα λειτουργικά.

Στον δεύτερο για να μην μπερδευτείς μπορείς κάθε φορά που εγκαθιστάς το λειτουργικό να αποσυνδέεις το δίσκο που δε θες να εγκατασταθεί.

Για τον πρώτο ό,τι είπε ο stealth, πρώτα Windows και μετά Linux.

Τώρα οδηγούς θα βρεις αρκετούς, περιληπτικά:

Επιλέγεις από το BIOS ποιον δίσκο θα bootάρει πρώτο (συνήθως είναι επιλεγμένος αυτός που βρίσκεται στη θύρα SATA_1 της μητρικής) και επιλέγεις η πρώτη συσκευή εκκίνησης να είναι το DVD (αν οι εγκαταστάσεις γίνουν από οπτικό δίσκο και όχι π.χ. από USB flash). Ειδάλλως βλέπεις από το manual της μητρικής ποιό είναι το κουμπί συντόμευσης συσκευών εκκίνησης του BIOS (συνήθως, αλλά όχι απαραίτητα, το escape) και επιλέγεις να εκκινήσεις από το DVD σου έχοντας βάλει το DVD των Windows.

Κάνεις εγκατάσταση των Windows ακολουθώντας τα βήματα που βλέπεις στην οθόνη σου.

Αφού τελειώσεις την εγκατάσταση κάνεις επανεκκίνηση βάζοντας μέσα το boot cd/dvd της διανομής linux που προτιμάς και πατάς πάλι το κουμπί συντόμευσης όταν κάνει post το BIOS (αν δεν έχεις επιλέξει να εκκινεί πάντα από την οπτική συσκευή).

Από κει και πέρα τα βήματα για κάθε διανομή περιγράφονται στην ιστοσελίδα της καθεμιάς αλλά η εγκατάσταση είναι πολύ απλή γενικότερα σε διανομές όπως Ubuntu π.χ.

Απλά λίγη προσοχή όταν θα επιλέγεις partitions και στο ότι ο bootloader θα γραφτεί στο mbr το οποίο θα είναι στο δίσκο με την εγκατάσταση των Windows.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό είναι το πρόβλημα. Όταν έκανα την εγκατάσταση του λίνουξ έκανα επανεκκίνηση και μου έβγαλε το μήνυμα "insert boot media"...Δηλαδή κάτι δεν έγινε σωστά. Τα windows τα εγκατέστησα χωρίς κανένα πρόβλημα, επιλέγοντας σε ποιο δίσκο θα κάνω την εγκατάσταση. Τώρα τα έχω από τον πρώτο δίσκο χωριτικότητας 1ΤΒ και ο άλλος απλά κάθεται.

Link to comment
Share on other sites

@Mz412 έχεις επιλέξει στο BIOS το σύστημα να boot-άρει από τον δίσκο στον οπίο πέρασες Linux;

Απλά λίγη προσοχή όταν θα επιλέγεις partitions και στο ότι ο bootloader θα γραφτεί στο mbr το οποίο θα είναι στο δίσκο με την εγκατάσταση των Windows.

Αν θυμάμαι καλά, ο GRUB εγκαθίσταται (αυτόματα) στο δίσκο που εγκαθίσταται και η διανομή σου.

Οπότε επειδή εκ των πραγμάτων τόσο καιρό boot-αρε από τον δίσκο στον οποίο είναι εγκατεστημένα τα Windows, τώρα θα πρέπει να αλλάξει και να βάλεις ως πρώτο δίσκο αυτόν στον οποίο έχει περάσει Linux.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά έκανα κάτι άλλο. Έβγαλα το καλώδιο του ενός δίσκου κι έκανα καθαρή εγκατάσταση στον μόνο που αναγνώριζε και μετά το ίδιο για τον δεύτερο. Όλα καλά τώρα. Επιτέλους τα κατάφερα.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now