Recommended Posts

[news_img=MSI N275GTX Lightning Review]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464b22c04a88695.jpg[/news_img]Πριν περίπου ένα χρόνο, γράφαμε ότι η MSI είναι μια εταιρεία που ελάχιστοι Overclockers και Power Users ασχολούνταν μαζί της και ξαφνικά αποφάσισε να αλλάξει άρδην, "ανακαλύπτοντας" στην ουσία και αυτή το αγαπημένο μας hobby και εστιάζοντας πάνω σε αυτό με έναν τρόπο που έκανε τους περισσότερους να εκπλαγούν και να κοιτάνε με εντελώς διαφορετικό μάτι την, πλέον ριζικά ανανεωμένη MSI. Οι λόγοι που έγινε αυτό δεν είναι λίγοι - Πανευρωπαϊκοί και Παγκόσμιοι Διαγωνισμοί Overclocking, μια παντελώς διαφορετική φιλοσοφία στα νέα μοντέλα μητρικών και καρτών γραφικών της εταιρείας, η σειρά Lightning και τα Παγκόσμια Ρεκόρ στο hwbot, είναι μόλις λίγα από τα επιτεύγματα της, άλλοτε αποκλειστικής στα OEM μηχανήματα, εταιρείας.

Όπως μας είπαν και οι ίδιοι λοιπόν, αυτό ακριβώς ήθελαν να πετύχουν - μια "τεράστια" αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες βλέπουν την MSI, έτσι ώστε κάποια στιγμή να την εμπιστευτούν όπως εμπιστεύονται και την ASUS ή την EVGA. Αυτό είναι σίγουρα χρονοβόρο και πιστέψτε μας, το γνωρίζουν πολύ καλά - η υπομονή τους όμως, όπως και η όρεξή τους για ακόμα περισσότερα επιτεύγματα φαίνεται πως είναι ανεξάντλητη, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα η εμμονή τους για να δώσουν σε εμάς τους Overclockers, κάτι που να μας ενθουσιάσει.

Όλα αυτά βέβαια, θα ήταν μόνο λόγια εάν δεν βλέπαμε και τις πράξεις να γίνονται πραγματικότητα. Οι περισσότεροι Reviewers σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν πρωτοείδαν την MSI N260GTX nVIDIA GTX 260 Lightning, τη θεώρησαν φυσικά την καλύτερη κάρτα γραφικών που έχει βγάλει η MSI, αλλά η πλειοψηφία θεώρησε πως απλά "τους έκατσε", κάτι σαν την τύχη του πρωτάρη ένα πράγμα. Ήταν όμως έτσι; Το ίδιο ακριβώς είχαν πει και για την MSI X58 Eclipse SLi, μετά για την MSI X58 Eclipse Plus και μετά για την MSI P55-GD80. Μήπως τελικά, η MSI βελτιώνεται κάθε φορά όλο και περισσότερο;

[flash=http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/MSI N275GTX Lightning.swf]quality=high width=950 height=250 parameter=paramete_value

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464b22c37613ec2.jpg" alt="MSI N275GTX GeForce GTX 275 Lightning Review">

Πάμε λίγο το χρόνο πίσω - πριν λίγους μήνες, είχαμε την πολυτέλεια να σας δείξουμε πρώτοι ένα Preview της ολοκαίνουριας MSI N275GTX Lightning, μιας nVIDIA GTX 275 που έφερνε μαζί της ένα αντίστοιχα πλήρες πακέτο με αυτό της MSI N260GTX Lightning. Τότε, οι μετρήσεις μας αφορούσαν μόνο λίγα παιχνίδια και benches, ενώ όσοι θυμούνται καλά, θα ξέρουν ότι ακόμα δεν είχαμε την κάρτα στο τελικό της στάδιο, εφόσον το Engineering Sample μας είχε την Twin Frozr ψύκτρα που φορούσε και η GTX 260. Πλέον όμως, εμείς καταφέραμε και βρήκαμε όχι μόνο μία, αλλά δύο MSI N275GTX Lightning, κάτι που φυσικά δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε να περάσει ανεκμετάλλευτο!

Έτσι, μπορεί να αργήσαμε λίγο, αλλά σίγουρα βγάλαμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα από τη δεύτερη ενασχόληση της MSI με τη σειρά Lightning (η τρίτη θα αφορά κάρτα γραφικών της ATi...;)). Είναι λοιπόν αυτή η GTX 275 "άξια" ώστε να φέρει το όνομα της κορυφαίας σειράς καρτών γραφικών της MSI; Θα μας ενθουσιάσει αντίστοιχα με την GTX 260; Πως θα τα πάει κόντρα στις μεγάλες αντιπάλους της και φυσικά, στο Overclocking; Μπορεί εν τέλει, μαζί με την GTX 260 Lightning, να θέσει τις βάσεις για μια σχέση εμπιστοσύνης στο όνομα της MSI, έτσι ώστε στο μέλλον να την έχουμε ως ένα από τα πρώτα ονόματα που θα μας έρθουν στο μυαλό; Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει η συνέχεια...

[bREAK=Φωτογραφίες]

Φυσικά, μιας και έχουμε πλέον και την πλήρη συσκευασία της MSI N275GTX Lightning, θα ξεκινήσουμε την παρουσίασή μας με τις φωτογραφίες που τραβήξαμε (Voudas FTW :D) από την κάρτα γραφικών μας, σχολιάζοντας στην πορεία τα όσα βλέπουμε.

Το πρώτο λοιπόν πράγμα που βλέπουμε είναι βέβαια το κουτί της MSI N275GTX Lightning, που ενώ καταφέρνει και εντυπωσιάζει με το F22-Raptor που δεσπόζει μέσα στους κεραυνούς της φωτογραφίας, όταν εν τέλει την ανοίγουμε μένουμε με μια ελαφριά "πικρία", μιας και ενώ είναι υπερπλήρες το bundle της (αντάπτορες για DVI-to-HDMI & VGA-to-DVI, καλώδιο για τον ήχο, μετατροπέας 2x4pin molex σε 6pin PCIe, αναλυτικά manuals, αφίσα με τα χαρακτηριστικά της, CD με οδηγούς και software + τα ειδικά jumpers για τις μετρήσεις των τάσεων), δεν είναι μέσα στο "Sniper Case" που είχε η N260GTX Lightning και μας είχε εντυπωσιάσει τόσο πολύ. Μικρό το κακό βέβαια, απλά ήταν μια από τις νότες που μας άρεσαν στην προηγούμενη GPU.

Αφού λοιπόν αφήνουμε τη συσκευασία στην άκρη, πιάνουμε στα χέρια μας την πανέμορφη GPU, με την ψύκτρα Twin Frozr II να κεντρίζει το βλέμμα μας, εφόσον καταφέρνει να είναι πολύ πιο εντυπωσιακή από την προηγούμενη γενιά της. Πραγματικά η ψύκτρα, όχι μόνο στο μέγεθος των fins και των heatpipes, αλλά και σε αυτό των ανεμιστήρων της, είναι αληθινά "extreme", θυμίζοντας τις λύσεις της Arctic Cooling που έχουν κάνει αμέτρητους χρήστες να απολαμβάνουν ήσυχη και ψυχρή λειτουργία - θα το καταφέρει και η Twin Frozr II αυτό;

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" id="loader" align="middle" height="500" width="800"><embed base="." flashvars="paramXMLPath=http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/1/param.xml" src="http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/1/275.swf" quality="best" bgcolor="#121212" name="loader" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" align="middle" height="500" width="800"> </object>

Πατήστε πάνω στο κουμπί Fullscreen κάτω δεξιά για πλήρη ανάλυση

Ας προχωρήσουμε λοιπόν τώρα και στην αφαίρεση της ψύκτρας μας, ώστε να θαυμάσουμε από κοντά τη δουλειά των μηχανικών της MSI. Όπως βλέπετε και στις εικόνες, η ευμεγέθης Twin Frozr II είχε πατήσει σχεδόν τέλεια πάνω στον μεγάλο πυρήνα, ενώ η αλουμινένια πλακέτα που δημιουργήθηκε ειδικά για την ψύξη των RAM και των υπόλοιπων components, φαίνεται εκ πρώτης όψης να κάνει πολύ καλή δουλειά.

Παρατηρώτας τώρα καλύτερα την κάρτα, βλέπουμε ότι αυτή έρχεται με τις Hynix H5RS1H23MFR-N2C μνήμες, που είναι rated στα 1200MHz (0.8ns), κάτι φυσικά πολύ θετικό για τον επίδοξο Overclocker. Μάλιστα, σύμφωνα με την MSI, οι περισσότεροι GPU πυρήνες των N275GTX Lightning είναι διαλεγμένοι ειδικά για να ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο, κάτι που δείχνει την αφοσίωση του συγκεκριμένου μοντέλου σε όλους εμάς τους φίλους του Overclocking.

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" id="loader" align="middle" height="500" width="800"><embed base="." flashvars="paramXMLPath=http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/2/param.xml" src="http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/2/275.swf" quality="best" bgcolor="#121212" name="loader" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" align="middle" height="500" width="800"> </object>

Πατήστε πάνω στο κουμπί Fullscreen κάτω δεξιά για πλήρη ανάλυση

Τέλος, θα μιλήσουμε για αυτά που είδαμε και στο πρώτο μας preview για την MSI N275GTX Lightning, που δεν είναι άλλο από τα κορυφαίας ποιότητας components που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή αυτής της κάρτας, με Solid State πυκνωτές, πολλαπλών φάσεων PWMs και ειδικά μελετημένα chokes, τα οποία ικανοποιούσαν ακόμα και αυστηρά στρατιωτικά στάνταρ ανθεκτικότητας και φυσικά, έκαναν την κάρτα αυτή ικανή να θέσει νέα όρια στα benchmarks, διαλύοντας τα ρεκόρ στους Διαγωνισμούς όπου και χρησιμοποιήθηκε!

Αυτά όμως είναι μόνο τα "εμφανισιακά" της κάλλη - αυτό που πρέπει να δούμε είναι το εάν και εφόσον όλη η τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ, θα μεταφραστεί και σε αληθινά καταιγιστικές επιδόσεις στις δοκιμές μας.

[bREAK=Θερμοκρασίες - Θόρυβος - Overclocking - Mεθοδολογία]

Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα φυσικά για μια κάρτα γραφικών και τις δοκιμές που κάνουμε πάνω σε αυτήν, είναι η μεθοδολογία που ακολουθήσαμε, οι θερμοκρασίες που είχε εν ώρα λειτουργίας, ο θόρυβος από τους ανεμιστήρες της ψύκτρας αλλά και την ίδια την κάρτα (coil noise), καθώς φυσικά και το ποσοστό του Overclocking που μπορούσαμε να κάνουμε πάνω της, ώστε να αυξήσουμε τις επιδόσεις της στα benchmarks αλλά και τα PC Games μας.

Έτσι λοιπόν, ξεκινάμε κλασικά με την παρουσίαση των τμημάτων από τα οποία αποτελείτο το setup μας, πάνω στο οποίο έγιναν όλες οι δοκιμές μέσα στα HWBOX labs. Να σημειώσουμε ότι οι δοκιμές που έγιναν με τις MSI N275GTX Lightning και τις GTX 295 και Sapphire Radeon HD 4890 Vapor-X, έγιναν με τη θερμοκρασία χώρου να είναι στους 22-23°C, εν αντιθέσει με τις "καλοκαιρινές" μετρήσεις των GTX 260, GTX 275, GTX 285 και MSI N260GTX Lightning.

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a4959fc67dc2.jpg" alt="MSI N275GTX GeForce GTX 275 Lightning Review">

[flash=http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/testbed.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

Αφού λοιπόν βάλαμε την κάρτα μας πάνω στο σύστημα, αμέσως εκκινήσαμε το MSI Lightning Afterburner, το πρόγραμμα που μας παρέχει η MSI ώστε να μας βοηθάει με το Overclocking της GPU μας. Μέσω αυτού, σύντομα καταφέραμε να πιάσουμε τα 751 MHz στον πυρήνα (από τα 700 MHz που έχει ως default), τα 2500 MHz στις εκπληκτικές της μνήμες (από τα 2320 MHz) και τα 1506 MHz στον Shader (από τα 1404 MHz που έχει στις στοκ συχνότητες).

Εκεί, η MSI N275GTX Lightning ήταν απόλυτα σταθερή για όλα τα 3DMark tests και την πλειοψηφία των παιχνιδιών, αλλά δυστυχώς στο Crysis είχαμε ένα "σκάλωμα", εφόσον το benchmark του κολλούσε με αυτά τα MHz, αναγκάζοντάς μας να χαμηλώσουμε συχνότητες. Έτσι, παίξαμε στα 730 MHz, 2400 MHz και 1474 MHz για τη GPU, τις μνήμες και τον Shader αντίστοιχα, σε όλα τα PC Games tests που κάναμε, ενώ κρατήσαμε τα σκορ των 3DMark που βγήκαν από τις πιο υψηλές συχνότητες.

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464b23abd0e3e52.jpg" alt="MSI N275GTX GeForce GTX 275 Lightning Review"><img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464b23abd0f1948.jpg" alt="MSI N275GTX GeForce GTX 275 Lightning Review">

Το GPUz από τις συχνότητες στις οποίες παίξαμε

[img_alt=MSI N275GTX GeForce GTX 275 Lightning Review]http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464b23bbf2e5894.jpg[/img_alt]

Μια εικόνα από το MSI Lightning Afterburner

Όμορφα βέβαια όλα αυτά και μας άρεσαν - μάλιστα, αν κάποιος χρήστης δεν "φοβάται" τη χρήση αρκετά μεγαλύτερης τάσης και δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με το θόρυβο, μπορεί να ανεβάσει ακόμα υψηλότερα τη συχνότητα του πυρήνα της κάρτας, αρκεί βέβαια να παίξει "σωστά" με τον Shader και τις μνήμες, ώστε να βρει τη χρυσή τομή που θα του δίνει επιδόσεις ακριβώς εκεί που τις χρειάζεται.

Σαφώς όμως, οι περισσότεροι νοιάζονται για το πως τα πήγε η κάρτα μας από πλευράς θερμοκρασιών. Με ένα τέτοιο σύστημα ψύξης βέβαια, η έκπληξη θα ήταν να μην τα πήγαινε καλά, κάτι το οποίο φυσικά δε συνέβη, εφόσον η MSI N275GTX Lightning, μαζί με την Twin Frozr II ψύκτρα της, τα πήγαν περίφημα. Η κάρτα γραφικών μας είχε μέγιστη θερμοκρασία που άγγιζε για λίγες στιγμές και μετά από πολύωρες δοκιμές τους 70°C στις στοκ συχνότητες, ανεβαίνοντας στους 73°C με τα ρολόγια της ανεβασμένα κατά τη διάρκεια των απαιτητικών τεστ της Futuremark.

Από την άλλη πλευρά τώρα και στο ευαίσθητο θέμα του θορύβου, η κάρτα γραφικών αποδείχθηκε και εκεί πολύ καλή, ακόμα καλύτερη μάλιστα και από την N260GTX Lightning. Σε idle συνθήκες (όπου έπιανε μόλις 45°C), οι δύο ανεμιστήρες της απλώς δεν ακούγονταν. Σε load, κάποιος θα μπορούσε να παρατηρήσει μια ελαφριά άνοδο στον τόνο του θορύβου που εξέπεμπαν, αλλά δεν ήταν και κάτι ενοχλητικό - με μεγάλη σιγουριά, είναι πολύ πιο αθόρυβη από μια κλασική nVIDIA GeForce GTX 275.

Μάλιστα, για να δούμε και εάν όντως εξαλείφθηκε το coil noise, δοκιμάσαμε να ακούσουμε σε πλήρη ησυχία κάποιον ηλεκτρονικό θόρυβο από τους πυκνωτές των δύο καρτών, ενόσω τρέχαμε τα SLi tests, αλλά η προσπάθειά μας ήταν μάταια. Πολύ θετικά λοιπόν τα συμπεράσματα και εδώ για την ισχυρότερη κάρτα της σειράς Lightning μέχρι και σήμερα. Ας δούμε λοιπόν έναν μικρό πίνακα με όλες τις GPU της δοκιμής μας συγκεντρωμένες και προχωράμε...στο ψητό, με τις αναλυτικές δοκιμές μας!

<table align="center" border="5" bordercolor="#000000"><tbody><tr><td><table style="margin-bottom: 0px;" width="900" height="" align="center" border="0" bordercolor="#000000" cellspacing="2" cellpadding="5"><tr><td width="90" bgcolor="#000000"></td><td width="100" bgcolor="#585858">

nVIDIA GTX 260

</td><td width="100" bgcolor="#585858">

MSI GTX 260 LIGHTNING @ default

</td><td width="100" bgcolor="#585858">

MSI GTX 260 LIGHTNING Overclocked

</td><td width="100" bgcolor="#585858">

nVIDIA GTX 275

</td><td width="100" bgcolor="#585858">

MSI GTX 275 @ default

</td><td width="100" bgcolor="#585858">

MSI GTX 275 Overclocked

</td><td width="100" bgcolor="#585858">

nVIDIA GTX 285

</td><td width="100" bgcolor="#585858">

Sapphire Radeon HD 4890 Vapor-X

</td><td width="100" bgcolor="#585858">

nVIDIA GTX 295

</td></tr><tr bgcolor="#929090"><td>

Core Frequency

</td><td>

576 MHz

</td><td>

655 MHz

</td><td>

740 MHz

</td><td>

633 MHz

</td><td>

700 MHz

</td><td>

730 - 751 MHz

</td><td>

648 MHz

</td><td>

960 Mhz

</td><td>

576 MHz

</td></tr><tr bgcolor="#929090"><td>

Memory Frequency

</td><td>

2000 MHz

</td><td>

2000 MHz

</td><td>

2240 MHz

</td><td>

2320 MHz

</td><td>

2300 MHz

</td><td>

2400 - 2500 MHz

</td><td>

2484 MHz

</td><td>

4200 MHz

</td><td>

2000 MHz

</td></tr><tr bgcolor="#929090"><td>

Shader Frequency

</td><td>

1242 MHz

</td><td>

1404 MHz

</td><td>

1590 MHz

</td><td>

1404 MHz

</td><td>

1404 MHz

</td><td>

1474 - 1506 MHz

</td><td>

1476 MHz

</td><td>

-

</td><td>

1242 MHz

</td></tr></tbody></table></td></tr></tbody></table>

[bREAK=Futuremark Benchmarks]

3DMark Vantage

Τα χρόνια πέρασαν όμως και μπήκαμε στην εποχή του DirectX 10 και του PhysX. Η Futuremark έπρεπε κάποια στιγμή να ανανεώσει τα benchmark της με κάτι νέο, το οποίο θα ήταν όχι μόνο DX10 compatible, αλλά θα έδειχνε και ξεκάθαρα πλέον τις διαφορές με τη χρήση πολλαπλών καρτών. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε το 3DMark Vantage, που κατάφερε να ξεσηκώσει και μια θύελλα συζητήσεων γύρω από την ενσωμάτωση του PhysX στα CPU Tests.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή - το τεστ έχει 3 διαφορετικά Presets: Το Performance, το High και το Extreme. Στο hwbot.org αυτό που μετράει είναι το Performance, όμως αρκετοί είναι αυτοί που τα τρέχουν όλα για να κάνουν ακόμα καλύτερη επίδειξη των δυνατοτήτων του hardware τους. Τι συνέβη λοιπόν με το PhysX? Μετά από πιέσεις της nVIDIA, η Futuremark επέτρεψε τη χρήση του PhysX ως GPU Accelerator στο τελευταίο CPU τεστ, που έδινε μια τεράστια ώθηση στο τελικό σκορ, κάτι που φυσικά, καθότι δεν είχαν οι κάρτες της ATi σαν δυνατότητα, δε μέτρησε σαν έγκυρο στο hwbot.org.

Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτές οι διαφωνίες για το Vantage - αρκετοί αμφισβήτησαν την ποιότητα των γραφικών του, τα οποία όντως φαίνονται ξεπερασμένα στο 1ο τεστ, αλλά μας αποζημίωσε και με το παραπάνω με το εντυπωσιακότατο 2ο τεστ, το οποίο αξίζει κάποιος να το τρέξει μόνο και μόνο για να ζήσει "χολυγουντιανές" στιγμές στο PC του.

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a493f03db994.jpg" alt="MSI N275GTX GeForce GTX 275 Lightning Review">

[flash=http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/3dm1.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

[flash=http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/3dm2.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

3DMark03/05/06

Ποιος δε θυμάται να τρέχει έστω και μια φορά τα πασίγνωστα benchmarks της Futuremark (πρώην MadOnion), με σκοπό να δει πόσο ισχυρό είναι το καινούριο του σύστημα, τι αλλαγή επέφερε κάποιο καινούριο hardware ή απλά για να κοντραριστεί με κάποιο φίλο του? Τα μετροπρογράμματα αυτά είναι που δημιούργησαν και όλη αυτή την τάση για την αναζήτηση του ακόμα καλύτερου Score μέσω των διάφορων tweaks, soft/hard-mods και βέβαια, οδήγησαν στην αλλαγή που πλέον οι εταιρείες βλέπουν το hobby μας.

Τα 3DMark03, 05 και 06 έχουν το καθένα τη δικιά του ιστορία - το πρώτο έκανε πραγματική θραύση το 2003, μεταφέροντάς μας από τις αερομαχίες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και σε μια διαστημική μάχη, όλα για να δοκιμαστεί το hardware μας στα όριά του. Το benchmark βασιζόταν αρκετά στον επεξεργαστή, αλλά σίγουρα όχι όσο τα προηγούμενα όπως το 3DMark2001 και το τότε πρόσφατο Aquamark 3.

Δύο χρόνια μετά έκανε την εμφάνισή του και το 3DMark05, γρήγορα όμως παρέδωσε τα σκήπτρα στο 3DMark06, το οποίο με τα νέα γραφικά που έφερε στα τεστ, έδωσε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους Overclockers. Βέβαια, πλέον φαινόταν ξεκάθαρα ότι ναι μεν ο επεξεργαστής έπαιζε μεγάλο ρόλο, αλλά η κάρτα γραφικών ήταν αυτή που σιγά-σιγά άρχιζε να μετράει περισσότερο, κάτι που φυσικά συνέβαινε και στα τότε σύγχρονα παιχνίδια.

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a4942f899f96.jpg" alt="MSI N275GTX GeForce GTX 275 Lightning Review">

[flash=http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/3dm3.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

-----------==|==-----------

Τι πρωτοείδαμε λοιπόν στα τεστ της σουίτας της Futuremark; Καταρχάς, το εμφανέστατο είναι η καθολική κυριαρχία των δύο MSI N275GTX Lightning σε διάταξη SLi, κόντρα στην nVIDIA GTX 295. Ο λόγος που αυτό συμβαίνει φυσικά, δεν είναι άλλος από τους αισθητά πιο υψηλούς χρονισμούς των καρτών σε σχέση με τη GTX 295, οι οποίοι βοήθησαν στο να βλέπουμε τέτοιες εμφανείς διαφορές, κάτι που αναμένουμε να δούμε να επαληθεύεται και στα παιχνίδια.

Από την άλλη τώρα, στο θέμα των μονών καρτών γραφικών, η MSI N275GTX Lightning ξεπερνά σε όλα τα τεστ με κάποια άνεση την απλή GTX 275, ενώ όταν την υπερχρονίσαμε, την είδαμε σε αρκετές περιπτώσεις να φλερτάρει ή να ξεπερνά εύκολα και την GTX 285, κάτι φυσικά πολύ θετικό και αναμενόμενο για μια τέτοια "extreme" έκδοση.

Για το τέλος, αφήσαμε τα σχόλιά μας πάνω στην Sapphire Radeon HD 4890 Vapor-X, η οποία ενώ στο Overall Score του Vantage χάνει ξεκάθαρα (λόγω του PhysX βέβαια), στο GPU Score δείχνει πως μπορεί να κοντράρει τη στοκ MSI N275GTX Lighting, αλλά όχι όταν αυτή υπερχρονιστεί. Στα άλλα benches βέβαια, εκεί η ιστορία αλλάζει, αφού η Radeon HD 4890 καταφέρνει να απειλεί ακόμα και τη GTX 295 και τις Lightning σε SLi, κάτι που θα θέλαμε να δούμε πως θα μεταφραστεί και σε αληθινές επιδόσεις, στα PC Games μας.

[bREAK=Crysis Warhead]

Crysis Warhead

Μετά την αναπάντεχη αλλά σίγουρα αναμενόμενη από τους ειδικούς, επιτυχία του Far Cry, η ομάδα της Crytek, δημιουργοί της CryEngine, αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη δημιουργία ενός ακόμα παρόμοιου τίτλου, ο οποίος θα τους έδινε τη δυνατότητα να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τα γραφικά της μηχανής τους, αγγίζοντας όσο περισσότερο γίνεται το φωτορεαλισμό. Η Electronic Arts βέβαια, βλέποντας αυτό, τους "έκλεψε" από τη Ubisoft, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το Crysis και η CryEngine 2.0, αφήνοντας τα δικαιώματα του Far Cry εξ' ολοκλήρου στον "αντίπαλο" Publisher (σε εισαγωγικά, γιατί ακούγεται ότι η ΕΑ κατέχει σημαντικό τμήμα της Ubisoft).

Το Crysis βγήκε λοιπόν και όντως, στον τομέα των γραφικών ήταν εξαιρετικό. Όμως, οι πωλήσεις του δεν ήταν οι αναμενόμενες για την Crytek, η οποία κατηγόρησε την πειρατεία για τα χαμηλά ποσοστά που έφερε ο τίτλος της στην αγορά. Παρολα αυτά, αυτό δεν την εμπόδισε από το να φτιάξει μια βελτιωμένη έκδοση της μηχανής της, την οποία ενσωμάτωσε στο Crysis Warhead, ένα παιχνίδι που βλέπει τα γεγονότα του original Crysis από τα μάτια του Psycho.

Μην περιμένετε κάτι διαφορετικό από το Crysis βέβαια - πάλι Κορεάτες στρατιώτες και εξωγήινους πολεμάμε σε τροπικά και παγωμένα περιβάλλοντα. Βέβαια, το Α.Ι. των αντιπάλων (ειδικά των εξωγήινων) είναι σαφώς βελτιωμένο, οι μάχες πιο καλά σκηνοθετημένες, τα οχήματα καλύτερα στην οδηγική τους συμπεριφορά, αλλά το σημαντικότερο είναι άλλο: τα γραφικά του παιχνιδιού είναι βελτιωμένα, αλλά αυτό είναι πιο ελαφρύ από το Crysis, με τη χρήση αρκετών tweaks που προσέθεσαν οι άνθρωποι της Crytek. Όποιος μπορεί να το παίξει, σίγουρα θα το ευχαριστηθεί γιατί όντως πρόκειται για έναν τίτλο "χάρμα οφθαλμών".

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a4909cb40afd.jpg" alt="MSI N275GTX GeForce GTX 275 Lightning Review">

[flash=http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/crysis2.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

[flash=http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/crysis1.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

[flash=http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/crysis3.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

[flash=http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/crysis4.swf]quality=high width=800 height=1000 parameter=paramete_value

-----------==|==-----------

Πολλά τα διαγράμματα για το Crysis Warhead (όπως πάντα άλλωστε), εφόσον ο συγκεκριμένος τίτλος έχει σημαντικές διαφορές στις επιδόσεις μεταξύ των Gamer και Enthusiast Settings και πρέπει να δούμε πως θα ανταπεξέλθουν στην πίεση οι GPU της δοκιμής μας.

Ξεκινάμε με τα αυτονόητα: Όπως είπαμε και στην προηγούμενη σελίδα, οι δύο MSI N275GTX Lightning σε SLi απλά κυριαρχούν, καθιστώντας σχεδόν άρτια playable το παιχνίδι ακόμα και στις πιο απαιτητικές συνθήκες και ξεπερνώντας εύκολα τη GTX 295.

Όσον αφορά τις μονές GPU τώρα, μπορεί η MSI N275GTX Lighting να μας κάνει να χαιρόμαστε που τη βλέπουμε να έχει ίδιες ή και καλύτερες επιδόσεις με την αρκετά πιο ακριβή GTX 285, αλλά μιας και το Crysis είναι τόσο βαρύ (ακόμα κι αν το Warhead είναι πιο optimized), στα 1680x1050 & 1920x1200 στο Enthusiast, δύσκολα μπορεί να τα βγάλει πέρα, ακόμα και με το Antialiasing στο OFF. Βέβαια στο Gamer, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, με το παιχνίδι να χαρακτηρίζεται αρκετά έως και εξαιρετικά ομαλό στο gameplay του.

[bREAK=Call of Juarez + Grand Theft Auto IV]

Call of Juarez

Ίσως μια από τις μεγαλύτερες "γκάφες" της nVIDIA να είναι και η περίπτωση του Call of Juarez. Ένα παιχνίδι στο οποίο οι δημιουργοί του συνεργάστηκαν πάρα πολύ με την AMD/ATi, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν τις πρώτες δυνατότητες του DirectX 10, αλλά που είχε και αυτό το γνωστό λογότυπο της nVIDIA με το κλασικό "The way it's meant to be played".

Το αποτέλεσμα? Ο τίτλος έπαιζε τραγικά καλύτερα σε όλες τις κάρτες της ATi, ενώ σχεδόν πάτωνε στις αντίστοιχες της nVIDIA, κάτι που σίγουρα η εταιρεία δε θα το άφηνε να περάσει έτσι. Η λύση βέβαια, ήταν αρκετά απλή - ένα νέο patch του παιχνιδιού "εξαφάνισε" το TWIMTBP της nVIDIA και πλέον ανεπίσημα ο τίτλος, άνηκε στην ATi, η οποία χαιρόταν να το βλέπει σε κάθε Review μιας και ακόμα και οι χαμηλότερης ισχύος κάρτες της, μπορούσαν να κοντράρουν τα ανώτερα μοντέλα της nVIDIA.

Όλα αυτά βέβαια δεν απασχολούν και τόσο πολύ εμάς, που χρησιμοποιούμε τον συγκεκριμένο τίτλο σαν Benchmark σε σχεδόν όλα τα Review των GPU μας, μιας και αυτός διαθέτει μια πολύ καλοφτιαγμένη μηχανή γραφικών, η οποία μας μεταφέρει στην Άγρια Δύση μέσα από μια περιπέτεια που ζουν o Billy Candle και ο Reverant Ray, προσφέροντάς μας στιγμές με άφθονη δράση αλλά και stealth στοιχεία. Ένας τίτλος "must" για τους φίλους της Wild West.

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a4909cb2fd7d.jpg" alt="MSI N275GTX GeForce GTX 275 Lightning Review">

[flash=http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/coj1.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

[flash=http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/coj2.swf]quality=high width=800 height=1000 parameter=paramete_value

Grand Theft Auto IV

Δεν υπάρχουν και πολλά λόγια για τους τίτλους της σειράς Grand Theft Auto. Κάτι που ξεκίνησε ως "αστείο" κατέληξε να γίνει παράδοση και να εξελιχθεί τόσο πολύ ώστε να αποτελεί το απόλυτο στάνταρ για τα παιχνίδια του είδους - ένας τίτλος που δίνει μια ολόκληρη πόλη στη διάθεση του παίχτη για να την εξερευνήσει και να μπει στον βρώμικο παράνομο κόσμο της, μεταμορφώνοντας τον βασικό ήρωα από έναν ασήμαντο κακοποιό στο μεγαλύτερο Νονό της νύχτας.

Το 4ο μέρος της σειράς φυσικά δεν ξεφεύγει από αυτά τα παραδοσιακά στοιχεία - ο παίχτης πλέον είναι ο Niko Bellic, ένας βετεράνος του πολέμου από μια άγνωστη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, ο οποίος καταφθάνει στη Liberty City (ή αλλιώς, την εναλλακτική Νέα Υόρκη) και κυνηγάει το Αμερικάνικο όνειρο της δόξας και του χρήματος. Φυσικά, σε μικρό χρονικό διάστημα παρασύρεται από τον υπόκοσμο, μέσα στον οποίο θα βρει τη ζωή του να αλλάζει σημαντικά.

Το GTA IV είναι ακόμα ένας τίτλος που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Motion Capture της Image Metrics, για όσο πιο ρεαλιστικές κινήσεις και εκφράσεις γίνεται, ενώ κλασικά, όπως όλα τα GTA, μας δίνει τη δυνατότητα να παίξουμε ένα 3rd Person Shooter, οδηγώντας διάφορα οχήματα μέσα στην πόλη και εξερευνώντας κάθε πτυχή της. Οι πωλήσεις του, για ακόμα μια φορά ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ τα 10 εκατομμύρια κόπιες σε όλες τις κονσόλες. Αν υπάρχει κάποιος must τίτλος για όλους τους ενήλικους Gamers, αυτός είναι το GTA 4.

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a4909cb6f8d3.jpg" alt="MSI N275GTX GeForce GTX 275 Lightning Review">

[flash=http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/gta.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

-----------==|==-----------

Στο Call of Juarez όπως είδαμε, τα δύο γνώριμα σκηνικά επαναλαμβάνονται: Οι διπλές MSI N275GTX Lighting τα πάνε περίφημα (αν και μας παραξένεψε το drop στα 1920x1200 με 2xAA), ενώ αυτή που διαπρέπει δεν είναι άλλη από την Sapphire Radeon HD 4890 Vapor-X, που απλώς ξεφεύγει σημαντικά από τον ανταγωνισμό, χάρη στα πολύ ισχυρά optimizations που έχουν γίνει πάνω στις GPU της AMD. Βέβαια, η ιστορία με την "κόντρα" μεταξύ της GTX 285 και της overclocked MSI N275GTX Lightning συνεχίζεται, με το ματς να κρίνεται πάνω-κάτω "ισόπαλο".

Περνώντας τώρα στο Grand Theft Auto IV, τα πράγματα είναι λίγο-πολύ τα ίδια για τις περισσότερες GPU, οι οποίες όλες φλερτάρουν με τα "ιδανικά" 60 FPS, ενώ βλέπουμε ότι υπάρχουν κάποιες διακυμάνσεις στις μετρήσεις που ίσως και να υποδηλώνουν κάποιο CPU bottleneck - όπως και να 'χει, το θετικό για τις κάρτες της σειράς Lightning είναι ότι χάρη στα 1792MB VRAM που διαθέτουν, μπορούν να παίζουν το GTA IV πανεύκολα ακόμα και στις μέγιστες ρυθμίσεις, κάτι που οι υπόλοιπες GPU της αγοράς, απλά αδυνατούν να κάνουν.

[bREAK=Enemy Territory: Quake Wars]

Enemy Territory: Quake Wars

To πασίγνωστο, κυρίως λόγω του hype που είχε δημιουργηθεί γύρω του, Enemy Territory: Quake Wars, είναι ένας tactical FPS τίτλος που θυμίζει πάρα πολύ τις αντίστοιχες προσπάθειες της DICE/Electronic Arts με τα παιχνίδια της σειράς Battlefield. Το σενάριο του παιχνιδιού βασίζεται φυσικά στην ιστορία των Quake II και Quake IV, στα οποία η ανθρωπότητα πολεμάει με τους εξωγήινους Strogg, οι οποίοι την προκάλεσαν, εισβάλλοντας αποτυχημένα στη Γη.

Στο ET:QW λοιπόν, εν αντιθέσει με τα Quake II και IV που έχουμε περάσει στην αντεπίθεση, ο παίχτης μάχεται με τους Strogg για τη σωτηρία της Γης και τη νίκη, που θα τον φέρει σε θέση να ξεκινήσει την επίθεσή του στον πλανήτη Stroggos.

Ποια είναι όμως τα τεχνολογικά επιτεύγματα του Quake Wars? Το παιχνίδι χρησιμοποιεί μια υπερ-εξελιγμένη έκδοση της μηχανής id Tech 4, την οποία είχαμε δει στο Doom III για πρώτη φορά. Με τη χρήση της τεχνολογίας MegaTexture, τα εξωτερικά περιβάλλοντα φαίνονται πολύ πιο ρεαλιστικά από τις προηγούμενες γενιές της μηχανής, ενώ φυσικά εκμεταλλεύεται όλες τις δυνατότητες του OpenGL (το αγαπημένο API του John Carmack), κάτι που χρησιμοποίησε και η Intel για να επιδείξει τις δυνατότητες του Ray Tracing στα σύγχρονα παιχνίδια.

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a4909cb5109f.jpg" alt="MSI N275GTX GeForce GTX 275 Lightning Review">

[flash=http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/etqw1.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

[flash=http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/etqw2.swf]quality=high width=800 height=1000 parameter=paramete_value

-----------==|==-----------

Η πρώτη εντύπωση που μας έρχεται βλέποντας τα διαγράμματα του Enemy Territory: Quake Wars δυστυχώς, δεν είναι θετική - η GTX 295 της δοκιμής μας τα πήγε εξαιρετικά άσχημα, εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες GPU, κάτι που μάλλον υποδηλώνει πρόβλημα στον driver - εάν ξαναβρεθεί στα χέρια μας, θα πραγματοποιήσουμε ένα μικρό update για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι μαζί της.

Όπως και να 'χει, τα υπόλοιπα αποτελέσματα δείχνουν μια εξαιρετικά καλή εικόνα για την MSI N275GTX Lightning, που και πάλι καταφέρνει να κυμαίνεται κοντά στα νούμερα της GTX 285, κάτι που φυσικά την ανεβάζει ακόμα περισσότερο στην εκτίμησή μας.

[bREAK=Far Cry 2]

Far Cry 2

Θυμηθείτε 5 χρόνια πριν, όταν το 2004 μαζί με το Half-Life 2 και ένα χρόνο μετά την έκδοση του Doom III, ένα παιχνίδι με το παράξενο όνομα Far Cry από την άγνωστη τότε Γερμανική Crytek κατάφερε να κάνει το "μπαμ", φέρνοντας τη γραφική επανάσταση στα ανοιχτά περιβάλλοντα, κατορθώνοντας να ενθουσιάσει τους PC Gamers ανά τον κόσμο. Όλοι μας θυμόμαστε να περιπλανιόμαστε στις παραλίες και στη ζούγκλα των νησιών του Far Cry με κεντρικό ήρωα τον Jack Carver, ο οποίος μας μετέφερε σε εξωτικά μέρη, γεμάτα και με μεταλλαγμένα πειράματα από έναν ανορθόδοξο επιστήμονα.

Αυτά πλέον με το Far Cry 2 αποτελούν παρελθόν. Ο νέος τίτλος της σειράς, φτιαγμένος όχι από την Crytek αλλά από την ίδια τη Ubisoft, χρησιμοποιώντας το καμάρι της που ακούει στο όνομα Dunia Engine (και όχι CryEngine όπως το πρώτο), μας μεταφέρει στις σαβάννες και τα αφιλόξενα περιβάλλοντα της Αφρικής, σε έναν πολύ πιο εξελιγμένο τίτλο από το πρώτο παιχνίδι. Όχι πλέον είναι εντελώς Free Roaming, αλλά η Dunia (η λέξη "κόσμος" στα Αραβικά) στην ουσία έδωσε στους δημιουργούς του παιχνιδιού τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα "Grand Theft Auto" στην Αφρική - χωρίς αυτή τη φορά να κυνηγάμε μεταλλαγμένους ή εξωγήινους, αλλά μπαίνοντας στο σώμα διαφορετικών κάθε φορά χαρακτήρων που ο σκοπός τους είναι ένας - να σκοτώσουν τον "Jackal", έναν μεγαλέμπορο όπλων, ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο μέσα στον οποίο βρίσκει ο παίχτης τον εαυτό του εμπλεκόμενο.

Μια ίσως και ρεαλιστική άποψη της σημερινής Αφρικής, με το ΑΚ-47 να είναι σύμβολο και τα ματωμένα διαμάντια το νόμισμα - αυτό είναι το Far Cry 2.

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a4909cb5fedf.jpg" alt="MSI N275GTX GeForce GTX 275 Lightning Review">

[flash=http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/fc1.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

[flash=http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/fc2.swf]quality=high width=800 height=1000 parameter=paramete_value

-----------==|==-----------

Αγαπημένος τίτλος το Far Cry 2 και από ότι φαίνεται, οι κάρτες μας τα πάνε και πάλι περίφημα σε διάταξη SLi, εφόσον η κυριαρχία τους είναι άνετη κόντρα στην πανίσχυρη GTX 295. Εδώ σίγουρα οι διαφορές είναι μεγάλες, αφού το παιχνίδι δείχνει να εκμεταλλεύεται και το τελευταίο MHz από τις GPU μας, δίνοντας σχεδόν πάντα 20 FPS πάνω στις MSI N275GTX Lighting!

Βέβαια, αυτό που μόλις είπαμε, ισχύει και για τη GTX 285, η οποία χάρη στο πιο μεγάλο memory interface που έχει, ξεπερνά - έστω και ελαφρά - ακόμα και την υπερχρονισμένη Lightning, για πρώτη φορά στις δοκιμές μας έως τώρα.

[bREAK=Tom Clancy's HAWX]

Tom Clancy's H.A.W.X.

Έχουμε πραγματικά πολύ καιρό να δούμε τίτλους που να αφοσιώνονται στις αερομαχίες μεταξύ των μοντέρνων πολεμικών αεροσκαφών. Από τότε που η Novalogic τα "παράτησε", φαίνεται πως το είδος των διασκεδαστικών air combat flight sims χάθηκε, με μόνο το Ace Combat να μένει ως "σοβαρός" εκπρόσωπός του. Αυτοί που δεν ήθελαν να μπλέξουν με το ρεαλισμό των IL2-Sturmovik και του Jane's F16, απλά θα έπρεπε να αρκεστούν σε παλαιότερους τίτλους.

Όχι πια όμως - το H.A.W.X. ήρθε για να μας φέρει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Με αυτόν τον τίτλο, ο Tom Clancy κατάφερε να "ξυπνήσει" από τον ύπνο ένα είδος παιχνιδιού ξεχασμένο και να το κάνει τόσο όμορφο, που όχι μόνο οι οπαδοί του, αλλά και αρκετοί νέοι Gamers μπήκαν στον πειρασμό να το δοκιμάσουν.

Το παιχνίδι είναι πραγματικά γεμάτο με δράση - ο χρήστης μπορεί να ελέγξει ένα από τα 50 διαθέσιμα αεροπλάνα που έχει το H.A.W.X. στη συλλογή του, να πετάξει πάνω από εντυπωσιακά αναπαραστημένες πόλεις και περιβάλλοντα, καθώς και να εμπλακεί σε πανέμορφες αερομαχίες, δίνοντας ταυτόχρονα και εντολές στους συμμάχους του, όπως έκανε περίπου και στους τίτλους της σειράς Ghost Recon. Ίσως ο τίτλος που πρόκειται να αναβιώσει ένα για πολλούς, χαμένο είδος παιχνιδιών.

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a4909cb7cfb1.jpg" alt="MSI N275GTX GeForce GTX 275 Lightning Review">

[flash=http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/hawx1.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

[flash=http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/hawx2.swf]quality=high width=800 height=1000 parameter=paramete_value

-----------==|==-----------

Το σκηνικό με την GTX 295 και τις MSI N275GTX Lightning σε SLi είχαμε πει από τα τεστ της Futuremark ότι θα συνεχιζοταν ολόιδιο και αυτό ακριβώς έγινε: Και στο HAWX του Tom Clancy λοιπόν, οι δύο κάρτες μας έβγαλαν περίπου 10-20 FPS παραπάνω σε όλα τα τεστ, ενώ η υπερχρονισμένη μας κάρτα σε μονή διάταξη είναι σχεδόν παντού ακριβώς στα ίδια FPS με την GTX 285. Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι ακόμα και η πολύ υπερχρονισμένη N260GTX Lightning, δεν μπορεί να ξεπεράσει την κάρτα μας, ακόμα κι όταν αυτή έχει στοκ χρονισμούς.

[bREAK=Unreal Tournament III]

Unreal Tournament III

Ένας από τους σημαντικότερους Multiplayer FPS τίτλους των τελευταίων ετών. Η Epic έκανε ξανά το θαύμα της, με μια μηχανή γραφικών (Unreal Engine 3.0) η οποία όντας εξαιρετικά ελαφριά αλλά και ταυτόχρονα ιδιαίτερα όμορφη, αποτέλεσε το κέντρο πολλών συζητήσεων γύρω από το παιχνίδι της και το αμφιλεγόμενο τότε Crysis, που με δυσκολία έπαιζε στα Maximum Settings, ακόμα και στο καλύτερο και ακριβότερο PC.

Το UT3 όμως δεν είναι ξεχωριστό μόνο γι αυτό. Είναι από τους λίγους τίτλους που χρησιμοποίησαν την τεχνολογία της Image Metrics στα διάφορα cutscenes του παιχνιδιού, δίνοντας μια αλλιώτικη αληθοφάνεια στους χαρακτήρες, των οποίων η κινηση και ομιλία ήταν σε πραγματικά άλλο επίπεδο.

Έτσι, έχοντας εξαιρετικά γραφικά χωρίς να χρειάζεται υπερ-μηχανήματα για να τρέξει, ο κόσμος το αγάπησε και αφοσιώθηκε στα πάμπολλα Multiplayer Modes που έχει, τα οποία κυμαίνονται από το απλό Deathmatch μέχρι και υπερ-εξελιγμένες εκδόσεις του Capture the Flag και Assault. Όλοι οι Fans των προηγούμενων τίτλων της σειράς του Unreal σίγουρα το λάτρεψαν, ενώ καθημερινά κερδίζει και νέους οπαδούς.

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a4909cb8bde4.jpg" alt="MSI N275GTX GeForce GTX 275 Lightning Review">

[flash=http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/ut1.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

[flash=http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/ut2.swf]quality=high width=800 height=1000 parameter=paramete_value

-----------==|==-----------

Στο Unreal Tournament III είναι που ο λαός μας λέει ότι έγινε "της κακομοίρας" :hehe: Καταρχάς, βλέποντας τις χαμηλές αναλύσεις και ειδικά τα 1280x1024, αυτή που ξεχωρίζει πανεύκολα είναι η Sapphire Radeon HD 4890 Vapor-X, διαλύοντας τον ανταγωνισμό με πολύ μεγάλη διαφορά! Μόνο όταν μπαίνει η μεγάλη ανάλυση των 1920x1200 pixels, βλέπουμε την εκπληκτική της επίδοση να μειώνεται και να έρχεται σε "φυσιολογικά" επίπεδα.

Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, το παιχνίδι ήταν απόλυτα playable με όλες τις GPU της δοκιμής - απλώς οι διαφορές που εντοπίστηκαν, ορισμένες φορές ήταν αληθινά παράξενες και η κάπως "ανορθόδοξη" πορεία κάποιων μετρήσεων και κυρίως στα 1280x1024, μας οδηγεί εύκολα στο συμπέρασμα ότι ίσως και να υπάρχει κάποιο CPU bottleneck.

Αφήνοντας αυτό πίσω, το μόνο σχόλιο που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι το SLi δείχνει την αληθινή του αξία σε υψηλότερες αναλύσεις + βαριά φίλτρα, κάτι που κάνει και η GTX 285, η οποία ενώ έχει παρόμοια απόδοση χωρίς Anti-Aliasing με την υπερχρονισμένη MSI N275GTX Lightning, στις δοκιμές με το 2xAA & 4xAA, την ξεπερνάει ελαφρώς.

[bREAK=World in Conflict]

World in Conflict

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν όντως οι Σοβιετικοί είχαν πραγματοποιήσει μια επίθεση στις Η.Π.Α., με εισβολή από αέρα και έδαφος. Αρκετοί, όταν σκέφτονται ένα τέτοιο σενάριο μιλάνε για ρίψη χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα βύθιζαν τον πλανήτη σε ένα πυρηνικό χειμώνα άνευ προηγουμένου. Το World in Conflict όμως, έχει άλλη άποψη για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία.

Έτσι, οι Σοβιέτ το 1989 έχοντας χάσει σημαντική πολιτική, κοινωνική και οικονομική δύναμη, αποφάσισαν να κάνουν μια μαζική επίθεση στις Η.Π.Α., αναζητώντας την ανάσταση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας μέσω της κατάκτησης του μισητότερου τότε αντιπάλου τους. Ο σκοπός δεν ήταν λοιπόν η εξολόθρευση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση των άπειρων πυρηνικών που διέθετε το Σοβιετικό έθνος, αλλά η αναδιαμόρφωση της Αμερικής σε μια Κομμουνιστική ήπειρο, με σκοπό την παγκόσμια επικράτηση του Κομμουνισμού.

Το World in Conflict λοιπόν, μας μεταφέρει σε αυτό το φανταστικό σενάριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πολεμήσουμε σε ένα Real Time Strategy game, όχι μόνο με τους Αμερικάνους που προσπαθούν να αποτρέψουν την εισβολή, αλλά και ως τις δυνάμεις του τότε ΝΑΤΟ στο Multiplayer, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον τρόπο που ένα παιχνίδι στρατηγικής μας επιτρέπει να ζήσουμε σύγχρονες μάχες. Ο ρεαλισμός είναι άφθονος, τα γραφικά υπέροχα και η δράση ατελείωτη. Ένας από τους καλύτερους τίτλους του 2007, ο οποίος πρόσφατα μάλιστα απέκτησε και το expansion με τον τίτλο Soviet Assault.

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a4909cb9bfad.jpg" alt="MSI N275GTX GeForce GTX 275 Lightning Review">

[flash=http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/wic1.swf]quality=high width=800 height=800 parameter=paramete_value

[flash=http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/wic2.swf]quality=high width=800 height=1000 parameter=paramete_value

-----------==|==-----------

Πολύ καλά τα συμπεράσματά μας και στο τελευταίο τεστ που τρέξαμε - η MSI N275GTX μας ευχαρίστησε "across the board", μιας και είτε σε SLi είτε σε μονή διάταξη, κατάφερε και ξεπέρασε τις GTX 295 και GTX 285, στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα χωρίς καν να την υπερχρονίσουμε. Μια παρατήρηση πάντως που κάναμε, αφορά την Sapphire Radeon HD 4890 Vapor-X, η οποία ενώ ξεκινά πολύ δυναμικά στις δοκιμές στα 1280x1024, μετά δε δείχνει να έχει την "ισχύ" να ακολουθήσει τις GPU της nVIDIA, πέφτοντας χαμηλότερα ειδικότερα όταν μπήκε και το Anti-Aliasing στο παιχνίδι.

[bREAK=Επίλογος - Συμπεράσματα]

[flash=http://reviews.hwbox.gr/jcd/msi275/MSI N275GTX Lightning2.swf]quality=high width=728 height=90 border=2 parameter=paramete_value

Κάπου εδώ λοιπόν φτάνουμε στο τέλος ενός ακόμα review για μια κάρτα γραφικών της σειράς Lightning από την MSI. Η αλήθεια να λέγεται - πλέον, οι περισσότεροι από εμάς σκέφτονται περισσότερο την απόκτηση μιας ATi Radeon HD 5000, εφόσον αυτές οι κάρτες θα φέρουν τα ωφέλη του DirectX 11 μαζί τους, ανανεώνοντας τον τρόπο με τον οποίο παίζουμε και ζούμε τα παιχνίδια μας.

Πολλοί όμως είναι αυτοί που ενδιαφέρονται και για το nVIDIA PhysX ή απλώς είχαν σκοπό να αγοράσουν μια απλή GTX 275 και η MSI N275GTX Lightning ήταν μια από τις κάρτες γραφικών που αποτελούσε μεγάλο πειρασμό, χάρη σε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που πολύ δύσκολα θα βρούμε σε αντίστοιχη GPU της ίδιας κατηγορίας. Και μην ξεχνάμε ότι αυτές οι κάρτες γραφικών μόνο "νεκρές" δεν είναι, αφού συχνά-πυκνά εμφανίζονται στους διαγωνισμούς Overclocking και πάντοτε μας εντυπωσιάζουν με τις επιδόσεις τους.

Τι γίνεται λοιπόν με την MSI N275GTX Lightning, αξίζει κάποιος φανατικός gamer ή overclocker να την αποκτήσει και να ασχοληθεί μαζί της; Η απάντηση δεν είναι εύκολη και αυτό γιατί, όπως πάντα, η αγορά και ο κάθε ένας από εμάς, έχει διαφορετικές ανάγκες. Άλλοι λατρεύουν την nVIDIA, άλλοι θέλουν το PhysX, άλλοι την υποστήριξη DirectX 11, γενικά υπάρχει μια διαίρεση και διάσταση απόψεων που κάνει το έργο μας δύσκολο, όταν μιλάμε για μια κάρτα γραφικών που βρίσκεται στο όριο του mainstream και του high-end.

<img src="http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464b23743608999.jpg" alt="MSI N275GTX GeForce GTX 275 Lightning Review">

Όπως και να 'χει όμως, εμείς το συμπέρασμά μας πρέπει να το βγάλουμε και γι' αυτό το λόγο, θα τη συγκρίνουμε με τις άμεσες αντιπάλους της. Αυτό που είδαμε λοιπόν, είναι μια κάρτα που είναι σε στοκ χρονισμούς εμφανώς ταχύτερη από την απλή nVIDIA GTX 275, έχοντας πολύ ανώτερο σύστημα ψύξης και πολύ καλές δυνατότητες υπερχρονισμού, τον οποίον όταν κάναμε, αγγίξαμε και σε πολλές περιπτώσεις ξεπεράσαμε, την κατά πολύ πιο ακριβή nVIDIA GTX 285. Βέβαια, αν κάποιος θελήσει να αποκτήσει δύο από τις κάρτες της MSI για να τις βάλει σε διάταξη SLi, αντί να αγοράσει μια nVIDIA GTX 295, από πλευράς απόδοσης σίγουρα θα διαλέξει τη σωστή λύση, εφόσον είδαμε ότι στην μεγάλη τους πλειοψηφία οι δοκιμές μας, έβγαζαν τις δύο MSI N275GTX Lightning σε SLi νικήτριες.

Τι μένει λοιπόν από όλα αυτά; Θα πούμε κάτι παράδοξο - δεν μας νοιάζει και τόσο το πως τα πήγε από πλευράς επιδόσεων. Καλώς ή κακώς, όλοι οι PC Gamers πλέον γνωρίζουν ότι ελάχιστα είναι τα παιχνίδια που θα ζορίσουν κάρτες γραφικών της τάξης των GTX 260 και άνω. Το ότι ψάχνουμε μανιωδώς να βρούμε την "καλύτερη" GPU, είναι και θέμα γοήτρου για τον καθένα μας και την άποψη που υποστηρίζει.

Αυτό που μας ενδιαφέρει αληθινά, είναι ότι βλέπουμε για ακόμα μια φορά μια εταιρεία σαν την MSI, που με όλη μας την ειλικρίνεια, δεν θα εμπιστευόμασταν πριν 3-4 χρόνια για το Gaming PC μας, να μας εκπλήσσει τόσο θετικά και τόσο συχνά, που τελικά μάλλον θα τη δούμε να μπαίνει στη λίστα με τις θεωρούμενες ως κορυφαίες εταιρείες στο χώρο, μέσα στο 2010 ή το 2011. Για εμάς, η προσπάθειά τους αξίζει ένα μπράβο και ανυπομονούμε να δούμε το επόμενό τους δημιούργημα, που θα είναι μια "κόκκινη" Lightning, βαμμένη με τα χρώματα της σειράς Radeon HD 5000!

Μέχρι τότε, ελπίζουμε να απολαύσατε και αυτή την παρουσίασή μας και σας ευχαριστούμε που μείνατε μαζί μας για να τη διαβάσετε :) Όσο για την MSI N275GTX Lightning, δε θα μπορούσαμε παρά να της δώσουμε το Top Performance Award για την κατηγορία της!

[img_alt=MSI N275GTX GeForce GTX 275 Lightning Review]

http://www.hwbox.gr/images/imagehosting/464a5da3d217711.jpg[/img_alt]

Edited by GoriLLakoS
Link to comment
Share on other sites

Διάβασα όλο το review λέξη προς λέξη. Η κάρτα με εντυπωσίασε θα έλεγα, αισθάνθηκα όπως ακριβώς είχα αισθανθεί μετά το διάβασμα του review της μικρής αδερφής της. Δεν μπορώ ούτε εγώ να καταλάβω για ποιο λόγο δεν ήρθε στο sniper case... Μπορεί οι overclockers/benchmarkers να το θεωρούν εντελώς ανούσιο, αλλά ένας enthusiast που γουστάρει PhysX και "πάει" σαν εταιρεία την NVIDIA, θα βρει την απουσία του περίεργη ;)

Από 'κει και πέρα, λίγο πολύ οι εξαιρετικές της επιδόσεις νομίζω ήταν αναμενόμενες, δεν προκαλούν τόσο μεγάλη έκπληξη. Εννοείται ότι το SLI σε μεγάλες αναλύσεις δίνει ρέστα, δύσκολα όμως θα έδινε κάποιος χρήματα για 2 x GTX275 Lightning την τρέχουσα περίοδο... Μου άρεσαν πάρα πολύ τα military class components και το ότι οι πυκνωτές στην δεύτερη κάρτα της σειράς δεν βούιζαν :gizmo:

Αυτό που εξέπληξε είναι οι επιδόσεις της 4890 Vapor-X στο Unreal Tournament 3, I LOLed :D Τέλος χάρηκα πολύ τα 65FPS στο GTA IV (έστω και σε chart μέσα :D) με τις κάρτες σε SLI διάταξη! :drool: Ας μην αναφερθώ και στην μνήμη της κάρτας, που δίνει στο draw distance άλλη χάρη ;)]

Congrats παίδες :T:

Edited by George_o/c
Link to comment
Share on other sites

Μπραβο παιδες για αλλη μια φορα.

Το review ηταν αναλυτικοτατο, με αρκετες μετρησεις που σημαινει οτι δεν αρκεστηκατε στα "κλασικα" και με προσωπικο σχολιασμο για το τελος που με βρισκει απολυτα συμφωνο.

Μπραβο και στην MSI για την πολυ καλη καρτα που εφτιαξε και που δεν αρεσκεται στα reference...

Link to comment
Share on other sites

:T: Τρομερή παρουσίαση και τρομερά τα νέα graphs, αλλά δεν περίμενα και κάτι λιγότερο απο εσένα και τον JC :) Άντε και με την πρώτη Fermi σύντομα !

Φαίνεται πώς η MSI τα έχει πάρει στα πολύ σοβαρά με τις μητρικές και τις κάρτες γραφικών .

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο παιδιά πολύ καλό review & συγκριτικό. Όμως δεν ενθουσιάστικα με την MSI Light275

Από ότι βλέπω στο skroutz κάνει 280-300 Ευρώ, ακριβότερη δηλαδή από 5850, πολύ κοντά στην 5870, και άν τρώει "ξύλο" σε πολλά τέστς από την stock 4890 (όταν μάλιστα πολλές 4890 ανεβαίνουν στο 1GHz με stock ρεύμα) φαντάζομαι τι "ξύλο" θα τρώει από την 5850.

Καλή προσπάθεια της MSI, λάθος timming.

Link to comment
Share on other sites

κοίτα να δεις,η καρτούλα αυτή έχει καιρό που είναι στην αγορά.Άσχετα αν βγήκε τώρα το review.

Όντως η lightning σειρά είναι καθυστερημένη γενικώς ακόμα και από την 260.

Παρ όλα αυτά εγώ βρίσκω πολύ καλή την προσπάθεια της msi να μπει στο προσκήνιο αν και καθυστερημένα.

Όπως μας είχαν ενημερώσει και απο κόντά τώρα ξεικάνε με αρκετά μεγάλο χρονικό ορίζοντα,οπότε αναμένουμε και βλέπουμε ;)

Link to comment
Share on other sites

Ωραία δουλειά παίδες! :Τ:

η κάρτα πάρα πολύ καλή αλλά λάθος το timing, σε αυτά τα λέφτά υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές! Μπράβο στην MSI που έχει ανέβει πολύ σαν εταιρία! AN7, άντε και με το καλό review του Fermie! :D

Link to comment
Share on other sites

Γενικά, η MSI με την Lightning σειρά της ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη. Πολύ δυνατή κάρτα και ειδικά o/ced σκοτώνει!!!

Με προβλημάτισε η θεμροκρασία καθώς 73 βαθμοί για μονοπύρηνη Nvidia κάρτα δεν είναι λίγοι αλλά ούτε απαγορευτικοί.

Και η 5870 κάπου εκεί φτάνει σε θερμοκρασίες αλλά με το reference cooler και γενικά οι ΑΤΙ από την 4ΧΧΧ και μετά ψήνονται.

Πολύ καλή δουλειά Άκη!!! Αποτελεί παράδειγμα για τους υπόλοιπους που "προσπαθούμε" να κάνουμε review... :T:

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο στον AN7 και στον JC για το υπερπλήρες review, από κάθε άποψη. Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει και στην MSI, για την στροφή που έκανε, σχεδόν πλησιάζει τις 180 μοίρες και μάλλον αναμένεται συνέχεια τόσο σε ATi, όσο και σε επόμενες nVidia.

Ότι επιζητεί κανείς παίρνει, και το τίμημα για μια GTX 275 Lightning μοιάζει τεράστιο, πόσο μάλλον για δυο. Περιμένω και λιγότερο overpriced λύσεις!!!

Μερικές παρατηρήσεις τώρα...

Αναφέρεται στα tags τα PhysX και το Cuda, πέρα από το Vantage δεν είδα κανένα συγκριτικό για τα δυο. Θα ήθελα να δω τι μπορούν να μου προσφέρουν με τα καλούδια της εταιρείας. Για την ATi μπορεί να χρησιμοποιηθεί το λογισμικό της κόκκινης, σωστά? Μιλάω για μετατροπή ταινιών, physx enabled σε games, κτλ.

Περαιτέρω, ποια είναι τα όρια του AfterBurner, μέχρι πόσο μπορεί να πάει την συγκεκριμένη κάρτα (V, MHz).?

Αναφέρεται κάποια πράγματα με θορύβους στην παρουσίαση, θα ήταν δύσκολο να έχουμε κάτι αντικειμενικό, όπως νούμερο από τις μετρήσεις?

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί βγαίνει η Sapphire πρώτη στο 05??

Και ένα τελευταίο, πως εξηγείται το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης ποσότητας μνήμης που αναφέρεται, όταν και πάλι η Sapphire βγαίνει πρώτη?

Sorry, αν σας κούρασα!

Keep up the good work :T:

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο στον AN7 και στον JC για το υπερπλήρες review, από κάθε άποψη. Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει και στην MSI, για την στροφή που έκανε, σχεδόν πλησιάζει τις 180 μοίρες και μάλλον αναμένεται συνέχεια τόσο σε ATi, όσο και σε επόμενες nVidia.

Ότι επιζητεί κανείς παίρνει, και το τίμημα για μια GTX 275 Lightning μοιάζει τεράστιο, πόσο μάλλον για δυο. Περιμένω και λιγότερο overpriced λύσεις!!!

Μερικές παρατηρήσεις τώρα...

Αναφέρεται στα tags τα PhysX και το Cuda, πέρα από το Vantage δεν είδα κανένα συγκριτικό για τα δυο. Θα ήθελα να δω τι μπορούν να μου προσφέρουν με τα καλούδια της εταιρείας. Για την ATi μπορεί να χρησιμοποιηθεί το λογισμικό της κόκκινης, σωστά? Μιλάω για μετατροπή ταινιών, physx enabled σε games, κτλ.

Περαιτέρω, ποια είναι τα όρια του AfterBurner, μέχρι πόσο μπορεί να πάει την συγκεκριμένη κάρτα (V, MHz).?

Αναφέρεται κάποια πράγματα με θορύβους στην παρουσίαση, θα ήταν δύσκολο να έχουμε κάτι αντικειμενικό, όπως νούμερο από τις μετρήσεις?

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί βγαίνει η Sapphire πρώτη στο 05??

Και ένα τελευταίο, πως εξηγείται το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης ποσότητας μνήμης που αναφέρεται, όταν και πάλι η Sapphire βγαίνει πρώτη?

Sorry, αν σας κούρασα!

Keep up the good work :T:

At last να γραψουμε και κατι! :D

1) Aυτο που λες για το PhysX και το CUDA οντως χρειαζεται καποια στιγμη να το δουμε - ολοι παιρνουμε σαν "defacto" οτι το PhysX τρεχει καλα με....οποιαδηποτε nVIDIA και οτι το CUDA ειναι πανω κατω ιδιο σε ταχυτητα επεξεργασιας video π.χ., παρα την τεραστια διαφορα στη δυναμη των GPU. Θα το σκεφτω σοβαρα για τα επομενα reviews :T: - για το ήδη υπάρχον, απλά να σου πω ότι η ATi δεν μπορει να εχει PhysX ανευ nVIDIA καρτας παρουσας και ειδικου patch για να σπασει το κλειδωμα, ενω το CUDA με το Stream θελουν ενα Review απο μονα τους για να μιλησουμε για τις διαφορες τους! :D

2) Τα ορια του Afterburner ε? - ο Ακης τα ξερει, εγω δε θυμαμαι πραγματικα :D Περαν απο ενα σημειο θυμαμαι οτι ανεβαινε η καρτα για καποια benches, αλλα δεν ηταν full stable. Ο ΑN θα σε βοηθησει περισσοτερο.

3) Το ετοιμαζουμε κι αυτο σιγα σιγα με decibelομετρο :D Απο τα επερχομενα review βεβαια, αλλα θα γινει ;)

4) Γιατι....ελα μου ντε, ρωτα τους ειδικους :hehe:

5) Δεν το εξηγησα πολυ καλα, γιατι το ειχα πιασει εκτενως στο review της 260 - στο GTA IV, με 896MB και 1GB VRAM, δεν μπορεις να ενεργοποιησεις τις Maximum details, ειδικοτερα στο Draw Distance. Και οι δυο Lightning καρτες ομως, με τα 1792ΜB, μπορουν να πιασουν το Maximum και να παιζουν στα ιδια FPS με τις αλλες - γι αυτο εν τελει, ειναι καλυτερες ;)

Link to comment
Share on other sites

1. Για την ΑTi να γίνει στο δικό της software η μετατροπή, και έτσι θα έχεις και κάποια σύγκριση.

Για τα υπόλοιπα, ενδιαφέροντα ακούγονται, πραγματικά περιμένω να τα δώ κάπου διαθέσιμα με επεξηγήσεις.

2, 4: Θα περιμένω κάποιες απαντήσεις!

3. Αυτά μου λες εδώ και κάμποσους μήνες :hehe:

5. Συνεπώς η πτώση που παρατηρείται οφείλεται στην ρύθμιση αυτή? Με medium detail θα πέρναγε την Ati, just thinking!

Link to comment
Share on other sites

(3) Το ξερω ρα, αλλα οταν καναμε τις μετρησεις δεν ειχαμε το db meter! Να σου βγαλω ψευτικα νουμερα δε θελω :D

Θα γινει full ανανεωση της database και μαλλον και του γενικου VGA review section, ΑΡΚΕΙ να εχω χρονο με τον Ακη και να ασχοληθουμε οσο θελουμε! :D

Link to comment
Share on other sites

Αναφέρεται στα tags τα PhysX και το Cuda, πέρα από το Vantage δεν είδα κανένα συγκριτικό για τα δυο. Θα ήθελα να δω τι μπορούν να μου προσφέρουν με τα καλούδια της εταιρείας. Για την ATi μπορεί να χρησιμοποιηθεί το λογισμικό της κόκκινης, σωστά? Μιλάω για μετατροπή ταινιών, physx enabled σε games, κτλ.

αυτό όντως θα ήταν ωραίο,αλλά για ξεχωριστό review ;)

Εδώ απλά δοκιμάσαμε την 275 με ότι της προσφέρει η nVidia για προίκα.

Περαιτέρω, ποια είναι τα όρια του AfterBurner, μέχρι πόσο μπορεί να πάει την συγκεκριμένη κάρτα (V, MHz).?
τα μέγιστα mhz τα έχουμε αναφέρει τα volt αν θυμάμαι καλά,στο πολύμετρο ήταν 1.31

Αναφέρεται κάποια πράγματα με θορύβους στην παρουσίαση, θα ήταν δύσκολο να έχουμε κάτι αντικειμενικό, όπως νούμερο από τις μετρήσεις?

Δυστυχώς δεν μου έκοψε να βάλω το decibelόμετρο στην κάρτα αλλά και πάλι δεν θα είχαμε σύγκριση με την μαμά ψύκτρα γιατί δεν την είχαμε εκείνο τον καιρό:(

Άσε που το review ήταν έτοιμο πάνω από 2 μήνες απλά λόγο προσωπικών θεμάτων δεν το προλάβαμε :(

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί βγαίνει η Sapphire πρώτη στο 05??

Στις ATi αν θυμάμαι καλά απ την 2900 σειρά στο 05 έχουν πολύ καλά optimizations οπότε δεν μου κάνει καμιά εντύπωση που πήγε τόσο καλά.Αλώστε είναι η vapor-X.

Και ένα τελευταίο, πως εξηγείται το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης ποσότητας μνήμης που αναφέρεται, όταν και πάλι η Sapphire βγαίνει πρώτη?

To πλεονέκτημα μνήμης θα το δείς στο GTAiV όταν σε default settings και 1920 ανάλυση όλες οι κάρτες με 1gb μνήμη κοκκινίζουν και παίζουν οριακά.

Άμα κοιτάξεις στο review της 260 έχουμε ανεβάσει photo για να καταλάβει ο κόσμος τι εννοούμε.

Sorry, αν σας κούρασα!

Keep up the good work :T:

not at all ;)

5. Συνεπώς η πτώση που παρατηρείται οφείλεται στην ρύθμιση αυτή? Με medium detail θα πέρναγε την Ati, just thinking!

όχι,οι ρυθμίσεις είχαν μείνει ίδιες.

Γενικώς το GTA4 δεν το θεωρώ αξιόπιστο για σύγκριση σε vga :(

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραίο review μπράβο σας και πολύ όμορφη κάρτα απο την msi, αν και δεν την έχω σε πολύ υπόληψη λόγω των μητρικών απο παλιά.

Μόνο ρε παιδιά τα χρώματα που χρησιμοποιήσατε στα διαγράμματα δεν βολεύουν στην γρήγορη ανάλυση τους. Και να μην ξανα επαναληφθεί η αδικία στην 295 μην σας πάρει ο χάρος. :hehe:

Link to comment
Share on other sites

Enemy Territory: Quake Wars

Η πρώτη εντύπωση που μας έρχεται βλέποντας τα διαγράμματα του Enemy Territory: Quake Wars δυστυχώς, δεν είναι θετική - η GTX 295 της δοκιμής μας τα πήγε εξαιρετικά άσχημα, εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες GPU, κάτι που μάλλον υποδηλώνει πρόβλημα στον driver - εάν ξαναβρεθεί στα χέρια μας, θα πραγματοποιήσουμε ένα μικρό update για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι μαζί της.
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραίο review μπράβο σας και πολύ όμορφη κάρτα απο την msi, αν και δεν την έχω σε πολύ υπόληψη λόγω των μητρικών απο παλιά.

Μόνο ρε παιδιά τα χρώματα που χρησιμοποιήσατε στα διαγράμματα δεν βολεύουν στην γρήγορη ανάλυση τους. Και να μην ξανα επαναληφθεί η αδικία στην 295 μην σας πάρει ο χάρος. :hehe:

Χμ,και του το ελεγα του jc_tonkatapinw

Ποια αδικία καλέ?

Ρε ουστ!

Επειδη αυτος εδω λιωνει στο Dragon Age και θελει ασπρα ροζ μωβ κοκκινα και μπλε χρωματα, εγω του φταιω? :hehe:

Σοβαρα, δεν θελω να το κανω ουρανιο τοξο. Γι αυτο διαιρεσα τις 275 στα πρασινα και ολες τις αλλες σε τονους του γκρι. Ηταν και πολλα τα ρημαδια! :hehe:

Που να δεις τι θα γινει οταν ερθουν τα μεγαλα review :(....

Link to comment
Share on other sites

πολύ ωραία η καρτούλα! Και το software της είναι πολύ μουράτο (καμία σχέση με το Voltage Tweak της ASUS). Αλλά εγώ μάλλον θα προτιμούσα την Gigabyte GTX 275 Super Overclock... :kiss:...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now