JC_Denton

PNY nVIDIA Quadro FX 580 Review

Recommended Posts

[wrapleft]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a9ff9237c652.jpg[/wrapleft]Για κάποιον επαγγελματία ο οποίος δουλεύει σε OpenGL περιβάλλοντα, η χρήση μιας επαγγελματικής κάρτας γραφικών είτε από την ATi είτε από την nVIDIA είναι σχεδόν υποχρεωτική, ώστε να δει την εργασία του να πραγματοποιείται σε υποπολλαπλάσιο χρόνο, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και την ποιότητα στο maximum.

Έτσι λοιπόν, όπως υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των σκληρών δίσκων και των SSD για κάποιον που απαιτεί το απόλυτα γρήγορο, έτσι υπάρχει και χαοτική διαφορά μεταξύ των απλών καρτών γραφικών για τα παιχνίδια μας με αυτές της σειράς Quadro, οι οποίες επειδή περιέχουν τις ειδικές εντολές που ξεκλειδώνουν την ισχύ της GPU σε περιβάλλον OpenGL, ξεφεύγουν υπερβολικά από τις κοινές. Στην ουσία, ενώ μιλάμε για το ίδιο πράγμα, με την ίδια ακριβώς αρχιτεκτονική, τα αποτελέσματα σε απόδοση είναι τεράστια, ακόμα και με θεωρητικά πολύ χαμηλότερη ισχύ!

Χωρίς υπερβολή λοιπόν, οι απλές GPU μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα μικρό αεροπλάνο, ενώ οι επαγγελματικές ένα ολόκληρο διαστημόπλοιο: Μπορεί και τα δύο να πετάνε, αλλά η διαφορά σε επιδόσεις είναι δεκάδες κλάσεις πάνω. Αλλά, όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει ένα “μικρό” πρόβλημα: Η τιμή τους.

Θυμάστε το Review της PNY Quadro FX 4800 – μια εκπληκτική κάρτα γραφικών, με φοβερές δυνατότητες και εκρηκτικές επιδόσεις σε OpenGL. Ήταν τόσο μεγάλη η δύναμή της, που ακόμα και οι πανίσχυρες και πανάκριβες 2x GeForce GTX 295 δεν μπορούσαν ούτε καν να αγγίξουν τις εξωπραγματικές επιδόσεις που είχε η 4800 σε 3D Rendering. Όμως, κόστιζε (και ακόμα κοστίζει) περίπου 2.000?, μια τιμή όσο υψηλή όσο και η απόδοσή της. Για έναν επαγγελματία, ίσως να είναι μικρό ποσό, σε σχέση με την ώθηση που προσφέρει – εκείνος άλλωστε μπορεί να διαθέσει άνετα και τα 3.000+? που ζητάνε οι 30” οθόνες της EIZO και της Samsung, ώστε να χαρεί την πλήρη χρωματική πιστότητα της Quadro. Για τον απλό χομπίστα ή ημι-επαγγελματία χρήστη όμως, τι γίνεται?

Εδώ ακριβώς έρχεται η nVIDIA και η PNY να δώσουν την απάντηση, η οποία ακούει στο όνομα Entry Level επαγγελματικές κάρτες γραφικών Quadro, τονίζοντας χαρακτηριστικά το “Big on performance and easy on your budget!”. Με αυτό κατά νου λοιπόν, δημιουργήθηκε η PNY nVIDIA Quadro FX 580, μια GPU που κοστίζει μόλις ~200?, χτυπώντας ακριβώς στην ευαίσθητη τσέπη του καταναλωτή, ο οποίος τώρα φαίνεται να έχει την ιδανική λύση για να κάνει τη δουλειά του σαν ερασιτέχνης εύκολα και γρήγορα.

Το ζήτημα όμως πάντα είναι ένα: Πόσο γρήγορα? Δείτε ξανά τις τιμές, μιλάμε για 10πλάσια τιμή πάνω σε σχέση με την Quadro FX 4800! Θα μπορέσει μια φαινομενικά ταπεινή λύση σαν την FX 580 να βγάλει επιδόσεις που θα δικαιολογήσουν το όνομα Quadro, ή απλά θα δούμε εφάμιλλη απόδοση με αυτή των GTX 295? Τελικά θα συμφέρει κάποιον η αγορά της, ή καλύτερα να μαζέψει λεφτά για κάποιο ανώτερο μοντέλο ή απλά να πάρει μια κλασική κάρτα γραφικών, για να παίζει και κανά παιχνίδι στον ελεύθερο χρόνο του, θυσιάζοντας την ποιότητα εικόνας για χάρην της διασκέδασης?

Δύσκολα ερωτήματα – εύκολο όμως να απαντηθούν. Μια επικοινωνία με την PNY και σε ελάχιστο χρόνο μια Quadro FX 580 βρέθηκε στα χέρια μας για δοκιμές, οι οποίες έβγαλαν ομολογουμένως, μερικά πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Δε χρειάζεται να περιμένετε άλλο – μερικά κλικ ακόμα και θα τα μάθετε όλα!

464a9ff9237f569.jpg

[bREAK=Photo Gallery και Χαρακτηριστικά]

464a9ff9237f569.jpg

Για να δούμε λοιπόν στα γρήγορα την “καρτούλα” μας: Η Quadro FX 580 έρχεται με τον πυρήνα G96, κάτι το οποίο σίγουρα δεν είναι και το...εντυπωσιακότερο δυνατό από πλευράς επιδόσεων. Μιλάμε για μόλις 25.6 GB/sec Memory Bandwidth και 32 επεξεργαστικούς πυρήνες, μην μπορώντας καν να αγγίξει την πανίσχυρη Quadro FX 4800. Αλλά ας αφήσουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά για παρακάτω, μιας και αυτά καθ' αυτά δεν είναι ικανά να μας δείξουν τις αληθινές επιδόσεις, κι ας δούμε πρώτα μερικές πανέμορφες φωτογραφίες από την ίδια την κάρτα!

Όπως μάλλον θα καταλάβατε και από τα πλάνα που φαίνονται μέσα στη Gallery μας, τη δουλειά δεν την ανέλαβε ο γραφών αλλά παρέδωσε τη θέση του στον GoMaR, έναν χρήστη με εξαιρετικά περισσότερη εμπειρία στο θέμα της φωτογραφικής τέχνης, ο οποίος στην ουσία έδωσε χρήσιμα μαθήματα για το πως μια απλή φωτογράφηση για ένα Review, μπορεί να αποκτήσει ακόμα και καλλιτεχνικό χαρακτήρα, μέσα στον πραγματικά ελάχιστο χρόνο που διέθεσε για να μας βοηθήσει!

Έτσι, βλέπετε την κλασική συσκευασία που έχει διαλέξει η PNY για τη σειρά των καρτών γραφικών Quadro, μέσα στην οποία βρίσκουμε την κάρτα μας, το εγχειρίδιο χρήσης, τους κατάλληλους adapters για DisplayPort → DVI και DVI → D-Sub και φυσικά, το CD με τους drivers. Βέβαια, εμείς τα τεστ μας τα κάναμε με τους καινούριους οδηγούς της σειράς 190.xx της nVIDIA, τους οποίους λογικά θα έβαζε και ο κάθε υποψήφιος αγοραστής.

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" id="loader" align="middle" height="500" width="800"><embed base="." flashvars="paramXMLPath=" http:="" reviews.hwbox.gr="" jcd="" 275="" 1="" param.xml="http://reviews.hwbox.gr/jcd/pny580/param.xml" src="http://reviews.hwbox.gr/jcd/pny580/580.swf" quality="best" bgcolor="#121212" name="loader" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" align="middle" height="500" width="800"> </object>

Κατεβάστε τις φωτογραφίες από εδώ

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά και την κάρτα τώρα: Το PCB της μην ψάχνετε να βρείτε τι σας θυμίζει, ούτε GeForce 9300, ούτε 9400, ούτε 9600 είναι. Στην ουσία, δεν υπάρχει αυτό το σχέδιο σε Gaming κάρτα γραφικών, αλλά κατασκευάστηκε ειδικά για την 580, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια αισθητά καλύτερη κάρτα σε σχέση με την Quadro FX 380, το μικρότερο σημερινό μοντέλο της nVIDIA. Ενώ λοιπόν και οι δύο κάρτες έχουν τον ίδιο πυρήνα, η 580 έχει τους διπλάσιους Shader Processors, ενώ έχει και διπλή σύνδεση DisplayPort για τους πραγματικά απαιτητικούς επαγγελματίες, που θέλουν να συνδέουν έως και 2 οθόνες 30 ιντσών ταυτόχρονα.

Μια ακόμα διαφορά είναι η ψύκτρα της, η οποία είναι αλουμινένια και καλύπτει και τις μνήμες της κάρτας γραφικών – ο μικρός ανεμιστήρας όμως, ενώ κάνει πολύ καλή δουλειά (ποτέ δεν είδαμε θερμοκρασίες που να ξεπερνάνε τους 60°C), είναι λίγο έως και πολύ θορυβώδης για τον μέσο επαγγελματία, ο οποίος ίσως να επιθυμεί ένα ήσυχο Workstation, ειδικότερα τώρα που είναι η εποχή που όλα τείνουν προς το απόλυτα αθόρυβο.

Αυτά όμως λίγο μετράνε τώρα – όπως είπαμε στην αρχή, η FX 580 φαίνεται αρκετά αδύναμη στα χαρτιά. Είναι έτσι όμως και στην πραγματικότητα ή θα δούμε πράγματα που θα μας φέρουν αναπάντεχη έκπληξη?

Τα χαρακτηριστικά της nVIDIA Quadro FX 580:

464aa01657556fc.jpg

[bREAK=Σύστημα Δοκιμής και Μεθοδολογία]

464a9ff9237f569.jpg

Το σύστημα που επιστρατεύσαμε για τις μετρήσεις μας είναι το γνωστό μικρό “τέρας” που διαθέτει ο γραφών με λίγες μικρές αλλαγές, καθώς και αυτό ενός φίλου (ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, καθότι δε συμμετέχει σε τεχνολογικά forum λόγω του φόρτου της εργασίας του), το οποίο είναι σχεδόν πανομοιότυπο και απόλυτα κατάλληλο για αυτές τις εξτρά μετρήσεις που θέλαμε να πάρουμε από την Quadro FX 4800 του. Έτσι, όπως θα δείτε και παρακάτω, αυτό στο οποίο θέλαμε να εστιάσουμε, που είναι η εύρεση της πραγματικής διαφοράς μεταξύ των δύο επαγγελματικών GPU, με αυτά τα συστήματα έγινε ακόμα ευκολότερο, και βοηθάει στο να γίνει πιο πλήρες το Review μας.

464a4959fc67dc2.jpg

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464aa01503338f5.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

Τι είναι αυτό που κάναμε λοιπόν? Στην ουσία τρέξαμε τα PS Benches μόνο και μόνο για το “εφέ”, μιας και ειλικρινά δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσαν να έχουν σημαντική διαφορά από τα αποτελέσματα με την 4800 (μιας και το Photoshop CS4 φαίνεται πως δεν εκμεταλλεύεται τις OpenGL δυνατότητες των συγκεκριμένων καρτών), βγάλαμε τελείως τα Gaming Benchmarks και το 3DMark Vantage, μιας και βρισκουμε πως είναι άχρηστα σε παρουσίαση μιας επαγγελματικής GPU, καθώς και το Cinebench R10, μιας και τα αποτελέσματά του, μετά από κάποιες δοκιμές που κάναμε, είναι εξαιρετικά ασαφή και αλλάζουν από run σε run, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε εύκολα ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Έτσι, αυτό που έμεινε ήταν τα αληθινά benches στα 3D Renders μέσω της σουίτας του SPECViewPerf 10.0, τα οποία δεν τρέξαμε μόνο σε Single-Thread και Multi-Thread σενάρια, αλλά και με ενεργοποιημένο το FSAA ακόμα και στα όριά του, μια λεπτομέρεια υπερβολικά σημαντική για τους ανθρώπους που ασχολούνται με το 3D Rendering. Βέβαια, ακόμα καλύτερα θα ήταν να είχαμε τεστ στα αληθινά προγράμματα που εξομοιώνει το SPECViewPerf, μιας και αυτό δουλεύει με παλαιότερα πρωτόκολλα OpenGL και όχι με τα σύγχρονα που δουλεύουν οι περισσότεροι σχεδιαστές πλέον.

Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι αν βάζαμε προγράμματα όπως είναι το 3D Studio Max και το Maya, πολλά θα εξαρτώνταν από τη φύση της δουλειάς του καθενός, άρα και πάλι τα αποτελέσματα θα ήταν ίσως διαφορετικά από αυτά που θα έβλεπε ο καθένας σας κάνοντας την εργασία του. Άρα, αποφασίσαμε να μείνουμε στο “αντικειμενικό” SPECViewPerf και τις μετρήσεις με Anti-Aliasing, οι οποίες φιλοδοξούμε πως θα δείξουν την αληθινή διαφορά μεταξύ του τεράστιου Memory Bandwidth και της τριπλάσιας ποσότητας μνήμης που έχει η 4800 με την 580.

Ας μην καθυστερούμε άλλο λοιπόν – πάμε στις μετρήσεις!

[bREAK=Photoshop Bench 7]

PS Bench 7

Όσοι θυμούνται τι είχε γίνει στο προηγούμενο τεστ με το PS Bench 7, θα καταλάβουν γιατί το βάλαμε πρώτο-πρώτο στη λίστα, μιας και θέλαμε να δούμε στα γρήγορα αν και εφόσον επηρρεάζει η κάρτα γραφικών μας το χρόνο ολοκλήρωσης των δοκιμών στο Adobe Photoshop CS4. Έτσι, για ακόμα μια φορά τρέξαμε κάθε εφέ και transformation στην εικόνα των 50 MB και 500 MB που χρησιμοποιήσαμε και στη δοκιμή μας με την 4800, με 3 επαναλήψεις τη φορά, εξάγοντας το μέσο όρο για το κάθε αποτέλεσμα. Για να δούμε τι αποτελέσματα είδαμε λοιπόν:

464aa01a6d30e5d.jpg

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a911ec93eac4.swf]quality=high width=800 height=1000 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a911ec941e4c.swf]quality=high width=800 height=1000 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a911ec9454a6.swf]quality=high width=800 height=1000 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a911ec94e260.swf]quality=high width=800 height=1000 parameter=paramete_value

Κάνει “μπαμ” το όλο θέμα: Διαφορά δεν υπάρχει. Σε κάθε εφέ και transformation, είτε είναι μηδενική είτε τόσο μηδαμινή, που δε μας ενδιαφέρει. Φαίνεται ότι το Photoshop χρησιμοποιεί ένα πολύ μικρό τμήμα από την τεράστια δύναμη των GPU μας, οπότε γιʼ αυτό το λόγο είτε κάποιος έχει μια 9600 GT είτε μια GTX 295, η αίσθηση είναι ολόιδια.

Κρίμα μεν, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Θα περιμέναμε κάποιο boost από τις Quadro, αλλά (μάλλον) μόνο η Quadro CX μπορεί να μας το προσφέρει, αν και περισσότερο είναι κατασκευασμένη για την επεξεργασία Video και όχι για το Photo Editing. Όπως και να ʽχει, κανείς δεν παίρνει μια Quadro για να τρέχει Photoshop – πάμε στα 3D Rendering Benchmarks.

464a9ff9237f569.jpg

[bREAK=SPECViewPerf 10.0 Single/Multi-Threaded Tests]

SPECViewPerf 10.0

Εδώ είναι ο κόσμος της Quadro: Τα 3D Renders στα διάφορα προγράμματα επεξεργασίας και δημιουργίας τρισδιάστατων γραφικών είναι το αληθινό τους γήπεδο όπου και παίζουν παιχνίδι. Εδώ, αυτό που μας ενδιαφέρει βέβαια δεν είναι να δείξουμε το πως τα πάνε κόντρα στις συμβατικές κάρτες, αλλά μιας και είχαμε τα νούμερα από τις διπλές 295, αποφασίσαμε να τα βάλουμε ως reference για να καταλάβετε το κέρδος που θα έχετε.

Τι είναι όμως αυτό που μας νοιάζει? Φυσικά, οι επιδόσεις της φθηνής Quadro FX 580, κόντρα στη δεκαπλάσιου κόστους FX 4800. Η ανάλυση που διαλέξαμε να κάνουμε τα τεστ ήταν η default των 1280x1024 pixels που έχει σαν πρώτη επιλογή η σουίτα της SPECopc, πάνω στην οποία πραγματοποιήσαμε και το Single-Threaded Benchmark και το x64 Multi-Threaded Benchmark, το οποίο χρησιμοποιεί και τον Core i7 επεξεργαστή μας στο μέγιστο.

464aa01b44c8d19.jpg

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a919fac30482.swf]quality=high width=800 height=1000 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464aa0150336831.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

Είμαστε σκεπτικοί είναι η αλήθεια. Η διαφορά ναι μεν υπάρχει σε όλα τα τεστ του Single-Threaded Bench, αγγίζει έως και το 170%(!), αλλά σίγουρα δεν μπορεί να δικαιολογήσει το δεκαπλάσιο κόστος της 4800, για κάποιον ο οποίος είναι ένας ημι-επαγγελματίας ή χομπίστας, που απλά θέλει να κάνει εύκολες και απλές τρισδιάστατες αναπαραστάσεις. Εξαιρετική λοιπόν η μικρή κάρτα μας, σε βαθμό που ειλικρινά δεν το περιμέναμε!

Ειδικά μάλιστα αν κάποιος κοιτάξει και τα αποτελέσματα στο Multi-Threaded Bench, η FX 580 δείχνει και εκεί τα δόντια της, με επιδόσεις που διαλύουν τις συμβατικές κάρτες στο OpenGL, αλλά και που κρατιώνται σε πολύ μα πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, κόντρα στην πανίσχυρη FX 4800! Πραγματικά μια έκπληξη για εμάς και σίγουρα, η μικρούλα GPU μας αφήνει με ένα χαμόγελο, μετά την πρώτη δοκιμή!

464a9ff9237f569.jpg

[bREAK=SPECViewPerf 10.0 FSAA Tests]

SPECViewPerf 10.0 FSAA Tests

Δεν είναι όμως μόνο τα τεστ αυτά αρκετά – μπορεί ο ερασιτέχνης να επιθυμεί ταχύτητα με μικρό κόστος, όμως τι θα γίνει όταν θα ζητήσει και ένα σκαλί ποιότητας παραπάνω, ανεβάζοντας το FSAA σε υψηλά επίπεδα για να δει τα renders του να είναι όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται, χωρίς κανένα ενοχλητικό jaggie?

Εδώ είναι λοιπόν το “αληθινό” τεστ για τη μικρή μας FX 580: Πως θα καταφέρουν τα ~25GB/s και τα 512 MB της μνήμης της, να κοντράρουν τα ~76GB/s και το 1.5 GB μνήμης της FX 4800? Ακόμα και στη μικρή ανάλυση των 1280x1024 pixels, το τεστ είναι ιδιαίτερα απαιτητικό για την κάρτα μας, όταν το FSAA δεν είναι απλά 2x, αλλά αγγίζει έως και το 16x! Αν μάλιστα σκεφτούμε πως η 4800 αντέχει έως και 32x FSAA, τότε καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο αγώνα.

464aa01b44c8d19.jpg

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a919fac20668.swf]quality=high width=800 height=600 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a919fac23d2d.swf]quality=high width=800 height=600 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a919fac29434.swf]quality=high width=800 height=600 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a919fac2cb2f.swf]quality=high width=800 height=600 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a91af4b1414f.swf]quality=high width=800 height=600 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a919fac38122.swf]quality=high width=800 height=600 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a919fac3b7c5.swf]quality=high width=800 height=600 parameter=paramete_value

[flash=http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a919fac3e6dd.swf]quality=high width=800 height=600 parameter=paramete_value

Μεγάλη η δύναμη της Quadro FX 4800 και αυτό φαίνεται – σε αρκετά σημεία, στο 2x και το 4x κατάφερνε και κρατούσε τα FPS σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η FX 580 αρχικά νομίζαμε, κρίνοντας από τη σχεδόν πάντα γενναία πτώση των FPS στο 4x, πως δε θα είναι καν ικανή να αντέξει το υπερ-απαιτητικό 16x.

Εν μέρει, κάναμε λάθος. Ο λόγος είναι γιατί φυσικά, η FX 580 κατάφερε και άντεξε την υπερβολική πίεση από το FSAA 16x, αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει τη δύναμή της, δείχνοντας ότι το 3x στο bandwidth και την ποσότητα μνήμης, είναι τα σημεία κλειδί στο να καταφέρνουν να διατηρούν τις επιδόσεις της 4800 σε ικανοποιητικά επίπεδα, κάτι το οποίο δεν κάνει και η 580, πραγματοποιώντας σε όλα τα τεστ, μια πιο έντονη “βουτιά” σε χαμηλότερα FPS.

Έτσι, σε όλα τα τεστ βλέπουμε ότι η διαφορά πάντα αυξάνεται όταν ανεβάζουμε επίπεδα στο FSAA υπέρ της 4800, κάτι λογικό και αναμενόμενο. Ας μην είμαστε όμως υπερβολικά αυστηροί, μιας και η κάρτα αυτή κοστίζει 200? και όχι κάποιες χιλιάδες Ευρώ – μια χαρά τα πήγε, για το μικρό της κόστος.

464a9ff9237f569.jpg

[bREAK=Επίλογος - Συμπεράσματα]

464a9ff9237f569.jpg

Τι θα μπορούσε κάποιος να δώσει σαν επίλογο σε ένα τέτοιο Review? Είναι δύσκολο για κάρτες οι οποίες είναι φθηνές, όταν κοντράρονται άμεσα με πανίσχυρες κορυφαίες GPU, 10πλάσιας μάλιστα αξίας(!), να κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση στον εκάστοτε χρήστη και δοκιμαστή, ο οποίος έχει συνηθίσει στο high-end και το extreme.

Εδώ όμως δε μιλάμε για τα παιχνίδια μας, αλλά για τη δουλειά ή το hobby κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι κάθε μέρα γεύονται τη χαρά της δημιουργίας και μετατρέπουν το καλλιτεχνικό τους όραμα σε μια αναπαράσταση πάνω σε έναν ψηφιακό καμβά, γεμάτο συναίσθημα και φαντασία. Αυτοί οι ημι-επαγγελματίες και φανατικοί χομπίστες, δεν ανήκουν πάντα στην κατηγορία των ανθρώπων που μπορούν ελεύθερα να ξοδέψουν τεράστια ποσά για να δουν τη δουλειά τους να γίνεται ταχύτερα, αλλά προσπαθούν να την πραγματοποιήσουν με ένα όσο πιο δυνατόν, μικρότερο budget.

464aa1b738df8bb.jpg

Εκεί ακριβώς χτυπάει και η PNY Quadro FX 580 – και χτυπάει δυνατά, ίσως πολύ περισσότερο από όσο περιμέναμε. Αυτό που νομίζαμε πως θα δούμε ήταν μια κάρτα που θα έδινε βαριά τις διπλάσιες επιδόσεις από μια κλασική κάρτα γραφικών, όχι αυτό που έδειξαν τα διαγράμματά μας! Πραγματικά, η διαφορά ήταν τόσο μεγάλη, που πλέον κρίνουμε πως ο κάθε εραστής του 3D Rendering, ο οποίος δουλεύει με OpenGL πρωτόκολλα και εφαρμογές, έχει μια τέλεια λύση στη διάθεσή του!

Σίγουρα, δεν μπορούμε να κρίνουμε με τη μέγιστη ασφάλεια εάν δεν γίνουν και δοκιμές στην εξαγωγή της ποιότητας εικόνας από κάθε κάρτα στις ίδιες ρυθμίσεις, αλλά από τη μικρή μας πείρα στον τομέα αυτόν, θεωρούμε πως για κάποιον ο οποίος κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο και δε θέλει να μπλέξει με τις hardware ή software mods που μετατρέπουν τις παλαιότερες απλές GPU σε επαγγελματικές, η Quadro FX 580 είναι μια από τις καλύτερες λύσεις που θα μπορούσε να αγοράσει.

Βέβαια, εάν το κόστος δεν παίζει ρόλο και το ζητούμενο είναι η ύψιστη ποιότητα με το μεγαλύτερο επίπεδο AA και η μέγιστη δυνατή ταχύτητα, τότε απλά πάμε σε κάρτες πολλαπλάσιας τιμής. Εάν όμως “λεφτά δεν υπάρχουν”, τότε δύσκολα κάτι μπορεί να κοντράρει την FX 580 σε αναλογία κόστους/απόδοσης.

464aa1b739029ce.jpg

Δε μένουν και πολλά περισσότερα να πούμε πλέον – ένα πράγμα μένει ακόμα, αφού δοκιμάσαμε μια high-end και μια entry-level επαγγελματική κάρτα της nVIDIA: Να περάσουμε σιγά-σιγά και στις αντίστοιχου κόστους κάρτες της ATi, οι οποίες ευελπιστούμε να μας δώσουν μια καλύτερη εικόνα για το πως συμπεριφέρονται σε επιδόσεις κόντρα στον ανταγωνισμό, καθώς και να εμπλουτίσουμε τη λίστα με τα bench μας με ακόμα περισσότερες κάρτες Quadro! Μάλιστα, εάν αυτό είναι εφικτό (μιας και είμαστε στο HWBOX.gr άλλωστε), θα προσπαθήσουμε να δοκιμάσουμε και κάποιο mod και να δούμε τι γίνεται όταν κάποιος πειραματιστεί και σε αυτόν τον τομέα ;)

Τέλος λοιπόν και για αυτό το Review – σύντομο αυτή τη φορά, αλλά ελπίζουμε να το απολαύσατε όπως και τα προηγούμενα. Εμείς σίγουρα πάντως φεύγουμε με τις θετικότερες εντυπώσεις, από μια κάρτα που κανένας μας αντικρύζοντάς την για πρώτη φορά, δε θα περίμενε να πάει τόσο καλά!

464a9ff9237f569.jpg

.

Edited by sourli
Link to comment
Share on other sites

"ανεβάζοντας το FSAA σε υψηλά επίπεδα για να δει τα renders του να είναι όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται, χωρίς κανένα ενοχλητικό jaggie?"

Greek please?? :hehe::hehe:

αστειευομαι, πολυ καλο review man και εξαιρετικες πραγματικα οι φωτογραφιες!!

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο review George! Xωρίς πολλά φρου φρου & straight to the point!

Η καρτούλα είναι λουκούμι στα λεφτά της για τον ημι-επαγγελματία ;)

Ωραίες φώτο Ιάσωνα!

Θα σε "χώσω" κι εγώ καμια μέρα :P

Link to comment
Share on other sites

+1 Πολύ καλός και σε καλό timing!

Ερώτηση, που παρέθεσα και σε άλλο θρεντ, το 3ds max και το autoCAD είναι opengl ή όχι?

Επηρεάζει στην ώρα που κάνει να γίνει το render αυτή η κάρτα ( και οι αντοίστιχες ) η βοηθάει κάπου αλλού? 200? είναι πολύ καλή τιμή.

Link to comment
Share on other sites

Και τα δυο ειναι και OpenGL και Direct3D. Πρεπει εσυ ο ιδιος να δεις με τι πρωτοκολλο δουλευεις. Αν ειναι με D3D, εισαι οκ και με μια GTX 260. Αν ειναι με OGL, τοτε τρεχοντας πας σε επαγγελματικη λυση!

Link to comment
Share on other sites

web 1000 θενκς! αρά, η κοπέλα δεν θα χρειάζεται να πάρει τέτοια κάρτα για να κάνει την δουλειά της, αλλά θα της πω να το ψάξει οσο μπορεί γιατι 200? για άλλη ζωη ειναι καλά.

Link to comment
Share on other sites

Συγχαρητήρια για το ολοκληρωμένο και σφαιρικό review! νομίζω η τελευταία σελίδα συνοψίζει άψογα τις προηγούμενες σελίδες . επίσης τα διαγράμματα είναι πολύ βολικά, με μια ματιά κάποιος καταλαβαίνει αμέσως τι γίνεται.

η αρτιότητα των δοκιμών σας επιβάλλει οι καταχωρήσεις των Quadro στην Ελλάδα πλέον, να φέρουν απόσπασμα των review σας!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now