JC_Denton

Seagate FreeAgent Pro 1 TB Review

Recommended Posts

[wrapleft]http://img291.imageshack.us/img291/276/avatarqq8.jpg[/wrapleft]Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που κάναμε το Review του Seagate FreeAgent Pro των 750 GB, ο οποίος μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις, ώντας ένας από τους καλύτερους εξωτερικούς δίσκους που έχουν πέσει στα χέρια μας. Όμως οι χωρητικότητες όσο πάνε και αυξάνονται, παρασύροντας φυσικά και τις εταιρείες στην έκδοση ακόμα μεγαλύτερων μοντέλων.

Η Seagate βέβαια δεν άργησε να αναβαθμίσει τη γκάμα της, με την έλευση των νέων της δίσκων του 1 ΤΒ. Αναλογιστείτε το - πιάσαμε τα 1000 GB, κάτι που μόνο στη φαντασία μας υπήρχε πριν μια δεκαετία! Φυσικά, όπως είπαμε και στην πρώτη παρουσίαση, ο λόγος που τα GB αυξήθηκαν τόσο πολύ είναι και η ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας των οπτικών μέσων, που έδωσαν και αφορμή στους κατασκευαστές για να προχωρήσουν σε ακόμα πιο πυκνά platters, επιτυγχάνοντας αυτές τις ασύλληπτες χωρητικότητες.

Το θετικό όλων αυτών εννοείται πως είναι και η ραγδαία πτώση τιμών που έχει παρασύρει ακόμα και τα τελευταία μοντέλα, τις ναυαρχίδες των εταιρειών, σε μια πολύ λογική τιμολόγηση, η οποία τους καθιστά άριστη αγορά, ακόμα και για τους πιο "low-budget" χρήστες. Έτσι κάποιος μπορεί άνετα να χαρεί τις δυνατότητες του γρήγορου Internet, που του δίνει τη δυνατότητα να κατεβάσει πλέον νόμιμα και γρήγορα τα παιχνίδια, τη μουσική και τις ταινίες που αυτός θέλει, σε ένα σκληρό δίσκο τόσο μεγάλης χωρητικότητας, που μερικοί θα δυσκολευτούν ακόμα και να γεμίσουν.

Ποιες είναι όμως οι αλλαγές που έφερε το νέο αυτό μοντέλο, σε σχέση με τον 750άρη? Λίγες, αλλά ουσιαστικές θα λέγαμε. Όπως θα δείτε και στο κείμενο του Review, μερικές από τις διαφορές είναι καθαρά αισθητικές (η απουσία φωτισμού π.χ. στο πίσω μέρος του δίσκου), άλλες όμως είναι πολύ σημαντικές (απουσία του FireWire Module, κάτι πολύ πρακτικό για όλους). Και να φανταστείτε ότι αυτά δεν είναι τίποτα, μπροστά σε αυτό που μας ετοιμάζει η Seagate με τους νέους της εξωτερικούς δίσκους, που αναμένονται στις αγορές κοντά στις γιορτές!

Μια λίστα με τα αναλυτικά Specs του δίσκου της δοκιμής μας:

019fa5.jpg

Ενδιαφέροντα λοιπόν όλα αυτά, αλλά σίγουρα δε θέλουμε να σας κουράσουμε με περισσότερη ανάλυση. Άλλωστε το review είναι ήδη "γεμάτο" με πληροφορίες, οπότε τι περιμένετε? Δεύτερη σελίδα και γρήγορα!

[bREAK=Φωτογραφίες - Συσκευασία]

Ξεκινάμε το Review μας με μερικές φωτογραφίες από τη συσκευασία και τον ίδιο το σκληρό δίσκο, μαζί με τα παρελκόμενά του.

Στις πρώτες φωτογραφίες βλέπουμε το κουτί στο οποίο έρχεται ο Seagate FreeAgent Pro του 1 ΤΒ. Καταρχάς εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι έχει αλλάξει στο κουτί, με διαφορετικό χρωματισμό και σχεδιασμό από το προηγούμενο. Αυτό που επίσης παρατηρούμε είναι η χειρολαβή για τη διευκόλυνση της μεταφοράς του σκληρού δίσκου που υπήρχε στην έκδοση του δίσκου των 750 GB που είχαμε δοκιμάσει, δεν υπάρχει πλέον. Αυτό είναι κάτι που δυστυχώς δε μας άρεσε, μιας και σίγουρα διευκόλυνε σημαντικά τη μεταφορά του δίσκου, μιας και το ιδιαίτερο σχήμα του την καθιστά κάπως δυσκολότερη, από αυτή ενός δίσκου κάποιας άλλης μάρκας.

Διάφορα πλάνα από το κουτί του σκληρού μας δίσκου:

001qw7.jpg

002ch7.jpg

003qk5.jpg

004ty1.jpg

[bREAK=Φωτογραφίες - Παρελκόμενα]

Προχωρώντας παρακάτω βλέπουμε τα παρελκόμενα του σκληρού μας δίσκου. Όλα έρχονται σε ασημένια αντιστατικά σακουλάκια, ενώ παρατηρήσαμε ότι τα χαρακτηριστικά αυτοκόλλητα με το χαιρετισμό "hello", πλέον λείπουν από τη συσκευασία. Σίγουρα μια μικρή λεπτομέρεια, ήταν κάτι όμως που ξεχώριζε στη σειρά Pro, αλλά η Seagate δείχνει πως το αμέλησε.

Στα παρελκόμενα τώρα, μπορούμε να δούμε το μετασχηματιστή ρεύματος από τον οποίο ο δίσκος παίρνει το απαραίτητο ρεύμα για να λειτουργήσει, ένα καλώδιο USB (mini-USB σε USB), ένα καλώδιο FireWire, το χαρτί της εγγύησης του δίσκου και ένα φυλλάδιο που μας υπενθυμίζει να προβούμε στο Registration του προϊόντος που αγοράσαμε στο διαδίκτυο. Δυστυχώς σε κανένα δίσκο δεν είδαμε κάποιο καλώδιο eSATA, κάτι που μας δυσαρέστησε μιας και το πρωτόκολλο αυτό έχει πλέον ανθίσει και μπορούμε να το βρούμε σε πολυάριθμες μητρικές.

Αυτό που μας εντυπωσίασε είναι η απουσία του FireWire Module που είχαν οι Seagate FreeAgent Pro 750 GB που δοκιμάσαμε παλιότερα (θα καταλάβετε μετά γιατί), καθώς και ο πολύ βολικός νέος μετασχηματιστής, που μια απλή κίνηση αλλάζει το είδος της πρίζας στην οποία μπορεί να μπει, βγάζοντάς μας από την περιπέτεια να βρούμε κάποιον άλλον σε περίπτωση που ταξιδέψουμε σε κάποια άλλη χώρα.

Το αυτοκόλλητο που αναφέραμε παραπάνω, με το σήμα της Seagate:

007wn8.jpg

Φωτογραφία του ανοιχτού κουτιού και των παρελκομένων:

005kj7.jpg

Τα παρελκόμενα πάνω στο γραφείο μας μέσα στα σακουλάκια:

<a href="http://img153.imageshack.us/img153/7674/006bigan4.jpg" rel="zoom-color: #6e8c0e; size: 250px; type: square" class="MagicMagnify"><img src="http://img505.imageshack.us/img505/6756/006smallve2.jpg"/></a>

Και ακόμα μία φωτογραφία τους, έξω από τα σακουλάκια:

<a href="http://img147.imageshack.us/img147/4630/008bigjn1.jpg" rel="zoom-color: #6e8c0e; size: 250px; type: square" class="MagicMagnify"><img src="http://img505.imageshack.us/img505/9615/008smallzd2.jpg"/></a>

Ένα κοντινό πλάνο από το μετασχηματιστή:

<a href="http://img225.imageshack.us/img225/7046/009bigif2.jpg" rel="zoom-color: #6e8c0e; size: 250px; type: square" class="MagicMagnify"><img src="http://img522.imageshack.us/img522/2011/009smallts3.jpg"/></a>

[bREAK=Φωτογραφίες - Ο σκληρός δίσκος]

Σειρά έχουν μερικές φωτογραφίες από το σκληρό δίσκο. Οι διαφορές με τον αντίστοιχο των 750 GB είναι μικρές. Ελαφρά μεγαλύτερο πλάτος, απουσία φωτισμού στο πίσω μέρος και η χρήση αδιάφανου μαύρου πλαστικού στο κάτω μέρος του, είναι οι βασικές διαφορές που εντοπίσαμε, μαζί με μια μικρή τρύπα πίσω του (ίσως βοηθάει αν κάποιος θέλει να ανοίξει το δίσκο).

Παρατηρούμε την αρκετή προσοχή που έχει δοθεί στη σχεδίαση του εξωτερικού του, μιας και ο δίσκος είναι πραγματικά “sleek” και “sexy”, όπως και ο 750άρης, ενώ τα υλικά κατασκευής του αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ποιότητά του.

Το κατακόρυφο τμήμα της θήκης του δίσκου είναι φτιαγμένο από αλουμίνιο, το οποίο είναι βαμένο μαύρο με ανοδείωση. Πρέπει να τονίσουμε ότι μόνο η σειρά Pro έχει αλουμινένιο περίβλημα – οι «απλοί» δίσκοι της σειράς είναι σε πλαστική θήκη.

Εσωτερικά ο δίσκος διαθέτει ειδικό μονωτικό υλικό για την αποφυγή θορύβων από κραδασμούς. Το κάτω, οριζόντιο μέρος της θήκης είναι φτιαγμένο από πλαστικό και αδιάφανο γυαλιστερό μαύρο πλαστικό.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουμε και στο κουμπί on/off του δίσκου. Στην ουσία πρόκειται για ένα ευαίσθητο στην αφή κουμπί (touch button) το οποίο απλά το αγγίζουμε για να ανοίξει ο δίσκος μας, ενώ για να κλείσει, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να κρατήσουμε το δάχτυλό μας πάνω του για 5 δευτερόλεπτα.

Μερικές φωτογραφίες από τον Seagate FreeAgent Pro 1 ΤΒ:

014yi1.jpg

015js8.jpg

016he4.jpg

017ks1.jpg

018ld9.jpg

[bREAK=Φωτογραφίες - Σύγκριση με τον Seagate FreeAgent των 750 GB]

Σε αυτό το τμήμα των φωτογραφιών θα σας δείξουμε μια μικρή φωτογραφική σύγκριση μεταξύ των δύο μοντέλων, αυτού του 1 ΤΒ και αυτού των 750 GB. Θα παρατηρήσετε φυσικά τις διαφορές στις συνδέσεις τους, μιας και ο νέος FreeAgent διαθέτει όλες τις συνδέσεις σε ένα Module, χωρίς αυτό να χρειάζεται αλλαγή. Έτσι, είναι ακόμα πιο εύχρηστος και φυσικά είναι ένα σημαντικό bonus υπέρ του.

Οι δύο δίσκοι τοποθετημένοι δίπλα-δίπλα για να τους συγκρίνουμε (αριστερά το μοντέλο του 1 ΤΒ):

010wu2.jpg

013jt9.jpg

011jx1.jpg

Και μια πιο λεπτομερής εικόνα από το πίσω μέρος του δίσκου:

012vp6.jpg

[bREAK=Φωτογραφίες - Ο δίσκος σε δράση]

Για το τέλος, αφήσαμε τις φωτογραφίες όπου ο δίσκος έχει τεθεί σε λειτουργία. Με το που τον συνδέσουμε, σίγουρα παρατηρούμε το ambient πορτοκαλί φως που βγαίνει από το πλάι και το πάνω μέρος του. Αρκετοί έχουν εντυπωσιαστεί από αυτό το feature, θεωρώντας το εξαιρετικά καλόγουστο. Το φως που αναδύεται πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι ιδιαίτερα έντονο, ώστε να φωτίζει υπερβολικά ένα σκοτεινό δωμάτιο. Παρόλα αυτά, αν για οποιονδήποτε λόγο κάποιος θέλει να το απενεργοποιήσει, μπορεί εύκολα να το κάνει (όπως θα σας δείξουμε παρακάτω).

Εκτός από αυτό το τμήμα του δίσκου όμως, φωτιζόμενο είναι και το logo της Seagate, δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στο δίσκο. Πραγματικά πρόκειται για ένα μοναδικό αντικείμενο πάνω στα γραφεία μας, που όμοιό του δεν υπάρχει. Εκτός λοιπόν από το πίσω μέρος, το οποίο δε φωτίζεται, όλος ο υπόλοιπος δίσκος είναι ίδιος στον τομέα αυτόν με τον αντίστοιχο Pro των 750 GB.

Μια φωτογραφία από το σκληρό δίσκο σε λειτουργία, με το Dell XPS M1530 δίπλα του:

022jl7.jpg

Ένα κοντινό πλάνο από το φωτιζόμενο σήμα της Seagate:

021os4.jpg

[bREAK=Το σύστημα της δοκιμής - Μεθοδολογία]

Εδώ θα σας παρουσιάσουμε τα συστήματα πάνω στα οποία έγιναν οι δοκιμές μας, καθώς και τα προγράμματα που χρησιμοποιήσαμε και τη μεθοδολογία που ακολουθήσαμε.

Καταρχάς ξεκινάμε με τα συστήματα της δοκιμής. Για τους σκοπούς αυτού του Review χρησιμοποιήσαμε:

PC:

Motherboard: ASUS Maximus Formula

RAM: G.Skill 2x1 GB DDR2 800MHz @ 4-4-4-12

CPU: Core 2 Quad Q6600 @ 2.4 GHz

HDD: 4x Western Digital Raptor 74 GB @ RAID-0

GPU: Sapphire Radeon HD 3870 X2

Case: CoolerMaster Stacker STC-01

OS: Windows XP SP2

Laptop:

DELL XPS M1530

CPU: Core 2 Duo E7500 @ 2.2 GHz

RAM: 4x1 GB DDR2 667 MHz

HDD: Seagate Momentus 7200.2 200 GB

GPU: nVIDIA GeForce 8600M GT

OS: Windows Vista Ultimate x64 SP1

Τα προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν:

HD Tach Version 3.0.4.0

HD Tune Version 2.55

Crystal Disk Benchmark Version 1.0 x64

Η μεθοδολογία που ακολουθήσαμε:

Στην αρχή εγκαταστήσαμε το δίσκο και τα εργαλεία του στον υπολογιστή μας. O δίσκος ήταν άδειος όταν κάναμε τις μετρήσεις μας (περιείχε μόνο τα προγράμματα της Seagate). Έτσι, οποιαδήποτε τυχόν παραφωνία στις μετρήσεις, λόγω της ύπαρξης δεδομένων μέσα στο δίσκο, απλά δεν υφίσταται.

Έτσι, αφού εγκαταστήσαμε τα εργαλεία για να μπορέσουμε να σας δείξουμε τι κάνει το καθένα, προχωρήσαμε σε δοκιμές ταχύτητας μέσω των 3 δημοφιλών benchmark, με σύνδεση USB 2.0, FireWire 400. Δυστυχώς προς το παρόν μετρήσεις με eSATA δεν μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε, μιας και η ASUS φρόντισε να μη μας προμηθεύσει με eSATA στη Maximus Formula. Από την επόμενη εβδομάδα όμως, θα διαθέτουμε καλώδιο eSATA -> SATA, οπότε θα μπορέσουμε να κάνουμε και αυτές τις μετρήσεις, ανανεώνοντας το Review μας με ένα μικρό update.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν θερμικές μετρήσεις, με τη βοήθεια ειδικού θερμομέτρου, καθώς και μια υποκειμενική εκτίμηση του θορύβου που παράγει ο σκληρός δίσκος σε idle και load συνθήκες.

Ας περάσουμε τώρα στις δοκιμές μας πάνω στο Seagate FreeAgent Pro 1 TB:

020bd7.jpg

[bREAK=Εγκατάσταση του FreeAgent Pro]

Ξεκινάμε λοιπόν το Review μας με τα πρώτα Screenshots από την εγκατάσταση του δίσκου και του λογισμικού που τον συνοδεύει, στον υπολογιστή μας. Στην ουσία, όπως σίγουρα θα παρατηρήσετε, οι διαφορές με το αντίστοιχο κομμάτι του Review του μοντέλου των 750 GB, είναι όντως μικρές!

Βλέπουμε λοιπόν ότι με το που θα τεθεί ο δίσκος σε λειτουργία, εμφανίζεται το παράθυρο του Autoplay, το οποίο μας δίνει την επιλογή να εγκαταστήσουμε το λογισμικό που έρχεται μαζί με τον Seagate FreeAgent Pro. Παρατηρούμε ότι ο δίσκος έχει ένα ξεχωριστό δικό του εικονίδιο, που αναπαριστά μια εικόνα του δίσκου μας, κάτι που φαίνεται και στο My Computer.

001tq2.jpg

Μέσα στα περιεχόμενα του σκληρού μας δίσκου βρίσκουμε το πρόγραμμα εγκατάστασης καθώς και τα .pdf αρχεία που περιέχουν τις λεπτομέρειες από τα Specs του δίσκου και τους όρους της 5ετούς εγγύησής του. Εδώ είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο δίσκος μας εμφανίζεται με χωρητικότητα 931 GB στα Windows (1.000.202.240.000 bytes), κάτι που όπως θα δείτε και παρακάτω, δε συμβαίνει με το πρόγραμμα της Seagate.

016zj8.jpg

Προχωρώντας παρακάτω, περνάμε στην εγκατάσταση των FreeAgent Pro Tools και του προγράμματος AutoBackup της ΜΕΜΕΟ, που δίνεται μαζί με τον σκληρό μας δίσκο. Η εγκατάσταση είναι πολύ απλή και παίρνει λίγα λεπτά, ενώ το πρόγραμμα απαιτεί την ύπαρξη του .NET Framework 1.0 και 1.1 SP1 για να λειτουργήσει σωστά.

002vh2.jpg

003bf8.jpg

Επίσης, κάτι που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως στο τέλος της εγκατάστασης των FreeAgent Pro Tools, ένα παράθυρο μας πρότεινε να επισκεφτούμε τη σελίδα της Seagate για να κάνουμε ένα Online Registration στο προϊόν που αγοράσαμε – μια καθόλου χρονοβόρα διαδικασία, μιας και παίρνει μόλις μερικά λεπτά, ενώ είναι και αρκετά σημαντική μιας και μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε μερικά αποκλειστικά προνόμια που μας δίνει η εταιρεία.

004rf1.jpg

[bREAK=FreeAgent Pro Tools]

Σε αυτό το μέρος της παρουσίασής μας, θα σας δείξουμε μερικές από τις δυνατότητες των FreeAgent Pro Tools. Το πρώτο πράγμα που βλέπουμε είναι η επιλογή “Your Drives”, όπου μπορούμε να δούμε τους σκληρούς μας δίσκους, τη χωρητικότητά τους, το Serial Number τους, τα πιθανά Partition τους, το μοντέλο τους, καθώς και την έκδοση του Firmware τους.

018fd0.jpg

Στη συνέχεια, αν πατήσουμε πάνω στις επιλογές “Backup & Restore” και “Internet Drive”, θα δούμε ότι το πρόγραμμα ζητάει από εμάς να ανοίξουμε το Autobackup της ΜΕΜΕΟ, έτσι ώστε να προχωρήσουμε παρακάτω.

019pp3.jpg

024bw2.jpg

Αν πάμε τώρα στην καρτέλα του “System Rollback”, θα παρατηρήσουμε ότι η Seagate μας παρέχει με ένα δωρεάν Software για την πραγματοποίηση ενός System Restore, ανεξάρτητου από αυτό των Windows. Αυτή η επιλογή είναι πολύ σημαντική, για δύο λόγους:

Καταρχάς δε χρειάζεται να «ταλαιπωρούμε» το σκληρό δίσκο του συστήματός μας με το System Restore των Windows, μιας και θα μπορούμε να κάνουμε την ίδια ακριβώς δουλειά και με το πρόγραμμα της Seagate.

Κατά δεύτερον, το πρόγραμμα της Seagate είναι σχεδόν 2 φορές ταχύτερο από το κλασικό System Restore των Windows – έτσι όχι μόνο δεν ταλαιπωρούμε το δίσκο του λειτουργικού μας, αλλά κάνουμε και τη δουλειά μας πανεύκολα και πολύ πιο γρήγορα.

020zx5.jpg

021lr7.jpg

022fe3.jpg

023zj2.jpg

Η τελευταία καρτέλα στα FreeAgent Pro Tools είναι η καρτέλα “Utilities”. Μέσα εδώ, μπορούμε να βρούμε 3 ξεχωριστές επιλογές: Run Drive Diagnostics, Adjust Drive Sleep Interval και Adjust Drive Lights.

025uo9.jpg

Αν επιλέξουμε την 1η από τις 3 επιλογές, το πρόγραμμα θα μας προτείνει να τρέξουμε ένα σύντομο διαγνωστικό τεστ για το σκληρό μας δίσκο. Αν και εφόσον υπάρξει κάποιο πρόβλημα και το αναγνωρίσει το τεστ, θα μπορούμε να προβούμε σε κάποια αντικατάσταση του σκληρού μας δίσκου μέσω της εγγύησης που μας προσφέρει η Seagate.

026ic9.jpg

Στη 2η επιλογή, όπως λέει και το όνομά της, μπορούμε να αλλάξουμε το χρόνο στον οποίο ο δίσκος μας θα μπαίνει σε Sleep Mode. Όταν ο δίσκος μας παραμείνει ανενεργός για το διάστημα που εμείς θα ορίσουμε, είτε θα κάνει ένα spin down στην κεφαλή του και θα μπαίνει σε idle κατάσταση (όπου το πορτοκαλί φως που βγάζει θα μειώνεται περίπου στο 50% της έντασής του) είτε θα κλείνει τελείως (όταν είναι σε FireWire).

027bp0.jpg

Τέλος, στην 3η επιλογή μπορούμε να απενεργοποιήσουμε ή να ενεργοποιήσουμε το φωτισμό του FreeAgent Pro μας, αν και εφόσον αυτός μας φαίνεται κουραστικός/ενοχλητικός.

028cj8.jpg

[bREAK=MEMEO Autobackup]

Περνώντας τώρα στο AutoBackup της ΜΕΜΕΟ, θα σας δείξουμε πως αυτό το πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες ώστε να πραγματοποιήσουν ένα εύκολο και γρήγορο Backup των δεδομένων τους.

Καταρχάς ξεκινάμε με το πρώτο παράθυρο που βλέπουμε, που δεν είναι άλλο από αυτό που μας ζητάει να δώσουμε τον απαραίτητο κωδικό για τη χρήση του (περιέχονται οδηγίες στη συσκευασία), αλλιώς μπορούμε να δοκιμάσουμε να trial έκδοσή του.

005rq6.jpg

Στη συνέχεια, διαλέγουμε το που εμείς θέλουμε να φυλάξουμε τα δεδομένα μας. Εδώ μπορούμε να δούμε μερικές πραγματικά χρήσιμες και πρωτοποριακές επιλογές, οι οποίες σίγουρα θα κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη.

Αυτό που πρώτα παρατηρούμε είναι ότι το πρόγραμμα μας δίνει τη δυνατότητα να φυλάξουμε τα δεδομένα μας στον εξωτερικό σκληρό μας δίσκο, στον Seagate Internet Drive (θα μιλήσουμε για αυτόν λίγο αργότερα), σε κάποιον άλλο δίσκο μέσα στο δίκτυο που βρισκόμαστε, σε κάποιο flash drive ή στο iPod μας. Κατόπιν βλέπουμε ότι το πρόγραμμα μας δίνει την επιλογή να κρατήσουμε όχι μόνο ένα, αλλα πολλαπλά backup των αρχείων μας, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε το ότι αυτά δε θα χαθούν. Επίσης μας δίνει ακόμα μία σημαντική δυνατότητα – την κρυπτογράφηση των δεδομένων μας, τα οποία αν χρειαστούμε θα μπορούμε να τα πάρουμε πίσω μόνο με τη χρήση του AutoBackup, το οποίο θα αναλάβει την αποκρυπτογράφησή τους.

006hk5.jpg

007lx9.jpg

008et9.jpg

009er5.jpg

010pl2.jpg

Σίγουρα όλα αυτά είναι αρκετά ενδιαφέροντα, αλλά ας δούμε λίγο αναλυτικότερα το Seagate Internet Drive. Η Seagate μαζί με τη ΜΕΜΕΟ έχουν στη διάθεσή τους ένα Server, ο οποίος χρησιμοποιείται για την αποθήκευση των δεδομένων των χρηστών που το επιθυμούν, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου αυτοί θα βρεθούν. Το Internet Drive αυτό είναι φυσικά επί πληρωμή, αλλά η Seagate δίνει έως και 6 μήνες δωρεάν αποθηκευτικό χώρο 500 ΜΒ στους κατόχους των FreeAgent Pro. Αν κάποιος επιθυμεί να συνεχίσει μετά από αυτό το διάστημα, θα πρέπει να καταβάλει 2.95$ ανά μήνα ή 29.95$ το χρόνο για τα 500 ΜΒ, 5.95$ το μήνα ή 49.95$ το χρόνο για το 1 GB και 11.95$ ανά μήνα ή 119.95$ το χρόνο για τα 5 GB.

Συνεχίζοντας με το AutoBackup, αφού διαλέξαμε ως προορισμό για το Backup μας τον εξωτερικό σκληρό μας δίσκο μέσω του παραθύρου που μας εμφανίστηκε, προχωράμε στην επιλογή των δεδομένων που θέλουμε να συμπεριληφθούν μέσα στο Backup μας. Αυτό που παρατηρούμε είναι η πληθώρα των επιλογών που μας προσφέρει το πρόγραμμα της ΜΕΜΕΟ, κάνοντας τη χρονοβόρα και για αρκετούς βαρετή διαδικασία του Backup μιας εύκολη και γρήγορη υπόθεση.

011gh3.jpg

012ev0.jpg

Αφού διαλέξαμε τι ακριβώς θέλαμε να γίνει Backup (στη συγκεκριμένη περίπτωση διαλέξαμε το My Documents), δίνουμε ένα όνομα στο Backup Plan μας και με ένα κλικ ακόμα, αυτό ξεκινάει να γίνεται αυτόματα, χωρίς εμείς να χρειαστεί να κάνουμε τίποτα περισσότερο!

013vg6.jpg

014qn7.jpg

015py3.jpg

[bREAK=HDTach Benchmark]

[flash=http://img140.imageshack.us/img140/9241/hdtachaverageeg5.swf]quality=high width=800 height=400 parameter=paramete_value

[flash=http://img225.imageshack.us/img225/6624/hdtachbursttv3.swf]quality=high width=800 height=400 parameter=paramete_value

[flash=http://img171.imageshack.us/img171/197/hdtachrandomtp0.swf]quality=high width=800 height=400 parameter=paramete_value

Όπως βλέπετε, ξεκινήσαμε τις μετρήσεις μας με το HDTach, ένα από τα δημοφιλέστερα benchmarks για τους σκληρούς μας δίσκους. Τα αποτελέσματά του ίσως δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικά των επιδόσεων που θα δούμε στην πραγματικότητα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα benchmarks αυτού του είδους, αλλά τουλάχιστον μας δίνει ένα καλό δείγμα των θεωρητικών επιδόσεών του.

Φυσικά, στο Review αυτό, όπως θα προσέξατε, κάνουμε και μια σύγκριση μεταξύ του δίσκου των 750 GB με αυτόν του 1 ΤΒ. Θέλουμε να τονίσουμε βέβαια, ότι οι μετρήσεις του δίσκου των 750 GB έγιναν σε διαφορετικό PC, με Windows Vista εγκατεστημένα. Στα μετροπρογράμματα, αυτό παίζει μικρή έως και ελάχιστη σημασία. Στις πραγματικές όμως μετρήσεις, όπως θα δείτε και παρακάτω, ίσως το γεγονός αυτό να επηρρέασε κάπως τα αποτελέσματα, ειδικά του FireWire.

Τι βλέπουμε όμως στο HDTach? Σαφέστατη υπεροχή του eSATA καταρχάς. Θα δούμε όμως τόσο μεγάλες διαφορές στην πραγματικότητα, ή απλά το benchmark μας δίνει τα απόλυτα νούμερα, τα οποία είναι πλασματικά?

Φυσικά όμως, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι αυτό το μόνο σημαντικό - δείτε το Random Access! Απίστευτη διαφορά - ο δίσκος μας επιτέλους συμπεριφέρεται ως ένας κανονικός δίσκος 7200 RPM, εν αντιθέσει με τον 750άρη, που είχε μακράν χειρότερο Random Access. Ένα μπράβο στη Seagate εδώ!

Τα Screenshots από τα Benchmarks που τρέξαμε:

firewirehdtachfc8.th.jpgusbhdtachrl2.th.jpgesatahdtachyu8.th.jpg

[bREAK=HDTune Benchmark]

[flash=http://img225.imageshack.us/img225/529/hdtuneaveragess4.swf]quality=high width=800 height=400 parameter=paramete_value

[flash=http://img291.imageshack.us/img291/9997/hdtunebursthd1.swf]quality=high width=800 height=400 parameter=paramete_value

[flash=http://img171.imageshack.us/img171/6109/hdtunerandombe0.swf]quality=high width=800 height=400 parameter=paramete_value

Συνεχίζουμε το Review μας με το HDTune. Ακόμα ένα μετροπρόγραμμα, που εμπιστεύονται όμως πολλοί, μιας και δίνει πιο "αληθοφανή" αποτελέσματα από το HDTach.

Τι βλέπουμε εδώ λοιπόν? Τα ίδια ακριβώς με το προηγούμενο τεστ μας - το eSATA δείχνει την ξεκάθαρη υπεροχή του, ενώ τα ns στο Access Time έχουν πέσει σημαντικά, σε σχέση με τον 750άρη. Καθαρή νίκη και στα δύο μέτωπα λοιπόν.

Όπως και πριν βέβαια, τα νούμερα στα USB 2.0 και FireWire δε δείχνουν να άλλαξαν σημαντικά, μιας και η ταχύτητα διαμεταγωγής δεδομένων των πρωτοκόλλων αυτών, δεν επιτρέπει την εμφάνιση υψηλότερων ταχυτήτων.

Τα Screenshots από τα Benchmarks που τρέξαμε:

firewirehdtunelf7.th.jpgusbhdtunemd8.th.jpgesatahdtuneew5.th.jpg

[bREAK=Windows Copy/Write Tests]

[flash=http://img374.imageshack.us/img374/8070/windowscopyop0.swf]quality=high width=800 height=400 parameter=paramete_value

[flash=http://img374.imageshack.us/img374/2237/windowswriteuc5.swf]quality=high width=800 height=400 parameter=paramete_value

Όπως είπαμε, τα Benchmarks μας δίνουν μια καθαρά θεωρητική εικόνα, η οποία ίσως και να μην ισχύει στην πραγματικότητα. Τι συμβαίνει λοιπόν σε αληθινές συνθήκες?

Καταρχάς αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι η υπεροχή του eSATA ξανά, στο δίσκο του 1 ΤΒ. Θεωρούμε μάλιστα πως ίσως τα νούμερα να βγαίναν καλύτερα ακόμα, αν και εφόσον ο δίσκος δεν είχε ζεσταθεί τόσο από τις υπόλοιπές μας μετρήσεις. Πραγματικά πολύ μεγάλη βελτίωση, σε σχέση με τα άλλα δύο πρωτόκολλα.

Σίγουρα όμως, κάτι πήγε στραβά με το FireWire. Στα αποτελέσματα του δίσκου των 750 GB, το FireWire πήγε εξαιρετικά, εκπλήσοντάς μας όλους. Δε συνέβη όμως το ίδιο στις νέες μας δοκιμές, με το δίσκο του 1 ΤΒ. Πιθανολογούμε, μιας και δοκιμάστηκε ο δίσκος και σε άλλο PC με Windows XP, ότι είναι καθαρά πρόβλημα του λειτουργικού, μιας και με κάποιες μικρές μας δοκιμές στο Dell XPS M1530, όπου είναι τα Windows Vista SP1 εγκατεστημένα, ο δίσκος έδειχνε να έχει ξεκάθαρα καλύτερες επιδόσεις από το USB 2.0.

Έτσι λοιπόν, υποσχόμαστε ότι όταν μπορέσουμε, θα επιστρέψουμε με περισσότερες μετρήσεις, έτσι ώστε να μπορείτε να σχηματίσετε μια ακόμα πληρέστερη εικόνα!

[bREAK=Θερμοκρασίες - Θόρυβος]

[flash=http://img181.imageshack.us/img181/7962/tempsdv8.swf]quality=high width=800 height=600 parameter=paramete_value

Πλησιάζουμε στο τέλος του Review μας, αλλά δε θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε μια αναφορά σε δύο σημαντικούς τομείς - το θόρυβο και τις θερμοκρασίες που αναπτύσσει ο FreeAgent Pro.

Από πλευράς θερμοκρασιών, μπορούμε να πούμε ότι ο δίσκος συμπεριφέρεται όπως όλοι οι σκληροί δίσκοι. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσει είναι υποφερτές αλλά σίγουρα αισθητές, όπως και στην περίπτωση του 750άρη - μια απλή επαφή με το χέρι αρκεί για να το καταλάβουμε.

Πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι καθότι η επιφάνεια του περιβλήματος του δίσκου είναι αλουμινένια, βοηθάει σημαντικά στην έκλυση της θερμότητας στο περιβάλλον - γι αυτό άλλωστε τον δοκιμάσαμε και με Air Condition στο χώρο μας, για να δείτε πως σχεδόν άμεσα οι θερμοκρασίες πέφτουν σε πολύ πιο ανεκτά επίπεδα.

Επίσης να υπογραμμίσουμε και κάτι άλλο - ο δίσκος είναι πολύ πιο θερμός στη βάση του. Εκεί μπορεί να μετρηθούν και θερμοκρασίες της τάξης των 60-65°C σε βαρύ φορτίο, αλλά σίγουρα δε μας ενοχλεί (παρά μόνο το έπιπλο στο οποίο κάθεται πάνω).

Από πλευράς θορύβου, ο δίσκος είναι μαζί με τον Seagate FreeAgent Pro των 750 GB, ο πιο αθόρυβος που έχει περάσει από τα χέρια μας - μακράν. Το μόνο που ακούμε είναι η κεφαλή του όταν παίρνει μπρος και όταν κλείνει και αυτό ακούγεται ελάχιστα. Αν θελήσουμε να ακούσουμε το δίσκο την ώρα που περιστρέφεται, θα πρέπει να κολλήσουμε το αυτί μας πάνω στο αλουμίνιο!

Όταν γράφουμε κάτι στο δίσκο ή πραγματοποιούμε κάποια αναζήτηση, ίσα ίσα που ακούγεται ένα ελαφρύ γουργουρητό - σε καμία απολύτως περίπτωση κάτι ενοχλητικό - ακριβώς όπως και με το μοντέλο των 750 GB.

Όσο για το idle ή όταν π.χ. παίζουμε κάποια ταινία από το δίσκο, απλά δεν ακούγεται στα αυτιά μας. Είτε τον έχουμε ανοιχτό είτε τον κλείσουμε, η διαφορά είναι υπερβολικά ανεπαίσθητη - η μόνη φορά που αντιληφθήκαμε κάτι, ήταν όταν συντονιζόταν μαζί με τους 750άρηδες, μιας και ακουμπούσαν ο ένας δίπλα στον άλλο. Με μια απλή απομάκρυνση, ο θόρυβος εξαφανίστηκε.

Σίγουρα ένας ακόμα εντυπωσιακά αθόρυβος δίσκος από τη Seagate.

[bREAK=Επίλογος - Συμπεράσματα]

023bi4.jpg

Δεν υπάρχουν και πολλά να πούμε για τον Seagate FreeAgent Pro του 1 ΤΒ. Ο δίσκος έχει όλα όσα χρειάζεται να έχει ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος. Είναι ήσυχος, όμορφος, ξεχωριστός, ταχύτατος, με όλες τις συνδέσεις που χρειάζεται κάποιος (λείπει η Ethernet αλλά είναι αμελητέο το κακό), φτηνός, με τεράστια χωρητικότητα, πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και φυσικά, με 5 ολόκληρα χρόνια εγγύησης!

Τι άλλο να ζητήσει κανείς? Η Seagate πήρε το μοντέλο των 750 GB και το βελτίωσε τόσο, που πλέον είναι δύσκολο να ξεπεράσει τον εαυτό της.

Δεν έχουμε πολλά περισσότερα να πούμε. Με τιμή που κυμαίνεται στα περίπου 129-145?, αυτός ο δίσκος είναι για εμάς ένα MUST Buy για όσους χρειάζονται χωρητικότητα αλλά και φορητότητα. Ένα σχεδόν τέλειο προϊόν.

HWBOX.gr Recommended

94596007af4.png

80964863ss8.png

Link to comment
Share on other sites

Yπέροχο review, (ήδη σκρούτζαρα ;) )

Μια ερώτηση: Υποστηρίζει hotpluging με esata ? Το δοκίμασες ?

Χιχι, σε ξέχασα :D

Το δοκίμασα με eSATA-2-SATA καλώδιο και δούλεψε κανονικά. Ούτε crash είχα ούτε τπτ. Απλά έκλεισα το δίσκο από το κουμπί, έκανε spin-down και τον έβγαλα.

Έχω ακούσει πάντως διάφορους να λένε για προβλήματα με το eSATA και το hotplugin, αλλά από τη στιγμή που ο δίσκος έκλεισε, where is the problem? ;)

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έχω το εξής πρόβλημα...

Έχω τον σκληρό συνδεδεμένο με το esata καλώδιο που δίνει, είναι γεμάτος (3GB free)

Έχω windows 7 και χωρίς τον σκληρό bootάρουν σε 10sec περίπου, με τον σκληρό σε 1.5 λεπτό...

Λογικά, τον scannάρουν κάθε φορά στο startup, αυτό πως μπορώ να το απενεργοποιήσω;

Στα bios, έχω την ρύθμιση esata port auto access στο off...

Link to comment
Share on other sites

Μου αρέσει που ενώ το review έχει γίνει από το 08

επειδή το ξέθαψα για ένα πρόβλημα, συνεχίζεται να λέτε πόσο ωραίο είναι...

χαχαχαχααχαχαα!

Σχεδόν έχουν σταματήσει να τον πουλάνε, και τώρα το θυμηθήκατε!

Αναρωτιέμαι αν μερικοί το εννοείτε όταν λέτε "Μπράβο ρε τάδε... τέλειος για άλλη μια φορά" "Φανταστικό review!" "Απίθανος..." η αν με το που δείτε ένα review, κάνετε copy/paste...

Link to comment
Share on other sites

Τι πάει να πει μετά από τόσο καιρό ρε? γιατί κολλάς? και γω εχω κάνει μια παρουσίαση πριν καιρό, και να έρθει κάποιος καινούργιος του χρόνου και να μου πει μπράβο, εγώ τι θα του πω? οτι είναι στόκος γιατί το είδε τώρα?

Τα reviews μένουν στο site να τα βλέπει ο κόσμος, με την λογική σου μετά απο λίγο καιρό θα έπρεπε να τα σβήνουμε.

Το δικό σου πρόβλημα έκανε και άλλους να δουν το συγκεκριμένο review απο τα "νέα μηνύματα" και να δώσει έμφαση και να το διαβάσει.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now