jimacid

Ερωτηση για radiators σε υδροψυξη για 4770k

Recommended Posts

καλησπερα παιδια, εχω ανεβασει τον 4770k μου στα 4.3ghz με 1,33v vcore περιπου αν θυμαμαι καλα και με την noctua nh-d14

στο intel burn test πιανω πανω απο 90 βαθμους.

οπως καταλαβαινετε θελω να μειωσω την θερμοκρασια οσο περισσοτερο γινετε ομως δυστηχως δεν εχω μεγαλο budget για custom loop.

ειχε παρει το ματι μου μια ετοιμη υδροψυξη της swiftech την h220 η οποια απο οτι εχω διαβασει εχει αρκετα δυνατη αντλια και ειναι expandable!

απο οτι εμαθα η h220 με το διπλο ψυγειο που ερχετε θα ριξει χοντρικα περιπου 5 βαθμους την θερμοκρασια σε σχεση με την d14 που εχω τωρα.

το θεμα ειναι οτι εγω σκεφτομουν μαζι με το διπλο ψυγειο που εχει να της φορεσω ακομα ενα τριπλο ωστε να εχει 2 ψυγεια 5 ανεμιστηρες και ολα αυτα,

για να ψηξουν μονο τον "προβληματικο" hasswell

Ο λογος που μπηκα στον κοπο να σας ρωτησω ειναι γιατι μου ειπε ενα παλικαρι πως αν βαλω δευτερο τριπλο ψυγειο πανω της θα δωσω τσαμπα λεφτα και καλυτερη αποδοση δεν θα δω γιατι ο λογος που ζεματαει ο hasswell ειναι εσωτερικος, επειδη δεν μπορει να μεταφερει την θερμοτητα στο καπακι του, οποτε οσα ψυγεια και να βαλω εγω διαφορα δεν θα καταλαβω, ετσι κιαλλιως λεει και το δικο της ψυγειο να κρατησω μονο οταν το cpu θα εχει 80+ βαθμους το ψυγειο θα ειναι απλα χλιαρο

οποτε δεν τιθεται θεμα πως τα ψυγεια δεν αντεχουν την θερμοτητα και χρειαζοντε παραπανω απο ενα...

τι εχετε να πειτε πανω σε αυτο? γνωριζω ηδη πως οι hasswell εχουν θεμα με την παστα και το καπακι τους αλλα περα απο αυτο ισχυει οντως οτι ακομα και αν βαλω και 2 και 3 ψυγεια που λεει ο λογος δεν θα δω διαφορα?

Edited by jimacid
Link to comment
Share on other sites

1.33 για 4.3GHz είναι ήδη κακό κομμάτι - οπότε δεν έχει και νόημα να δεις για νερά imo.

Αν δεν βαριέσαι, δεν σε νοιάζει η εγγύηση και ξέρεις τι κάνεις, delid->clp->κόλλημα και την αξιοπρεπέσταστη D14 που έχεις και ίσως να δεις 4.5GHz με τις ίδιες ή σχεδόν ίδιες τάσεις.

Link to comment
Share on other sites

Ε ναι, αν το θερμικό bottleneck είναι στο καπάκι αυτό θα σε περιορίζει και όχι τα ψυγεία.

αν το θεσεις ετσι ναι,

αλλα η ερωτηση ειναι υπαρχει σταληθεια θερμικο bottleneck στο καπακι?

η απλα υπαρχει "καθυστερηση" 10βαθμων (λεω 10 γιατι αν κανεις delid περιπου 10 βαθμους λενε οτι κερδιζεις)

δηλαδη εκει που με ενα ψυγειο θα μπορουσες να τον ψυξεις στους 70 βαθμους τωρα με το προβληματικο καπακι τον ψυχεις στους 80

και αν βαλεις δευτερο ψυγειο εκει που θα μπορουσες να τον ψυξεις στους60 βαθμους τωρα θα τον ψυχεις στους 70 η 75.

καταλαβες την διαφορα? αν υπαρχει σταληθεια bottleneck οσο και να χτυπιεσε οσα λεφτα και να δωσεις η θερμοκρασια δεν θα κατεβει πιο κατω

αν δεν υπαρχει ομως η θερμοκρασια θα κατεβαινει οχι τοσο efficient οσο σε εναν sandy bridge ας πουμε που δεν χρειαζεται delid αλλα θα μπορεις να ριξεις ακομα πιο κατω την θερμοκρασια.

αυτο θελω να μαθω δηλαδη αν το γνωριζετε, αν το εχει δοκιμασει καποιος.

η πιο καλα αν θα κανει σταληθεια διαφορα ενα δευτερο τριπλο ψυγειο μαζι με το διπλο μονο για τον επεξεργαστη.

μπορετε απο την εμπειρια σας να μου πειτε ποσους βαθμους κατω μπορει να δω απο μια τετοια προσθηκη?

1.33 για 4.3GHz είναι ήδη κακό κομμάτι - οπότε δεν έχει και νόημα να δεις για νερά imo.

Αν δεν βαριέσαι, δεν σε νοιάζει η εγγύηση και ξέρεις τι κάνεις, delid->clp->κόλλημα και την αξιοπρεπέσταστη D14 που έχεις και ίσως να δεις 4.5GHz με τις ίδιες ή σχεδόν ίδιες τάσεις.

ειναι κακο κομματι οντως αλλα γενικα καθε 2 χρονια πουλαω το παλιο μου set και περνω καινουριο οποτε απο την μια δεν θελω να τον κανω delid ετσι ωστε οταν θα τον πουλησω να εχει ακομα εγγυηση και απο την αλλη αν παρω τα νερα που λες, δεν θα ειναι αποκλειστικα για αυτον τον επεξεργαστη, θα μου μεινουν και για το επομενο συστημα, δεν τα λες δηλαδη ακριβως πεταμενα λεφτα.

εχει 2 χρονια τωρα (μετα τους sandy bridge) που η noctua για τον ενα η τον αλλο λογο (βλεπε προβληματα θερμοκρασιων στα cpu) δεν την πολυ παλευει με τις θερμοκρασιες

αν συνεχισει ετσι η φαση δεν θα ητανε κακη ιδεα να εχω μια υδροψυξη αρκετα πιο δυνατη απο την noctua.

σου λεω απλα το σκεπτικο μου τωρα..

επισης το αλλο πραγμα που μου ειπε το παλικαρι το οποιο δεν μου ακουγετε σωστο ειναι σχετικα με την θερμοκρασια του ψυγειου, ειπε δηλαδη οτι ακομα και οταν ο επεξεργαστης θα εχει 90 βαθμους το διπλο ψυγειο που ερχετε μεσα στο πακετο θα ειναι απλα χλιαρο οποτε δεν παιζει η περιπτωση να μην αντεχει την θερμοτητα που βγαζει ο επεξεργαστης γιατι αν δεν αντεχε θα εκαιγε και αυτο και θα επρεπε να βαλεις δευτερο ψυγειο.

με αυτο το επιχειρημα εριξε την ευθυνη στο πιθανο bootleneck απο την παστα και το καπακι του hasswell

ομως δεν μου φαινεται σωστο σαν επιχειρημα γιατι και οταν ο sandy bridge που θεωρειται διαμαντι και δεν εχει τετοια προβληματα με τις παστες επιανε 70-80 βαθμους,

η noctua που καθοτανε πανω του ηταν απλα χλιαρη, δεν εκαψε ποτε ομως παρολα αυτα δεν αντεχε την θερμοτητα που εβγαζε ο 2700k,

δεν μπορουσε να τον ψυξει παραπανω....

Edited by jimacid
Link to comment
Share on other sites

Για μένα δεν έχει καν νόημα το delid έχω δοκιμάσει πάρα πολλά κομμάτια και θεωρούσα μέτριο προς κακό τα 4.5 με ~1.3v, τα μέτρια προς καλα εκαναν 4.7-4.8 με ~1.3v, η γνώμη μου ειναι δωσε τον και δοκίμασε την τύχη σου με έναν ακόμη γιατί αντικειμενικά εχεις πέσει σε αρκετά κακό κομμάτι :/

Link to comment
Share on other sites

Σε λιγότερο από μήνα θα βγούν οι 4790K που θεωρητικά δεν θα έχουν αυτό το πρόβλημα.

Εγώ στην θέση σου θα τον πουλούσα και θα περίμενα τον καινούριο.

Link to comment
Share on other sites

αν αφησουμε απ'εξω το σεναριο να αλλαξω cpu γιατι αυτο μπορω να το κανω οποτε θελω χωρις απαραιτητα να πληρωσω extra λεφτα μιας και μπορω να δοκιμασω να πουλησω τον 4770k μου και να παρω εναν ιδιο στην ιδια τιμη τωρα που θα αρχησει να τους πουλαει ο κοσμος για να παρει τους καινουριους η μπορω να δωσω καποια extra λεφτα για να παρω εναν απο τους καινουριους που δεν θα εχουν τετοιο προβλημα,

στο ερωτημα με την υδροψυξη τι εχετε να μου πειτε?

δεν εχω προηγουμενη εμπειρια με υδροψυξη οποτε δεν ξερω τι αποτελεσμα θα εχει ενα extra ψυγειο και στην ουσια αυτο ειναι που με ενδιαφερει να μαθω.

θα εχω διαφορα θερμοκρασιας αν πανω στο διπλο ψυγειο προσθεσω και ενα τριπλο ακομα στην συγκεκριμενη aio της swiftech? (h220)

η δεν θα δω βελτιωση καθως

1) το προβλημα θερμοκρασιων οφειλετε στο καπακι του επεξεργαστη

2) το cpu block της swiftech μαζι με την build in αντλια πιανουν ηδη τα ορια τους στην απαγωγη θερμοατητας απο τον επεξεργαστη με το διπλο ψυγειο.

Link to comment
Share on other sites

Ναι θα δεις μία βελτίωση σε υδρόψυξη. Αλλά τίποτα δραματικό δεν θα γίνεται καθώς θα προσθέτεις ψυγεία.

Ακόμα και σε τριπλό ψυγείο να πας θα βλέπεις π.χ. 70άρες clocked στα cores και το ψυγείο σου θα είναι απλά χλιαρό. Γιατί; Γιατί μπορεί το ψυγείο να μπορεί να σκορπίσει π.χ. 500watt θερμότητας αλλά η θερμότητα αυτή δεν υπάρχει ποτέ στο κύκλωμα του υγρού. Το θέμα με την κακή επαφή κάτω από το καπάκι, μαζί με την μεγάλη "θερμική πυκνότητα" (μικρό & ζεστό die) στην ουσία θα κλέβει επιδόσεις από όποιο σύστημα ψύξης και να στήσεις :/

Link to comment
Share on other sites

καταλαβα οποτε βαση της εμπειριας σου και για να παρω εγω μια ιδεα σε νουμερα, αν πουμε οτι με την noctua d14 εχω 95 βαθμους και με την h220 με το διπλο ψυγειο που φοραει πεσει η θερμοκρασια στους 90 τοτε με ακομα ενα τριπλο ψυγειο ποσο πιστευεις πανω κατω οτι θα φτασει η θερμοκρασια?

να τονισω λιγο οτι καταλαβα οτι αυτο που μου λες ειναι οτι το ψυγειο μπορει να ειναι επαρκες και ο λογος που θα συνεχισω να εχω θερμοκρασιες ειναι ο συνδυασμος του προβληματος των hasswell αλλα και του μεγεθους του die του επεξεργαστη,

ο λογος που σε ρωταω τι πιστευεις οτι θα παιξει με την θερμοκρασια με την προσθηκη ενος ακομα τριπλου ψυγειου ειναι για να παρω μια ιδεα του ποσο μικρη η μεγαλη ειναι η διαφορα σε βαθμους για το "τίποτα δραματικό δεν θα γίνεται καθώς θα προσθέτεις ψυγεία."

τελος εφοσον μου λες οτι μεγαλο προβλημα ειναι το μικρο και πολυ θερμο die του επεξεργαστη τοτε σε πανακριβα custom loop πως ακριβως λυνεις αυτο το προβλημα?

περναει κατι απο το χερι σου στην βελτιωση του συστηματος της υδροψυξης σου?

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω να μπορεί να σου απαντήσει κάποιος με νούμερα, 95 με την d14, 90 με την h220, 85 με την h220+ψυγείο γιατί δύσκολα να το έχει δοκιμάσει κάποιος.

Τώρα για τα custom loops πολύ πιθανόν να έχει γίνει και delid.

Link to comment
Share on other sites

Το τι θερμοκρασίες θα δεις με την H220 κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα, πόσο μάλλον εγώ που την συγκεκριμένη δεν την έχω testάρει. Πάντως αν ας πούμε με την D14 είσαι στους 90, λογικά με μία Corsair Η110 μπορείς να ελπίζεις σε -5 βαθμούς. Οπότε κοιτώντας τις διαφορές H220/H110 ίσως να μπορείς να κάνεις μια εκτίμηση γι' αυτό που σε απασχολεί, αλλά με μεγάλα περιθώρια λάθους, γιατί κάθε κομμάτι (cpu) είναι διαφορετικό.

Από την στιγμή που πιάσεις ότι πιάσεις με την υδρόψυξή σου - και δεν έχεις "τερματίσει" τα ψυγεία σου με κάρτες γραφικών - το επόμενο ψυγείο που θα προσθέσεις θα ροκανίσει ~2 βαθμούς ή κάτι αντίστοιχο και το μεθεπόμενο σχεδόν τίποτα, γιατί πλέον το νερό σου θα είναι όλο και πιο κοντά στην θερμοκρασία περιβάλλοντος. Και τι μπορείς να κάνεις για να πας παρακάτω;

-Καλύτερο block, για να απομακρύνει καλύτερα την θερμοκρασία από το IHS.

-Direct die block, που δεν το θέλεις γιατί θέλει delid.

-Να φτιάξεις peltier / waterblock sandwich <- που είναι ζόρικο αλλά ενδιαφέρον project.

-Να χαμηλώσεις την θερμοκρασία του υγρού κάτω από το περιβάλλον - water chiller.

-Μικρό single stage.

.

.

and the list goes on αλλά ανεβαίνουν τα κόστη απόκτησης και χρήσης :)

Link to comment
Share on other sites

ενταξει στο περιπου λεω ρε παιδια το φανταζομαι οτι δεν θα το εχουν δοκιμασει και πολοι ισος και κανεις μαλιστα, απλα λεω βαση της εμπειριας σας το να προσθεσεις ακομα ενα τριπλο ψυγειο μαζι με το original διπλο για να ψυξεις μονο εναν επεξεργαστη τι μπορει να σου δωσει? 1-2βαθμους? 5 βαθμους? 20 μηπως?

δεν θα δεσω κομπο αλλωστε την τιμη που θα μου πειτε απλα θελω να δω πολυ χοντρικα τι να περιμενω αν κανω μια τετοια κινηση.

*edit την ωρα που εγραψα αυτο το μηνυμα δεν ειχα διαβασει το τελευταιο μηνυμα του caution. επειδη η αληθεια ειναι οτι εχω αγορασει ηδη peltier και επειδη πηρε το ματι μου ενα single stage phase change (αν εννοεις αυτο) κανω νεο ποστ με διαφορετικες ερωτησεις.

Edited by jimacid
Link to comment
Share on other sites

στην ουσια απο οτι καταλαβα μου λετε πως ενα διπλο ψυγειο επαρκει για να ψυξεις σωτα ενα cpu οποτε αν συνεχιζεις με ενα διπλο ψυγειο να εχεις υψηλες θερμοκρασιες χρειαζεσε αλλες αλλαγες οπως cpu block κλπ σωστα?

παμε παρακατω, εχω ηδη ενα 400watt peltier στο σπιτι μου το οποιο το εχω δοκιμασει με την noctua οπου καταφερα επαρκη ψυξη για τον επεξεργαστη σε stock συχνοτητες

οχι ομως και σε overclocked κατασταση.

δυστηχως το tec λειτουργησε με μεγιστη τιμη στα 250watt μαλλον λογω της πτωσης τασης που εκαναν τα 3 τροφοδοτικα υπολογισων που χρησιμοποιησα για να το οδηγησω.

βεβαια μπορει τον ρολο της να επαιξε και η noctua που ισος να εφτασε στα ορια της στην ψυξη του peltier.

to peltier λοιπον ειναι ενας ακομα λογος που θελω να προσθεσω ενα ακομα τριπλο ψυγειο στην h220 (γιατι μετα θα εχει πολυ μεγαλητερη θερμοτητα να αποβαλει.

εχετε να μου πειτε η να προτεινετε κατι πανω σε αυτο?

σχετικα με το να χαμηλωσεις την θερμοκρασια του υγρου που μου εγραψες, πως ακριβως να το κανω αυτο? χρησιμοποιοντας καποιο phase change η ενα peltier σε ενα tank ψυκτικου υγρου?

η με διπλο loop υδροψυξης? ενα το οποιο θα κυκλοφορει το νερο αναμεσα στο tec και στο block χωρις ψυγεια και ενα δευτερο με ψυγεια το οποιο θα ψυχει τo tec

και τελος μου εγραψες για ενα μικρο single stage, υποθετω μιλας για Phase change σωστα?

ειδα αυτην την αγγελια στο φορουμ http://www.hwbox.gr/cooling-sales/32944-vapochill-ls-phase-change-gia-1155-modded-stelaras.html

αλλα η αληθεια ειναι οτι τα phase change τα εχω απλα ακουστα, δεν εχω διαβασει ποτε πληροφοριες.

ειναι κατι τετοιο αρκετο για να ψυξει εναν επεξεργαστη σαν τον δικο μου σε oc?

με την υγροποιηση τι γινεται? μπορει να δουλευψει 24/7?

πρεπει να γεμισω την μητρικη με καποιο μονοτικο υλικο για να μην εχω θεματα με υγρασιες?

απο καταναλωση ρευματος πως παει? ειναι κατι σαν το Peltier η και ακομα χειροτερο?

θορυβος?

πολλες οι ερωτησεις μου... σας κουρασα φανταζομαι :grey:

Edited by jimacid
Link to comment
Share on other sites

[MENTION=4564]jimacid[/MENTION] Τόση ώρα ο Τάσος aka [MENTION=1152]caution[/MENTION] σου λέει πως επειδή το καπάκι του επεξεργαστή σου έχει θέμα, όπως έχουν σχεδόν όλοι οι 4770K, ότι επιπρόσθετο και να βάλεις πάντα θα έχεις θέμα.

Το πιο έυκολο και αποδοτικό έιναι να τον κάνεις delid και αργότερα τον ξανακολλάς με καμιά εποξική με λάστιχο και τον πουλάς ή τον επιστρέφεις ή τον ανταλλάζεις. Το να πάρεις διπλά τριπλα ψυγεία και άλλα μπλοκ και άλλες αντλίες έιναι κατ'εμέ υπερβολή.

Γνωρίζεις πως λειτουργεί χονδρικά ένα peltier?

Ουσιαστικά τραβάει από την μία πλευρά την ζέστη του επεξεργαστή σου και την βγάζει στην άλλη του πλευρά, οπότε μετά

η Noctua και η κάθε Noctua πρέπει να ψύξει (παράδειγμα είναι τα Watt) τόσο τα 300Watt του επεξεργαστή όσο και τα 250Watt του Peltier (κάνεις πρόσθεση).

Οπότε λογικό μου ακούγεται να μην μπορεί να κοντράρει η Noctua...ούτε υδρόψυξη θα μπορουσε να κοντράρει....ίσως ούτε και chiller τόσο μεγάλο που είναι τo Peltier.

Επίσης, τι μάρκα είναι το Peltier σου? Από που το πήρες? Σίγουρα υπολειτουργεί σε απλό τροφοδοτικό λόγω της 12άρας. Χρειάζεσαι τροφοδοτικό 12-16V με 30-38A και ροοστάτη, πράγμα που θα κοστίσει πολλά αλλά και δεν συμφέρει η χρήση Peltier γιατι με τόσα χρήμματα για ΔΕΗ πάιζεις με Cascade στους -100C και καίς το ίδιο ρευμα.

Εάν το θέλεις για 24/7, καλύτερα μείνει με την Noctua.

Εάν το θέλεις για να πειραματιστείς, go for it μέχρι να σκάσει το peltier από την ζέστη.

Εάν το θέλεις για overclocking, καλύτερα να πάρεις κάποιο μονοβάθμιο(phase change) να πάιξεις.

Φυσικά, σε λύσεις που η θερμοκρασία θα παέι κάτω από του περιβάλλοντος όπως πχ το chiler ή το

phase change και πάει λέγοντας, για να αποφύγηεις την υγροποίηση θα χρειαστείς μόνωση και δυνατούς

ανεμιστήρες.

Εσύ τι ακριβώς θέλεις να κάνεις με τον επεξεργαστή σου όμως για να σε κατευθύνουμε καλύτερα?

Διάβασε και αυτά:

1. http://www.hwbox.gr/extreme-cooling/4858-t-e-c-cooling.html

2. http://www.hwbox.gr/extreme-cooling/810-tec.html

Link to comment
Share on other sites

@jimacid Τόση ώρα ο Τάσος aka @caution σου λέει πως επειδή το καπάκι του επεξεργαστή σου έχει θέμα, όπως έχουν σχεδόν όλοι οι 4770K, ότι επιπρόσθετο και να βάλεις πάντα θα έχεις θέμα.

Το πιο έυκολο και αποδοτικό έιναι να τον κάνεις delid και αργότερα τον ξανακολλάς με καμιά εποξική με λάστιχο και τον πουλάς ή τον επιστρέφεις ή τον ανταλλάζεις. Το να πάρεις διπλά τριπλα ψυγεία και άλλα μπλοκ και άλλες αντλίες έιναι κατ'εμέ υπερβολή.

φιλε μου σε τοσα ποστ δεν εχω δωσει ιδιαιτερη σημασια στο να αλλαξω επεξεργαστη η να τον κανω delid διοτι αυτα ειναι πραγματα που ηδη γνωριζω, για την ακριβεια τα γνωριζα πριν κανω την αγορα του επεξεργαστη, και ειναι πραγματα που μπορω να κανω οποτε θελω χωρις να επηρεασουν το συστημα ψυξης,

εγω απο αυτο το φορουμ θελω να παρω απαντησεις σε πραγματα που δεν ξερω, σε πραγματα που ολοι εσεις εχετε παραπανω εμπειρια απο εμενα, πραγματα που εχουν να κανουν με καποια ποιο σοφιστικε συστηματα ψυξης, γιαυτο συνεχιζα να ρωταω σχετικα με την υδροψυξη και τα ψυγεια, ηθελα να μαθω πανω κατω τι διαφορες θα δω, το οτι ο επεξεργαστης ειναι προβληματικος και οτι το δικο μου τσιπακι ειναι κακο, το γνωριζω ετσι κιαλλιως και με αυτου του ειδους τις πληροφοριες δεν μαθαινω περισσοτερα πραγματα για την υδροψυξη.

Για να σας δωσω να καταλαβαιτε τι θελω να κανω, θελω να αναβαθμισω το συστημα ψυξης μου, ασχετα με το αν ο συγκεκριμενος επεξεργαστης ειναι προβληματικος η οχι εμενα το συστημα ψυξης μου φαινεται μη επαρκες, γιατι εδω και 2 χρονια βγαινουν προβληματικοι επεξεργαστες, μπορει να συνεχισουν να βγαινουν, γιατι οσο οι επεξεργαστες θα δυναμωνουν η θερμοτητα που θα παραγουν θα μεγαλωνει επισης, γιατι μπορει στην τελικη να θελω να τον overclockαρω περισσοτερο και με την αεροψυξη δεν γινεται.

Αυτο που με ενδιαφερει πανω απο ολα ομως, ειναι να μην εχω προβληματα με υγροποιησεις, να μην χρειαζεται δηλαδη να ντυσω την μητρικη με καποιο μονοτικο υλικο γιατι

αγοραζω και πουλαω μεταχειρισμενα συχνα οποτε δεν θα μπορω να την καθαρισω σωστα την μητρικη μετα και θα ειναι ολοκληρη φασαρια.

Απλα ο λογος που ξεσηκωθηκα ετσι αποτομα και δεν εχω προλαβει να αποφασισω ποια ειναι η πιο σωστη λυση και τι χρειαζομαι τελικα, ειναι επειδη ετυχε τωρα να βρω την

υδροψυξη που σας ελεγα πριν μεταχειρισμενη. και αν ειναι να την παρω πρεπει να την παρω τωρα! γιατι αν την πουλησει αυτος μετα δεν θα την ξανα βρω μεταχειρισμενη και θα πρεπει να την παρω καινουρια.

ετσι στα καλα καθουμενα και χωρις πιο πριν να εχω ασχοληθει ιδιαιτερα με κανενα αλλο συστημα ψυξης πλην της αεροψυξης και του peltier ξαφνικα πρεπει μεσα σε λιγες μερες να παρω μια αποφαση για το ποιο ειναι το πιο καταλληλο συστημα ψυξης.

Γνωρίζεις πως λειτουργεί χονδρικά ένα peltier?

Ουσιαστικά τραβάει από την μία πλευρά την ζέστη του επεξεργαστή σου και την βγάζει στην άλλη του πλευρά, οπότε μετά

η Noctua και η κάθε Noctua πρέπει να ψύξει (παράδειγμα είναι τα Watt) τόσο τα 300Watt του επεξεργαστή όσο και τα 250Watt του Peltier (κάνεις πρόσθεση).

Οπότε λογικό μου ακούγεται να μην μπορεί να κοντράρει η Noctua...ούτε υδρόψυξη θα μπορουσε να κοντράρει....ίσως ούτε και chiller τόσο μεγάλο που είναι τo Peltier.

Επίσης, τι μάρκα είναι το Peltier σου? Από που το πήρες? Σίγουρα υπολειτουργεί σε απλό τροφοδοτικό λόγω της 12άρας. Χρειάζεσαι τροφοδοτικό 12-16V με 30-38A και ροοστάτη, πράγμα που θα κοστίσει πολλά αλλά και δεν συμφέρει η χρήση Peltier γιατι με τόσα χρήμματα για ΔΕΗ πάιζεις με Cascade στους -100C και καίς το ίδιο ρευμα.

σχετικα με το peltier μπορω να πω πως γνωριζω αρκετα καλα τι ειναι και πως λειτουργουνε, το οτι το peltier που εχω αγορασει ειναι 400watt δεν σημαινει πως οταν δουλευει θα δουλευει στα 400watt ντε και καλα, για παραδειγμα αν το βαλεις στα 12v αυτο τραβαει περιπου 16amps και αυτο χοντρικα μας κανει περιπου 200watt

τωρα η noctua δεν αναφερει πουθενα ποσα watt μπορει να ψυξει η ψυκτρα της και εγω εκανα την δοκιμη για να δω τι αποτελεσματα εχω.

απο την δοκιμη ειδα οτι ο συνδυασμος noctua και peltier στα 200w-250w μπορουν να κρατησουν τον προβληματικο 4770k σε stock συχνοτητα σε stress test (intel burn test) στους 60 βαθμους περιπου ομως το overclock δεν το αντεχουν.

οι λογοι που δεν το αντεχουν ειναι 2, ο ενας οπως ειπες και εσυ ειναι λογω της noctua η οποια μπορει να μην μπορει να ψυξει περισσοτερα watt.

ο αλλος λογος ειναι οτι ενω εγω εδινα 15,4v στο peltier χρησιμοποιοντας 3 τροφοδοτικα υπολογιστων συνδεμενα μεταξυ τους σε σειρα (ειχα συνδεσει τις 3 5αβολτες)

απο το πολυ ρευμα που τραβουσε το peltier και απο την συνδεση των καλωδιων που γινοταν με μπανανες και κροκοδειλακια υπηρχε πτωση τασης περιπου στα 13v αν θυμαμαι καλα.

αυτοι ειναι οι λογοι που δεν καταφερα να ψυξω τον επεξεργαστη σε overclock με το peltier,

αν ομως ειχα μια υδροψυξη με ενα η δυο ψυγεια? θα αντεχε να ψυξει σωστα το peltier? ετσι ισος να εβλεπα μια βελτιωση

και μετα με ενα καταλληλο τροφοδοτικο ισος τελικα να καταφερνα να λειτουργησει το ολοκληρο συστημα.

αυτος ηταν ενας αλλος λογος που ρωτουσα για δευτερο ψυγειο γιατι ειχα στο μυαλο μου οτι θα πειραματιστω και με το πελτιερ το οποιο αναλογως την ταση που θα του δωσω θα παραγει ακομα 300-500watt θερμοτητας.

και επειδη σου ειπα πριν πως με ενδιαφερει πανω απο ολα να μην εχω θεματα με υγροποιησεις και μαλλον θα απορεις που τοση ωρα μιλαω για peltier,

το ολοκληρομενο project που εχω στο μυαλο μου αν επιλεξω την λυση peltier ειναι να χρησιμοποιησω εναν μικροελεγτη για να διαβαζω τους παλμους του pwm που δινει η μητρικη στο cpu fan και στην συνεχεια να φτιαξω ενα δικο μου pwm κυκλωμα με τρανζιστορ ισχυος το οποιο θα οδηγει το peltier.

στην ουσια αυτο που θελω να κανω ειναι : το κυκλωμα που θα φτιαξω μαζι με την βοηθεια του κυκλωματος ελεγχου του cpu fan της μητρικης, να μην αφηνει το peltier ΠΟΤΕ να ριχνει την θερμοκρασια του επεξεργαστη κατω απο την θερμοκρασια περιβαλλοντος και οταν ο επεξεργαστης ειναι σε load να δινει σταδιακα full γκαζια στο peltier ωστε να εχω οσο το δυνατον καλυτερες θερμοκρασιες στον επεξεργαστη.

ετσι θελω να πιστευω πως δεν θα εχω καθολου υγροποιηση μιας και δεν θα πεφτει ποτε η θερμοκρασια του peltier κατω απο την θερμοκρασια του περιβαλοντως,

εκτως αυτου θα χρησιμοποιησω και φυλλα χαλκου πανω στο peltier επειδη ο επεξεργαστης ειναι μικροτερος σε μεγεθος ωστε το peltier να εχει ιδια θερμοκρασια σε ολη του την επιφανεια.

επισης απο την δοκιμη που εκανα με το peltier και την noctua ενα πολυ ενδιαφερον αποτελεσμα που πηρα ειναι οτι οταν το Pc ειναι idle το peltier μπορει να κρατησει

σε αψογες θερμοκρασιες τον υπολογιστη ακομα και αν του δινεις λιγοτερα απο 5v οποτε στην ουσια το ολο θεμα καταναλλωσης του peltier ισχυει μονο οταν το pc ειναι σε full load.

το cascade και το chiller που μου ειπες δεν γνωριζω τι ακριβως ειναι αν θες να μου δωσεις καμια πληροφορια για αυτα θα ειναι ευπροσδεκτη.

Μια αλλη επιλογη που ειχα ακυρωσει εξαρχξης ηρθε μετα απο σκεψη, οπου ειδα οτι αν παρω την h220 και προσθεσω ακομα ενα τριπλο ψυγειο οπως ελεγα για να μπορεσω να παιξω και με το Peltier, το κοστος του ψυγειου

μαζι με υγρα σωλινωσεις και λοιπα περιφεριακα θα βγει ουτε λιγο ουτε πολυ καμια 100αρια ευρω, κοινως θα εχω πιασει τα 200 ευρω ηδη.

οποτε με τοσα λεφτα ισος να μπορω να φτιαξω τελικα δικο μου custom loop με το καλυτερο cpu block της αγορας και με μια καλη αντλια οποτε μαλλον αυτο ειναι καλητερη επιλογη ετσι δεν ειναι?

εμενα γενικα με ενδιαφερει το συστημα να παιζει 24/7 και να εχω οσο το δυνατον χαμηλοτερες θερμοκρασιες χωρις υγροποιησεις.

αν αυτο γινεται να το καταφερω με custom loop μεχρι τα 250ευρω καλη φαση. και μαλλον this is the way to go

εγω ετσι κιαλλιως θα δοκιμασω να παιξω και με το peltier που ηδη εχω με κυκλωμα το οποιο θα το ρυθμιζει να μην κατεβαζει την θερμοκρασια κατω απο την θερμοκρασια περιβαλλοντως για να μην εχω υγροποιησεις. αν πετυχει εχει καλος αν οχι, θα εχω περασει καποιες ωραιες ωρες με πειραματισμους.

απο εκει και περα αν υπαρχει τροπος να χρησιμοποιησεις καποιο chiller η phase change ρυθμιζοντας το να δουλευει χωρις να εχεις υγροποιησεις η αν μπορεις να το κοτσαρεις πανω σε μια υδροψυξη και αυτο θα ητανε καλη φαση ισος για αργοτερα.

τα link που μου εστειλες θα τα διαβασω αργοτερα γιατι πρεπει να φυγω τωρα.

συγνωμη κιολας για το τεραστιο ποστ απλα επρεπε να ξεκαθαρισω λιγο το τοποιο γιατι μπηκα και αρχισα να σας κανω απανωτες ερωτησεις χωρις καλα καλα να σας πω τι εχω στο μυαλο μου και τι με ενδιαφερει

Edited by jimacid
Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει θέμα που έκανες τεράστιο ποστ...ίσα ίσα είναι και ωράιο.

Σε τόσα ποστ υπήρχαν κάποιες "γρκίζες ζώνες" που δεν καταλαβαίναμε τι θέλεις να κάνεις.

Προσωπική μου άποψη έιναι πως όλο αυτό που θέλεις να κάνεις, θα σε καλυψει εάν θέλεις

να πειραματιστείς. Εάν το θέμα έιναι πρακτικό (γιατί διάβασα για 24/7) θα πάς να πάρεις

μαι υδρόψυξη κομμάτι κομμάτι και θα την στήσεις και δεν θα βάλεις καν το peltier.

Είναι λίγο επικίνδυνο να πάιξεις με PWΜ επάνω σε PWM γιατι πάντα θα υπάρχει μεγαλύτερο

ποσοστό στο να γίνει κάποιο λάθος και να τα πάρεις όλα στο χέρι. Και φυσικά σε όλο το

εγχείρημα....σε νοιάζει η κατανάλωση του ρευματος και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ή όχι?

Γιατι εάν σε νοιάζει, άφησε το στην άκρη το TEC.

Το πιο πρακτικό λοιπόν έιναι να πάς να πάρεις ένα τριπλό ψυγειάκι για να έχεις την

ησυχία σου στο μέλλον εφόσον σκοπέυεις ίσως να βάλεις και την κάρτα επάνω και επειδή θέλεις

επεκτασιμότητα. Ένα μπλοκάκι Universal και μια αντλία και απλά αργότερα να προσθέτεις

waterblocks.

Το Phase Change (ίσως το διαβάσεις και ώς Single Stage/SS/μονοβάθμιο) είναι ένα σύστημα ψύξης

που χρησιμοποιεί μοτεράκι(ίδια με των Air-Condition), condenser (ψυγείο) και χαλκοσωλήνες, ενώ στο τέλος του αντί για waterblock που έχουν οι υδροψύξεις έχει ένα πράγμα που λέγεται evaporator (εξαμτιστής) που ακουμπάει στην πηγή θερμότητας.

Μέσα εκέι μπορεις να βάλεις ότι αέριο σχεδόν θέλεις με πιο διάσημο το οικολογικό R134a.

Το Cascade(ή Dual Stage ή διβάθμιο) είναι το ίδιο αλλά με 2 level και 2 μοτέρ και σχεδόν όλα διπλά

και συνήθως το 2ο Stage έχει μέσα R1150 γνωστό και ώς αιθυλένιο για να ψύχει το πρώτο.

Οι θερμοκρασίες που μπορείς να πετύχεις σε idle είναι -50C μέχρι και -130C ας πούμε αλλά

ανάλογα το load και το ρύθμισμα που έχεις κάνει και τα evaporators πέφτουν οι θερμοκρασίες.

Πλέον τα φτιάχνουν μόνο χρήστες, παλιά τα SS τα έφτιαχναν και εταιρίες...τα διβάθμια πάντα μόνο χρήστες.

Τέλος η πολύ σύντομή εισαγωγη καθώς δεν σου κάνουν αυτά διότι σίγουρα θα χρειαστείς μονώσεις κτλ, πράγμα

που δεν το θέλεις.

Να σουμάρουμε πάλι άλλη μια φορά?

Το πιο VFM αλλά και πρακτικό έιναι να πάρεις κομμάτι κομμάτι μια υδρόψυξη οι θερμοκρασίες

που θα δείς όμως θα έιναι κάπως καλύτερες από τις κορυφαίες αερόψυκτρες όπως πχ η Noctua D14/D15

και για εμένα η χρημματική διαφορά δεν δικαιολογείται.

Εάν βαριέσαι (που δεν βαριέσαι) πάρε την H220 που έιναι από τις καλύτερες υδροψύξεις

και είναι και επεκτάσιμη.

Σε ότι καλύτερο θέλεις να πάς θα χρειαστείς μονώσεις που δεν θέλεις οπότε και δεν στο προτείνω.

Link to comment
Share on other sites

Γίνεται να έχει controlάρισμα στο peltier όπως το φαντάζεσαι, αλλά η κρύα μεριά θα πρέπει να μένει κρύα γιατί στο "άρπαγμα" θα έχεις θέματα αλλιώς. Επίσης τα TEC θέλουν και βαρβάτα νερά και ειδικά τροφοδοτικά (χοντρά καλώδια και switching) για να παίξουν efficiently. Αν έχεις ότι χρειάζεται ήδη, αξίζει τον κόπο ο πειραματισμός, αλλά αν αγοράζεις από το μηδέν... ξερωγω... μάλλον όχι.

Νομίζω ότι τρεις επιλογές έχεις:

-αράζεις με την D14 για την ώρα, μιας και δεν έχεις καλό κομμάτι που να δικαιολογεί το κάτι παραπάνω.

-ξεκινάς για custom νερά. Διαλέγεις καλά κομμάτια που θα σου μείνουν και επιλέγεις και με προοπτική ΙΣΩΣ να προσθέσεις και chiller κάπου παρακάτω που θα μπορείς να ανοιγοκλείνεις αν θέλεις να benchάρεις. Chiller είναι στην ουσία ένα μικρό single stage που θα δροσίζει (ακόμα και κάτω subambient) το reservoir σου.

-Ψάχνεις για μικρό και ήσυχο rotary, συμβιβάζεσαι με τις καταναλώσεις, μαθαίνεις και από μονώσεις και πας για μικρό single stage που μπορεί να μοιάζει μπελάς, αλλά για "24/7" είναι as good as it gets. Αν θέλεις μπορείς και αυτό να το τρέχει με controller για να φέρνεις τις θερμοκρασίες εκεί που θέλεις και όχι μόνιμα flat out ΑΛΛΑ την μόνωση δεν την γλυτώνεις με την καμία, γιατί θα γίνει στραβή.

:)

Edited by caution
Link to comment
Share on other sites

Ok οπότε προς το παρόν πάω για μια υδροψυξη και από εκεί και πέρα για Peltier και chiller βλέπουμε, ανάλογος με τις ανάγκες.

Σχετικά με την υδροψυξη τώρα.

Η πρώτη επιλογή όπως είπαμε είναι η h220 που από ότι μου είπε το παλικάρι που την έχει είναι 5 βαθμούς κάτω από την noctua περίπου.

Κόστος 100 ευρώ.

Δεύτερη επιλογή να φτιάξω custom loop με το καλύτερο block της αγοράς για το socket 1150, μια καλή αντλία και ένα τριπλό ψυγείο.

Κόστος περίπου 250 ευρώ; Θέλω να πιστεύω.

Το ερώτημα μου είναι, εμπειρικά και στο περίπου πάντα πόσους βαθμούς κάτω από την noctua λέτε να έχει η δεύτερη επιλογή;

Ρωτάω γιατί τα λεφτά είναι υπερδιπλάσια και αν δεν έχει 15 βαθμούς κάτω δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει.

Link to comment
Share on other sites

15 βαθμούς κάτω από την H220 ούτε κατά διάνοια, με custom σε αυτή την πλατφόρμα!

Μιλάμε για άλλους 5 και αν! Απλά επιλέγοντας πιο high-end κομμάτια εξασφαλίζεις ότι αν κάπου παραπέρα αρχίσεις τα "τρελά" (chiller στην loopα, πολλά ψυγεία, επιπλέον block για κάρτες κτλ) δεν θα χρειάζεται να σκέφτεσαι διπλά για "αδύναμους κρίκους" στην loopα σου :)

Link to comment
Share on other sites

Βασικά 15 κάτω από την noctua εννοούσα. 10 πες κάτω από την h220

Νίκο μου έκοψες το αίμα με την φωτο που ανέβασες...

Κάποια από αυτά τα parts που έβαλες σκεφτόμουν και εγώ αλλά δεν είχα υπολογίσει τα μικροπράγματα που τελικά ανεβάζουν τρέλα την τιμή...

Μια ανάγκη έχω μόνο να ψύξω τον επεξεργαστή δεν με απασχολούν ούτε κάρτες ούτε τίποτα. Δεν παίζω παιχνίδια απλά θέλω ο επεξεργαστής να είναι όσο πιο χαμηλά γίνετε

Link to comment
Share on other sites

Βασικά 15 κάτω από την noctua εννοούσα. 10 πες κάτω από την h220

Νίκο μου έκοψες το αίμα με την φωτο που ανέβασες...

Κάποια από αυτά τα parts που έβαλες σκεφτόμουν και εγώ αλλά δεν είχα υπολογίσει τα μικροπράγματα που τελικά ανεβάζουν τρέλα την τιμή...

Μια ανάγκη έχω μόνο να ψύξω τον επεξεργαστή δεν με απασχολούν ούτε κάρτες ούτε τίποτα. Δεν παίζω παιχνίδια απλά θέλω ο επεξεργαστής να είναι όσο πιο χαμηλά γίνετε

Αν προσεξες ειναι QUOTE. Τα ειχα προτεινει αλλα δεν ξερω για πιο λογο διαφραφτηκε η απαντηση μου.

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν το πρόσεξα είμαι και με το κινητό κιόλας. Δεν το είχα δει το μήνυμα σου όταν το έγραψες, ευτυχώς που έκανε ο Νίκος το quote.

Οπότε δηλαδή, αυτό που μου λέτε είναι ότι αυτή η υδροψυξη που κοστίζει σχεδόν 400 ευρώ θα ρίχνει μόνο 10 βαθμούς κάτω από την noctua?

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν το πρόσεξα είμαι και με το κινητό κιόλας. Δεν το είχα δει το μήνυμα σου όταν το έγραψες, ευτυχώς που έκανε ο Νίκος το quote.

Οπότε δηλαδή, αυτό που μου λέτε είναι ότι αυτή η υδροψυξη που κοστίζει σχεδόν 400 ευρώ θα ρίχνει μόνο 10 βαθμούς κάτω από την noctua?

Το πολυ 10 βαθμους.

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

καταλαβα... ε οποτε ρε παιδια δεν αξιζει το θεμα... ειδικα στις εποχες που ζουμε δεν πετας ενα μηνιατικο για να κερδισεις μονο 10 βαθμους και να εισαι παλι off spec βαση του 72c tjmax που δινει η ιντελ.

οποτε αυτο που θα κανω μαλλον απο αποψη τιμης-αποδοσης ειναι το εξης,

θα παρω την h220 να δω τι θερμοκρασιες εχω και μαλλον δεν θα πουλησω το την noctua.

αν οι θερμοκρασιες δεν με ικανοποιουν και θελω λιγο καλυτερη αποδοση

θα αγορασω το supermancy block για τον επεξεργαστη μου και θα κανω το εξης

θα βαλω το supermancy να κατσει στον επεξεργαστη που υποτιθετε πως ειναι το καλυτερο της αγορας για 1150, απο το supermancy θα πηγαινει στο ψυγειο

απο εκει στην αντλια-block της h220, και πανω σε αυτο το block, θα βαλω το peltier που απο την ζεστη του πλευρα θα εχει την noctua. το peltier δεν θα το δουλεψω στο max θα το βαλω η στα 5v η στα 12 για να ριχνει την θερμοκρασια του νερου λιγο ακομα και μετα απο αυτο θα πηγαινει ξανα στον επεξεργαστη.

ολο αυτο θα κοστισει περιπου 160-170 πιστευω οποτε δεν νομιζω οτι μπορω να κανω κατι καλυτερο απο αυτο με τοσα λιγα λεφτα.

τι λετε? καλο το σκεπτικο? πιστευω πως η αντλια της h220 θα αντεξει ακομα ενα block μιας και την ιδια αντλια την χρησιμοποιουν σε loops που ψυχουν και καρτες γραφικων

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now