p_under

unstable system - τι κάνουμε?

Recommended Posts

Καλησπέρα παίδες, αντιμετωπίζω ένα μεγάλο πρόβλημα με το σύστημα και δεν ξέρω τι να κοιτάξω...

Ας ξεκινήσω ονομάζοντας τα υποσυστήματα που έχω. Asus F2A85 M- PRO, A10 5800K, 2 x 4GB Kingston Predator 2400MHz, Vertex 4, Hec Win + Power 450Watt. Το σύστημα είναι περίπου 4 μηνών και από την αρχή είχα κάποια άκυρα shut down σε αραιά χρονικά διαστήματα. Αρχικά νόμιζα ότι έχω κάνει fail overclock, μιας και το κλόκαρα από το πρώτο boot βάση με τα νούμερα στο review του George_o/c. Μετά ανακάλυψα ότι μπορεί να μην τραβάει τόσο overclock η APU μου και έτσι κατέβασα τα ρολόγια. Το έντονο πρόβλημα ξεκίνησε πριν μερικές μέρες καθώς το φόρμαρα και πέρασα τα Win 8 - τα shut down έγιναν πολύ έντονα - και όταν λέω shut down εννοώ ότι το μηχάνημα συμπεριφέρεται λες και το τραβάς από την πρίζα, αμέσως όμως ανοίγει πάλι από μόνο του. Η εμπειρία μου με τα Win 8 δεν ήταν η καλύτερη καθώς αντιμετώπισα πρόβλημα με τους AMD οδηγούς καθώς η κάρτα loadαρε στο 99% χωρίς να κάνω τίποτα. Άμεσα πέρασα πάλι Win 7 και το loading θέμα χάθηκε αλλά τα shut down συνεχίζονται από τότε.

Θα σας πω τι έχω κάνει μέχρι στιγμής και περιμένω περισσότερες ιδέες και προτάσεις. Το σύστημα είναι στα DEFAULT του

Αρχικά

1. Το σύστημα είναι στα DEFAULT του - ξέστισα το σύστημα από το case και το λειτουργώ εκτός από αυτό (μόνο το power button χρησιμοποιώ ακόμα που είναι πάνω στο case, δεν νομίζω να βραχυκυκλώνει αυτό...)

2. άλλαξα τις θέσεις στα ram slot από 2-4 σε 1-3

3. άλλαξα 2-3 bios

4. άλλαξα τροφοδοτικό (έβαλα ένα κινέζικο μεταχειρισμένο που είχα)

Θέματα θερμοκρασιών δεν έχω σίγουρα μιας και έχω την Thermalright True Cooper σε push/pull. Τι άλλο να κάνω για να βρω το πρόβλημα?

Πρέπει επίσης να πω ότι όταν βάζω το hec οι επανεκινήσεις είναι πιο συχνές από ότι με το κινέζικο. Με το Hec πχ ενώ το είχα πάνω όλη την μέρα και έπαιξα μερικά games, το βράδυ που το άφησα ανοιχτό έκανε επανεκίνηση. Με το κινέζικο, ενώ πάλι έπαιξα πιο πολλά παιχνίδια και το βράδυ κράτησε το σύστημα μια χαρά, πριν λίγο που παρακολουθούσα ένα livestream μου έκανε πάλι restart. Όλες οι απόψεις καλοδεχούμενες. Διατίθεμαι να δοκιμάσω ότι μπορώ.

Edited by p_under
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά δεν μου γεμίζει το μάτι κανένα απο τα 2 τροφοδοτικά οπότε θα έψαχνα για 3ο ώστε να το αποκλείσω.

Προτείνω αποφόρτηση της μητρικής, βγάλε μπαταρία ρέυμα και πάτα το κουμπί για λίγο..

Υπάρχει συγκεκριμένη ώρα που σβήνει? δλδ σβήνει κάθε μισή ώρα ας πούμε?

Link to comment
Share on other sites

το ξέρω ότι τα τροφοδοτικά δεν γεμίζουν το μάτι αλλά είναι λίγο δύσκολο να βρω άλλο αυτή την στιγμή. Τα restarts είναι random, μπορεί να το κάνει την νύχτα σε απόλυτο idle, σε κατάσταση όπως τώρα με κάτω του μισού laod, και ingame με αρκετό laod. Will do με την μπαταρία. Να περάσω μερικά run με memtest? Το είχα κάνει πριν καιρό με τις RAM στα 2.133ΜΗz και τα πέρασε με επιτυχία. Μόνο αν βάλω άλλες RAM μπορώ να αποκλείσω το θέμα ασυμβατότητας? Ξαναλέω πως τα πάντα είναι Default.

Το Hec δεν είναι άσχημο τροφοδοτικό παρόλαυτα..

Link to comment
Share on other sites

1st post updated με το Hec.

edit θα δοκιμάσω και με τρίτο τροφοδοτικό από βδομάδα. προτείνετε κάτι άλλο αν μπορείτε. Υπόψιν υπάρχει πάντα η λύση του καψίματος και RMA, αλλά θα κοστίσει μεταφορικά προς Γερμανία.

Edited by p_under
Link to comment
Share on other sites

Ξετίναξε τις μνήμες (memtest&prime large) και αν από μνήμες είσαι ok και παίζεις με latest mobo bios & ssd firmware τότε μάλλον προς μητρική πάει το θέμα. Επίσης άλλαξε και ένα sata cable - σπάνιο αλλά μου έχει συμβεί -...

Link to comment
Share on other sites

Έκανες την αποφόρτηση κ δεν άλλαξε τίποτα?..Εγώ σου λέω μην πεδέυεσαι, βρές πρώτα ένα καλό τροφοδοτικό και όταν είσαι σίγουρος πως δεν είναι αυτό ξεκίνα να σκαλίζεις και τα υπόλοιπα..

Link to comment
Share on other sites

θα κάνω αποφόρτιση πιο αργότερα και θα το αφήσω πάλι ανοιχτό όλο το βράδυ. Τροφοδοτικό βρήκα αλλά θα το έχω στα χέρια μου από Πέμπτη.

Link to comment
Share on other sites

Βγάλε μπαταρία και πρίζα πίεσε το κουμπί 5-6 φορές να αδειάσει και εκκίνησε, πόσο θα σου πάρει όλο αυτό 3 λεπτά? ίσως τελειώσει εκεί το θέμα σου και είναι κάτι πολύ απλό.

Στο λέω ξανά και ξανά γιατί οι περισσότεροι το προσπερνάνε γιατί νομίζουν ότι δεν έχει νόημα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω να στο εξηγήσω τεχνικά όμως αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ξεμπλοκάρει η μητρική κάθε λάθος ρύθμιση που μπορεί να κάνει σε οποιαδήποτε τάση δίνει στο σύστημα σου..αφού φέυγει απο τα πηνία ή οτιδήποτε άλλο έχει ρεύμα δεν μπορεί να συνεχίσει να κάνει το ίδιο λάθος.

Αυτό ισχύει φυσικά για τα πάντα. κινητά λάπτοπ κ οτιδήποτε δουλεύει με ρέυμα.

Δοκίμασε το όπως σου είπα δεν έχεις να χάσεις τίποτα και μπορεί να κερδίσεις ώρες ταλαιπωρίας με θεωρίες για το τι μπορεί να φταίει.

Link to comment
Share on other sites

Πανο, ολα αυτα εκτος κουτιου για να αποφυγεις θεματα βραχυκυκλωματος.

Ρευμα, βρες ενα καλο PSU και ξεκινα δοκιμες. Το βασικοτερο πριν κανεις οτιδηποτε αλλο.

Για μνημες οτι ειπε ο Τασος, ασε το memtest (dos περιβαλλον) ωρες να τρεξει, τουλαχιστον 3-4 passes.

Prime σε stock για CPU/RAM, αστο ωρες. Αν και απο CPU εισαι οκ τοτε πας στον δισκο. Σε πρωτη φαση

αλλαξε sata cables, καμια φορα κανουν και αυτα τα χαζα τους. Κατεβασε το tool της εταιρειας και κανε

scan τον δισκο στο long test. Επισης δοκιμασε τα ολα με PS2 ποντ/λογιο, μη κανουν τα usb κανα χαζο...

Αυτα μου ρχοντε στα μυαλο για την ωρα, ελπιζω να βρεις ακρη μαν.

Link to comment
Share on other sites

την έχω πατήσει και με mouse port που βραχυκύκλωνε και ξέρω...:P Οι μνήμες φαίνονται καθαρές μετά από 5-6 pass memtest. Τροφοδοτικό θα έχω από Πέμπτη καλό άρα βλέπουμε τότε. Ευχαριστώ παίδες, θα σας ξανά ενοχλήσω σύντομα (αν και δεν μου το εύχομαι).

Link to comment
Share on other sites

@venisk δυστυχώς η αποφόρτιση δεν απέδωσε καρπούς. Ενώ ήμουν οκ για παραπάνω από 24ώρες έπαιξα αρκετές ώρες, μου έκανε shut down πριν λίγο καθώς σερφάρω. Περιμένω μέχρι να μου έρθει ένα άλλο τροφοδοτικό αλλά πολύ φοβάμαι ότι η μητρική δεν είναι στα καλά της. Θα περάσω και ένα 4-5ωρο prime τώρα και βλέπουμε.

Link to comment
Share on other sites

Δεν πειράζει τουλάχιστον είσαι σίγουρος πως δεν είναι από κάτι τόσο απλό..ένα ένα να τα αποκλείουμε όλα.

Ας περιμένουμε να δούμε και με το τροφοδοτικό αν αλλάξει κάτι και μετά θα δούμε κ για τα υπόλοιπα μην τα κάνουμε μπάχαλο.

Είσαι σίγουρος πως δεν βραχυκυκλώνει κάποιο καλώδιο η γενικά κάτι μέσα στο κουτί σου?

Link to comment
Share on other sites

Μην ξεσκιζεις την μητρικη και τον επεξεργαστη στο Prime95, ειναι λαθος να στρεσαρεις ωρες ολοκληρες το συστημα. Ξαναδοκιμασε το συστημα σου με μηχανικο δισκο επανω και αλλο καλωδιο sata.

Edited by IntelUser2525
Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν σήμερα ήμουν έτοιμος να ποστάρω ξανά αλλά με πρόλαβες. Το νέο τροφοδοτικό δεν ήρθε στα χέρια μου, ΑΛΛΆ ενώ πέρναγα memtest τις RAM, τις δοκίμασα σε διαφορετικές συχνότητες για σιγουριά. Αφού λοιπόν πέρασαν και στα 2.133MHz άφησα το σύστημα με τις RAM εκεί και από τότε είμαι 100% σταθερός. Δεν άλλαξα τίποτα άλλο. Μπορεί να φταίει και η αποφόρτιση της μητρικής αλλά όταν το έκανα μετά από 1-2 ώρες μου έκανε πάλι shut down.. Τώρα είμαι 4 μέρες, μπορεί και παραπάνω απόλυτα σταθερός. Μηχανήματα του διαβόλου είναι αυτά, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να περιμένει :hehe:

Κάποια στιγμή θα ξαναβάλω το Hec πάνω να δω αν θα αγοράσω τελικά τροφοδοτικό ή όχι.

Link to comment
Share on other sites

Όλα παίζουν ρόλο παντως μετά την αποφόρτιση στο κανε μια φορά και μετά ποτέ ξανά..πριν ποσο είχες της ram? άλλαξες και το ρεύμα?

Link to comment
Share on other sites

παλιά τις είχα πάλι στα 2.133MHz, αλλά την περίοδο που είχα το πρόβλημα τις είχα stock @ 1.333ΜΗz, φόρτωσα το xmp προφίλ που έχουν - ναι το ρεύμα είναι 1.6v πλέον.

Link to comment
Share on other sites

Τώρα είμαι 4 μέρες, μπορεί και παραπάνω απόλυτα σταθερός.

Μηχανήματα του διαβόλου είναι αυτά, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να περιμένει :hehe:

.

Τσάμπα χάρηκα! Γύρισα σπίτι και το βρήκα με κλειστά τα προγράμματα που είχα αφήσει.... :(

Link to comment
Share on other sites

ξέχασα να ενημερώσω εδώ. Το σύστημα από τότε δεν έχει κάνει κιχ. Το έχω πάρει με κακό μάτι βέβαια από τότε δεν του έχω κάνει ούτε φορμάτ, για είσοδο στο bios ούτε λόγος. Όλα def εκτός από τις ram στα 2.133MHz. Δεν ξέρω τελικά τι έφταιγε και πως διορθώθηκε. δεν άλλαξα κάτι όμως...

Link to comment
Share on other sites

βασικά το μόνο που έχω κάνει είναι να βγάλω το σύστημα από το ups - αν και το είχα δοκιμάσει και πιο παλιά και δεν λειτούργησε (δεν ήμουν stable τότε) αλλά μάλλον αυτό ήταν και το σύστημα είναι καθαρό.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now