Recommended Posts

Καλησπέρα!

Αγόρασα πρόσφατα δύο Seagate 320GB 7200.11, με σκοπό να έχω τον έναν για αποθήκευση αρχείων και τον δεύτερο για back-up. H μητρική μου, ASUS P5Q Deluxe, έχει πάνω της δύο πορτοκαλί SATA θύρες, οι οποίες δεν διαχειρίζονται από το ICHR10 (κάτι τέτοιο κατάλαβα:P). Απ'ότι είδα, αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για RAID0 ή για RAID1. Αφού έβαλα τους δύο σκληρούς στις αντίστοιχες θύρες και αφού ενεργοποίησα το Drive Xpert από το BIOS, επέλεξα "Update to EZ Backup". Όλα αυτά σύμφωνα με το manual της μητρικής. Στη συνέχεια εγκατέστησα το αντίστοιχο λογισμίκο από το site της ASUS, και όλα έγιναν μόνα τους. Ή έτσι πιστεύω τουλάχιστον.:P

Στο Device Manager και συγκεκριμένα στην καρτέλα "Disk Drives" δεν μου εμφανίζει δύο σκληρούς αλλά γράφει "Drive Xpert blabla".

Το θέμα το ανοίξα γιατί αυτή τη στιγμή δεν είμαι σίγουρος αν όλα πήγαν καλά, καθώς δεν ξέρω αν ο δεύτερος σκληρός χρησιμοποιείται ως back-up του δεύτερου. Και αυτή η απορία μου προκύπτει κατά κύριο λόγο γιατί ενώ ο ένας είναι ζεστός, ο αλλός είναι κρύος...:crack:

Link to comment
Share on other sites

Thnx για την απάντηση! :righton:

Δηλαδή ουσαστικά τώρα δεν είναι σε RAID1;

Και κάτι ακόμα... Επειδή έχω ήδη μεταφέρει 160GB στον έναν δίσκο, θα χρειαστεί να ξαναμεταφέρω τα αρχεία σε κανέναν άλλον εξωτερικό δίσκο πριν εγκαταστήσω τον οδηγό για τον Marvell RAID Controller; Μην τυχόν μου κάνει κανά format και χάσω όλα τα αρχεία...:stars:

Link to comment
Share on other sites

Δεν εχει ενεργοποιηθει ακομη σωστα. Πρεπει να μπει ο καταλληλος driver που σου ειπα.

Οταν πας στο bios και κανεις αλλαγη mode σε backup , μονο ο 2ος δισκος σβηνει(στο γραφει και ως προειδοποιηση αυτο) . Σιγουρεψου οτι εχεις στην 1η θυρα (στην REX ειναι η πανω) εχει το δισκο με τα δεδομενα .

Το προγραμμα drive xpert το εχεις εγκαταστησει ??? Θα σου χρειαστει για να δεις σε τι mode ειναι ο controller.

Link to comment
Share on other sites

Ok! Ναί το πρόγραμμα τό έχω ήδη εγκατεστημένο, και έιναι ήδη στο EZ Back UP mode. Τον οδηγό όμως για το Marvell RAID Controller δεν τον έχω εγκαταστήσει. Θα μεταφέρω μία φορά ακόμα τα δεδομένα για να είμαι 100% ασφαλής, και θα ξαναποστάρω όταν εγκαταστήσω τον οδηγό που λείπει.

Και πάλι ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Ή απλά μπορείς να μπεις στο BIOS, να βάλεις τους δίσκους σε RAID Mode, να bootαρεις, να πατησεις CTRL+I και να μπεις στο RAID Menu και να κανεις απο εκει το RAID-1 :D :D

Link to comment
Share on other sites

Απο τη στιγμη που σου δειχνει το προγραμμα το σωστο mode , δεν υπαρχει λογος να το ξανασκαλισεις απο το bios . Βαλε driver και θα ξεκινησει το rebuild μολις μπεις windows.

Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχάς ευχαριστώ και τους δυο για τις απαντήσεις σας!!

Στελάρα εγκατέστησα κανονικά και τον οδηγό που έλειπε, και όντως τώρα πλέον στο Device Manager μου τους αναφέρει ως "ATA DriveXpert HDD0 SCSI Disk Drive".

Πρόεκυψαν όμως δύο θεματάκια ακόμα...

Πρώτον, ενώ στο My Computer εμφανίζει να χρησιμοποιούνται τα 160GB του σκληρού (όντως τόσα έχω μεταφέρει), αν πάω στο μενού του Drive Xpert μου εμφανίζει 100% Used.

untitled883.jpg.xs.jpg

Και το δεύτερο είναι όταν γίνεται η εκκίνηση του υπολογιστή. Πιο συγκεκριμένα, η μπάρα που φορτώνει πριν εμφανιστεί η welcome screen, παγώνει για κάνα δυο δευτερόλπετα, και μετά συνεχίζει κανονικά. Αυτό προέκυψε αμέσως μετά την εγκατάσταση του οδηγού για το Marvell RAID Controller.

Link to comment
Share on other sites

Stelara thnx για τη βοήθεια, έστω και κάπως καθυστερημένα!

Επειδή ειδικά στην εκκινήση, όχι μόνο όταν φορτώνει η μπάρα των Windows, αλλά και όταν πρωτομαίνει στην επιφάνεια εργασίας, καθυστερεί πολύ ο υπολογιστής, σκέφτομαι να το απεγκαταστήσω και να κάνω το RAID στον ICH...

Αν τελικά περάσω στον ICH, θα χρειαστούν ξανά format οι δίσκοι;

Link to comment
Share on other sites

Εμενα καθυστερει μονο στην αρχη στην μπαρα . Με το που περασει απο εκει , δεν ξαναπαρουσιαζει καμμια καθυστεριση.

Στο ich δε χρειαζεσαι ξανα format . Το βλεπει το raid χωρις ρυθμισεις . :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now